37
Views

ora-profetica-200x200 SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii  27 Decembrie 2012

Crăciun la Vatican. Este o veche tradiție ca papa să oficieze în basilica Sfântul Petru, slujba de crăciun. Anul acesta papa Benedict al XVI-lea nu a făcut excepție deși arăta foarte obosit și firav, el a urmat ritualul străvechi. În cursul celei de a opta slujbe de crăciun celebrate în calitate de papă, a făcut o referință plină de bun simț asupra vieții contemporane și a faptului că ne-am îndepărtat de Dumnezeu. El a spus „ce loc are Dumnezeu în viața modernă? Mai avem noi timp pentru El? Nu cumva ne îndepărtăm noi de Dumnezeu? Cu cât ne deplasăm mai repede, cu cât diverse aparate moderne ne permit să fim mai eficace, cu atât avem mai puțin timp. Și Dumnezeu în toate acestea? Dumnezeu nu este o urgență, timpul nostru este deja ocupat cu altceva. Dumnezeu nu-și mai găsește locul nici măcar în sentimentele, sau dorințele noastre. Noi dorim lucruri care ne sunt la îndemână, proiecte accesibile, noi suntem atât de plini de noi înșine încât nu mai avem loc pentru Dumnezeu”. Indiferent dacă suntem sau nu de acord cu teologia lui, trebuie să fim de acord că constatările sale sunt realiste și din păcate aplicabile umanității întregi. Marți dimineața papa a apărut la balcon și a oferit binecuvântarea bianuală „Urbi et Orbi” (orașului și lumii). În cuvântarea sa, papa s-a referit la nevoia omenirii pentru pace, și în mod special la situația din Siria, din Mali și din Nigeria.

Siria. Criza pare că nu are sfârșit. Fiecare zi care trece aduce lotul ei de suferințe și dezastre. Rebelii atacă satele și orașele unde locuiesc cei din minoritatea alauită din care face parte președintele Assad, cum și satele și cartierele locuite de creștini. Pe de altă parte forțele guvernamentale atacă populația civilă, în ultima vreme lansează bombe asupra celor care stau la coadă la pâine. Emisarul ONU, Lakhdar Brahimi, a vizitat din nou Siria, a avut întrevederi cu președintele și cu rebelii și este foarte pesimist asupra posibilității unei soluții în acest conflict care durează de 21 de luni și a curmat viața a peste 44.000 de persoane și a obligat la exil sute de mii. În același timp guvernul se arată încrezător și declară în conferințe de presă că situația este sub control și că rebelii teroriști sunt pe cale de a fi înfrânți. Una din îngrijorările occidentului este aceea că Siria deține arme chimice, cel mai important stoc din Orientul Mijlociu, și există temerea că regimul în disperare de cauză le va utiliza, sau că vor cădea în mâinile rebelilor, unii dintre ei teroriști cu experiență care au venit în Siria din alte părți.

Nigeria. Crăciun însângerat. În nordul Nigeriei slujbele de crăciun au dat loc la două atacuri care au făcut cel puțin 12 victime. Un atac a avut loc în provincia Yobe la the Church of Christ în Nations din localitatea Postikum, unde indivizi înarmați au intrat în biserică în timpul slujbei și au împușcat 6 persoane, printre care și pe pastor, ca mai apoi să dea foc bisericii. În statul Borno, credincioșii adunați în the First Baptist Church din orașul Maiduguri, au fost de asemenea atacați. Un diacon și 5 membri au fost uciși. Aceste atacuri sunt continuarea unor acțiuni de terorizare a populație de către secta Boko Haram, care au declarat deopotrivă război creștinilor cât și musulmanilor care nu sunt destul de credincioși.

Craciunul o sărbătoare apreciată în Senegal. Situat în Africa de vest, Senegalul are o populație de circa 13 milioane de locuitori musulmani în proprție de 95%. În acest context ar fi de așteptat ca crăciunul să fie o sărbătoare fără importanță. Numai că situația este diferită. Ziua de crăciun este sărbătoare legală în Senegal, până și marea moschee din Dakar capitala țării este împodobită cu iluminație de crăciun. De fapt în această chestiune sunt două păreri foarte diferite. Una exprimată de Mouhamed Seck, profesor de studii coranice și imam într-o moschee din Dakar, care este categoric „islamul interzice musulmanilor să serbeze crăciunul”, aceasta înseamnă să susții o altă religie. Pe de altă parte curentul dominant este reprezentat de cei care susțin că sărbătorirea crăciunului nu are nimic deaface cu Dumnezeu, este o sărbătoare păgână care face bucurie copiilor, deci ei o petrec în familie și își invită vecinii musulmani, care se bucură de cadouri și de o masă bună.

Grecia și criza financiară. Un recent raport al Uniunii Europene și al Fodului Monetar Internațional arată că situația financiară a Greciei este departe de a fi rezolvată. Acest raport indică – din cei 70 de miliarde de dolari pe care grecii le datorează statului ca taxe neplătite, guvernul va fi capabil să recupereze poate numai 20%. Ei recomandă fiscului grec să se concentreze asupra la circa 1.500 de debitori importanți, care ei singuri datorează 2/3 din această sumă, cât despre restul nu este mare speranță că vor plăti vreodată ceva. Grecia nu a realizat decât 5 din cele 10 obiective fixate de organismele internaționale pentru ultimele 6 luni. Colectarea taxelor este una dintre ele.

Italia. Palermo. Două clădiri s-au prăbușit în orașul italian Palermo. Un om a murit, iar trei sunt dați dispăruți. Cel puțin zece persoane au fost rănite. Clădirile s-au prăbușit din cauza structurii de rezistență construită inadecvat. Din primele informații, se pare că imobilul de patru etaje a căzut din cauza unor defecte de structură. Clădirea s-a prăbușit peste o altă contrucție învecinată. Chiar înainte de cădere, locatarii chemaseră pompierii, pentru că au auzit cum pereții începuseră să scârțâie. Bilanțul ar fi fost și mai tragic dacă echipele de salvare nu demarau rapid evacuarea clădirilor. Salvatorii caută prin moloz după supraviețuitori. Martorii susțin că structura de rezistență a clădirii ar fi fost afectată după ce a fost adăugat un nou nivel.

Belgia dorește extinderea legii eutanasiei la copii și bolnavi de Alzheimer. Belgia va porni o nouă dezbatere asupra legii care autorizează eutanasia începând cu 2002, în scopul de a determina dacă ea ar putea fi extinsă la minori și persoane cu maladia Alzheimer. Modificarea legii este inițiată de Partidul Socialist (PS), principalul partid din Valonia, modificare care va fi expusă vineri în Parlament. ,,Este vorba despre modificarea legii, în scopul de a ține mai bine cont de situațiile dramatice, de poveștile extrem de dureroase în fața cărora nu putem rămâne fără un răspuns”, a explicat președintele partidului, Thierry Giet. Este așteptat ca aceste modificări să fie aprobate, deoarece sunt apărate deopotrivă de partidele de dreapta, de stânga și de cele ecologiste. Prima dintre aceste modificări vizează ,,extinderea drepturilor minorilor care au discernământ, atinși de o maladie incurabilă și aflați într-o suferință care nu poate fi ameliorată”, potrivit textului PS. Legea, adoptată în 2002, nu se aplică în prezent decât persoanelor peste 18 ani. Cu toate acestea, lumea medicală s-a confruntat cu multe cazuri de adolescenți în astfel de situații, adolescenți care aveau capacitatea de a discerne asupra deciziilor de acest tip, a explicat senatorul socialist Philippe Mahoux, co-autor al legii. Belgia vrea să urmeze exemplul Olandei, prima țară din lume care a legalizat eutanasia în aprilie 2002. Senatorul Mahoux propune în același timp lansarea unei dezbateri care are scopul de a confirma dacă ultimele descoperiri în domeniul neurologic permit aplicarea legii asupra persoanelor atinse de maladii mentale degenerative, (de tipul Alzheimer), în cazul în care aceștia o caută. Prudent, PS subliniază că circumstanțele ar trebui să fie foarte bine definite pentru a garanta atât autonomia pacienților cât și siguranța juridică a medicilor. În Olanda, eutanasia a fost practicată pentru prima dată în 2011, asupra unui pacient aflat într-un stadiu avansat al maladiei Alzheimer. Dezbaterea asupra ameliorării legii în Belgia ar trebui să vizeze în egală măsură îmbunătățirea formării medicilor și procedura de declarație anticipată, care îi permite unui pacient să fie capabil să-și exprime dorința de a cere în mod explicit eutanasia. 1.133 de cazuri de eutanasie au fost înregistrate în Belgia, în anul 2011, echivalentul a 1% dintre decese, potrivit Comisiei de control și evaluare a eutanasiei, iar numărul acestora continuă să crească. Probabil din rațiuni culturale și de proximitate față de Olanda, 81% dintre cei eutanasiați erau de etnie flamandă.

Un rezervor uriaș de apă potabilă se află sub Africa. Cel mai arid continent al planetei, ascunde în adâncurile sale o rezervă uriașă de apă, care ar putea reprezenta o soluție eficientă în lupta cu seceta. Descoperirea a fost făcută de geologii de la University College din Londra. Rezervorul subteran de apă se află, potrivit hărții întocmite de aceștia, sub țările din nordul Africii: Algeria, Egipt, Sudan și Libia. Aici, în adâncul pământului, sub deșertul Sahara, se află 0,66 milioane de km cubi de apă, de 100 de ori mai mult decât la suprafața continentului. Din păcate, precizează geologii în publicația Environmental Research Letters, nu va putea fi exploatată întreaga cantitate de apă din acest rezervor impresionant. Cu toate acestea, el va fi o soluție în fața nevoii tot mai crescute de apă, pe măsură ce crește și populația Africii. Numai cantitatea care se află sub Etiopia, unde 46% din populație suferă de sete, poate asigura necesarul pentru 520 de milioane de oameni. In prezent, 300.000.000 de oameni nu au acces la apă potabilă și numai 5% din suprafața arabilă este irigată în Africa. Exploatarea acestei rezerve va fi însă foarte costisitoare, pentru că apa se află la 100-250 de metri sub pământ, fiind nevoie de un echipament sofisticat. Numai pentru realizarea unui singur puț de mare adâncime ar fi necesari aproximativ 130.000 dolari.

Un copil de 11 ani s-a dus la școală cu un pistol, ca să se apere de un atac similar celui din Newtown. Frica unui atac similar celui din Newtown, acolo unde 20 de copii au fost împușcați în urmă cu câteva zile de un tânăr cu probleme mintale, l-a făcut pe un băiat de 11 ani din Utah să ducă cu el la o școală un pistol. Copilul, elev în clasa a șasea, s-a dus, luni, la școală cu pistolul în ghiozdan. Polițiștii au găsit și muniție în ghiozdanul băiatului, însă aceasta nu putea fi folosită cu pistolul. Băiatul a spus că s-a dus cu pistolul la școală, „ca să se apere pe el și pe prietenii lui de un incident similar celui din Newtown”. Nimeni nu a fost rănit, însă în timpul pauzei băiatul și-a amenințat cu pistolul trei dintre colegi. Din fericire, pistolul nu era încărcat. Speriați, micuții s-au dus să-i spună uneia dintre profesoare, iar aceasta l-a luat pe băiat și l-a dus la director. Elevul a recunoscut că a adus pistolul la școală și l-a predat directorului școlii. Băiatul a fost închis într-un centru de detenție pentru minori, fiind acuzat de deținere de armă în incinta școlii. Atacul armat, de vinerea trecută, de la școala Sandy Hook din Newtown s-a soldat cu 27 de morți, între care 20 de elevi cu vârste cuprinse între șase și șapte ani.

Aventurile maimuței Darwin, sau despre priorități. Totul a început cu un video al camerelor de securitate ale unui magazin Ikea din Toronto, postat pe YouTube, care arată o maimuțică îmbrăcată cu un paltonaș cochet plimbându-se prin parkingul magazinului. Apoi ștafeta a fost preluată de emisiunile satirice jurnalele de informații și ziare unde aventurile maimuței au luat proporții nebănuite. Dar să o luăm de la început. O avocată din Toronto, pe nume Yasmin Nakhuda, este stăpâna unei maimuțe botezată Darwin. În timp ce stăpâna era la cumpărături în magazinul Ikea din Tornto, maimuțica a scăpat din cușcă, a deschis mașina și a plecat la plimbare prin parking. Autoritățile au intervenit, au capturat animalul, au amendat stăpâna deoarece această maimuță este interzisă în Toronto și posesia ei este ilegală, și l-au dus pe Darwin la un azil de animale. Dna Yasmin Nakhuda, a dat în judecată autoritățile, a organizat manifestații în fața azilului, și așteaptă sentința. Un judecător se va pronunța dacă are dreptul să își recupereze maimuța sau nu. Având în vedere că în Toronto există o lege care interzice deținerea unor asemenea animale sălbatice, dna Nakhuda este gata să se mute la Kawartha Lakes, o mică localitate la circa 150 km de Toronto, unde nu există o asemenea lege. Primăria se pregătește să voteze o lege interzicând posesia, dar ea speră să-și recupereze maimuța înainte de votarea legii. Am găsit interesant faptul că doamna are soț și doi copii, este avocată specializată în probleme locative, și aparent viața într-o localitate mică și retrasă va fi foarte dificilă, totuși ea este gata să o facă de dragul unei maimuțe care va crește mare, va deveni agresivă și va putea răni grav familia, care este purtătoarea a numeroase boli care se pot transmite la oameni, totuși ea este gata să sacrifice atât de mult pentru o maimuță.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Sărbătorile de iarnă. În America, ca și pe multe alte meleaguri ale globului, Craciunul și Anul Nou ar trebuii să fie ocazii de bucurie și relaxare, când familiile și prietenii se adună să sărbătorească împreună. Din păcate însă, craciunul a fost transformat într-o olimpiadă a consumatorismului și o goană după cumpărături cât mai scumpe și cât mai multe, pentru câți mai mulți prieteni și rude. Încă din luna septembrie, consumatorii au devenit ținta reclamelor cu tot felul de sugestii de cadouri pentru colegii de serviciu, familie, vecini și prieteni. De la mărunțișuri de câțiva cenți până la electronice scumpe, și chiar autoturisme de zeci de mii de dolari, industria publicitară ne-a asaltat zilnic cu reclame care mai de care mai atrăgătoare pentru a ne convinge de importanța, necesitatea și urgența cu care trebuie să ne cheltuim banii în magazinele lor. În medie, un american cheltuiește aproximativ 1.000 de dolari pentru cadourile de crăciun, iar partea cea mai tristă este că mulți nu își pot permite această cheltuială și se îndatorează la bănci și companii de credit, doar să nu se simtă vinovați că nu și-au onorat datoria față de familie și prieteni. Magazinele și malurile împodobite festiv cu roșu, verde și auriu, cu becuri colorate, pomi de iarnă, și ghirlande strălucitoare, încearcă să ne hipnotizeze, să farmece imaginația ca într-un basm de copii și să ne convingă că singura cale de a ne exprima dragostea, respectul și admirația pentru cei din jurul nostru, este cu un cadou. Și desigur, negustorii doresc să știm că un cadou cu cât este mai scump, cu atât exprimă mai multă dragoste și respect. De la Black Friday la Cyber Monday, până la noaptea de crăciun, magazinele stau deschise non-stop, cu speranța că asaltul publicitar va da roade, și produsele lor vor deveni irezistibile pentru mulți dintre noi. Reviste, ziare și website-uri, au dedicat pagini întregi pentru educația noastră cu privire la eticheta schimburilor de cadouri și atenții pe care trebuie neapărat să le facem atât celor iubiți cât și celor mai puțin iubiți din jurul nostru. Comercializarea sărbătorilor de iarnă nu a trecut neobservată  sociologilor și cercetătorilor care au devenit interesați să afle câtă importanță au toate aceste cadouri asupra psihologiei și vieții noastre. ,,All I want for Christmas is you” (Tot ce îmi doresc pentru crăciun ești tu) este titlul unui cântec mai vechi american, care exprimă sentimentul că timpul petrecut împreună la crăciun cu cei iubiți valorează mai mult decât toate cadourile din lume. Și cercetătorii de la prestigioasa Cornell University din New York, au ajuns la aceeași concluzie. Cercetările lor au arătat că indiferent cât de scump sau substanțial este un cadou, bucuria și plăcerea generată durează numai câteva ore, zile și în cazuri rare cel mult trei luni. În schimb, experiența timpului petrecut împreună cu cei iubiți, de a sărbătorii crăciunul cu prietenii și familia, în majoritatea cazurilor produce amintiri deosebite care sunt retrăite pe o perioadă lungă de timp, multe dintre aceste ocazii chiar pentru tot restul vieți. Mulți nu își mai aduc aminte ce au primit cadou de crăciun acum 10 ani, dar nu au uitat bucuria timpului petrecut în prezența părinților, fraților/surorilor, nepoților sau a restului familei. Dr. Tom Gilovich, profesor la Cornell University, explica că experiența timpului petrecut cu cei dragi devine mai prețioasă cu trecerea timpului, pe când lucrurile materiale își pierd valoare atât economică cât și emoțională, după scurt timp. În opinia lui, nimeni nu trebuie să se simtă vinovat sau rușinat că nu își poate permite, sau că nu este dispus să cheltuiască bani pentru un cadou de crăciun. Darul timpului petrecut împreună, de cele mai multe ori este mult mai valoros decât orice cadou.

La mulți ani, un an nou fericit și plin de binecuvântări cerești.

Textul săptămânii. „Da, Eu vin curând”. Amin! Vino, Doamne Isuse! Harul Domnului Isus Hristos să fie cu voi cu toți! Amin.  Apocalipsa 22, 20-21

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 52/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-