13
Views

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 27 Iunie 2013

Inundații catastrofice. Ultimele zile au dat loc la inundații catastrofice în mai multe regiuni ale globului. Sudul provinciei canadiene Alberta a suferit inundații fără precedent. Apele au atins niveluri niciodată înregistrate în istoria provinciei, distrugerile fiind extrem de importante. Printre altele orașul Calgary, capitala economică a provinciei a suferit daune extrem de importante, până și animalele de la grădina zoologică au trebuit să fie evacuate. Așa se face că leii au fost închiși în celulele de la pușcărie, singurele gratii care le putea reține în siguranță. De asemenea în Franța inundațiile au produs pagube imense. Am avut posibilitatea să văd la jurnalul televizat, sate și orașe în care șoselele, străzile, șinele de cale ferată, mașini, arbori, și moloz, erau adunate în mormane diforme. Nu se mai putea recunoaște nimic. Un locuitor arăta un râu care curgea prin curtea sa și explica că săptămâna trecută cursul lui era la câteva sute de metri distanță, dar acum era deviat și torentul măturase gardul și garajul său. Alți locuitori au fost și mai nefericiți, casele lor au fost pur și simplu măturate de torente. În nordul Indiei în statul Uttarakhand, situat la poalele munților Himalaia, ploile extrem de abundente ocazionate de muson, au produs inundații fără precedent producând decesul la probabil peste 1.000 de persoane, 850 sunt deja confirmate. De foarte mulți alții nu se știe nimic. Problema este agravată de faptul că la acest timp are loc un pelerinaj la templele sacre pentru hinduiști care se află în regiune. Mii și mii de pelerini au rămas izolați, fără adăpost sau mâncare, în regiunea unde se află aceste temple: Kedarnath, Badrinath, Gangotri și Yamunotri. Zona este devastată de inundații cu șosele măturate de ape, cu poduri luate de torente. Un alt pericol important este faptul că sursele de apă și regiunea sunt contaminate de corpurile victimelor, oameni sau animale, care au început să intre în putrefacție și nu are cine să le îngroape, un adevărat peisaj apocaliptic.

Drama în senatul statului Texas. Senatul statului Texas a adoptat săptămâna trecută o lege care trebuia să limiteze în mod dramatic dreptul la avort. Ca urmare a prescripțiilor acestei legi, 37 din cele 42 de centre unde se practica avortul vor trebui să închidă, iar drepturile femeilor care vor să avorteze vor fi reduse în mod simțitor. Ținând cont de o legislație foarte complicată care guvernează funcționarea senatului texan, deputații democrați care se opun acestei legi au decis să blocheze votul. Ei au desemnat-o pe senatoare Wendy Davis, să rostească un discurs maraton de 13 ore, care trebuia să dureze până la miezul nopții, dată la care votul nu mai putea avea loc. Ea nu a reușit să respecte condițiile draconiene impuse de regulament, adică să se țină la subiect, să nu stea jos, sau să se sprijine de nimic, să nu bea, sau mănânce nimic, să nu se ducă la WC. După 10 ore însă opozanții au reușit să o întrerupă acuzând-o că a încălcat regula. Legea a fost votată, dar în debandada iscată de diverse controverse, președintele senatului a semnat decretul, 2 minute după miezul nopții, așa că la ora 3 dimineața a trebuit să anuleze legea. Recunoscând înfrângerea, republicanii majoritari în senat, au promis că vor reintroduce o nouă legislație și se vor pregăti mai bine ca să se asigure că va fi adoptată.

Arcangues, satul care a ajuns în actualitate. Arcangues, este un sătuc în Franța undeva în regiunea Pyrenees-Atlantiăues, un sat despre care nimeni nu auzise până zilele trecute. Dar dintr-o dată el a devenit subiect de actualitate deoarece primarul a refuzat să cunune doi bărbați care doresc să se căsătorească. Dorind să profite de noua lege a căsătoriei pentru oricine, Jean-Michel Martin și Guy Martineau-Espel, doi locuitori ai satului l-au anunțat pe primar ca vor să se cunune. Jean-Michel Colo, a refuzat categoric chiar dacă mirii l-au asigurat ca nu va fi nici o publicitate în jurul acestui eveniment. Se pare că și ceilalți membri ai consiliului comunal care ar avea dreptul să oficieze ceremonia au refuzat, drept care mirii și-au angajat un avocat și au dat în judecată pe primar. Potrivit articolului 225 din Codul penal primarul Jean-Michel Colo riscă 3 ani de închisoare și 45.000 euro amendă pentru discriminare împotriva unui cuplu homosexual. Încercând să evite aceasta, primarul și-a informat ierarhia că începând cu luna iunie primăria nu va mai elibera nici un act de stare civilă. Numai că șeful său direct, subprefectul Patrick Dallenes de la Bayonne, l-a convocat și somat să se execute și să aplice legea chiar dacă nu este de acord cu ea. Rămâne de văzut care va fi urmarea.

Franța mișcări politice de dreapta desființate. În momentul de față Franța are un președinte, un guvern și un parlament socialist, așa că nu este prea bine să fii de partea opusă, adică de dreapta. Dacă se întâmplă să fii de extrema dreaptă aceasta devine într-adevăr problematic. Este drept că și cei de extrema stângă fac mult zgomot, manifestații care lasă în urmă devastare, sunt împotriva guvernului, etc. dar la urma urmei la alegeri votează tot socialist. Așa se face că măsura în care sunt pedepsiți când fac distrugeri sau atacuri, este diferită. Acest fapt este exemplificat de un incident recent. Un grup de extrema stângă a insultat un grup de extrema dreaptă, într-un fel de bazar. Grupul de extrema stângă a așteptat la ieșire și a atacat în mod fizic pe extremiștii de dreapta. În cursul acestei bătăi generale, Clement Meric, un extremist de stânga a murit. Poliția l-a arestat pe făptaș, care a recunoscut că l-a lovit pe cel care a murit, dar pentru că acesta îl atacase. Poliția nu a făcut încă publice imaginile unor camere de supraveghere care arată că așa s-a întâmplat, și insistă că dacă l-a omorât agresorul este în mod obligatoriu vinovat. <i mai interesant, ministrul de interne, Manuel Valls, a anunțat că a dat dispoziție să se dizolve aceste grupări de extrema dreaptă. Este clar că atunci când un partid este la putere, indiferent de pretențiile de democrație, face curățenie așa cum îi place.

Democrația contemporană. Departe de mine de a fi un nostalgic al vreunei din ,,realitățile glorioase” ale erei comuniste, totuși câteodată nu pot să nu constat că democrațiile contemporane aplică metode care aduc aminte de cele ale epocii staliniste. Așa de exemplu în Franța s-a votat o lege care acordă autorităților puteri nelimitate în a spiona și urmării toate deplasările, a asculta telefonul, citi scrisorile și e-mailurile unei persoane bănuite că nu își păltește corect taxele. Aceste măsuri similare cu cele aplicate în urmărirea teroriștilor și a bandiților intenaționali, sunt justificate de faptul că fiscul estimează că pierde în fiecare an peste 20 de miliarde de euro din cauza celor care își ascund banii în băncile din străinătate. Un alt domeniu în care statul francez intervine în aceste zile, este cel al spațiului locativ. Deși este vorba de o țară capitalistă și de proprietăți particulare, ministra Cecile Duflot, a prezentat săptămâna aceasta un proiect de lege care reglementează relațiile dintre proprietari și chiriași. Deja potrivit legislației în vigoare un chiriaș care nu își plătea chiria nu putea fi evacuat în cursul iernii, un imobil gol putea fi rechiziționat, etc. noua lege merge însă și mai departe plafonând chiriile. Primarii vor stabili anual chiria pentru localitatea lor, iar proprietarii nu vor putea cere o chirie mai mare. Indiferent de calitatea locuinței ei nu vor putea depăși acest barem decât cu 20%. Legea cuprinde multe alte prevederi care fac viața proprietarilor și a agenților imobiliari foarte complicată.  Dacă adăugăm la aceasta recentele scandaluri din Statele Unite, unde fiscul este acuzat că a ,,controlat în mod selectiv” pe opozanții politici ai guvernului la putere, sau acuzațiile că agențiile de spionaj nu s-ar sfii să monitorizeze comunicările dintre particulari, avem imaginea unei societăți care este gata să folosească orice mijloace ca să se proteje.

Razie de proporții a poliției germane în mai multe abatoare. Autoritățile suspectează de multă vreme că în abatoarele germane este practicată, în masă, munca la negru. În acest context, nu de puține ori s-a vorbit despre „sclavie salarială” și „condiții chinezești de lucru”. Luni, un procuror din Düsseldorf a declarat că autoritățile anchetează momentan 22 de persoane și o rețea formată din mai multe zeci de firme. Încă din luna mai, 450 de polițiști, angajați ai gărzii financiare și poliției de frontieră au efectuat, în 90 de locuri diferite, percheziții ale unor birouri și locuințe. Anchetatorii suspectează faptul că, prin angajarea la negru de muncitori români și polonezi, firmele respective ar fi prejudiciat statul cu mai multe milioane de euro, reprezentând neplata impozitelor și asigurărilor sociale. O razie asemănătoare a avut loc și acum 7 ani. În urma acțiunilor de la acea vreme, un angajator german a fost condamnat în 2010 la cinci ani și jumătate de închisoare. Documentele pentru respectivul caz, strânse de anchetatori, au umplut o întreagă sală de sport. Inițial, actuala anchetă a fost condusă de către Procuratura din Duisburg, însă din cauza amploarei cazului, cazul a fost redirecționat către autoritățile competente din Düsseldorf. Zeci de abatoare ar fi fost ,,aprovizionate”, prin intermediul unor persoane specializate în domeniu, cu forță de muncă ieftină. În multe cazuri, numărul foarte mare de muncitori închiriați a decimat personalul respectivelor abatoare. Ziarul Süddeutsche Zeitung aduce aminte că Germania a ajuns să fie criticată la nivel internațional tocmai din pricina condițiilor chinezești de lucru din industria de procesare a cărnii din Republica Federală. Guvernul belgian a depus o plângere la Comisia Europeană, acuzând Germania de politici de dumping și concurență neloială. Autoritățile belgiene arată că această concurență a mâinii de lucru ieftine a dus în sapă de lemn și procesatorii de carne din Belgia și favorizează apariția unui turism de măcelari.

Dezacorduri diplomatice între Berlin și Ankara. Negocierile Turciei cu Uniunea Europeană sunt în impas. De vină este Germania, acuză oficialii turci. Berlinul s-a simțit lezat de acest atac și l-a convocat pe ambasadorul Ankarei. Atacul verbal al ministrului turc pentru Europa, Egemen Bagis, este inacceptabil, consideră Berlinul, replicând astfel la acuzațiile demnitarului de la Ankara la adresa Angelei Merkel. Cancelara federală, a spus Egemen Bagis, se joacă cu aspirațiile europene ale Turciei. Dacă doamna Merkel are nevoie de teme pentru propria-i campanie politică internă, ar face bine să nu implice Turcia, a mai adăugat ministrul. Andreas Peschke, purtătorul de cuvânt al ministrului german de externe Guido Westerwelle, a făcut cunoscută iritarea Berlinului față de aceste afirmații, explicând că lucrurile nu pot merge așa. Ambasadorul Turciei în Germania a fost convocat la sediul diplomației federale pentru a i se explica, în cei mai clar cu putință termeni, dezaprobarea Berlinului. Resortul care a generat ieșirea demnitarului turc a fost capitolul 22 al negocierilor de aderare. Oficialii de la Bruxelles au decis zilele trecute, să nu deschidă încă discuțiile pe tema politicilor regionale, Germania – ca și Olanda – având încă o serie de nelămuriri cu privire la oportunitatea demarării negocierilor. Aceasta, a ținut să clarifice Georg Streiter, purtător de cuvânt al executivului de la Berlin, nu înseamnă că Angela Merkel pune în vreun fel la îndoială procesul de aderare a Turciei la UE: Nu se pune problema lui, dacă, se pune întrebarea cum se face aderarea, a explicat oficialul guvernamental. Evident că modul în care autoritățile turce au intervenit împotriva protestatarilor din piața Taksim din Istanbul și din celelalte orașe a amplificat starea de tensiune dintre Berlin și Ankara. Bruxelles-ul a atras atenția că dacă guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan nu respectă drepturile fundamentale cum sunt libertatea de asociere și cea a opiniei, Turcia se îndepărtează de Uniunea Europeană. <i Angela Merkel s-a referit la reacția disproporționată a forțelor de securitate. De opt ani durează negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Din cele 35 de capitole de negociere, doar 13 au fost închise. Mare parte din cele rămase deschise au într-un fel sau altul de-a face cu problema divizării Ciprului, insulă pe care Turcia o controlează pe jumătate. Situația din Turcia continuă să rămână tensionată. Premierul Erdogan și-a convocat, duminica trecută, susținătorii în orașul Erzurum. El a ridiculizat mișcările de protest care au loc în țară și a luat apărarea poliției. În noaptea de sâmbătă, forțele de ordine au folosit, din nou, atât tunuri cu apă, cât și gaze lacrimogene pentru a-i alunga pe demonstranți. Ministerul de Interne de la Ankara a estimat că cel puțin 2,5 milioane de persoane au luat parte la demonstrațiile care au cuprins Turcia de la sfârșitul lunii mai și care s-au soldat cu aproximativ 4.000 de protestatari și 600 de polițiști răniți, precum și cu arestarea a cel puțin 4.900 de persoane.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Iubirea de bani. Se spune adesea că banii au puterea de a corupe. Dar un nou studiu arată că doar gândul de a obține bani are darul de a corupe chiar și persoanele care cred că sunt corecte în multe aspecte ale vieții lor. University of Utah împreună cu cercetătorii de la Harvard University au descoperit că unele persoane care au numai speranța de a câștiga bani printr-un comportament lipsit de etică, au înclinația să se comporte necinstit în comparație cu cei care nu au în vedere un câștig financiar. „Am fost interesați să aflăm de ce oamenii relativ buni se comportă rău”, a declarat Kristin Smith-Crowe, profesor de management și co-autor al studiului publicat luna trecută în presa americană. „Cu siguranță constatăm că dragostea de bani corupe, și doar simpla expunere la câștiguri de bani îi face pe oameni să comită lucruri rele”, a declarat Smith-Crowe. Folosind 324 de studenți de la universitate, Smith-Crowe și colegii ei au efectuat patru experimente, separând voluntarii în două grupuri diferite. Uneia dintre grupe i s-a spus că vor primi o recompensă financiară pentru un anumit comportament, cealaltă grupă i s-a spus că nu există nici o recompensă financiară pentru același comportament. Într-unul din experimente, studenții au fost prezentați cu o serie de scenarii în care un act imoral a fost comis. Ei au fost întrebați cât de probabil ar fi să se angajeze în astfel de fapte lipsite de etică pentru bani. Al doilea grup a fost confruntat cu aceeași dilemă însă fără o promisiune de recompensă monetară. Într-un alt exercițiu, primul grup a jucat un „joc de înșelăciune”, în care ei aveau posibilitatea să câștige mai mulți bani prin minciună, mai degrabă decât să spună adevărul. Nici o răsplată a fost promisă pentru al doilea grup. Al treilea experiment a prezentat studenților un scenariu în care ar putea alege să angajeze un candidat care promite să facă schimb de informații confidențiale ilegale dacă este angajat. Nici o condiție de genul acesta a fost pezentată celor din al doilea grup. În studiul final, studenții au fost implicați într-un proiect în care ar putea câștiga mai mulți bani dacă ar fi necinstiți, mai degrabă decât să fie cinstiți. Din nou, nici o răsplată pentru al doilea grup a fost promisă pentru a fi necinstiți. Studiul a constatat că participanții care au fost doar expuși la conceptul de câștig monetar au avut mai multe șanse de a demonstra intențiile neetice în deciziile și comportamentul lor decât studenții din al doilea grup care nu au avut o promisune de recompensă financiară. „Pe timpul studiului, nu am cerut studenților să facă fapte oribile, au fost lucruri banale, cum ar fi furtul de creioane, hârtie sau alte articole din birou. Acest experiment arată cât de perfid poate fi caracterul uman și pofta de bani. Studenții aceștia erau oameni normali și acest lucru ne arată cât de ușor fiecare dintre noi putem fi afectați de acest lucru”, a declarat Smith-Crowe. Atunci când vine vorba de o decizie de afaceri, participanții la studiu, cu promisiunea de bani au pus deoparte orice problemă morală. Ei au pierdut din privire orice altceva, cu excepția urmăririi intereselor personale; sau axat pe profitul lor, mai degrabă decât modul în care aceasta ar putea afecta alte persoane.

Evrei 13,5 Să nu fiți iubitori de bani. Mulțumiți-vă  cu ce aveți, căci El Însuși a zis: ,,Nicidecum n-am să te las, cu nici un chip nu te voi părăsi”.

Textul săptămânii. „Apoi am văzut ieșind din gura balaurului, și din gura fiarei, și din gura prorocului mincinos, trei duhuri necurate care semănau cu niște broaște. Acestea sunt duhuri de demoni, care fac semne nemaipomenite, și care se duc la împărații pământului întreg, ca să-i strângă pentru războiul zilei cele mari a Dumnezeului Celui Atotputernic”. Apocalipsa 16,13-14

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 26/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-