18
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ.  Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea.  ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este  aproape, este chiar la uși“

Semnele saptamanii 15 Septembrie 2011

Comemorare. Pentru oricine traind in America de Nord, aniversarea a 10 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 a fost ceva care nu putea fi ignorat. Statiile de televiziune si radio, ziarele mici si mari au transmis cu multe zile inainte si mai transmit inca reportaje despre aceste evenimente. Personalitati politice de toate orientarile, familile celor disparuti, martorii oculari ai tragediilor din acea zi, au fost pe primul plan in aceste zile. In mai toate capitalele occidentale aceste celebrari au fost un moment de reculegere si… Chiar daca nu tot asa de popularizat in tarile musulmane si la statiile de televiziune care emit in aceste tari, reportajele au avut cu totul alta tonalitate. In multe din aceste tari au avut loc manifestatii ostile americanilor manifestatii in care steagul american a fost ars in public, in care manifestantii si-au manifestat ura impotriva americanilor si au glorificat „martirii” care au adus la indeplinire atentatele.

Intre speranta si realitate. Cu ocazia celei de a zecea aniversare a tragicelor evenimente de la 11 septembrie 2001, sociologii s-au intrebat pe buna dreptate care sunt sansele de coabiate dintre cultura occidentala si celelalte, in special cea musulmana. Cei care pledeaza pentru acceptarea culturii musulmane, adica recunoasterea legilor ei si construirea de moschei impozante, o descriu ca o cultura pasnica si doritoare de pace, ca un factor de progres si civilizatie. Desigur ca gravele tulburari si atentatele zilnice din zonele controlate de islamisti, intransigenta lor in a acepta cultura occidentala, creeaza confuzie in mintea lor. In acest context Leger Marketing,o agentie de sondare a opiniei publice, a investigat opinia canadienilor in ce priveste posibilitatea unei coexistente pasnice intre islam si cultura occidentala. Rezultatul a fost foarte concludent: 2/3 dintre canadieni cred ca aceste doua culturi sunt de „neconciliat” ca nu exista nici o speranta ca ele sa convietuiasca in mod pasnic si armonios. Acelasi studiu a aratat ca 65% dintre cei investigati nu considera ca astazi suntem mai in siguranta ca in 2001, ca in ciuda tuturor masurilor luate si a imenselor sume investite, un atac terorist poate avea loc oricind. Este interesant de subliniat ca in Canada nu a avut loc nici un act de terorism, ca politica oficiala este aceea de a accepta si promova diferentele culturale, de a da fiecarui cetatean posibilitatea sa-si practice religia si traditiile sale. Rezultatele acestui studiu arata ca eforturile de integrare si reconciliere dintre diversele culturi sunt iluzorii si reprezinta timp si bani irositi in zadar deoarece aceste prejudecati sunt greu de combatut.

Cairo. Violente. Cel putin trei persoane au fost ucise in confruntarile izbucnite, la Cairo, in jurul ambasadei Israelului in Egipt. Violentele au determinat o mare parte a misiunii diplomatice sa paraseasca, precipitat, tara araba.  Demonstranti furiosi, ciocniri cu politia, zeci de raniti si trei morti. Intai au fortat baricada – un zid inalt de circa doi metri ce inconjoara ambasada Israelului, de curand ridicat din motive de securitate – pentru ca, in cele din urma, sa patrunda in incinta misiunii diplomatice, care se intinde de la etajul 18 la etajul 21 al unui bloc de birouri. Au smuls drapelul israelian si i-au dat foc, dupa care au navalit prin birouri, aruncand pe geamuri sute de documente. Pe strada, demonstrantii au intrat in conflict deschis cu fortele de ordine. Ministrul de Interne Mansur el Essawi a ordonat instituirea starii de alarma. Conform presei israeliene, Itzhak Levanon, ambasadorul statului evreu, a parasit, inca din cursul noptii spre sambata Egiptul, insotit de alti 80 de conationali, la bordul unui avion militar israelian. Surse egiptene precizeaza ca, inainte de decolare, Levanon s-a intalnit cu unul dintre generalii din consiliului militar care supravegheaza guvernarea, la Cairo. Statele Unite incearca sa medieze o detensionare a situatiei din capitala egipteana, care ar putea degenera intr-o atmosfera incordata in regiune. Presedintele american Barack Obama a luat legatura cu ambele administratii si a cerut Egiptului sa isi respecte angajamentele internationale, care intre altele prevad si protectia misiunilor diplomatice. Acest lucru a fost subliniat si in apelul lansat de seful diplomatiei de la Berlin, Guido Westerwelle, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul german de Externe. Pe de alta parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a multumit sefului Casei Albe si autoritatilor de la Cairo pentru sprijinul oferit in repatrierea personalului diplomatic. Un comando al trupelor egiptene de elita a reusit sa elibereze, din ambasada asediata, ultimele sase persoane, baricadate intr-o camera speciala, cu pereti blindati, purtand generica denumire de Panic Room. Cu toate acestea, Netanyahu a criticat evolutiile de la Cairo ca fiind „o serioasa lezare a structurilor de pace” dintre cele doua tari. Demonstratia care a degenerat, in ultimele ore, nu a luat pe nepregatite. Proteste se desfasoara, in preajma ambasadei Israelului, de circa trei saptamani, mai precis, de cand trupele pazei de frontiera a statului evreu au impuscat cinci graniceri egipteni, in timp ce trageau dupa  mai multi presupusi teroristi palestinieni. Spre deosebire de incidentul de pe Mavi Marmara, care a paralizat relatia Israelului cu Turcia, in acest caz, autoritatile statului evreu au recunoscut greseala comisa si si-au cerut scuze in mod oficial. Pentru cei circa 500 de protestatari, gestul nu a fost suficient – acestia solicita militarilor care guverneaza la Cairo sa anuleze acordul de pace din 1979.

Grecia in pragul falimentului. De luni si luni tarile care fac parte din zona euro sunt confruntate cu o criza fara precedent. In contextul international actual in care bancile din toata lumea investesc in cele mai neasteptate domenii, in care datoriile unei tari ajung sa afecteze alte tari, este greu de precizat cine poarta vina acestei crize. Ceea ce este clar este faptul ca un numar de tari europene cu Grecia in frunte sunt in mare dificultate financiara. Grecia este un caz special deoarece datoriile ei reprezinta 160% din produsul national brut. Acest produs este reprezentat in proportie de 79% de sectorul de servicii si turism iar jumatate din cei care lucreaza in aceste sectoare sunt salariati de stat. salariile platite de stat s-au dublat in ultimii ani datorita revendicarilor sindicale. Pe de alta parte acest sector este serios afectat de greve, manifestatii in care se distrug in mod egal bunuri particulare si publice, deci cine ar avea curajul sa viziteze Grecia si sa se gaseasca abandonat intr-un aeroport sau port fara taxiuri sau cu hotelurile paralizate.Spre deosebire de celelalte tari afectate cum ar fi Spania, Portugalia sau Italia unde guvernele au impus masuri drastice, guvernul grec numai se preface ca ia asemenea masuri iar populatia refuza sa le acepte. Asa se face ca expertii in finante au inceput sa vehiculeze tot mai frecvent ideea ca Grecia ar putea declara faliment, ceea ce ar produce pagube importante bancilor care au imprumutat-o si ar crea un serios precedent pentru alte tari din zona euro dandu-le ideea ca ar putea face la fel, ceea ce ar distruge economia europeana si implicit cea internationala. Asadar degetele de lut si cele de fier din profetia lui Daniel isi dovedesc pe zi ce trece tot mai mult incapacitatea de a coexista. Daniel 2

Criza in care se afla unele state comunitare ingrijoreaza clasa politica europeana. Mai multi lideri politicieni au inceput deja sa vorbeasca despre o posibila destramare a Uniunii Europene. In Parlamentul European de la Strassbourg a domnit in cursul dezbaterilor de miercuri o atmosfera apasatoare. Multi politicieni au vorbit despre o catastrofa fara precedent. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso crede ca: „Ne aflam in fata celei mai mari probelme a unei generatii. Este lupta pentru locuri de munca si bunastare a familiilor din toate statele comunitare. Este lupta pentru viitorul politic si economic al Europei si pentru valorile pe care Europa le transporta in lume. Este chiar lupta pentru integrare europeana”.

Situatia in Libia este  departe de normalizare. Saptamana dupa saptamana zi dupa zi stirile care vin din Libia sunt contradictorii si ingrijoratoare. Pe de o parte Consiliul national tranzitoriu adica rebelii anunta ca au cucerit sau vor cuceri noi teritorii ca apoi sa se dovedeasca ca nu este chiar asa, ca fortele fidele lui Gaddafi inca rezista producind pagube importante si victime. Pe de alta parte chiar si in teritoriile asa zis cucerite au loc sabotaje, atentate si explozii de care sunt acuzati suporterii lui Gaddafi. Rebelii au anuntat formarea unui guvern si tinerea de alegeri. Dar aceste asigurari date occidentului in dorinta de a obtine credite si ajutoae financiare sunt adesea nerealiste. Diferite fractiuni militare si tribale doresc sa conduca tara dar adesea orasele au propriile lor militii care nu vor sa se supuna puterii centrale. Intr-o societate in care apartenenta tribala este inca un factor determinant aceasta dorinta de unificare este inca iluzorie.Dar cel mai ingrijorator aspect este acela al diviziunilor ideologice intre islamisti si laici. Intr-o recenta declaratie a Consiliul National Tranzitoriu se arata ca in noua constitutie si organizare a statului libian, legea islamului va fi cea care va domina.

Irak. Morti si raniti. Cel putin 17 persoane au murit si alte 26 au fost ranite, in urma exploziei unei masini capcana, in sudul Irakului, anunta surse din politia locala. Explozia a avut loc in apropierea unui restaurant, in orasul al-Hamza, la sud de Hilla, la 100 de km de Bagdad.

Cutremur. Un seism de 6 grade s-a inregistrat in Marea Caraibelor, pe coasta de sud a Cubei. Anuntul a fost facut de Institutul de Geofizica al SUA. Miscarea telurica nu a fost indeajuns de puternica pentru a genera valuri uriase. Seimsul a avut loc la 108 km sud-vest de orasul cubanez Campechuela, la o adancime de 10 km. Epicentrul este situat la 110 km distanta de coastele jamaicane.

Japonia a fost lovita de un nou cutremur de 6,2 grade, miscarea telurica a fost resimtita in nord-estul arhipelagului nipon, in Tokio multe cladiri fiind serios zguduite.

Kenia. Explozie. Mai bine de 100 de persoane si-au pierdut viata in Kenia, in urma exploziei la un oleoduc. Conducta a explodat intr-un cartier sarac suprapopulat de la marginea capitalei Nairobi. Deflagratia a fost urmata de un incendiu devastator, informeaza politia. Aparent, incidentul a fost cauzat de o perforare executata in incercarea de a sustrage carburant.

Din nou despre eutanazie. Atunci cand oamenii nu au nici o speranta moartea pare solutia cea mai buna, iar daca aceasta nu survine atunci cand ei doresc, ce poate fi mai bine decat sa o comanzi doctorului tau. Asa cum toata viata el ti-a prescris vitamine, antibiotice, somnifere si calmante, de ce nu te-ar ajuta sa si mori cand si cum vrei, numai ca aceasta este ilegal in mai toate tarile lumii. In diverse tari aceasta se face in mod discret. Bolnavul nu se mai alimenteaza nu-si mai ia medicamentele, etc. Dar iata ca din ce in ce mai multe voci cer ca bolnavul sa fie in control deplin asupra vietii sale si sa poata cere sa fie eutanaziat. In Franta aceasta discutie a fost relansata recent de cazul doctorului Nicolas Bonnemaison, urgentist la spitalul din Bayonne. El a fost acuzat ca a ajutat cel putin cinci bolnavi foarte in varsta si suferind de cancer, sa moara inainte de vreme. In urma unui denunt el a fost arestat ceea ce a produs manifestatii de suport impresionante, colegii, opinia publica s-au pronuntat in favoarea legalizarii eutanaziei si l-au aclamat ca pe un erou. Un ziar francez a dorit sa stie ce parere are opinia publica si a comandat un sondaj de opinie care s-a dovedit concludent. 49% din francezi se declara legalizarii eutanaziei, iar alti 45% sunt de acord cu anumite conditii. Aceste cifre arata o evolutie rapida a opiniilor, deoarece cu numai 10 luni inainte numai 36% dintre cei intrebati erau de acord ca trebuie sa se legalizeze eutanazia. Interesant este ca odata cu varsta, procentajul celor care sunt de acord creste simtitor. De unde concluzia ca atunci cand nu ai nici o speranta, te paraseste si dorinta de a trai daca lucrurile nu merg prea bine.

De inchiriat. Traim intr-o societate de consum care isi mareste exigentele pe zi ce trece. Bogati si mai ales saracii sunt intr-o permanenta competitie dorind sa faca parada de ceea ce au si pot. Nunti sau alte evenimente fericite sau nefericite devin momente in care se expune toata grandoarea adesea doar pretinsa. Adesea cei care isi permit asemenea extravagante ajung sa dea faliment. Cum nu toata lumea isi permite sa cumpere, ei inchiriaza. Este bine cunoscut inchiriatul masinilor, a caselor de vacanta, localurilor de lux pentru nunti, etc. Dar dincolo de necesitate, intervine snobismul si s-a ajuns la situatia in care se inchiriaza opere de arta, tablouri, sculpturi, mobile de lux pentru a-si decora casa la ocazii festive. Este bine cunoscut ca bijuteriile si hainele purtate de celebritati la ocazii festive sunt de obicei inchiriate. Iata insa ca noi situatii sociale fac ca oamenii de astazi sa aiba nevoie sa inchirieze si alte ,,lucruri”, cum ar fi un prieten, o bunica, un caine sau o pisica. Intr-adevar persoane care sunt singure, mai ales cei care abia s-au mutat intr-un mare oras, pot ,,inchiria un prieten” care il va prezenta prietenilor sai, il va duce la onomastici si alte sarbatori de familie, ajutandu-l sa se integreze si eventual sa lege prietenii cu cei cu care vine in contact. O alta oferta este cea de a ,,inchiria o bunica” care sa viziteze familia din cand in cand sa se joace cu copiii sa stea cu ei cand parintii sunt in oras si sa le dea acestora confortul unei familii pe care de fapt nu o au. Acelasi lucru este valabil si pentru animalele de companie. Oamenii nu vor sa aiba grija de ele, dar le place sa le plimbe din cand in cand sa se joace cu ele pentru o vreme, asa ca le inchiriaza. Un alt lucru care se poate inchiria si care permite sa inchei in triumf o viata de deceptie, este un sicriu de lux. Daca tot a trait in haine si masini de inchiriat, de ce sa nu se ingroape intr-un sicriu de inchiriat care va arata somptuos cu ocazia serviciului funerar. La sfarsit cand nimeni nu baga de seama, cei de la pompe funebre vor scoate cadavrul din sicriul frumos ornamentat si poleit cu aur, si il vor depune in groapa intr-o simpla cutie de plastic care captusea sicriul luxos. Si asa se inchee o viata care este dusa de la un capat la altul in aparente si pretentii false. Desigur ca este numai normal ca in tot acest cortegiu de aparente sa faca parte si faptul ca multi se ingrijesc sa para oameni religiosi, se duc din vreme in vreme la biserica si se arata plini de pietate.

Papa Benedict al XVI  dat in judecata.  Vaticanul este din nou confruntat cu o situatie neplacuta. Nemultumite de raspunsul pe care l-au primit de la Vatican doua organizatii ale victimelor abuzurilor sexuale comise de membrii bisericii catolice au depus plangere la Tribunalul International de la Haga. Aceasta plangere vizeaza direct pe papa si trei inalti demnitari ai bisericii. Acestia sunt Tarcisio Bertone, al doilea secretar de Stat al Vaticanului, predecesorul sau sub Jean-Paul II Angelo Sodano si William Levada prefectul Congregatiei  de la doctrina credintei, post ocupat de cardinalul Joseph Ratzinger inainte de a devein papa. Reclamantii doua asociatii din New York stiu ca in mod practic nu au mari sanse de reusita, Tribunalul International de la Haga, nu ia in considerare decat plangerile depuse de un stat sau guvern dar ei doresc sa denunte atitudinea Vaticanului fata de aceste abuzuri care nu au fost un fapt izolat. Argumentul reclamantilor este ca biserica in frunte cu papa a musamalizat aceste abuzuri, a mutat in mod discret pe preotii vinovati si a impiedicat justitia sa trateze aceste cazuri. In ciuda faptului ca in mod normal aceasta plangere este mai mult simbolica, aceasta nu impiedica tapajul mediatic care-l insoteste si publicitatea negativa de care cu siguranta vaticanul s-ar fi lipsit bucuros. De fapt incet incet mentalitatile se schimba, anul trecut pentru prima data Amnesty International a citat Vaticanul in raportul sau anual asupra drepturilor omului pentru „esecul persistent” de a trata abuzurile sexuale in special impotriva copiilor, care au loc in sinul bisericii.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Diabetul de tip 2 si stilul de viata. Un studiu publicat saptamana trecuta in revista Annals of Internal Medicine, sugereaza ca oamenii pot reduce cu aproximativ 80% riscul de diabet de tip 2 daca isi modifica stilul de viata, regimul alimentar si de exercitiu fizic. Diabetul zaharat tip 2 se datoreaza rezistentei crescute la insulina a tesuturilor, precum si de scaderea secretiei de insulina. Cercetatorii americani de la National Heart, Lung and Blood Institute, sunt de parere ca renuntarea la fumat, alcool si alimente care contin grasimi animale, poate reduce considerabil riscul de diabet. La studiu au participat 114.996 de barbati si 92.483 de femei cu varstele intre 50 si 71 de ani. Numai persoanele relativ sanatoase, care nu sufereau de boli de inima, cancer sau diabet au fost selectate pentru studiu. La inceputul studiului, si apoi periodic, voluntarii au fost solicitati sa completeze chestionare detaliate despre stilul lor de viata, fumat, consum de alcool, exercitiu fizic si dieta. Starea de sanatate a participantilor a fost evaluata periodic pe timp de 10 ani. La sfarsitul studiului s-a constatat ca 11.031 dintre barbati, adica 9.6%, si 6.969 dintre femei, adica 7.5%, au dezvoltat diabet pe timpul studiului. Barbatii care au consumat insa o dieta bogata in fructe si vegetale, nu au fumat, au consumat alcool in moderatie (cel mult odata pe saptamana) sau deloc, si care au practicat exercitiu fizic cel putin 20 de minute, de trei ori pe saptamana, au avut cu 72% mai putin risc de diabet, iar femeile cu 84% mai putin risc. In anul 2010, numai in USA, 25.8 milioane, adica 8.3% din populatia americii sufera de diabet.

Textul saptamanii. ,,Aruncati asupra Lui toate ingrijorarile voastre, caci El Insusi ingrijeste de voi”. 1 Petru 5,7

 

Petre si Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 37/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-