47
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii  14 Octombrie 2010

Presdintele Mahmoud Ahmadinejad, in vizita in Liban. Saptamana aceasta presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, s-a aflat intr-o vizita de doua zile in Liban. El a fost primit in mod triumfal de catre o multime care striga ,,bine ati venit”. Seful Hezbola, Sheikh Hassan, i-a urat bun venit prin conferinta video din buncarul in care se ascunde presedintele. In discursul sau Ahmadinejad, a spus ca vine din tara Imamului Khomeini, sa aduca cele mai calduroase salutari si urari de bine. El a spus ca Libanul este un exemplu si o dovada a rezistentei nestramutate in fata tiraniei, ca in Liban este o adevarata universitate pentru Jihad, adica razboiul sfant impotriva necredinciosilor. In continuare el a atacat Israelul si aliatii lui occidentali, a criticat procesul de pace si a sustinut ca singura cale de rezolvare a situatiei este formarea unui stat palestinian si acceptarea reintoarcerii refugiatilor pelestinieni pe pamanturile lor si trimiterea ocupantilor evrei inapoi de unde au venit. Aceasta vizita a starnit critici severe din partea guvernului israelian; unul dintre comentatori a spus ca Ahmadinejad a venit in Liban ca un comandant care isi inspecteaza trupele. Casa Alba a subliniat ca presedintele iranului isi continua provocarile.

Libertatea de a protesta la inmormantarea soldatilor cazuti pe campul de lupta. Curtea Suprema USA a audiat saptamana trecuta avocatii care au pledat pentru si contra dreptului de a manifesta impotriva razboiului la inmormantarea soldatilor cazuti pe campul de lupta. Disputa nu este noua si castiga in amploare pe zi ce trece, deoarece militantii impotriva razboiului, dintre care se remarca reverendul Fred Phelps de la Westboro Baptist Church din Topeka, in  Kansas. Ei si-au facut obiceiul de a apare cu ocazia servicilor funerare si de a protesta impotriva razboiului, spunand ca razboaiele din Afganistan si Irak sunt pedeapsa lui Dumnezeu pentru o tara care accepta homosexualitatea si avortul. Familiile celor cazuti pe campul de bataie considera aceste manifestatii ca o jignire la adresa celor care au murit eroic, manifestantii spun ca este dreptul lor garantat de constitutie sa isi spuna punctul de vedere.

Premiile Nobel au stranit controverse. La fel ca in fiecare an la aceasta data, este iar timpul ca sa fie decernate premiile Nobel, si tot ca de obicei cateva dintre ele au starnit controverse. A fost intai vorba despre premiul Nobel pentru medicina decernat doctorului britanic Robert Edwards, parintele fecundatiei artificiale. In varsta de 85 de ani, el a fost cel care a lansat practica copiilor din eprubeta si a dat nastere la primul copil nascut in acest fel pe 25 iulie 1978. Acest bebelus pe nume Louise Joy Brown, este astazi la randul ei mama. Imediat dupa anuntarea acestei stiri, Vaticanul a criticat foarte vehement aceasta hotarare. Monseniorul Carrasco de Paula, presedintele academiei pontificale pentru viata, a subliniat ca doctorul Edwards este responsabil pentru crearea a milioane de embrioni care vor fi abandonati, sau vor fi distrusi. La randul sau profesorul Lucio Romano, a condamnat la Radio Vatican activitatea doctorului Edwards, declarand ca aceasta este departe de a fi un progres.  De atunci s-au nascut prin aceasta metoda peste 4 milioane de copii. Departe de a fi o problema minora, sterilitatea este o realitate a zilelor noastre, circa 10% dintre familii fiind afectate, motiv pentru care odata cu perfectionarea acestei metode numarul celor care fac apel la aceasta metoda este in continua crestere. Cea de a doua controversa priveste premiul Nobel pentru pace acordat disidentului Chinez Liu Xiaobo, care este in prezent inchis, pentru ca a cerut libertate de exprimare in tara sa. Autoritatile Chineze au avertizat ca se vor supara daca cumva Liu Xiaobo, va fi premiat. Atunci cand aceasta s-a intamplat, autoritatile chineze au supus pe sotia disidentului la arest la domiciliu. Nici chiar reprezentantii oficiali ai Uniunii Europene nu au putut sa intre in contact cu ea. De asemenea anumite contacte la nivel ministerial intre China si Norvegia au fost intrerupte, vizite si intalniri programate de multa vreme au fost anulate fara nici o alta explicatie. China a caracterizat acordarea premiului Nobel disidentului Liu Xiaobo ca fiind ,,obscene”.

Pacea in Orientul Mijlociu, o fata morgana. Primul Ministru Benjamin Netanyahu, a declarat luni ca este dispus sa blocheze noile implantari de colonii daca palestinienii sunt dispusi sa recunoasca statul Israel. Pentru orice interlocutor cu bune intentii, acesta ar fi trebuit sa fie un lucru bun, un motiv de bucurie. Dar iata ca Aurtoritatea nationala Palestiniana nu a avut nevoie de multa vreme ca sa raspunda fara ezitare ca nici vorba de asa ceva, ca nu sunt dispusi sa accepte. Nabil Abu Rdeneh, purtatorul de cuvant al autoritatii a refuzat aceasta oferta precizand ca nu are nimic deaface cu procesul de pace. In aceeasi ordine de idei, duminica cabinetul israelian a aprobat un proiect de amendament legislativ, care sa ceara candidatilor la cetatenie sa depuna juramant de credinta ,,statului evreu democratic”. Amendamentul precizeaza ca statul Israel este o natiune evreiasca, dar democratica, care recunoaste drepturile, dar si obligatiile celor care nu sunt evrei. Ar trebui precizat ca mai toate tarile civilizate cer celor care nu sunt nascuti pe teritorul lor, dar doresc sa devina cetateni, sa indeplineasca anumite conditii si in cele din urma sa depuna juramant de credinta, deci nu este nimic neobisnuit in acest amendament. Dar desigur populatia araba se simte foarte jignita de aceasta deoarece ei nu au nici o intentie sa recunoasca legitimitatea statului Israel.

Papa Benedict XVI, gata sa primeasca in biserica catolica extraterestrii. Trebuie sa recunosc ca a trebuit sa citesc de cateva ori articolul cu pricina, deoarece nu imi venea sa cred ca poate fi adevarat, dar din pacate este foarte adevarat. Cu ocazia unei recente conferinte stiintifice (British Science Festival), Dr Guy Consolmagno, un doctor in stiinte, cu o pozitie importanta la Vatican, a declarat ca forme evoluate de viata pot exista in spatiu, si ca biserica catolica este gata sa le primeasca in sanul ei ,,indiferent cate tentacule ar avea”. El a spus ca ar fi incantat sa converseze cu extraterestrii inteligenti, si ca ar fi fericit sa ii poata boteza, daca ei vor cere aceasta. El a promovat ideea ca biserica ar trebui sa trimita in spatiu misionari care sa converteasca extraterestrii la crestinism. In varsta de 57 de ani, Dr Guy Consolmagno, este curatorul colectiei de meteoriti de la Vatican, este un astronom de profesie, si un om de stiinta care lucreaza la observatorul Vaticanului.

Iran. Jurnalisti germani, arestati. Doi jurnalisti germani au fost arestati in Iran. Potrivit autoritatilor de la Teheran, ei ar fi facut cercetari neautorizate in cazul iranienei Sakineh Mohammad-Ashtiani, condamnata la moarte prin lapidare. Cei doi germani au fost retinuti in timp ce il intervievau pe fiul femeii condamnate. Dupa proteste internationale de amploare, regimul de la Teheran a decis sa suspende temporar pedeapsa capitala pentru femeia de 43 de ani, si sa reanalizeze cazul.

Ungaria. Barajul impotriva scurgerilor de reziduri toxice. Echipele de urgenta din Ungaria aproape au terminat de construit un nou dig, pentru a impiedica noi scurgeri de reziduri toxice, au anuntat autoritatile de la Budapesta. In prezent au loc testele finale la bariera de urgenta. Intre timp, guvernul ungar se pregateste sa preia compania aflata in centrul acestui dezastru. Noul dig, de 1.500 metri lungime si 30 de metri adancime, va proteja satele cand peretii rezervorului vor ceda, lucru asteptat in urmatoarele zile. Expertii UE ajuta la construirea digului, precum si la evaluarea impactului pe termen lung asupra terenului si apei. Noua persoane au murit in urma deversarii de deseuri toxice din 4 octombrie, in vestul Ungariei, iar 150 au fost ranite. Fluxul de reziduri toxice a ajuns saptamana trecuta in Dunare, unde a provocat moartea a numerosi pesti.

Chile. Salvarea celor 33 de mineri. Salvarea celor 33 de mineri blocati in subteran in Chile, de peste doua luni, se desfasoara fara probleme. Primii ortaci au fost scosi deja la suprafata, dupa 69 de zile petrecute la o adancime de 700 de metri, intr-un adapost in care s-au retras dupa prabusirea minei de aur si cupru in care lucrau. Starea de sanatate a celor salvati, pare buna. Potrivit planului autoritatilor chiliene, in fiecare ora este scos cate un miner. Este cea mai lunga, solicitanta si spectaculoasa actiune de acest tip din istoria mineritului. Rudele minerilor, echipele de salvare si presedintele chilian Sebastian Pinera au salutat la mina din San Jose din desertul Atacama, revenirea la suprafata a barbatilor. Minerii sunt scosi printr-o sonda, iar calatoria fiecaruia pana la suprafata dureaza 15 minute. In timpul acesteia, barbatii sunt imbracati intr-un costum special si sunt dotati cu rezerve de oxigen. Ei pot de asemenea sa comunice cu salvatorii care ii asteapta sus. Drama celor 33 de mineri a inceput la 5 august. A durat peste doua saptamani pana au fost gasiti de cei de la suprafata care i-au aprovizionat in continuu de atunci, cu apa, alimente, oxigen si veste. Este de asemenea cea mai lunga perioada in care un grup de persoane a fost blocat in subteran.

Grecia. Politist condamnat la inchisoare pe viata. AFP. Politistul Epaminondas Korkoneas in varsta de 38 de ani, a fost gasit vinovat de ,,omor cu intentie” fara circumstante atenuante. Instanta din Amfissa l-a gasit vinovat de complicitate si pe Vassilios Saraliotis, un alt politist. Avocatii apararii au sustinut ca politistul era in legitima aparare, si au catalogat ceea ce s-a intamplat ca un ,,tragic accident”. Pe 6 decembrie 2008 politistul Korkoneas a tras trei focuri cu arma din dotare catre un grup de tineri, in cartierul Exarhia din Atena.

Actiune a politiei pe Acropole. Politia elena a luat cu asalt colina Acropole, dispersandu-i pe protestatarii, angajati ai Ministerului Culturii, care blocasera accesul in zona. Fortele de ordine au patruns pe platou printr-o intrare laterala si au recurs in timpul actiunii la gaze lacrimogene. Demonstrantii au ocupat colina-simbol a orasului pentru a protesta fata de concedierea a 320 de functionari ai Ministerului Culturii. In plus, ei au cerut statului plata salariilor restante in valoare totala de aproximativ cinci milioane de euro. Guvernul socialist elen a redus salariile bugetarilor in cadrul severelor masuri de austeritate.

Iranul a expulzat corespondentul El Pais. Teheranul i-a anulat permisul de sedere jurnalistei Angeles Espinosa si i-a ordonat sa paraseasca tara in decurs de doua saptamani, potrivit El Pais. Espinosa crede ca autoritatile republicii islamice au luat aceasta masura in special din cauza interviului pe care l-a facut cu Ahmad Montazeri, fiul unui fost ayatollah foarte critic fata de regim. Femeia a fost arestata pentru scurt timp in luna iulie, dupa ce a facut interviul. De asemenea, El Pais a facut campanie in favoarea lui Sakineh Mohammadi-Ashtiani, care risca lapidarea pentru adulter. Expulzarea lui Espinosa reflecta nervozitatea regimului fata de critica, a afirmat El Pais, precizand ca cenzurarea presei s-a intensificat de cand a devenit presedinte Mahmoud Ahmadinejad, in 2005.

Afganistan. Victime in randul trupelor ISAF. In Afganistan au fost din nou ucisi trei militari ai NATO, in cursul unui atac cu bomba inregistrat in vestul tarii. In regiune se afla stationati militari din Spania, SUA, Italia si Lituania. Consiliul de Securitate al ONU a prelungit la New York cu inca un an mandatul trupelor ISAF in Afganistan. Totodata, cele 15 state membre ale Consiliului s-au aratat ingrijorate de recrudescenta violentelor la Hindus. In 2010, in Afganistan si-au pierdut viata mai bine de 580 de militari ai aliantei NATO.

Accidente de circulatie. Ucraina. Cel putin 37 de persoane si-au pierdut viata dupa ciocnirea unui tren cu un autobuz. Potrivit politiei ucrainene, accidentul a avut loc in regiunea Dnepropetrovsk. Conform datelor preliminare, sunt 37 de morti. Soferul autocarului a incalcat codul rutier trecand pe culoarea semaforului care interzicea trecerea.

Polonia. La Varsovia, un microbuz a lovit, marti dimineata, un camion, provocand moartea a saptesprezece persoane si ranirea uneia, relateaza AFP, care citeaza un purtator de cuvant al politiei locale.

Nobelul pentru economie a fost castigat de doi americani si un britanic. Americanii Peter Diamond, de la Massachusetts Institute of Technology si Dale Mortensen de la Northwestern University si britanicul de origine cipriota Christopher Pissarides, membru al London School of Economics and Political Science, au castigat Premiul Nobel pentru Economie 2010, a anuntat, luni, Academia de Stiinta a Suediei. Cei trei au fost recompensati pentru eforturile depuse in explicarea interdependentei intre ,,somaj, locurile de munca vacante si salariile, care sunt influentate de reglementari si politica”, a precizat comitetul suedez care decide asupra acordarii distinctiei. Oficial numit ,,premiul Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel”, distinctia pentru Economie este singura care nu a fost prevazuta in testamentul cunoscutului om de afaceri suedez. Decernat din 1969 si finantat de banca centrala suedeza, el functioneaza pe aceleasi principii ca si celelalte premii, cu un fond de 970.000 de euro care sunt impartiti de laureati.

Franta. Suspecti de terorism, arestati. Politia franceza a arestat marti noua persoane suspectate de legaturi cu organizatii islamiste extremiste. Arestarile au avut loc in sudul Frantei, in orasul-port Marsilia si la Bordeaux. Potrivit politiei franceze, cei noua au fost retinuti sub suspiciunea ca ar avea legaturi cu un barbat arestat recent in orasul italian Napoli, suspectat de apartenenta la reteaua terorista al Qaida. De asemenea, politistii au confiscat munitie si arme, gasite la cei retinuti. Franta s-a confruntat recent cu mai multe amenintari cu bomba la obiective turistice importante din Paris. De asemenea, presa occidentala a scris in repetate randuri in ultima saptamana, citand rapoarte ale serviciilor secrete, despre posibile planuri de atentate in Franta, Germania si Marea Britanie. SUA si Japonia au emis chiar avertismente de calatorie in Europa pentru cetatenii lor, atragand atentia asupra riscurilor sporite de atentate in aceasta perioada. Autoritatile de la Berlin au negat insa existenta oricaror amenintari iminente.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Acidul folic. Suplimentele care contin vitamina B9 (acid folic) nu au nici un efect in reducerea incidentelor de cancer sau a bolilor cardiovasculare, este concluzia unui studiu publicat luna aceasta in revista Archives of Internal Medicine. Cercetatorii de la University of Oxford din Anglia, arata in articol ca persoanele care au luat suplimente de acid folic, nu au inregistrat nici o diferenta in reducerea incidentelor de cancer, sau a bolilor cardiovasculare comparativ cu cei care au luat un placebo. Placebo este o pastila care nu contine nici o proprietate terapeutica, si care este administrata in studiile farmacologice. La studiu au participat 37.485 de persoane, si dupa cinci ani de observatie, 9.326 au raportat maladii cardiace, 3.010 cancer, si 6.125 au decedat din diferite alte motive. Dintre persoanele care au luat suplimente de acid folic, 24.9% au fost diagnosticati cu diferite maladii, in comparatie cu 24.8% dintre cei care au luat un placebo. Cercetatorii sunt unanim de acord ca pentru femeile insarcinate, acidul folic este foarte necesar pentru prevenirea defectelor congenitale, cum ar fi Spina Bifida, dar mai departe de atat nu vad un motiv pentru a consuma aceste vitamine. ,,Vitaminele sunt necesare pentru a contracara deficientele in alimentatie din anumite parti ale globului, dar in marea majoritate a cazurilor nu sunt necesare si pot fi chiar periculoase sanatatii”, a declarat in incheiere Dr. Jeffrey A. Tice profesor de medicina la University of California, San Francisco. Acidul folic se gaseste din abundenta in: varza de Bruxelles, asparagus, broccoli, spanac, banane, piersici, portocale, precum si in fasole, linte si mazare.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Pentru ce te mahnesti suflete, si gemi inauntrul meu? Nadajduieste in Dumnezeu caci iarasi Il voi lauda; El este mantuirea mea si Dumnezeul meu”. Psalmul 42,11

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 41/2010

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-