166
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 12 – CETATEA NINIVE -7- Episodul 12
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu
Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

JONAH-A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iona 4, 9:”Dar Dumnezeu a zis lui Iona: – Bine faci tu de te manii din pricina curcubetelui? – Da, bine fac ca ma manii pana la moarte!” Iona, din pacate a cazut si la testul final, sau, mai bine spus, numai o dorinta mai are si anume, „moartea”.S-a maniat ca o planta s-a uscat. Nici acum nu a inteles mesajul Divin. S-ar fi bucurat Iona mai degraba de cei peste 120000 de oameni din Ninive, sa-i vada morti, s-au, mai precis, ingropati de vii, ca, asa a zis Dumnezeu, „Ninive sa fie nimicita!” Dar, ce te faci, Iona cu credinta si intoarcerea lor la Dumnezeu, ce faci cu rugaciunile lor in sac si cenusa? A fost in stare sa se manie pe Creatorul Universului care i-a nimicit, o planta, un curcubete, care nu l-a facut el, ci, Dumnezeu. Mania lui Iona, e strigatoare la cer. De ce? Deoarece, sistemul de gandire al lui Iona , nu a functionat in concordanta cu planul lui Dumnezeu. A ramas la planurile lui marunte. S-a uitat numai la detalii lipsite de sens, si nu a luat in calcul, ansamblul credintei celor din Ninive. Nici nu a vrut sa auda de noul sistem al Creatorului, in a salva multimea pocaita din Ninive. Iona, trebuia sa vada cu ochii lui de slujitor al lui Dumnezeu, marea minune din cetatea Ninive. Nu a vazut-o si nici nu a dorit-o.

JONAH-BSistemul lui Iona de gandire a functionat la negativ, iar influenta prin atitudine si performanta ei la negativ, l-a dus in abisul disperarii: „Mai bine sa mor decat sa traiesc!” Oare, moartea in cazul lui Iona, rezolva adevarata problema? Este o furtuna de ploaie cu spice de gheata, viata spirituala a lui Iona? Este el in concordanta cu Dumnezeul lui Adevarat? Nu este, iar faptele lui lasa de dorit, in fata lui Dumnezeu. Iona 4, 11: „Si Mie sa nu-mi fie mila de Ninive, cetatea cea mare, in care se afla mai mult de 120000 de oameni, cari nu stiu sa deosebeasca dreapta de stanga lor, afara de o multime de vite!”Acest final incandescent, al lui Iona, face ca sa meditam adanc la ce atitudine sa luam si cum judecam planurile Creatorului intr-o totala concordanata cu ale noastre. Individualismul lui Iona este azi un principiu de viata in lumea noastra moderna a secolului in care traim. Fiecare zi este o compozitie, a vietii noastre spirituale, de natura muzicala, literara sau vizuala. Viata de credinta a fiecaruia dintre noi, se aude, se citeste sau se vede, pe marele tabloid al fiecaruia. Rolul si responsibilitatea fiecaruia dintre noi, trebuie sa fie in concordanta cu Dumnezeu, ca sa stim cand si cum sa actionam, intr-un sens sau altul. In supararea lui, Iona a pierdut nu vesnicia ci, puterea si discernamantul intelegerii corecte a mantuirii. Vezi, oaia pierduta, vezi, fiul risipitor, vezi Iona, si lista continua. Iona a ajuns sa urasca viata de slujitor al lui Dumnezeu. „Mai bine sa mor decat sa traiesc!” Sant aceste cuvinte ale lui Iona, o decizie corecta la ceace a vrut Dumnezeu de la el? Este un mare risc sa pierdem mantuirea prin propria noastra atitudine fata de Dumnezeu? Mai credem in reabilitatea noastra fata de prietenul sau fratele nostru de credinta? Oportunitatea in a vedea ce sa fac si ce sa nu fac, apartine lui, Dumnezeu si numai LUI in vecii vecilor AMIN!

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 12-CETATEA NINIVE-7-EPISODUL 12

| Articole / Stiri |
Despre autor
-