324
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 38 – AHAB SE PREDA DOMNULUI IN RAZBOIUL CU BEN-HADAD

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 20,16-18. Au facut o iesire pe la miazazi. Ben-Hadad bea si se imbata in corturile lui cu cei 32 de imparati cari-l ajutau. Slujitorii mai marilor peste tinuturi au iesit cei dintai. Ben-Hadad a cercetat, si i-au spus astfel: „Au iesit niste oameni din Samaria.” El a zis: „Daca ies pentru pace, prindeti-i vii; si chiar daca ies pentru lupta, prindeti-i vii.”
Armata lui Ahab era o mana de soldati, neechipata corespunzator in lupta cu mai marele Ben- Hadad, comandantul unei osti de peste 100000 de oameni, bine instruiti din punct de vedere militar, in comparatie cu mica garnizoana a Israelului de altadata. Nu se pot compara cele doua combatante in lupta corp la corp. Cu un arsenal militar al timpului, bine pus la punct, cu dotari superioare de armament si care speciale de lupta, mica armata lui Israel, nu putea sa faca fata arsenalului sdrobitor militar al lui Ben-Hadad. Si totusi Ahab de data aceasta a ramas lucid si increzator in tot ce a spus Domnul prin proorocul necunoscut. Regele lui Israel a gandit bine deoarece s-a lasat in mana Atotputernicului Dumnezeu. Ahab a ramas statornic de data aceasta la spusele proorocului necunoscut trimes de insusi Domnul. Acest imparat al lui Israel, s-a jucat cu Dumnezeu, de multe ori, si chiar atunci in mare stramptoare, el, regele nu s-a pocait de faradelegile lui. Caci Domnul avea in Israel oameni tematori de El, din cauza acestora, Marele Eu Sant i-a venit in ajutor acestui rege, nestatornic, plin de zeitatile timpului, fara o coloana vertebrala puternica in a pazi Legile si Poruncile lui Dumnezeu. Acest Ahab, de multe ori santem noi cei de astazi, plini cu de toate, prinsi in idolatria moderna cu cele mai diversificate programe de divertisment spre satisfacerea poftelor firii pamantesti in contradictie cu Legile Divine. Si, de multe ori facem constient faradelegea si pacatul chiar in numele lui Isus. Cine ne indeamna sa facem asemenea marsavii in numele Dumnezeului nostru? Lucifer, in acord cu vointa noastra. Caci daca noi am refuza la ce spune Lucifer, Domnul ne-ar scoate din toate necazurile. De data aceasta, Ahab, l-a ascultat pe Dumnezeul lui Israel, iar proorocul Domnului a zis lui Ahab:

Asa vorbeste Domnul; „Vezi toata aceasta multime mare? O voi da astazi in mainile tale, ca sa cunosti ca Eu sant Domnul.”
Un asa vorbeste Domnul, nu oricine, si Ahab a inteles mesajul venit din ceruri. Si Dumnezeu, l-a asigurat pe regele lui Israel ca v-a birui, ca sa cunosti ca eu sant Domnul. Ce favoare a primit Ahab de la Cel din ceruri, in lupta cu armatele lui Ben-Hadad. Parea ca o imposibilitate lupta corp la corp, intre armata lui Ben-Hadad si firava armata a Israelului de altadata. Mare este Dumnzeu. Si astazi de multe ori stam pe ganduri, facem calcule omenesti, judecam cu mintea asta pacatoasa anume, sa ne predam cu trup si suflet, Marelui Creator. Uitam de multe ori ca Lucifer, dupa rastignire, nu mai are nici un drept asupra noastra, si ca jertfa lui Isus, ne-a adus la viata prin El, Epitalamul Cerurulor Inalte. Isus a biruit pacatul si moartea, si ne-a salvat din moarte la viata. Ca pe vremuri, Domnul ne spune si azi:”Ca sa cunosti ca Eu sant Domnul.”Amin!

damasc-siria

Imaginea #1:Cum arata azi, Damasc, capitala Siriei. O lunga istorie din piatra, metal, lemn, mozaicuri in culori translucide, bazoreliefuri sapate in marmora si piatra dura, o arta monumentala iesita din comun, traverseaza veacurile.

ogy-maps-timA eline-chronology-kings-prophets-assyrians-babylonians-egyptians-synchronisms-tisri-nisan-inclusive-accession-divided-kingdom-dates-931-587bc

Imaginea #2: Regi si Profeti intr-o ordine cronologico-istorica

Meandering Road in Hills of Samaria, Instagram Effect

Meandering Road in Hills of Samaria, Instagram Effect

Imaginea #3: Meandrele cailor rutiere din dealurile si muntii Samariei.

king-hadad, from palace at tell-halaf, siria

Imaginea #4: Sculptura in piatra reprezentand figura razboinicului Ben-Hadad din capitala Siriei.

Syria_location_map3_svg

Imaginea #5: Harta Siriei-Israel-Assyria-Babylon.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 38-AHAB SE PREDA DOMNULUI IN RAZBOIUL CU BEN-HADAD

| Articole / Stiri |
Despre autor
-