Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 54 – LEGAMANTUL CU IOSAFAT – 2
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 22, 12-28
Legământul cu Iosafat 2
12 Şi toţi prorocii proroceau la fel, zicând: „Suie-te la Ramot din Galaad! Căci vei izbândi şi Domnul îl va da în mâinile împăratului.”
13 Solul care se dusese să cheme pe Mica i-a vorbit aşa: „Iată că prorocii, într-un glas, prorocesc bine împăratului; să fie dar şi cuvântul tău ca al fiecăruia din ei! Vesteşte-i bine!”
14 Mica a răspuns: „Viu este Domnul că voi vesti ce-mi* va spune Domnul.”
* Num 22:38;
15 Când a ajuns la împărat, împăratul i-a zis: „Mica, să mergem să luptăm împotriva Ramotului din Galaad sau să ne lăsăm?” El a răspuns: „Suie-te, căci vei izbândi şi Domnul îl va da în mâinile împăratului.”
16 Şi împăratul i-a zis: „De câte ori trebuie să te pun să juri că nu-mi vei spune decât adevărul în Numele Domnului?”
17 Mica a răspuns: „Văd* tot Israelul risipit pe munţi, ca nişte oi care n-au păstor. Şi Domnul zice: ‘Oamenii aceştia n-au stăpân; să se întoarcă fiecare acasă în pace’.”
* Mat 9:36;

Interesant ca proorocii lui Ahab spuneau acelasi lucru, despre vestita cetate Ramot. Ea, va fi data pe tava de Domnul din mana poporului Sirian inapoi Israelitilor. Cand nu asculti de Dumnezeu si o iei pe alte cai ce nu sant in ton si in concordanta cu Marele Eu Sant, nu vei avea castig de cauza, niciodata. Ahab fiind batran si plin de sine in lumea lui idolatra, nu a inteles nici de asta data mesajul Divin. Numai ca Iosafat stia foarte bine caile idolatre ale lui Ahab si ale poporului Israel. Acelasi sange de evreu Ahab si Iosafat, unul este idolatru, iar celalalt a ramas la principiile poruncilor lui Dumnezeu date de Moise pe muntele Sinai. Coroana regala a lui Ahab era sub conducerea lui Lucifer, dar coroana regala a lui Iosafat a ramas statornica principiilor Adevarului.

Doua mentalitati religioase diferite, una spre rau, idolatra si fara sanse de schimbare in bine prin Ahab si Izabela si alta, spre bine condusa de regele Iosafat si pleiada de preoti si leviti devotata Domnului prin ascultarea poruncilor Lui. Cand Ahab a cerut ajutor de razboi impotriva Sirienilor, Iosafat, nu s-a dat inapoi. L-a considerat frate al lui si a fost intr-un totul de acord sa porneasca impreuna la cucerirea cetatii Ramot, dar cu o conditie speciala si anume sa consulte si alti prooroci din Israel. Numai ca Ahab la aceasta cerere lansata de Iosafat l-a enervat pe rege. De ce? Foarte simplu, raul nu poate sta impreuna cu Binele, sau minciuna nu face casa buna cu Adevarul. Pana la urma Ahab nu a avut incotro si a marturisit ca mai are unul, (profet), dar care poarta pica pe el din simplu motiv ca spune adevarul si nu este de acord in a spune diferit de ceace zice Domnul. Ura lui fata Mica profetul lui Dumnezeu s-a vazut pe fata lui Ahab, iar acesta a raspuns aspru profetului chiar in fata regelui Iosafat. Rautatea batranului rege Ahab, a iesit ca un jet de apa murdara si neagra facand ca atmosfera discutiilor la nivel de coroane regale sa capete alte conotatii spre rau si nu spre bine.

18 Împăratul lui Israel a zis lui Iosafat: „Nu ţi-am spus că el nu proroceşte nimic bun despre mine, ci proroceşte numai rău?”
19 Şi Mica a zis: „Ascultă dar cuvântul Domnului! Am văzut* pe Domnul stând pe scaunul Lui de domnie şi toată oştirea** cerurilor stând lângă El, la dreapta şi la stânga Lui.
* Isa 6:1; Dan 7:9; ** Iov 1:6; Iov 2:1; Ps 103:20; Ps 103:21; Dan 7:10; Mat 18:10; Evr 1:7; Evr 1:14;
20 Şi Domnul a zis: ‘Cine va amăgi pe Ahab ca să se suie la Ramot din Galaad şi să piară acolo?’ Şi au răspuns unul într-un fel, altul într-altul.
21 Şi un duh a venit şi s-a înfăţişat înaintea Domnului şi a zis: ‘Eu îl voi amăgi.’
22 Domnul i-a zis: ‘Cum?’ ‘Voi ieşi, a răspuns el, şi voi fi un duh de minciună în gura tuturor prorocilor lui.’ Domnul a zis: ‘Îl vei* amăgi şi-ţi vei ajunge ţinta; ieşi şi fă aşa!’

* Jud 9:23; Iov 12:16; Ezec 14:9; 2 Tes 2:11;
23 Şi acum*, iată că Domnul a pus un duh de minciună în gura tuturor prorocilor tăi care sunt de faţă. Dar Domnul a hotărât lucruri rele împotriva ta.”
Se apropie finalul de neascultare al lui Ahab si Domnul va pune capat in curand, idolatrei coroanei regale a lui Israel conduse de regele Ahab si regina Izabela. S-a umplut paharul cu spurcaciuni idolatre. Domnul, nu mai ingaduie acest lucru, deoarece, poporul Israel a devenit ca spirit religios ca celelalte popoare care-l inconjura. Dumnezeu l-a parasit, lasandu-l in razvratirea lui plina de zeii Baalilor si ai Astarteeilor. Iar Domnul spune, destul, caci desfranarea fara margini a poporului Israel a ajuns la tronul Divin. Profetul Mica i-a spus lui Ahab ca Domnul a pregatit lucruri rele impotriva lui si ca soarta lui a fost pecetluita. O viata de rege rau si neascultator fata de Domnul, cu toate ca, L-a iertat de nenumarate ori dar, nu a luat aminte, nici nu a ascultat dar nici nu a invatat ceva din tot ce a facut Domnul pentru el. In nepasarea lui cea mare, regele lui Israel a dus un popor intreg intr-o idolatrie cum nu s-a mai vazut pe pamant iar relele ce le-a facut in cursul anilor de domnie, au atins cote maxime. In nici o tara de surginta pagana nu s-au intamplat atatea rele cum au fost in Israelul de altadata.

* Ezec 14:9;
24 Atunci, Zedechia, fiul lui Chenaana, apropiindu-se, a lovit pe Mica peste obraz şi a zis: „Pe unde* a ieşit Duhul Domnului din mine ca să-ţi vorbească?”
* 2 Cron 18:23;
25 Mica a răspuns: „Vei vedea în ziua când vei umbla din odaie în odaie ca să te ascunzi.”
26 Împăratul lui Israel a zis: „Ia pe Mica, du-l la Amon, mai-marele cetăţii, şi la Ioas, fiul împăratului,
27 şi să le spui: ‘Aşa vorbeşte împăratul: «Puneţi pe omul acesta la închisoare şi hrăniţi-l cu pâinea şi cu apa întristării până când mă voi întoarce în pace.»’”
28 Şi Mica a zis: „Dacă te vei întoarce în pace, Domnul n-a* vorbit prin mine.” Apoi a mai zis: „Auziţi, popoare, toate.”
* Num 16:29; Deut 18:20-22; Deut 18:20;

„Zedechia, fiul lui Chenaana, l-a lovit pe Mica profetul Domnului peste obraz.” Rautatea oamenilor din vremea lui Ahab, se poate vedea si astazi in Bisericile Adventiste de Ziua a Saptea. Dialogul modern dintre pastor si enoriasi lasa de dorit. Nu mai exista acel respect mutual intre noi ca membrii ai aceeasi religii. Apar conflicte de neimaginat pentru o ideie religioasa fata de o alta diferita ca interpretare, iar atunci cand nu stapanesti prin citit Biblia, confuzia si erezia naste monstri spirituali strecurati printre noi cari nu fac altceva decat jocul unui alt zeu ce, nu are nimic comun cu Dumnezeul Adevarat. Pastorul, a devenit o piesa spirituala mobila ce poate fi mutata dintr-un loc in altul la placul unor membrii din comitet ce nu au nimic comun cu Sfanta Scriptura si Spiritul Profetic. Noua generatie nu are nevoie de acesti analfabeti ce nu stapanesc limbajul corect al Bibliei. Dar, nici limba de origine macar nu, o au pusa la punct. Apare pe nepusa masa, la amvoanele bisericilor noastre, nesiguranta prezentarii unui material ce nu justifica caracterul unui adevarat asteptator al lui Dumnezeu. Dar pretentii au sa ramana in comitet, sa faca jocul lor indoelnic din punct de vedere spiritual si in necunostinta de cauza sa imprastie nesiguranta si stabilitatea credintei in Isus. Si mai avem pretentii si punem chiar intrebari fara sens cum ar fi: „De ce pleaca tinerii din biserica noastra?” Ce sa vada, sau ce sa asculte? Un instructor care nu intelege ca nu are vocabularul minim ca sa fie instructor? O instructoare ce abia stie sa citeasca si sa scrie fara sa aibe o scoala minima in educatie pentru copiii de toate gradele? Copilul de astazi este diferit ca mentalitate educationala fata de generatia imediata dinaintea lui/ei. El/ea, nu poate suporta dezechilibrul in exprimare a unei instructoare ce nu intelege ca mesajul trebuie sa fie pentru cei mici corect, precis si abil aranjat. Pustiul sau pustoaica trebuie sa inteleaga ce spui si cu ce ramane in memoria lui de copil. Un mesaj stereotip, fara clarviziune, fara pic de imaginatie, si lista continua, nu poate sa multumeasca pretentia unui copil din noua generatie electronico-computerizata.

Trebuiesc cautate noi si noi metode de prezentare ce fac intelegerea mesajului in timp scurt dar eficace. Altfel povestea literara, mesajul prezentat, poezia spusa nu-si ating nici scopul si nici tinta pentru o educatie cat de cat crestina. Profetii din vechime aveau scoala. Mamele din Israelui de alta data aveau timp pentru educarea odraslelor lor. Astazi vedem alte criterii de a educa copiii. Unele mai speciale ca altele. Tanarul prooroc Mica i-a stat in picioare lui Ahab, si nu i-a fost frica ca-l va baga la, zdup (inchisoare), ci i-a raspuns regelui lui Israel, nu obraznic ci, asa cum o merita acest rege rau si fara Dumnezeul Adevarat. Si timpul a demonstrat ca Ahab nu s-a mai intors in pace asa cum ar fi dorit, suportand consecintele dezastroase ale familiei lui. Cele spuse de Mica s-au adeverit, iar familia regala a lui Ahab si a Izabelei s-au dus in intunericul vremii din Orientul Antic. Noi azi, vom asculta de Isus cel Adevarat sau, vom face ca Adam si Eva, si vom fi ca Lucifer?

micaiah prophesies against ahab

Imaginea #1: Mica profetizeaza impotriva lui Ahab

ahab and jehoshaphat seek counsel

Imaginea #2: Ahab si Iosafat la marele consiliu din antichitate.

a lying spirit in the mouth of all his

Imaginea #3: Un spirit de minciuna in gura falsilor prooroci

ahab and jehoshaphat

Imaginea #4: Ahab si Iosafat

ahab batran

Imaginea #5: Ahab un rege batran.

CRONICA IDEILOL – ARHITECTURA 54 – LEGAMANTUL CU IOSAFAT – 2

| Articole / Stiri |
Despre autor
-