43
Views

Râsul este o componentă foarte importantă a vieţii noastre, atât de importantă încât în jurul lui a fost construită o adevărată industrie. De la bufoni la comedieni stand-up, în fiecare perioadă au existat oameni care şi-au făcut o meserie din a-i face pe alţii să râdă. Oamenii de ştiinţă au încercat să descopere ceea ce comicilor le era accesibil, fără prea mari eforturi, prin intermediul talentului lor: ce îi face pe oameni să râdă? Câteva dintre observaţiile lor aşteaptă cuminţi să fie citite în rândurile care urmează.

O viaţă măsurată în râs

1. Cercetătorii au ajuns la concluzia că primul râset apare pe la vârsta de 3 ½ – 4 luni, adică cu mult înainte de a şti să vorbim. Asemenea plânsului, râsul este o formă preverbală de interacţiune între copil şi mama sau îngrijitorul lui.

2. La vârsta de 5 şi 6 ani se observă cele mai exuberante râsete. Greşelile de pronunţie sau de gramatică, micile erori de logică sau chiar fugărirea prin casă pot provoca episoade de râs pe care aceleaşi evenimente nu le vor genera la pre-adolescenţi şi adolescenţi.

› citește în continuare

Revista Re:spiro – 10 lucruri pe care nu le ştiai despre râs

About The Author
-