9
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. 

       ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului

                                                       este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 1 Decembrie 2011

Între dreptul de a informa și secret de stat. În west a devenit o uzanță în ultimul deceniu ca presa să fie informată despre secrete de stat, și militare, documente confidențiale din dosarele penale, și așa mai departe. Ziariștii s-au ridicat treptat la rang de preoți, avocați și doctori, meserii de la care se așteaptă să păstreze secretul “confesiunilor” care le sunt împărtășite. Așa se face că atunci când interesele de stat sunt periclitate, când viața unor persoane este în pericol, sau onoarea lor batjocorită, (nu toate zvonurile sunt adevărate) ziariștii răspund că este dreptul lor și că nu își pot divulga informatorii. Ar trebui precizat că acești informatori sunt plătiți să-și facă slujba în ministere, tribunale, spitale, etc. și că în plus pentru diverse motive în general financiare, divulgă secrete la presă care face cu ele tiraje record.

Din 2007 în Canada pentru o sumă modestă orice cetățean are dreptul să ceară informații despre diverse proceduri oficiale, procedeu folosit din plin de agențiile de presă ca să afle ce se întâmplă în sferele înalte. Iată însă, când au fost la rândul lor întrebați același lucru, vrem să știm de unde aveți informațiile au răspuns că nu le pot divulga. A urmat o serie de procese, și nu de mult curtea supremă a decis ca stația de televiziune CBC este obligată să predea Comisarului pentru Informații actele cerute.

Această situație nu este unică, în Franța ziarele au declanșat în ultima vreme campanii de denigrare a unor miniștri care au trebuit să demisioneze atunci când informații confidențiale din cursul anchetei apăreau zilnic în presă. Numai că atunci când guvernul a investigat și a găsit pe funcționarul superior de la ministerul de justitie care dădea informații, presa a fost supărată foc, că de ce i se încalcă libertatea de a spiona, numai ei au voie să facă asta nu și poliția. În Israel ziariștii sunt revoltați despre o nouă lege care se pregătește în Knesset. Această lege va permite aplicarea de amenzi foarte mari celor care defăimează. Cronicarii de televiziune și radio, ziariștii protestează deoarece ar dori să poată fi liberi să spună ce vor și să nu aibă nici un risk. În același domeniu Africa de Sud a cunoscut manifestații zgomotoase în Johannesburg, Pretoria, Durban și Captown atunci când parlamentul a votat o lege introdusă de partidul majorității de culoare ANC, care va pedepsi aspru; închisoare până la 25 de ani, pe oricine va divulga informații de interes național clasate confidențial. Manifestanții purtau pancarde pe care scria “cei care au votat sunt criminali” (229 de deputați din 400) “noi cerem dreptul de a ști, puterea ANC = fascism”.

Pentru câțiva dolari. Mi-au rămas pentru toată viața gravate în memorie detaliile sumbre ale nopților petrecute în fața ușii biroului de pașapoarte din Nicolae Iorga, sau a celor de la stațiile de benzină, sau butelii de aragaz, a orelor fără șir când sub vântul tăios sau ploaia care pătrundea până la oase, așteptam sperând să cumpăr ceva, ceva rar: măsline, unt, carne, sau pur și simplu hârtie igienică. Iată că dorința după profit și criza au făcut ca americanii să facă același lucru. A devenit o tradiție ca în prima zi după Thanksgiving, să înceapă o mare reducere de prețuri în pregătire pentru crăciun. Această zi este numită Black Friday (vinerea neagră). Există două explicații pentru acest nume care a fost pentru prima dată folosit în Philadelphia la începutul anilor 1960. Prima este că deoarece magazinele deschid foarte devreme și amatorii de chilipir așteaptau în beznă pe trotuare, alta ar fi că în urma vânzărilor record, comercianții încep să facă profit, adică să aibă contul bancar în negru. Oricum ar fi începând din 2000, ora de deschidere a devenit tot mai matinală ba chiar unele magazine cum ar fi Target, Best Buy, Wal-Mart sau Toys ‘R’ Us, au ajuns să deschidă la miezul nopții. Această goană după chilipir a făcut adesea victime, oamenii s-au călcat în picioare, îmbrâncit și insultat ca să ajungă primii la marfa cu preț redus. Nici anul acesta nu a făcut excepție, în Los Angeles o femeie care stătea la coadă la Wal-Mart a atacat pe cei din jur cu spay de piper ca să-și facă loc, 20 de persoane au fost afectate.

În Fayetteville, Nord Carolina, clienții au continuat disputa în parking, cu focuri de armă, în New York, St. Petersburg și Florida, numărul celor care stăteau la coadă a ajuns la 2.000. Foarte recent comercianții din Canada au realizat că mulți canadieni se duc în Statele Unite să târguiască, asa că au organizat și ei o vinere neagră pentru simplul motiv că nu vor să-și piardă clienții.

Alegeri în Egipt. Egiptenii votează în cadrul primelor alegeri parlamentare, după înlăturarea lui Hosni Mubarak – un scrutin care se desfașoară pe fondul confruntărilor sângeroase între manifestanți și forțele de ordine. Alegătorii au format cozi la secțiile de votare din Cairo, înainte de deschiderea acestora. Sistemul electoral prevede împărțirea țării în trei regiuni care votează succesiv. Votul pentru Adunarea Poporului (Camera Deputaților) se va desfășura între 28 noiembrie și 10 ianuarie. Din 29 ianuarie până la 11 martie urmează alegerea senatorilor din cadrul Shura (Camera superioară consultativă). Parlamentul a fost dominat, timp de 30 de ani, de Partidul Național Democrat (PND) devotat președintelui Mubarak. Legislativul a fost dizolvat după înlăturarea lui Mubarak (11 februarie) sub presiunea unei mișcări populare fără precedent. Viitorul Parlament va avea misiunea să formeze o comisie alcătuită din aproximativ o sută de persoane care să redacteze o nouă Constituție. După alegerile din Tunisia și Maroc, Egiptul – țara cea mai populată din lumea arabă (peste 80 de milioane de locuitori) este al treilea stat care organizează alegeri importante într-o regiune bulversată de „Primăvara arabă”.

Sancțiuni împotriva Siriei. Liga Arabă a aprobat duminică sancțiuni împotriva Siriei, între care înghețarea unor bunuri și un embargo asupra investițiilor, într-o încercare de a descuraja regimul Assad să continue reprimarea manifestațiilor antiguvernamentale. 19 dintre cei 22 de membri ai organizației regionale au votat în favoarea impunerii de sancțiuni, o mișcare fără precedent în cazul Ligii Arabe. Reuniunea a avut loc la Cairo. Ministrul de externe din Qatar, șeicul Hamad bin Jassim al-Thani, a precizat că sancțiunile includ încetarea tranzacțiilor cu banca centrală siriană și suspendarea finanțării arabe pentru proiectele din Siria. De asemenea, au fost impuse restricții de călătorie și au fost înghețate bunurile unor oficiali care au legătură cu guvernul președintelui Bashar al Assad. Irakul, Libanul și Algeria au votat împotrivă. Șeicul Hamad a precizat că Irakul refuză să aplice sancțiunile, iar Libanul „se disociază”. Irakul este al doilea partener comercial al Siriei. Sancțiunile împotriva Siriei au fost aplicate după ce Damascul a refuzat să permită celor patru mii de monitori propuși de Liga Arabă să facă o evaluare a situației în teren. Damascul, vizat deja de sancțiuni din partea SUA și UE, a criticat decizia și a spus că reprezintă o trădare a solidarității arabe. Ministrul sirian de externe, Walid al-Muallem, a acuzat Liga Arabă că încearcă să „internaționalizeze” conflictul din Siria. Mișcarea Ligii Arabe este văzută la Damasc drept parte a unei conspirații inspirate de Vest, pentru a submina țara, din cauza tradiționalei sale opoziții față de Israel. Luna trecută, Liga Arabă suspendase Damascul din organizație, deși Siria a fost unul dintre statele fondatoare.

Persoane arestate pentru spionaj în Iran. Iranul a arestat 12 persoane pentru spionaj, a anunțat luni șeful serviciilor de informații de la Teheran. Suspecții au fost reținuți pentru spionaj în diverse cercuri guvernamentale, a precizat el. Responsabilul nu a dat detalii, nici nu a vorbit despre informațiile anterioare referitoare la faptul că cei 12 ar fi fost spioni CIA. Iranul anunță periodic arestarea de spioni acuzați că ar avea legături cu SUA sau Israel.

Pakistanul dezminte că ar fi provocat raidul NATO. Pakistanul a negat că ar fi deschis primul focul, provocând astfel raidul NATO care s-a soldat cu moartea a 24 de militari la granița cu Afganistan. Dezmințirea a venit după ce oficiali afgani au spus că forțele NATO au răspuns focurilor de armă din partea pakistaneză a graniței, sâmbătă. NATO a prezentat scuze pentru raid, numindu-l „un incident tragic”. Oficiali afgani, citați de Wall Street Journal, au spus că atacul de sâmbătă a fost ordonat pentru apărarea forțelor NATO și afgane atacate în timp ce vizau talibani. Pakistanul a ordonat revizuirea întregii cooperări cu SUA și NATO după ce Alianța a deschis focul asupra unui punct de verificare al armatei, în atac pierzându-și viața cel puțin 24 de militari. O comisie prezidată de premierul Yousuf Raza Gilani a decis să întrerupă tranzitul transporturilor de aprovizionare ale NATO către Afganistan. Comisia va cere SUA să elibereze, în termen de 15 zile, baza aeriană Shamsi. Totuși, o asemenea cerere fusese deja făcută anterior și e posibil ca baza să fie deja evacuată. Guvernul pakistanez l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul american, pentru a-i transmite un protest oficial. Un purtător de cuvânt al NATO a recunoscut că „este foarte probabil” ca un aparat NATO să se afle la originea atacului de la granița cu Afganistanul. Generalul de brigadă Carsten Jacobson a transmis condoleanțe Pakistanului și a spus că NATO a deschis o anchetă privind incidentul.

Adminstrația Obama va anula amendamentul Jackson-Vanik. Administrația Obama va face o prioritate în 2012 din anularea amendamentului Jackson-Vanik, ce datează din vremea Războiului Rece și impune restricții comerțului Rusia-SUA, a declarat ambasadorul american la Moscova, John Beyrle. Amendamentul Jackson-Vanik a fost impus în 1974 împotriva țărilor care nu aveau economie de piață și restricționau drepturile de emigrare. Moscova a afirmat în repetate rânduri că amendamentul este un anacronism ce lezează aderarea Rusiei la OMC.  După discuțiile cu Medvedev, în noiembrie, Obama a promis că va demara consultări în Congres pentru anularea acestuia.

Zona euro își menține unitatea, apreciază agenția Moody´s. Agravarea rapidă a crizei datoriilor din Zona euro amenință notele de solvabilitate ale tuturor țărilor europene, a avertizat agenția americană de evaluare Moody`s. Într-un „comentariu special” despre țările europene, agenția spune că încă mai consideră că Zona euro își va menține unitatea, dar observă că și acest „scenariu pozitiv poartă consecințe negative pentru ratingurile” statelor europene. Agenția, care a avertizat recent că Franța ar putea pierde ratingul de top AAA, susține că nici o țară, chiar și dintre cele considerate cele mai solide, cum ar fi Olanda, Austria, Finlanda sau Germania, nu este ferită de o scădere a ratingului.

Franța primește prea mulți străini. Franța primește anual circa 200.000 de străini cu situație legală, ceea ce este „prea mult”, a afirmat ministrul de interne Claude Gueant, amintind de obiectivul său de a reduce într-un an cu 10% migrația, potrivit AFP. Printre altele, el se opune alegerii de primari străini. Ministrul a criticat „acordul Partidului Socialist și Verzilor” (opoziție), care „devine programul Partidului Socialist și va merge prea departe față de proiectul de lege ce va fi dezbatut în Senat, deoarece acest acord prevede eligibilitate”. În legătură cu dreptul de vot al străinilor, Gueant a reamintit că acest drept este „din 1789 nedisociabil de naționalitate”. Potrivit unui sondaj realizat de BVA apărut astăzi în Le Parisien/Aujourd’hui en France, 61% dintre francezi sunt în favoarea votului străinilor. Sondajul a fost efectuat telefonic, pe un eșantion de 980 de persoane.

Norvegia. Breivik a fost declarat iresponsabil. Doi psihiatri norvegieni l-au declarat, surprinzător, iresponsabil pe atentatorul Anders Behring Breivik. De aceea, el nu poate fi tras la răspundere în fața justiției pentru masacrul comis în iulie, soldat cu moartea a 77 de persoane, în majoritate adolescenți. Decizia finală în această chestiune va fi luată de tribunalul administrativ din Oslo. În cazul în care va fi adoptată expertiza psihiatrilor, Breivik, în vârstă de 32 de ani, nu va fi condamnat ci va fi internat într-un spital de psihiatrie. În cursul anchetei, Breivik a declarat că a comis masacrul de pe insula Utoya din ură față de migranții musulmani și societatea multiculturală.

Kosovo. Securitatea s-a deteriorat dramatic în ultimele luni. După demonstrațiile violente din nordul Kosvo, în cursul cărora au fost răniți cu focuri de armă doi soldați germani, Asociația Deutsche Bundeswehr Verband avertizează cu privire la o eronată evaluare a situației de pe teren. Securitatea s-a deteriorat în ultimele luni în Kosovo și este evident că planul inițial, de reducere a trupelor staționate, nu mai poate fi respectat, apreciază asociația. Serbia a adus grave acuzații militarilor germani din trupa internațională de protecție KFOR. Secretarul de stat din Ministerul pentru Kosovo de la Belgrad, Oliver Ivanovici, a declarat că este dezamăgit, fiindcă sângerosul incident a fost provocat de militari germani. În cursul ciocnirilor de luni din satul Iagienița, dintre membri ai trupelor KFOR și sârbi, doi soldați germani au fost răniți cu focuri de armă. Alți 25 de militari germani și austrieci au fost răniți cu bombe pirotehnice și sticle incendiare. De partea celalată au fost răniți cel puțin 30 de sârbi cu gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și lansatoare de apă. Situația din nordul Kosovo este deosebit de tensionată în ultimele luni, din cauza unui război comercial între Serbia și fosta sa provincie, locuită preponderent de etnici albanezi.

Polonia. Furtună. Cinci persoane au fost rănite și circa 380.000 au rămas fără curent electric, în urma rafalelor puternice de vânt înregistrate în nordul Poloniei duminică seară și luni dimineață. Patru persoane au fost rănite când copaci smulși din rădăcini au căzut peste mașinile în care se aflau. O persoană a fost rănită pe șantierele navale din Gdansk. 380.000 de oameni au rămas fără curent electric în trei provincii din nord, iar vântul a avariat zeci de locuințe, case și linii de electricitate. Serviciile de feribot au fost anulate în Gdansk, Gdynia și Swinoujscie.

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Bulgaria. Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care doresc să călătorească în Bulgaria, că vor avea loc mișcări naționale de protest, organizate de asociații ale agricultorilor bulgari, care pot afecta și punctele de trecere a frontierei cu România. Vor fi afectate și principalele puncte de trecere a frontierei cu Turcia și un punct de la granița cu Grecia. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite aceste zone. De asemenea, cetățenii români sunt sfătuiți să consulte pagina web a ministerului.

Leul este „gunoi”, a decis Standard and Poor’s. Ratingul leului românesc a fost cotat de către agenția Standard and Poor’s la valoarea BB+/B, ceea ce, în terminologie uzuală, se numește junk, adică gunoi sau material speculativ. Motivul, explică Financial Times, îl reprezintă dependența sistemului bancar din România de băncile-mamă, cele mai influente fiind din Grecia și Austria. Într-o declarație difuzată de agenția de rating se vorbește despre o recalculare bazată în special pe vulnerabilitatea la șocurile externe, dat fiind înaltul grad de euro-izare a economiei. Datoria externă a României este pe un curs descendent, dar rămâne ridicată, mai precizează Standard and Poor’s. Peste 85% din capitalul băncilor active în România provine din investiții străine, mai notează Financial Times, citând agenția de rating.

Marea Britanie. Grevă generală. Marea Britanie se confruntă miercuri cu o grevă generală a sectorului public, cea mai amplă din ultimii 30 de ani. Peste două milioane de angajați au fost invitați de către sindicate să răspundă la apelul de contestare a planurilor de reformare a sistemului de pensii. Măsurile propuse de Executivul de la Londra sunt parte a unui program extins de austeritate bugetară, prin care premierul David Cameron încearcă să reducă datoria publică a Regatului Unit. Protestul de azi afectează, între altele, aeroporturile, transportul în comun, spitalele, școlile și serviciile de salubritate.

Marea Britanie și-a închis ambasada la Teheran. După luarea cu asalt a ambasadei Marii Britanii din Teheran, guvernul de la Londra și-a retras toți diplomații din Iran, expulzând totodată toți diplomații iranieni aflați la post în Londra. Toți diplomații iranieni au timp 48 de ore pentru a părăsi Marea Britanie, a declarat ministrul de Externe britanic, William Hague, în fața Parlamentului. Anterior, toți diplomații britanici fuseseră deja retrași din Republica Islamică. Guvernul de la Teheran a avertizat că închiderea ambasadei sale din Londra va avea consecințe. Germania și Franța și-au chemat ambasadorii din Iran pentru consultări. După ce Marea Britanie a decis cu câteva zile în urmă noi sancțiuni împotriva Iranului, din cauza programului atomic pe care-l desfășoară, demonstranți iranieni, în majoritate studenți, au luat cu asalt ambasada Marii Britanii de la Teheran.

Grevă generală în Grecia. În semn de protest față de valul de concedieri generat de măsurile dure de austeritate, în Grecia are loc astăzi o nouă grevă generală. Mai ales transporturile rutiere și maritime vor fi masiv perturbate. Ministerele și unitățile publice de învățământ vor fi închise vreme de 24 de ore. Medicii nu vor trata decât cazurile de urgență. Ample demonstrații vor avea loc la Atena dar și în alte orașe ale țării. În Grecia vor fi concediați în următoarele luni 30.000 de bugetari.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Este dieta de pe insula Creta cea mai sănătoasă? Rezultatele mai multor studii științifice recente sugerează că dieta mediteraniană este una dintre cele mai sănătoase. Dr. Artemis Simopoulos, președinte al organizație nonprofit Center for  Genetics, Nutrition and Health din Washington, D.C, este de părere că nu toate preparatele gastronomice specifice țărilor mediteraniene sunt la fel, și că dieta greacă, practicată înainte de anii 1960, oferă rezultatele cele mai bune. După anii 1960, dieta de tip american axată pe fast-food, a invadat Europa și populația mai multor țări au integrat în alimentația lor alimente bogate în grăsimi amimale. Dieta franceză și italiană, cu toate că au elemente comune, nu oferă aceleași avantaje. Locuitorii insulei Creta, chiar și în zilele noastre, consumă o dietă tradițională grecească bogată în fructe și vegetale, nuci, plante sălbatice și pește. Un studiu publicat în anul 1995 intitulat Lyon Diet Heart Study, a comparat două grupuri de pacienți care se recuperau în urma unor atacuri cardiace. Trei sute doi pacienți au consumat o dietă specială pentru pacienții cu boli de inimă, iar trei sute trei pacienți au consumat o dietă mediteraniană, specifică locuitorilor de pe insula Creta. După aproximativ 46 de luni, rata mortalități a fost cu 70% mai redusă la pacienți cu dieta de tip Creta în comparație cu celălalt grup. De asemenea, s-a observat că persoanele care consumă o dietă similară cu locuitorii insulei Creta au un număr considerabil mai redus de incidente de cancer. Secretul constă în balanța dintre acizi grași omega-3 și omega-6, este de părere Dr. Simopoulos. Acești acizi nu sunt produși de către organism și porvin în exclusivitate din dietă. Specialiștii în nutriție sunt de acord că dieta americană, precum și cea vest-europeană conține prea puține omega-3 și prea multe omega-6. Omega-6 provin din carnea de găină, ouă, ulei de palm, rapiță, și floarea soarelui. Omega-3 se găsesesc din abundență în uleiul de in, canola, soia, tofu, și pește.

Textul săptămânii. ,,Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morții, nu mă tem de nici un rău, căci Tu ești cu mine”. Psalmul 23,4

Petre și Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 48/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-