26
Views

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 19 Septembrie 2013

Republica Centraficană, un conflict uitat. Pe 24 martie anul acesta președintele Republicii Centraficane, François Bozize, a fost dat jos de la putere de către rebelii reuniți într-o coaliție numită  Seleka; iar șeful ei Michel Djotodia, a devenit președinte. În jurul localității Bossangoa, din vestul țării locul de baștină al fostului președinte, populația civilă trăiește un adevărat coșmar. Trupele rebele Seleka organizate în grupuri se dedau la tâlhării generalizate, violează femeile, ucid, dau foc la sate, jefuiesc recolta, lăsând țăranii fără nici o resursă. Aceștia disperați s-au refugiat în jungle și s-au organizat și ei la rândul lor în grupe armate cu ce au găsit, hotărâți să se apere până la ultima suflare. Organizațiile umanitare au raportat că circa 18.000 de persoane s-au refugiat în Bossangoa. Acest conflict are și caracter religios. Creștinii sunt refugiați în catedrala catolică, musulmanii în școală, iar crescătorii de vite din tribul peuls, musulmani și ei, s-au refugiat pe aeroport. Este clar că membri Seleka în frunte cu șeful lor Michel Djotodia, care este președintele musulmanilor din țară se luptă cu milițiile pro-Bozize aparținând tribului gbaya, din care face parte și fostul președinte și sunt creștini la fel ca și populația locală. În aceste condiții de confuzie și anarhie, organizațiile umanitare sunt în imposibilitate să ajute populația care nu are mâncare, apă, medicamente, etc.

Mexic în loc de vacanță de vis, coșmar. Stațiunea de vacanță Acapulco a fost victima unor ploi torențiale care au fost produse de furtuni violente venind din oceanele Atlantic și Pacific. În urma acestor fenomene meteorologice fără precedent în ultimii 55 de ani, și-au pierdut viața cel puțin 80 de persoane. 220.000 de persoane dintre care 40.000 de turiști și 35.000 de locuitori se află într-o situație extrem de precară. Datorită faptului că șoselele au fost distruse iar condițiile meteorologice nefavorabile, aprovizonarea pe cale terestră este imposibilă. Autoritățile au apelat la vapoare ca să aducă produse de necesitate, dar aceasta cere timp. O altă furtună tropicală numită Manuel care s-a format în apropiere de litoralul Pacificului și a devenit deja uragan de categoria 1, afectează din nou aceeași regiune care a mai fost afectată de încă două uragane în ultimele zile. Avioane militare aduc alimente și apă și alte produse de primă necesitate și evacuează turiștii, numai că această operațiune este lentă. După două zile numai 10.000 din cei 40.000 de turiști au fost evacuați. În plus mulțimea de turiștii care așteaptă sub cerul liber zi și noapte sub ploaia torențială care alternează cu temperaturi toride, a devenit frustată de faptul că camioane militare luau oameni bogați care au plătit ca să fie evacuați fără a sta la rând, așa că mulțimea a blocat accesul la baza militară obligând camioanele să facă cale întoarsă. În plus profitând de confuzie și disperați de lipsa ajutoarelor o parte din locuitori au început să devasteze magazinele din localitate. Ultimul bilanț provizoriu este de 80 de morți, 58 de dispăruți și peste 35.000 de locuințe distruse sau avariate. Din nefericire ploile nu au încetat așa că coșmarul continuă.

Afganistan. Violența împotriva autorităților. În orașul Lashkar Gah, capitala provinciei afgane Helmand, locotenentul Negar, cea mai mare în grad din poliția din acea provincie, a fost asasinată pe stradă lângă sediul poliției. Ea este a treia femeie polițist cu rang înalt asasinată în ultimele luni. Predecesoarea ei Islam Bibi, a fost asasinată în drum spre birou în luna iulie. Femeile sunt o minoritate în rândul poliției afgane. Din cei 1.600 de polițiști, numai 1% sunt femei. Omar Zawak purtătorul de cuvânt al guvernatorului declara că în provincia Helmand poliția face față atacurilor Talibanului cât și al traficanților de droguri. El sublinia că locotenentul Negar, în vârstă de 38 de ani era o polițistă plină de curaj și compasiune pentru colegii ei și populație. Este obișnuit în Afganistan ca femeile cu slijbe importante să fie asasinate sau răpite. Chiar și o membră a parlamentului a fost răpită și ținută ostatic timp de o lună. În 2008, un grup de oameni înarmați au asasinat în Kandahar pe locotenentul colonel Malalai Kakar, cea mai proeminentă polițistă a țării, șefa departamentului de prevenire a crimelor împotriva femeilor din Kandahar.

Asasinat în instalațiile navale din Washington DC. Luni dimineața, Aaron Alexis, un fost militar în vârstă de 34 de ani, a pătruns în clădirea bazei navale din Washington DC, unde a ucis fără discriminare 12 persoane și a rănit alte 8. Victimele sunt în vârste cuprinse între 46 și 73 de ani. În cursul schimbului de focuri cu poliția agresorul a fost ucis și el. Anchetatorii nu sunt încă convinși care a fost motivul acestui atac brutal, probabil răzbunare pentru faptul că a fost dat afară din armată, dar aceasta s-a petrecut în 2011. Devine însă clar că el avea probleme psihiatrice fiind tratat pentru paranoia, pentru că auzea voci și nu putea să doarmă.

Turcia – o toamnă fierbinte. După o relativă acalmie, violența a reapărut pe străzile din Turcia. Moartea unui tânăr demonstrant a declanșat noi ciocniri de stradă în mai multe orașe. Observatorii apreciază că în Turcia va fi o „toamnă fierbinte”. Un cartuș cu gaz l-a nimerit în cap, spun martorii oculari. Autoritățile susțin că Ahmet Atakan (22 de ani) a căzut de pe un acoperiș. Sigur e numai faptul că tânărul demonstrant și-a pierdut viața. A fost cel de-al șaselea demonstrant decedat de la începutul protestelor din Turcia (luna iunie) până în prezent. De partea cealaltă a baricadei, în același interval de timp, și-a pierdut viața un polițist. Conflictul dintre criticii regimului, ieșiți din nou în stradă, și poliția care reprezintă interesele Guvernului a reizbucnit. Protestatarii le reproșează forțelor de ordine că intervin prea dur în situații deloc periculoase. Prin urmare, în orașul Istanbul, reacțiile violente, de ambele părți, nu s-au lăsat așteptate. Într-o anumită privință, reprezentanții Guvernului și cei ai mișcării de protest sunt de acord: odată cu începerea noului an universitar sunt de așteptat și noi tensiuni. În Turcia va fi o „toamnă fierbinte”, cred observatorii.

Premieră mondială. Săptămâna aceasta pe țărmul micii insule toscane Giglio, cei circa 1.000 de locuitori, au urmărit cu sufletul la gură alături de reporteri din lumea întreagă, cum un grup de 500 de muncitori și experți în materie, conduși de inginerul sud african Nick Sloane, au redresat pachebotul Costa Concordia. Acum 20 de luni acest monstru lung de 290 de metri, înalt cât o clădire cu 10 etaje și în greutate de 114.000 tone, s-a zdrobit de stâncile din apropierea insulei, din cauza imprudenței căpitanului Francesco Schettino. Acest oraș plutitor cu 1.500 de cabine, dintre care 505 cu balcon, 58 de apartamente cu balcon, dotate cu cel mai avansat lux, 17 punți, 5 restaurante 13 baruri, 5 jacuzi și 4 piscine, casino, teatru pe 3 etaje, cinematograf, săli de jocuri video și săli de sport, un lux greu de imaginat și egalat, a fost construit în 2004. După 20 de ore de efort și concentrare, vasul a fost readus la verticală și așezat pe o platformă submarină aflată la 30 de metri adâncime. În jurul lui experții au construit niște rezervoare care îl ajută să se mențină în echilibru, și după alte luni de muncă se speră că la anul va fi remorcat într-un port din apropiere ca să fie tăiat și vândut la fier vechi. Ca să se realizeze această lucrare, prima în istorie de așa anvergură au fost folosite 30.000 tone de oțel, de patru ori mai mult decât greutatea turnului Eiffel. Până în prezent costul acestei operații s-a ridicat la 850.000 de dolari. Compania de asigurări germane Munich Re, a estimat că în final se vor cheltui peste 1 miliard de dolari.

Siria. Între diplomație și realitate. După săptămâni de ezitare, zvonuri și agitație verbală, grupul de experți ONU a dat publicității raportul care arată că într-adevăr în Siria s-au folosit arme chimice, mai precis sarin. Secretarul General Ban Ki-moon, și-a exprimat indignarea pentru modul inuman în care regimul sirian și-a executat propria populație. Consiliul de Securitate ONU, se află în plină dezbatere încercând să producă o rezoluție care să îl oblige pe Basar el Assad să predea armamentul chimic și să accepte controlul experților internaționali. Situația nu este însă simplă. Pe de-o parte USA, Anglia și Franța cer ca rezoluția să cuprindă sancționarea regimului în caz de nerespectarea acordului. Rusia se opune unor asemenea măsuri. De fapt realitatea pe teren este gravă și din alt punct de vedere. Un studiu publicat pe 16 septembrie de institutul britanic de apărare HIS Jane în ziarul Daily Telegraph, arată că jumătate din rebelii sirieni sunt membri ai unor grupări islamiste extremiste. Acest studiu arată că numărul insurgenților care luptă pentru democrație și libertate scade pe zi ce trece, iar cel al islamiștilor se înmulțește. În mijlocul acestui conglomerat de grupări se disting în particular două: Al-Nosra și Statul Islamist. În Irak și la răsărit ele au legături strânse de colaborare cu al Qaida, și au asasinat deja în ultimele săptămâni mai mulți comandanți rebeli ai Armatei Libere Siriene în provincia Latakia de Nord. Așa se face că viitorul Siriei după eventuala cădere a regimului actual, nu este nici clară nici promițătoare.

Ucraina și UE. În cazul Ucrainei nu există perspectivă europeană fără soluționarea cazului fostei șefe de guvern. Tratatul de Asociere la UE este pentru țară mai important decât Iulia Timoșenko. Acordul este negociat gata. Și data semnării documentului a fost stabilită. Aceasta va avea loc la finele lunii noiembrie în cadrul reuniunii la vârf a parteneriatului estic al UE, la Vilnius. Acolo Ucraina va semna tratatul de asociere și liber schimb cu UE. Probabil că este pentru Ucraina ultima ocazie de a se apropia politic și economic de UE. Țara își dorește un mai mare schimb de mărfuri și investiții, importuri de energie din UE, șansa bunăstării și stabilitate politică, poate și renunțarea la obligativitatea vizelor pentru a vizita țările UE. Pentru oameni, perspectiva ce se deschide este atrăgătoare. Totuși, Ucraina este în continuare divizată, neștiind ce să aleagă între Moscova și Bruxelles. Rusia, care nu s-a împăcat niciodată cu independența Ucrainei, vrea să torpileze apropierea de UE, oferind în schimb o uniune vamală a fostelor republici sovietice. Iar dacă Ucraina nesocotește oferta Rusiei, atunci apar bariere comerciale și se închid frontiere. Ucraina poate adera la uniunea vamală numai dacă respectă regulile jocului impuse de Rusia. Cu alte cuvinte, dacă renunță la propria suveranitate. Potentații de la Kiev știu asta. De aceea se și apropie, probabil, de UE. Semnarea Acordului de asociere este țelul lor declarat. Totuși, în timpul mandatului de președinte al lui Victor Ianukovici, regimul a devenit mai autoritar. Președintele s-a distanțat de altfel de valorile democratice ale UE. Iar Ucraina nu a îndeplinit nici până azi o serie de criterii obligatorii până la semnarea acordului. Iulia Timoșenko se află în continuare în spatele gratiilor. Ea a fost cea mai importantă lideră a opoziției din Ucraina. A fost condamnată în baza unor paragrafe datând din vremea URSS, motivate politic. Eliberarea politicienei grav bolnave spre a se trata într-un spital din străinătate ar fi un gest umanitar. Acum, medici din renumitul spital Charite din Berlin, o tratează pe Timoșenko în închisoarea în care este internată, în condiții mai mult decât improprii. Miza este însă mai însemnată decât persoana Timoșenko. Justiția selectivă și motivată politic trebuie să înceteze. În ciuda nenumăratelor anunțuri care afirmau contrariul, Ucraina nu a aplicat decât parțial reforma justiției. În continuare, procurorii ucraineni au puteri nelimitate, ca pe vremea comunismului, iar judecătorii nu sunt independenți. Ucraina nu a adoptat nici noua lege electorală, cerută de UE. Experți europeni au conlucrat la întocmirea proiectului, care însă nu a fost votat din lipsă de voință politică. Și din această cauză, acordul de asociere este amenințat. UE are interesul ca Ucraina să fie stabilă politic și economic, dar nu este interesată de un sistem autocratic după model belarus. Totuși, dacă Ucraina vrea să se îndrepte spre Europa, trebuie s-o amnistieze pe Timoșenko. Germania este gata s-o găzduiască și să-i ofere tratament medical. Guvernul de la Berlin a făcut această ofertă și a venit vremea ca Victor Ianukovici s-o accepte. Perspectiva europeană este mai importantă pentru Ucraina decât Timoșenko.

Fapt divers partea 5. În orașul francez Marignane (Bouches-du-Rhône) la periferia orașului Marseille, al doilea oraș ca mărime în Franța și considerat capitala criminalității, doi tineri de abia 18 ani, au atacat un chioșc de țigări. La bordul unei motociclete puternice ei au intrat înarmați în magazin și au plecat cu un sac plin cu pachete de țigări. Un bărbat de 60 de ani care se întorcea de la plaje cu soția și nepoata, a observat scena și a plecat la bordul mașinii sale să îi urmărească. Nu departe la o intersecție când i-a ajuns, aceștia s-au întors și fără ezitare au tras în el omorândul pe loc. Președintele asociațiilor proprietarilor chioșcurilor de țigări preciza că în ultimul an numai atacurile cărora le sunt victimă au crescut cu 15%. Adesea cei care le produc sunt tineri din ce în ce mai tineri.

Situația romilor din Franța. Între integrare și dezintegrare. Prezența primilor romi în Franța a fost consemnată în secolul al XV-lea. Acest grup etnic se luptă și azi împotriva discriminării și condamnă tratamentul dur la care sunt supuși noii imigranți din Europa de Est. Fostul președinte Nicolas Sarkozy a ordonat, în 2010, închiderea a zeci de tabere de romi. În timpul lui Sarkozy, oamenii au început să creadă că se poate spune țigan împuțit pe drept cuvânt. Când președintele spune că țiganii sunt cu toții hoți, că fură din pruncie și trebuie băgați la închisoare, oamenii își zic că așa trebuie să fie, de vreme ce președintele spune asta. Francezi de categoria a doua. Numele Sarkozy dă frisoane tutuor romilor din Franța. Nu numai celor 20.000 de imigranți din România și Bulgaria, ale căror tabere improvizate sunt periodic închise de poliție. Climatul s-a înrăutățit și pentru oameni ale căror familii trăiesc deja de secole în Franța. Ei au cetățenie franceză dar se simt adesea cetățeni de mâna a doua. Când cauți de lucru dacă spui că ești țigan sau Manouche, atunci nu te angajează. Sau suntem supravegheați. Si dacă lipsește ceva pe undeva, e clar că vina ne aparține nouă, din oficiu. Artistul Gabi Jimenez trăiește de 30 de ani într-o rulotă. Povestește cât îi este de greu să găsească locuri de parcare pentru casa sa pe roți. La nivelul Europei de vest, numai în Franța, Belgia și Marea Britanie mai există un număr important de nomazi moderni. În Franța, numărul lor este estimat la 250.000, dintre care o cincime sunt romi. Rulotele lor sunt adesea mai confortabile decât o locuință. Potrivit legii, fiecare comună franceză cu peste 5.000 de locuitori este obligată să amenajeze o parcare pentru rulote. Nici jumătate din comune nu se achită de această obligație, deși ar încasa taxe de parcare.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Sfecla de zahar. Sucul proaspăt din sfeclă de zahăr poate fi un tratament adițional pentru hipertensiunea arterială, sugerează cercetătorii britanici într-un studiu publicat recent în revista medicală a organizației Americam Heart Association. Studiul efectuat de un grup de cercetători de la Institutul Barts, The London School of Medicine and Dentristry, Queen Mary University, University of Exeter și Kings Colege din Londra arată faptul că nitrați din unele alimente contribuie la dilatarea vaselor de sânge și astfel presiunea arterială scade. Autorii acestui studiu susțin că persoanele care consumă zilnic un pahar de suc de sfeclă de zahăr beneficază de o scădere modestă și pe termen scurt a presiunii arteriale. Pe lângă sfecla de zahăr, bogate în aceste substanțe care au darul să reducă presiunea arterială mai sunt și țelina, salata verde, spanacul, prazul, pătrunjelul, și varza chinezească.

Textul săptămânii. „Dumnezeu S-a uitat spre pământ, și iată că pământul era stricat; căci orice făptură își stricase calea pe pământ. Atunci Dumnezeu a zis lui Noe: Sfârșitul oricărei făpturi este hotărât înaintea Mea, fiindcă au umplut pământul de violență; iată am să-i nimicesc împreună cu pământul”.   Geneza 6,12-13

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 38/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-