16
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii  16 Decembrie 2010

Realitati uitate. Acum cand euforia sarbatorilor de iarna a cuprins planeta, cand bogati si saraci deopotriva, planuiesc cum sa petreaca noul an, am incercat sa parcurg paginile marilor publicatii si ale siturilor internet de renume, si sa vad cat si cum este relatata mizeria planetei. Articole lungi si lacrimogene deplang incalzirea planetei si lauda conferinta de la Cancun, unde cu multa pompa a fost adoptata o rezolutie care nu avanseaza cu nimic cauza ecologiei. In schimb nu am gasit nici o linie despre faptul ca Belgia nu are inca guvern si ca este departe de a-l avea. De asemenea am fost surprins sa constat ca stirea despre evolutia holerei in Haiti este ingropata undeva pe ultima pagina. Intr-adevar nu este nimic de lauda in faptul ca epidemia progreseaza fara ragaz, ca au ajuns la peste 2.400 de victime, in vreme ce 18 candidati la presedintie si multimile care ii sustin se bat pe strazile devastate ale oraselor. Rezultatele ultimelor alegeri sunt contestate si nu s-a ajuns la un consens pentru a se proceda la al doilea tur. Situatia nu este cu nimic mai buna in Coasta de Fildes, unde cei doi presedinti si guvernele lor se pregatesc pentru o confruntare sangeroasa la sfarsitul acestei saptamani. Opozantul Alassane Ouattara care a castigat alegerile se lupta sa preia puterea de la fostul presedinte Laurent Gbagbo, care nu vrea sa o cedeze. Ouattara care se afla izolat intr-un hotel din capitala pazit de trupele ONU, si-a chemat suporterii sa vina in capitala si sa puna mana pe putere. Armata credincioasa fostului presedinte Gbagbo a amenintat ca va trage in manifestanti, ceea ce a si facut miercuri in orasul Yamoussoukro, unde manifestantii se pregateau sa plece pentru capitala. Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat ,,profund ingrijorat de impasul politic in care se afla Coasta de Fildes” si crede ca tara este in pragul unui nou razboi civil. Dar multimea de cumparatori grabiti care inunda magazinele, nu are nevoie, de fapt nici nu vrea sa stie despre toate acestea, ei au altceva de facut.

Personalitatea anului 2010. A devenit de acum o traditie ca revista Times sa declare in fiecare an pe cineva ca personalitate a anului, fie ca este vorba de un om politic, actor, sau om de stiinta, revista decerneaza in fiecare an aceasta distinctie. Anul acesta castigatorul este Mark Zuckerberg. Are 26 de ani, este multimilionar si a fondat Facebook. Meritul lui este ca a creat o noua forma de a schimba informatii, a pus in legatura o jumatate de miliard de persoane, adica a zecea parte din populatia planetei. Directorul redactiei revistei Richard Stengel, l-a numit pe tanarul Mark ,,un sef de stat in T-shirt”. Intr-adevar el umbla foarte sportiv, nu are un birou, si de fapt nu a produs nimic concret. Faptul ca Facebook se bucura de atata consideratie este un semn al timpurilor. Pe aceasta retea sociala, oameni cinstiti sau mai putin cinstiti, converseaza despre orice si nimic, isi mentin iluzia de a fi inconjurati de prieteni, cand de fapt sunt mai singuri ca oricand. Ceea ce de obicei nu se spune, este faptul ca aceasta retea este folosita de hoti ca sa identifice cand oamenii bogati sunt plecati si sa le sparga casa, de soti infideli si de pedofili ca sa-si recruteze aventuri, si asa mai departe. Mai ingrijorator este faptul ca un sondaj efectuat prin internet a ales pe Julian Assange, fondatorul sitului WikiLeaks, ca cea mai importanta personalitate a anului 2010. Este probabil inca un semn ca imaginarul, mistificarea, sunt ceea ce place omului secolului 21.

Cand oamenii nu au altceva mai bun de facut. Atunci cand am citit prima data stirea, am crezut ca este o gluma de prost gust, dar am facut cercetari amanuntite si am constatat ca din pacate este adevarat. In numarul din decembrie anul acesta, revista stiintifica Journal of Medieval History, publica un articol scris de  Catherine Lawless, profesor la Departamentul de Istorie al Universitatii din Limerick, in Irlanda. In acest articol autoarea arata ca a facut cercetari serioase si a descoperit ca bunica lui Isus a fost sfanta Ismeria. Materialul ,,stiintific” utilizat, este un manuscris florentin din secolul XV care contine o ,,legenda” neobisnuita. Articolul foarte documentat si stiintific, detalieaza cu lux de amanunte informatiile din aceasta legenda. Am fost extrem de socat ca un om de stiinta cercetator in istoria medievala sa poata face asemenea afirmatii. In primul rand manuscrisul dateaza din secolul XV, adica de la sfarsitul epocii medievale, epoca renumita prin obscurantismul si practicile barbare, cum ar fi cruciadele si inchizitia. In acest context, este greu de crezut ca se pot gasi informatii credibile intr-un document anonim izolat. Din punct de vedere stiintific nu are nici un sens. Din punct de vedere teologic, cu atat mai putin. Ce rost are sa cauti in documente anonime, dubioase, cand avem declaratiile Bibilei care sunt atat de clare si precise cu privire la arborele genealogic al lui Isus. Dar asa cum spunea apostolul Petru in 2 Petru 1,16 ,,intemeindu-se pe niste basme mestesugit alcatuite”.

Iran. Atentat. Cel putin 15 persoane si-au pierdut viata si mai multe au fost ranite intr-un atac cu bomba produs in orasul Chabahar, din sud-estul Iranului, au declarat surse iraniene. Explozia, despre care se crede ca a fost un atentat sinucigas, a avut loc in fata moscheei Imam Hossein, potrivit agentiei Irna. Guvernatorul general al provinciei Sistan-Baluchistan a confirmat incidentul. Situatia din aceasta provincie este in general tensionata, populatia fiind supusa adesea la discriminari din partea siitilor. Atacul ar fi vizat pelerini care serbau Ashura, o sarbatoare siita.

Grecia. Greva generala. Greva generala planificata pentru ziua de miercuri, in Grecia, va paraliza toate aeroporturile. Toate zborurile spre, sau dinspre Grecia vor fi anulate pentru cel putin 24 de ore. Inchise vor ramane scoli, clinici, administratii publice si locale. De asemenea vor fi anulate cursele pe transporturile terestre. Sindicatele elene au anuntat o greva generala de 24 de ore pentru a protesta fata de o lege privind planurile de restructurare in transportul public si fata de regimul de austeritate bugetara, in general. Controlorii de trafic aerian s-au alaturat si ei grevistilor. Presedintele uniunii aviatiei civile, Anguelos Sotiropoulos, a anuntat ca toate zborurile sunt anulate si ca greva s-ar putea prelungi, scrie Air Journal. Reducerile salariale anuntate de Guvern atat pentru angajatii din domeniul public, cat si din privat, sunt baza acestei miscari de protest.

Foste tari din blocul rasaritean cer sanctionarea negarii crimelor comunismului. <ase foste tari comuniste care fac acum parte din UE, au cerut Comsiei de la Bruxelles sa impuna sanctionarea negarii crimelor comunismului, dupa cum este sanctionata si negarea holocaustului. Ministrii de Externe ai Bulgariei, Cehiei, Letoniei, Lituaniei, Romaniei si Ungariei, au scris intr-un mesaj adresat comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, ca Justitia trebuie din principiu sa garanteze tratament egal pentru victimele tuturor regimurilor totalitare. Cei sase au cerut de asemenea sanctionarea aprobarii, negarii sau minimalizarii publice a crimelor totalitarismului, indiferent de culoarea politica a dictaturii care le-a comis. Ministrul lituanian de Externe, Audronius Azubalis, initiatorul documentului, a deplans, potrivit agentiei France Presse, faptul ca orice om stie in Europa despre crimele nazismului, dar numai o parte din Europa este constienta de crimele comunismului. In Lituania este interzisa atat negarea crimelor nazismului cat si a crimelor comunismului.

Iulia Timosenko a fost arestata la domiciliu. Fosta sefa a guvernului ucrainean, Iulia Timosenko, a fost arestata la domiciliu in cadrul unei anchete pentru abuz de putere, a anuntat Parchetul General de la Kiev, citat de agentia de presa Interfax-Ucraina.

Germania renunta la stagiul militar obligatoriu. Guvernul german a decis sa desfiinteze incepand cu 1 iunie 2011, serviciul militar obligatoriu. In acelasi timp, armata germana isi va micsora cu 25 la suta efectivele, urmand sa numere 185.000 de militari. In caz de razboi, serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus automat. In locul serviciului civil, pentru care puteau opta pana acum cei care refuzau din diferite motive sa puna mana pe arme, va fi creat un serviciu federal al voluntarilor, cu o durata de un an. Astfel, cabinetul de la Berlin vrea sa ofere anual unui numar de aproximativ 35.000 de tineri, barbati si femei, ocazia de a presta servicii in beneficiul societatii. Reforma este cea mai ampla din istoria Bundeswehr. Pentru prima data de la reintroducerea stagiului militar obligatoriu, in anul 1957, barbatii tineri nu vor mai fi incorporati.

Premierul kosovar conduce o grupare albaneza mafiota, ce se ocupa cu traficul de organe – raport CoE. Premierul kosovar Hashim Thaci este liderul unei grupari albaneze de tip mafiot, care se ocupa cu traficul de arme, droguri si organe in Europa de Est, arata un raport al Consiliului Europei, obtinut de The Guardian. Gruparea condusa de Thaci si-ar fi inceput activitatea in timpul razboiului din Kosovo, din 1999, si controleaza guvernul tarii de atunci. Raportul, realizat de Dick Marty, le va fi prezentat joi diplomatilor din cele 47 de state membre CoE, intervine dupa o ancheta de doi ani si citeaza informatii furnizate de FBI si de alte servicii. Potrivit documentului, Thaci a exercitat in ultimul deceniu un control violent asupra traficului cu heroina. De asemenea, apropiati ai premierului au fost acuzati ca, dupa razboi, au trecut ostatici peste granita, in Albania, unde ar fi fost ucisi pentru a li se recolta rinichii, vanduti apoi pe piata neagra.

 Tragedie in largul coastelor Australiei. Dupa scufundarea unei ambarcatiuni avand la bord refugiati, in fata unei insule apartinand Australiei, operatiunile de cautare a eventualilor supravietuitori continua. Potrivit autoritatilor de la Sydney, cel putin 28 de persoane si-au pierdut viata, alte 44 fiind salvate de echipele marinei australiene, sau de localnicii insulei. Intre cei salvati se numara si 11 copii. Nu se stie numarul total al celor care se aflau la bord, si se asteapta ca bilantul victimelor sa creasca. Nu se cunoaste deocamdata nationalitatea refugiatilor.

Avion prabusit in Nepal. Toti cei 22 de pasageri ai unui avion prabusit miercuri in Nepal, si-au pierdut viata, a anuntat Politia locala, citata de AFP. Am gasit deja trupurile neinsufletite a 20 de persoane. Inca le cautam pe celelalte doua, dar suntem siguri ca nu exista supravietuitori, a declarat un oficial local. La bordul aeronavei apartinand companiei Tara Air, se aflau trei membri ai echipajului si 19 pasageri: un cetatean american si ceilalti nepalezi.

Balon care zbura deasupra unui reactor nuclear isarelian, doborat de armata. Un avion militar israelian a doborat un obiect suspect care zbura deasupra reactorului nuclear israelian Dimona, au anuntat serviciile de securitate. Potrivit presei israeliene, se pare ca era vorba de un balon. La bordul acestuia nu se gaseau persoane, iar aparatul era pus in miscare de un motor. Un purtator de cuvant militar a precizat ca o ancheta de lamurire a situatiei este in desfasurare.

200 de ofiteri turci, judecati pentru complot impotriva guvernului. In Turcia a inceput joi procesul in care aproape 200 de cadre militare active sau in retragere, sunt acuzate de complot impotriva guvernului. Printre cei inculpati se afla si fostul sef al aviatiei militare Ibrahim Firtina, precum si fostul general Cetin Dogan. Acestia sunt acuzati ca au complotat in 2003 pentru rasturnarea guvernului condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, care abia venise la putere. Obiectivul era ca armata sa preia din nou conducerea statului turc. Guvernul de la Ankara, alcatuit din formatiuni islamice, a redus in ultimii ani influenta armatei, pentru a pregati tara de aderarea la UE. Daca vor fi gasiti vinovati, inculpatii risca pedepse cu inchisoarea intre 15 si 20 de ani. Procesul are loc langa Istanbul si nu este deschis publicului.

Roma. Violente. Cel putin 90 de persoane au fost ranite la Roma in urma protestelor violente izbucnite dupa ce premierul Silvio Berlusconi a supravietuit unei motiuni de cenzura. Politia a facut uz de gaze lacrimogene, in timp ce sute de manifestantii au dat foc la masini si au aruncat cu oua, vopsea si pietre in cladirea Parlamentului. Sunt cele mai grave violente de strada din ultimele luni. In urma ciocnirilor, 50 de politisti si cel putin 40 de manifestanti au fost raniti. Proteste au avut loc si in capitala Siciliei, Palermo, unde 500 de studenti au ocupat principala pista a aeroportului. La Torino, studentii au ocupat o statie feroviara, iar la Venetia au protestat pe faimosul pod Rialto. Manifestatiile intervin dupa saptamani de proteste impotriva Guvernului, care a anuntat o serie de masuri de austeritate, inclusiv reducerea cheltuielilor pentru educatie.

 Bangladesh. Incendiu. Cel putin 20 de persoane au murit si peste 100 au fost ranite intr-un incendiu care a cuprins o fabrica de textile din apropierea capitalei Bangladeshului, Dhaka. Cel putin 50 de lucratori cu arsuri severe au fost transportati la spitale, potrivit echipelor de interventie. Pompierii lupta in continuare cu flacarile si incearca sa-i salveze pe muncitorii ramasi inca in cladirea cu mai multe etaje. Numeroase persoane au fost ranite in urma busculadei create in momentul in care sute de angajati au incercat sa paraseasca cladirea.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Oamenii de stiinta incearca sa explice credinta. De ce rugaciunea ajuta pe unii oameni in situatii grele? Este intrebarea pe care oamenii de stiinta de la University of Wisconsin-Madison, o discuta in revista Social Psychology Quarterly, publicata luna aceasta. Ca sa gaseasca raspunsul la aceasta intrebare, ei au condus mai multe experimente. In unul din ele au selectat 62 de femei cu o istorie de abuz din partea sotilor lor. Dupa mai multe experimente, concluzia studiului a fost ca, comunicarea cu Dumnezeu prin rugaciune le-a ajutat pe femei sa reziste la abuzul la care au fost supuse, si le-a permis acestora sa se vada intr-o lumina favorabila, in ciuda insultelor si a reactiilor violente la care au fost supuse. ,,Prin rugaciune, aceste victime au putut sa-si exprime supararile si frustrarile catre Dumnezeu, o figura parinteasca, care le iubeste si accepta”, a declarat Shane Sharp, autorul studiului. ,,Prin rugaciune, victimele la abuz ajung sa se vada la fel cum si Dumnezeu le vede, intr-un mod pozitiv, lucru care le ajuta sa contracareze abuzul si cuvintele insultatoare”, a adaugat Shane Sharp. Aproximativ 75% din americani, declara ca se roaga cel putin odata pe saptamana, lucru care fascineaza pe cercetatori, care incearca sa inteleaga impactul rugaciunii asupra acestor persoane la nivel psihologic. Un alt studiu recent este de parere ca relatiile de prietenie din biserica contribuie probabil la sentimentul de satisfactie al credinciosilor, mai mult decat credinta lor. Datele culese de la un studiu intitulat ,,Faith Matters Study” condus intre anii 2006 si 2007 in USA, sugereaza oamenilor de stiinta acest lucru. Dintre participantii la acest studiu, 33% au declarat ca sunt extrem de satisfacuti cu viata lor, si au prieteni apropiati in biserica. In contrast, numai 19% dintre cei care au declarat ca sunt satisfacuti cu viata lor, nu au nici o relatie de prietenie apropiata cu membri bisericii. Un alt studiu publicat in luna august in revista Psychological Science, relateaza rezultatele unui studiu in care activitatea creierului arata ca atunci cand oamenii se gandesc la Dumnezeu, stresul si frustrarile vietii dispar la cei care au declarat ca sunt credinciosi. In contrast, analiza activitatii creierului la persoanele ateiste nu a indicat nici o ameliorare a stresului atunci cand se gandesc la Dumnezeu sau la o alta putere supranaturala sau obiect. Studiul vine ca sa combata teoria mai multor oameni de stiinta, care sunt de parere ca rugaciunea ajuta la linistea sufleteasca indiferent la cine te rogi; la o fiiinta supranaturala, obiect sau zeitate. Important este sa te rogi si sa crezi ca cineva, undeva, te asculta si te ajuta. Faptul ca activitatea creierului difera la credinciosi in timp ce se roaga la Dumnezeu, sugereaza ca la ce si cine te rogi, este mai important decat faptul ca te rogi si iti pui increderea in ceva sau cineva.

Textul saptamanii. ,,Marturisiti-va unii altora pacatele, si rugati-va unii pentru altii, ca sa fiti vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit”. Iacov 5,16

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 50/2010

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-