54
Views

Biserica Adventistă – Conferința Transilvania de Sud, împreună cu Școala Misionară Medicală Herghelia, au organizat în perioada 9-16 octombrie, la Lăpușna, atelierul de “Tehnici de Sanogeneză și Prevenție Comunitară”. Timp de o săptămână, cei 33 de participanți au beneficiat de cursuri pe diverse teme de actualitate în sănătate publică, prezentate de specialiști în domeniu, precum dr. Sorin Moroșan (medic șef – CSMPR Herghelia), dr. Ionel Bratu ( cardiolog- Băila – C. S.Podiș) , prof. dr. Radu Negoescu ( Instututul de Sănătate Publică București) și alții.

Cursurile au umărit două direcții principale – de a pregăti participanții să pună ei înșiși în practică ceea ce li se prezintă și apoi de a-i forma ca vectori în sănătate publică, pentru a fi capabili să educe populația în acest domeniu.

Prezentarea dr. Sorin Moroșan  – “Păzește-ți creierul mai mult decât orice”- s-a axat pe importanța păstrării creierului, centrul înțelepciunii, în cea mai bună condiție. De asemenea, dr. Moroșan a scos în evidență modalități de combatere a diabetului printr-un stil de viață sănătos.

Daniel Seniuc, directorul Școlii Misionare Medicale Herghelia, s-a oprit asupra unui subiect fierbinte la momentul actual în lume – depresia – ajutorul celor în depresie.
Dr. Ionel Bratu a accentuat importanța nutriției și a unui stil de viață sănătos în contracararea bolilor cardiovasculare.  Prof. Radu Negoescu a prezentat programul de sănătate publică la nivel național și european – CINDI, tehnici și metode de a fi pus în aplicare în țara noastră.

         

Partea practică a constat în clase de hidroterapie și gătit, măsurare a tensiunii arteriale, procentului de grăsime, glicemiei și colesterolului. Ultima zi a fost rezervată examenului final și înmânării diplomelor. Însă mai mult decât atât, participanții au încheiat săptămâna cu noi hotărâri de a trăi sănătos, după modelul dat nouă de Dumnezeu.  Echipa de organizare mulțumește lui Dumnezeu că a făcut posibil acest proiect și mult success proaspeților vectori în sănătate public!

Sperăm ca acesta să fie dor un nou început în campania de promovare a sănătății organizată de Conferința Transilvania de Sud – Departamentul de sănătate.

Daniel Seniuc
Director – Școala Misionară Medicală Herghelia
Asistent Director – Sănătate – Conferința Transilvania Sud

33 DE VOLUNTARI INTRUIȚI PRNTRU SĂNĂTATE

Despre autor
-