333
Views

 

Despre Biserica AZȘ

INTERVIU NECONCLUDENT

 

Interviul care urmează nu înseamnă în nici un fel că starea bisericii AZȘ este sau va fi aceasta care apare comentată și nici că nu este sau nu va fi așa.  El este consemnat aici la „câte ceva” doar pentru că a avut loc și consider că este un lucru asupra căruia se poate gândi și real și frumos și corect.

Interviul s-a desfășurat în contextul că BAZȘ susține în interpretarea ei profetică faptul că în cronologia celor Șapte Biserici din Apocalipsa, ea este ultima, Laodiceea, deși nu prea își asumă și caracteristicile ei „cum i se pare că este”, „cum este în realitate” și „cum ar trebui să fie”, la care se adaugă ca un har, remediul.

 

– Presupunând că știm istoria BAZȘ de la întemeierea ei și până mai încoace, să trecem la situația de azi și proiecția ei de mâine.

Credeți că probleme care sunt considerate sau nu de doctrină, cum ar fi:  homosexualitatea, hirotonisirea femeilor ca pastori, detașarea de Biserică a lumii ei medicale, editoriale, mai recent a mijloacelor media (televiziunea, radioul) etc., Asociațiile „non profit”, inițiative particulare care manevrează finanțe care ocolesc sistemul, case de mariaj, predări de averi contra îngrijirii și funeralii etc. etc., ar putea duce la o rupere a BAZȘ cum a fost cea din 1914 care a desprins de sistem Mișcarea de Reformă?

* Nu cred că va avea loc o „rupere” cum a fost Marea Schismă din lumea creștină când s-a format o Biserică de sine stătătoare, cu o nouă organizație, Biserica Ortodoxă ieșită din Biserica Universală și nici ca formarea Mișcării de Reformă din BAZȘ.  Ceea ce îndeobște numim BISERICA RĂMĂȘIȚEI pare a fi mai degrabă RĂMĂȘIȚA BISERICII.  Ea nu va mai avea nici TIMPUL, nici FORȚA de a deveni ALT SISTEM.  Deși sistemul BAZȘ, mai ales a avut dar pot spune că încă mai are – nu știu cât – influență favorizantă ba chiar uneori și pe alocuri chiar foarte favorizantă pentru instruire în învățătura Sfintelor Scripturi până la liberul arbitru, ea nu a avut și nici nu va avea rol determinant, căci se termină și acest lucru tot la individ și la liberul său arbitru.

– Așa dar, împotriva a ceea ce ați spus mai sus și probabil multe altele, nu credeți într-o formațiune să-i zicem CONSERVATOARE, care să devină o organizație de sine stătătoare într-un sistem al ei declarat, eventual și ca doctrină „evadat” din BAZȘ – să-i zicem – LIBERALĂ?

* Nu, nu cred în așa ceva.  Dacă ar fi fost posibil sau mai corect, dacă ar fi fost în Planul lui Dumnezeu acest lucru, el deja ar fi avut loc.  Unele din asociațiile amintite sub egidă adventistă par a fi mai aproape de învățătura Scripturii decât Marele Sistem, dar nu s-a auzit de nici o „replică” – mă refer desigur la „dezacord” formal, civilizat, dar oficial.  Se pare că această SIMBIOZĂ place și e convenabilă tuturor.  Nici o Conferință nu s-a retras din sistem și nici una nu a fost dată afară din sistem și probabil nici nu se va întâmpla așa ceva oficial.

– Cum se va împlini atunci profeția despre „persecuție” din ultimele zile?

* După cum arată acum situația, probabil că nu va fi vorba de o persecuție a SISTEMULUI, pentru că nu ar fi nici o motivație.  BAZȘ este bine cotată în relațiile de Libertate Religioasă mondială și chiar Ecumenicitate Globală.  Veți zice ce este rău în aceasta, – nu știu -, dar ca în această sitație să înceapă nemotivat o persecuție împotriva ei, este absurd.  Persecuția va fi una individuală și nu de sistem.

– Să ieșim din Sistem?

* Nici vorbă, mai ales atâta timp cât conștiința individuală nu este forțată în nici un fel și în privințele în care nu suntem de acord cu el putem să nu fim.

– Să „modificăm” sistemul?

* O utopie!  Nici să-l „modificăm” pe acesta, nici să facem altul.  Să ne bucurăm când e de bucurat și să ne punem cenușă de tristețe în suflet când e cazul, probabil aceasta din urmă din ce în ce mai mult până va veni Domnul.

– Dar înaintașii noștri au ieșit în față și au făcut o altă Mișcare, un alt sistem.

* Nu cred că mai este timp pentru așa ceva.  Deosebirea de pe urmă va fi cea personală.

– Rolul dumneavoastră?

* Glumiți?  Nici unul, mai ales de sistem.  Poate din când în când unul de suflet, de câte ceva, pentru câte cineva foarte puțini, dar și acesta simt că este pe terminate.  Suntem prea aproape de momentul în care Domnul Dumnezeu să-Și încheie lucrarea Sa pe pământ.

 

Benone Burtescu  (dburtescu@aol.com)

 

CÂTE CEVA – Benone Burtescu

| Articole / Stiri |
Despre autor
-