14
Views

                     SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 6 Septembrie 2012

El Salvador. Cutremur. Un cutremur puternic, de 7,4 grade s-a produs în largul statului El Salvador. Potrivit Institutului american de geofizică USGS, cutremurul s-a produs într-o zonă situată în Oceanul Pacific, în largul coastelor statului El Salvador, iar epicentrul a fost localizat la 111 km sud de orașul Puerto El Triunfo. Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific a anunțat, într-un comunicat, că seismul a avut loc la o adâncime de 54 de km și că a provocat un tsunami care a afectat o zonă situată în Oceanul Pacific. O femeie în vârstă de 60 de ani a murit și o fetiță de 5 ani a fost rănită în urma unei alunecări de teren provocate de puternicul seism și care a afectat și insula Mindanao.

Filipine. Cutremur. Un puternic cutremur, de 7,9 grade a avut loc în estul Filipinelor. Potrivit USGS, seismul s-a produs la o adâncime de 33 de km, la 145 de km în largul insulei Samar și la aproape 800 de km de capitala Manila. O alertă de tsunami a fost lansată pentru aproape întreaga coastă a Pacificului, cu precădere în Indonezia și Filipine.

Costa Rica. Cutremur. Un cutremur de 7,6 grade s-a produs, miercuri, în apropiere de Costa Rica, anunță Institutul american de geofizică (USGS). O alertă de tsunami a fost emisă pentru America Centrală și unele zone din America de Sud  însă a fost ridicată după câteva ore. Seismul a avut loc în larg, la adâncimea de 40 de km, epicentrul fiind situat la 10 km de orașul Hojancha (Costa Rica). În Hojancha au căzut câteva case, iar alunecările de pământ au blocat câteva drumuri. Până acum nu au fost raportate victime.

Atacuri xenofobe în Grecia. Atmosfera din Grecia devine tot mai tensionată. Atacurile xenofobe s-au înmulțit iar experții eleni se tem că democrația este în pericol. Orașul Manolada, în partea de vest a Greciei. La sfârșitul lunii august, în urma unei dispute, doi greci au atacat un egiptean. Tânărul în vârstă de 22 de ani a fost blocat în geamul lateral al mașinii celor doi agresori și târât pe străzi aproximativ un km. Conform poliției, cel care a început cearta a fost egipteanul. Mai multe publicații de stânga au scris că, de fapt, victima – care presta servicii agricole pentru unul dintre agresori – venise să-și revendice salariul. În ultima vreme, străinii din Grecia nu mai au liniște. La mijlocul lunii august, un irakian a fost înjunghiat în centrul Atenei. Organizațiile pentru drepturile omului susțin că numai în Hellas au fost comise, în ultimele două luni, cel puțin 200 de atacuri xenofobe sau rasiste. Mai ales partidul de extremă dreapta ,,Zori aurii”, reprezentat în Parlament prin intermediul a 18 deputați, alimentează ura față de străini. De fapt, grecii caută un țap ispășitor pentru situația economică și socială în care se găsesc, iar criza le dă senzația că le fuge pământul de sub picioare. ,,În aceste condiții, preferă să dea vina pe cei mai slabi, adică pe imigranți”. La criza economică se adaugă veștile despre străinii care comit infracțiuni; fiindcă Grecia nu e scutită de neplăceri nici la acest capitol. De exemplu, la începutul lunii august, un pakistanez a agresat și violat o minoră. De atunci, fata în vârstă de doar 15 ani se află în comă. Presupusul făptaș a fost arestat. Poliția l-a smuls cu greu din mâinile extremiștilor de dreapta, care au vrut să-l linșeze în fața clădirii tribunalului de pe insula Paros. În vara lui 2011, un alt caz – de data aceasta petrecut la Atena – zguduia societatea elenă. Trei africani au înjunghiat un grec, în plină stradă, ca să-i fure camera video. Un val de furie s-a abătut asupra imigranților, inclusiv asupra celor nevinovați. Polițiștii au fost nevoiți să intervină cu gaze lacrimogene și bastoane pentru a-i potoli pe extremiștii de dreapta, care vroiau cu orice preț să se răzbune. Panagiotis Ioakeimidis, profesor la Facultatea de Studii Europene a Universității din Atena, este de părere că ,,actele de violență asupra străinilor sunt inacceptabile și nu pot fi tolerate sub nici o formă”. Totuși, trebuie admis că Grecia are o problemă uriașă cu imigrația ilegală și, din această cauză, se simte lăsată baltă de către restul statelor din comunitate. ,,Pe măsură ce criza se agravează, sporesc și pornirile agresive ale grecilor”, adaugă Ioakeimidis.

Sri Lanka. Se caută călăi. Sunt peste 80 de candidați pe un loc. Autoritățile din Sri Lanka vor să angajeze două persoane care să se ocupe de spânzurarea condamnaților la moarte, menționând că slujba presupune muncă ușoară și că se caută doar bărbați. Interviurile au debutat marți, la un an după ce cele două posturi au rămas vacante, în tot acest timp 480 de persoane fiind încarcerate pentru infracțiuni pentru care ar putea fi executate. Pedeapsa capitală nu mai este aplicată în Sri Lanka, o țară predominant budistă, din 1976, însă, de la încheierea războiului de 25 de ani împotriva Tigrilor Tamili (rebeli separatiști), în mai 2009, s-a înregistrat o creștere a cazurilor de pedofilie, viol, crimă și trafic de droguri. Din acest motiv, unii avocați și politicieni cer reintroducerea pedepsei cu moartea. Astfel, circa 480 de persoane condamnate pentru crime sau trafic de droguri ar putea fi executate, a spus Gamini Kulatunga, comisar pentru operațiuni la Departamentul Închisorilor. Posturile sunt vacante după ce unul dintre călăi a fost promovat, iar celălalt a ieșit la pensie.

Canada. Bancnota de 100 de dolari avea probleme. Cu fiecare zi, cu fiecare fapt divers, devine tot mai clar că suntem o societate a aparențelor. Un ultim exemplu, Canada se pregătește să-și schimbe bancnotele de hârtie cu altele dintr-o combinație de plastic. Cu această ocazie va schimba și imaginile de pe ele. În locul animalelor și al peisajelor, vor apare simboluri a modernismului. În acest context bancnota de 100 de dolari trebuia să aibă pe una din fețe un flacon de insulină (descoperitorul insulinei a fost canadian), iar pe fundal se vedea o femeie lucrând la microscop. Numai că cele 8 grupuri consultative care au examinat noile bancnote emise în noiembrie anul trecut, au formulat critici severe la adresa acestei imagini, deoarece femeia de la microscop avea trăsături asiatice, ceea ce a fost considerat ca fiind nepotrivit. Consiliul strategic al băncii naționale a Canadei a fost de părere că această imagine întărește stereotipul deja răspândit că asiaticii sunt buni în știință și tehnologie. Ca să facă lucrurile și mai complicate bancnota este de culoare gălbuie care întărește ideea de rasă galbenă cum mai sunt numiți asiaticii. Ca urmare a acestor critici, chipul femeii a fost retușat ca să arate ca al unei persoane de rasă caucaziană. De fapt opiniile grupurilor consultative au fost diverse: unii nu au avut probleme cu fata asiatică, alții au fost ofensați, altora nu le-a păsat de loc. O cetatenă canadiană de origine chineză, Mu-Ăing Huang, era de părere că includerea unei cercetătoare asiatice ca ea, ar fi fost un pas înainte, dar refuzul de a include această imagine este un pas înapoi. Recensământul din 2006 a arătat că populația Canadei include peste 5 milioane de persoane din așa numita minoritate vizibilă, (adică se vede că nu sunt băștinași) dintre ei 1.2 milioane sunt chinezi, iar alți 240.000 cu originea în sudul Asiei, Vietnam, Cambodgia, Malaiesia și Laos.

Facebook sagă sau vânzătorii de iluzii. Una din caracteristicile societății contemporane este că fiecare mic și mare, dorește să facă business, oricât de mică ar fi suma de bani, se va găsi cineva să-ți propună o afacere. Poate fi ilegală cum ar fi piramidele, poate fi investiții în cine știe ce prospecțiune geologică la capătul lumii, sau pe lună, poate fi acțiuni la bursă, etc. Ceea ce este cu totul surprinzător este faptul că nimeni nu știe exact cum se va termina investiția, dacă vei câștiga sau pierde, un singur lucru este sigur, indiferent ce se întâmplă, va avea loc o tranzacție care se va solda cu câștig sau pierdere și agentul sau firma de investiții te va taxa cu un procentaj din această sumă. În mod tradițional, la bursă erau cotate companii care produceau ceva, sau ofereau un serviciu. În ultima vreme însă au început să fie cotate firme despre care nu se știe exact ce produc. Cea mai recentă aventură este cea a firmei Facebook. Așa cum multă lume știe, această companie favorizează schimburile între oameni, adică practic oricine își poate deschide un cont, nimeni nu verifică dacă acea persoană există și ce vârstă are. S-a dovedit că morți, animale, aveau un cont pe facebook. Oricine care vroia să știe ce fac alții fără să se trădeze, își poate asuma o falsă identitate și deschide un cont. În luna mai, cu multă famfară, Facebook compania a intrat în bursă. Mark Zuckerberg, întemeitorul, a fost invitat la bursa din New York să dea semnalul de începere al operațiilor care s-au dovedit una din cele mai catastrofice din istoria operațiilor bursiere. Dacă la început acțiunile s-au vândut pe sprinceană la clienți de lux cu 38 de dolari bucata, foarte repede s-a dovedit că câștigul sperat era pierdere sigură. Câteva bănci au acceptat imediat să-și compenseze clienții cărora le recomandaseră afacerea. Averea lui Mark Zuckerberg, unul dintre cei mai tineri miliardari, a început să se topească ca zăpada la soare. De fapt a fost necesar așa de mult timp ca acțiunea să ajungă la jumătate din valoarea inițială, deoarece o bună parte din clienții speciali nu au avut voie să-și vândă acțiunile pentru o perioadă de 3 luni. Dar începând cu jumătatea lui august, firme cum ar fi: Accel Partners, sau Goldman Sachs, Mark Pincus patronul firmei Zynga, sau James Breyer, Peter Thiel și Reid Hoffman membri în bordul directorilor firmei Facebook, au început să-și vândă acțiunile, deci se poate aștepta ca prețul să scadă și mai mult. Dincolo de această sagă mondenă, este surprinzător cum oameni de afaceri avizați se pot lăsa antrenați în așa aventuri. Cum nimeni nu s-a întrebat ce vinde, ce produce această companie, de unde își scoate profitul. Dar se pare că așa funcționează societatea de astăzi, orice miraj, orice umbră poate fi vândută și are un preț atâta vreme cât cineva este dispus să o cumpere, și cumpărători se găsesc cu duiumul.

În misiune să purifice omenirea. Localitatea Garanhuns, din Brazilia, a fost teatrul unui episod ieșit din comun. Poliția a arestat pe Jorge da Silveira, un bărbat de 51 de ani, soția sa Isabel Pires și metresa sa Bruna da Silva. Toți trei membri ai unei secte numite ,,Cartel”, erau în misiune să purifice planeta, și să scadă natalitatea, așa că au decis ca în fiecare an să omoare trei femei. Criteriul de selecție era numărul cărții de identitate. Dacă cumva aceasta făcea 666, ele erau selecționate pentru a fi exterminate. Jorge da Silveira, susține că nu a omorât pe nimeni ci doar a efectuat câteva misiuni. El nu își mai aduce aminte bine cum a procedat, dar știe precis că a folosit carnea victimelor ca să umple gogoși pe care apoi le-a vândut vecinilor la școala și spitalul din localitate. Stupefiați la auzul acestor teribile fapte, vecinii au reacționat punând foc casei în care trăise profetul și cele două femei.

Între raport oficial și realitate. Raportul anual al guvernului Marii Britanii arată că Harryi a fost cel mai folosit nume pentru băieți în ultimii 5 ani. Numai că CNN are o opinie diferită și arată că dacă luăm în considerare cele 5 moduri în care se poate scrie numele Mohamed, atunci acesta a fost cel mai popular pentru noii născuți de sex masculin printre supușii majestații sale. Așa cum vă puteți imagina atunci când aflați că cineva se numește Mohamed, referința religioasă se îndreaptă spre altceva decât spre biserica anglicană. Dar aceasta este realitatea, și faptul că alergătorul Mo Farah, a fost așa de popular la ultimele jocuri olimpice, nu va face decât să crească această popularitate. Dincolo de aspectul anecdotic se află faptul că în prezent populația Angliei de origine musulmană este de 2.9 milioane, și se așteaptă ca în următorii 20 de ani să se dubleze.

Același protest aceeași reacție. Ideea membrelor grupului de rock Pussy Riot  de a manifesta în fața sau înăuntrul bisericilor ortodoxe ruse, face prozeliți și surprinzător sau nu, se soldează cu aceeași reacție din partea autorităților. Grupul Pussy Riot compus din tinere, a devenit celebru prin maniera în care provoacă autoritățile și critică pe președintele rus Vladimir Putin. Una din aceste manifestări numită ,,punk prayer” (despre care am mai scris), s-a soldat cu arestarea și procesul a trei dintre ele Nadezhda Tolokonnikova, 23 de ani, Maria Alyokhina, 24 de ani, și Yekaterina Samutsevich, 29 de ani. Ele au intrat în februarie în cea mai mare catedrală din Moscova, cântând un cântec în care criticau biserica pentru faptul că îl sprijină pe Putin. În semn de solidaritate au fost organizate manifestații în alte orașe, printre care Viena, artiști cum ar fi Madona, le-au adus omagiu public. Tot așa a vrut să facă și Teivo Teivanen, profesor și șef al Departamentului de Științe Politice de la Universitatea din Helsinki. Împreună cu un grup de tinere mascate, el a vrut să intre în Cathedral of Assumption din Helsinki. Numai că poliția i-a arestat înainte de a pătrunde în biserică și procuratura din Helsinki se pregătește să-i dea în judecată pentru atentat la inviolabilitatea religiei și interferența cu riturile religioase. Acestea sunt potrivit codului penal finlandez, delicte. De asemenea portul măștii în public și manifestațiile neautorizate sunt interzise în Finlanda. Iată că în Rusia tinerele au fost judecate pentru huliganism și au primit 2 ani de închisoare. În Finlanda sunt judecați pentru atentat la inviolabilitatea religiei și interferența cu riturile religioase și riscă 2 ani de închisoare. Până la urmă nu este diferență.

Siberia. Președintele rus Vladimir Putin continuă seria aventurilor în sălbăticie: a însoțit la bordul unui deltaplan, un stol de cocori siberieni, pe ruta lor de migrație. Gestul liderului de la Moscova ține de un proiect de protejare a respectivei specii. Păsările s-au dezvoltat în captivitate și sunt la primul contact cu viața în libertate. „S-au obișnuit deja. Nu le este teamă, întrec deja deltaplanul”, a spus Putin, zâmbitor, imediat după aterizare. Imaginile cu Putin într-un costum alb, alături de câțiva cocori, în Peninsula Iamal din nordul Siberiei, fac deja înconjurul lumii. Putin a mai declarat că a fost ideea lui să conducă deltaplanul, deși în aparat s-a mai aflat o persoană care părea să se ocupe de pilotarea acestuia.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Fructele de toamnă. În numai câteva zile, din punct de vedere calendaristic, ne vom lua la revedere de la vară. Însă până la sezonul rece, tomana aduce cu ea și o recoltă bogată de fructe extrem de folositoare sănătății organismului. Într-un articol publicat în The Huffington Post, dieticianul Kimberly Altman, explica că fructele care au culori cât mai vibrante sunt cele mai bogate în vitamine și nutrienți. Dintre ele ea a selectat șapte, pe care le recomandă cu entuziasm. Merele: Marea majoritate a lor sunt gata de consumat în luna septembrie. Se recomandă consumul lor cu coajă, care este bogată în fibre. Merele sunt excelente surse de Vitamina C, reduc colesterolul și contribue la reducerea riscului de obezitate. Adeii roșii: Conțin din abundență, Vitamina C, A și potasium. Se recomandă consumul lor crud, în salate, sau copți. Un ardei roșu crud conține mai multă Vitamina C decât o portocală. Perele: Și ele conțin Vitamina C, precum și fibre. Perele sunt un excelent purgativ natural. Roșiile: Bogate în vitamine și lycopene, o substanță care se crede că ajută organismului să lupte împotriva cancerului. Deși cel mai indicat este de a fi consumate crude, chiar și gătite sunt foarte bune. Mai multe studii științifice sugerează că substanța lycopene este activată când roșiile sunt gătite. Grefele: Luna septembrie este luna grefelor. O jumătate de grefă consumată pe stomacul gol se crede că ajută la slăbit. O singură grefă conține 75% din doza zilnică de Vitamina C. Important de menționat este că grefele câteodată pot să creeze reacții secundare nedorite când sunt consumate cu anumite medicamente. Castravetele crud: 96% din castravete este apă. Bogat în magnezium și potasium ajută la dezvoltarea și menținerea sistemului osos. Blueberries:  Sunt considerate ca super fructe. Bogate în antioxidanți, substanțe care au darul de a reduce colesterolul, scade riscul de diabet și a bolilor cardiovasculare.

Textul săptămânii. ,,O! de ai fi luat aminte la poruncile Mele, atunci pacea ta ar fi fost ca un râu, și fericirea ta ca valurile mării”. Isaia 48,18

Petre și Paul Gheorghe

 

 

Ora Profetica 36/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-