Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 42 – A DOUA BATALIE DINTRE AHAB SI BEN – HADAD

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 20, 26. „In anul urmator Ben-Hadad a numarat pe Sirieni, si s-a suit la Afec sa lupte impotriva lui Israel.”
A trecut un an de cand armata Siriana a lui Ben-Hadad a fost zdrobita de mica armata a lui Israel, din timpul domniei lui Agab si Izabela. Dar, Sirienii i-au spus foarte clar lui Ben-Hadad ca trebuie sa puna la punct alta armata tot atat de puternica ca si prima si sa-i bata pe Israeliti nu in zona muntoasa ci, intr-o zona intinsa de campie. Aici pe zona intinsa, armata Siriana, spuneau capitanii de osti, are spatiu de manevra militara perfecta si cu numarul ei de militari inarmati, erau siguri ca vor castiga noua batalie cu poporul Israel. Numai ca, efortul si tenacitatea lor in materie de lupta se va dovedi inca odata inapta in lupta cu Dumnezeul lui Israel. Au facut numaratoarea de rigoare a ostasilor armatei Siriene si au vazut ca au o forta militara umana de peste 100000 de soldati, bine inarmati. Si-au ales si un camp de lupta la Afec, (Aphek), localitate mentionata in Tora Israeliana, aflata in Tara lui Efraim la granita cu Manase. Acest teritoriu, Afec, avea un amplasament militar deosebit deoarece se intindea pe o suprafata intinsa de uscat presarata cu oglinzi de apa strategic dispuse pentru o lupta atat pe uscat cat si pe aceste capcane de apa cu adancimi diferite minutios construite. Totul se petrece pe un teren strategic fortificat cu raul „Yarcon River”, care bloca traficul in caz de razboi dintre acest rau si zona muntoasa a lui Efraim. Un teren strategic natural ce continua pana in zona muntoasa a Muntelui Carmel. Interesant ca noua armata Siriana s-a pregatit in timp record ca sa atace din nou mica armata a lui Israel.

1 Regi 20, 27. „Copiii lui Israel au fost numarati si ei; au primit merinde, si au iesit in intampinarea Sirienilor. Au tabarat in fata lor, ca doua turme mici de capre, pe cand Sirienii umpleau tara.”
A trecut un an de cand proorocul lui Dumnezeu i-a spus lui Ahab regele lui Israel ce are de facut. Ahab l-a ascultat deoarece mesajul lui venea direct din Ceruri. Si-a numarat si el oastea lui mica ca numar, a pregatit-o cum a putut el mai bine si a tabarat in fata Sirienilor. Aparitia lor a fost asemanata cu doua turme mici de capre, iar armata Siriana umplea toata tara regatului Manase. Numai ca aceasta mica armata avea un Mare Dumnezeu Viu si Atotputernic in Univers. Aceasta diferenta o vom vedea in viitor. Avec, a fost baza militara egipteana in perioada cand filistenii au acaparat chivotul cu cele 10 porunci. Ei au avut de suferit in urma acestei incursiuni de acaparare a chivotului lui Dumnezeu. In 1 Samuel 4, 1. „Israel a iesit inaintea Filistenilor, ca sa lupte impotriva lor. Au tabarat langa Eben-Ezer, si Filistenii tabarasera la Afec. Filistenii au fortificat Afec-ul si l-au transformat in fortareata. In urma excavatiilor facute, s-au gasit in fortificatiile din Afec, un numar de inscriptii cu numele tuturor guvernatorilor vremii. Despre arhitectura militara a fortificatiei din Afec, (Aphek), in toate aceste perioade, au scos la iveala, cele mai novative metode de constructie incepand cu piatra, caramida arsa, fierul inglobat in masa pietrei si sistemul de sustinere al zidariei din piatra. Cele doua drumuri de coasta la sud de Afec, converg si continua pana la Muntele Carmel. In perioada Romana, (37-4 BC) Herod cel Mare construieste din nou Afec-ul, sub o noua denumire dupa numele tatalui sau, Antipater, orasul capatand denumirea de, Antipatris- Antipatrida, vezi in Fapte 23, 31. Ca garnizoana Romana, Pavel aici a stat o noapte in Afec-ul Antic de altadata. Astazi, Afec/Antipatrida, (Aphek/Antipatris), se vad inca si azi ramasitele fortaretei Otomane, Binar Bashi, (1200-1550 BCE), sau Afec-ul de altadata. O istorie zbuciumata, plina de evenimente, si totusi, cu multe semnificatii pentru noi cei de astazi. Ahab a fost ajutat din nou de Providenta Divina. Siria este din nou in secolul in care traim un teatru de razboi. Razboinici au fost si razboinici sant si aztazi. AMIN !

APHEK-AFEC

Imaginea #1: Harta unde se poate vedea, APHEK-AFEC, baza militara Siriana, pe teritoriul Israel-ului de altadata.

Aphek-aerial-from-west,-bb00010064-bibleplaces

Imaginea #2: Vedere de ansamblu a fotaretei, APHEK-AFEC, cu dezvoltarea de azi a urbanisticii zonei, respectand codurile unei sistematizari moderne, incluzand vestigiile istorice ale Orientului Antic.

to spy on the Israelite army. I have been sent from ben-hadad of aram

Imaginea #3: Spionaj Evreesc in tabara Siriana si dezastrul ce a urmat in urma acestei batalii castigate de Ahab, regele lui Israel.

aphek-pictures from the holyland

Imaginea #4: Ramasitele fortaretei, APHEK-AFEC, din perioana lui Ahab si Ben-Hadad

numbered the syrians, and went up to aphek, to fight against Israel

Imaginea #5: Numaratoarea celor doua armate cu Ahab si Ben-Hadad, facuta de fiecare separat. Imbracamintea lui Ahab, in ALBASTRU, iar Ben-Hadad, in ROSU si NEGRU, cu simbolurile respective.

Antipatris_aerial_view_Feb_2014

Imaginea #6: Imaginea de azi a, APHEK-AFEC, Fortareata de ieri a Orientului Antic

Imaginea # 7: Copiii de azi mai studiaza, ISTORIA ARHITECTURII UNIVERSALE ?
APHEK-AFEC, Ramasite ale Istoriei Antice.

CRONICA IDEILOR 42 A DOUA BATALIE DINTRE AHAB SI BEN-HADAD

| Articole / Stiri |
Despre autor
-