31
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                   Semnele saptamânii 9 Ianuarie 2014

Marea Britanie, ravasita de furtuna. Marea Britanie ramâne in stare de alerta, din cauza furtunilor care ravasesc sudul Regatului Unit, de doua zile incoace. Cel putin o persoana este data disparuta, dupa ce s-a aventurat pe tarm in ciuda valurilor de peste 4 metri, aduse de furtuna din Atlantic. Meteorologii avertizeaza ca vremea nu se va imbunatati in urmatoarele zile, iar pericolul de inundatii este la fel de mare si pe tarm si in interiorul uscatului, din cauza râurilor iesite din matca. Furtunile se indreapta si spre Scotia. In ciuda avertismentelor repetate ale autoritatilor, foarte multi britanici au venit in zonele de coasta, dornici sa vada cu ochii lor furia valurilor. Unii si-au riscat chiar viata, doar din dorinta de a face o fotografie pe care s-o puna apoi pe internet sau sa o vânda publicatiilor interesate. In comitatul Devon, fluxul a fost atât de puternic incât apa marii a tâsnit pe uscat prin capacele de canalizare. In unele locuri, pe coasta comitatului Somerset, valurile au fost atât de puternice, incât au provocat prabusirea unei portiuni de faleza, sub ochii turistilor imprudenti. Daca pe tarm situatia arata primejdios, nici in interiorul uscatului lucrurile nu stau mai bine. In sudul Regatului Unit, mai multe râuri au iesit din matca si ameninta orase, sate, fabrici si ferme. Disperati, oamenii au cerut ajutorul autoritatilor pentru a-si duce animalele: vite, câini si pasari, departe de amenintarea apelor. Comitetul de urgenta intrunit in Londra a avertizat ca exista un risc sporit de inundatii pe tot tarmul sudic al Marii Britanii si le-a cerut localnicilor sa respecte ordinele de evacuare, daca va fi cazul.

Armele laser – noua etapa in tehnologia militara. Statele Unite au testat luna trecuta una dintre cele mai periculoase tehnologii de razboi inventate pâna in prezent, ce poate dobori cu usurinta rachete, avioane supersonice sau drone. Vehiculul cu laser intens a marcat o noua etapa in tehnologia militara prin precizia si eficacitatea sa uimitoare. Noua arma poate fi programata sa loveasca un numar mare de tinte, atât aeriene, cât si navale sau terestre, intr-o serie de atacuri de la distante considerabil de mari. Laserul poate tinti obiecte in miscare fara a le pierde din vizor si poate taia prin metal precum o flacara de sudura. Fortele americane au anuntat ca acesta va fi adaptat si pentru vasele de razboi americane. Una dintre problemele cu care se confrunta constructorii in acest moment este spatiul mare necesar, cât si cantitatea de combustibil utilizata. „Chiar daca laserul poate ochi si lovi câte o singura tinta pe rând, putem sa-l programam astfel incât sa efectueze serii de atacuri, cu mai multe tinte. Numarul de runde pe care le poate trage este foarte ridicat in comparatie cu un sistem conventional. Indiferent de tinta, noi o lovim”, a transmis Terry Bauer, manager de program pentru Army High Energy Laser Mobile Demonstrator. Primul test al armelor de acest gen a fost efectuat in 2011 de armata americana, dar atunci s-a folosit un laser cu putere redusa, 300 de wati. Ultimul prototip, testat in luna decembrie, are o putere de 10 kilowati adica de peste 33 de ori mai puternic, si este alimentat de baterii si combustibil diesel. In timpul testului, Army High Energy Laser Mobile Demonstrator a lovit toate cele câteva zeci de tinte puse la dispozitia sa insa planul nu se opreste doar aici. Cel mai incredibil test a fost cel asupra unei drone, dar deoarece unda este invizibila, tot ce se poate vedea este cum sistemul fixeaza tinta iar apoi drona se prabuseste in nisipurile din New Mexico. Inginerii americani lucreaza in acest moment la un laser ce va avea o putere de 100 de kilowati. „Acum, faptul ca am ajuns la 10 kilowati reprezinta doar o piatra de hotar in drumul catre lasere militare cu o putere mult mai semnificativa”, a spus Bauer. Planul armatei americane este sa majoreze puterea laserelor pâna la 100 de kilowati, insa pentru asta vor avea nevoie de surse alternative de energie. Totusi, prototipul utilizat in armata navala va fi mai ineficient impotriva unor tinte ce se deplaseaza cu viteza precum rachetele sau avioanele supersonice. De asemenea, eficienta ei poate fi influentata de conditiile atmosferice nefavorabile.

Irak. Morti si raniti. Cel putin 32 de civili si 71 de combatanti Al-Aaida au fost ucisi vineri in noi confruntari intre reteaua extremista si triburile locale si fortele de securitate din provincia Al-Anbar, bastion sunnit ostil premierului siit Nuri al-Maliki, relateaza. Combatantii Statului Islamic in Irak si in Levant (SIIL, care are legaturi cu Al-Qaida) controleaza de joi mai multe sectoare din Ramadi (la 100 de km vest de Bagdad) si Fallouja, un oras situat la 60 de km vest de Bagdad pe care combatantii extremisti l-au declarat ,,stat islamic”. Potrivit unui ofiter de politie, ,,luptele de la Ramadi erau insotite, vineri, de o mobilizare suplimentara a Al-Aaida in centrul orasului, in timp ce politia si combatantii din triburi continua sa se mobilizeze in oras”.Televiziunea publica a anuntat ca fortele speciale de contraterorism au ucis doi lunetisti si au ars patru vehicule care transportau teroristi la Ramadi. Alti zece teroristi au fost ucisi in oras, a adaugat aceasta, intre care comandamentul militar la Al-Anbar. La Fallouja, un colonel de politie a precizat ca un sfert din oras ramâne sub controlul SIIL, in timp ce fortele de securitate si triburile controleaza restul orasului si imprejurimile. Potrivit unei surse din cadrul Ministerului de Interne si unui ofiter de politie, cel putin 32 de civili au fost ucisi, intre care copii si femei, iar 71 de combatanti ai SIIL au murit in aceste lupte de la Ramadi, capitala proviniei Al-Anbar, si Fallouja. Luptele au izbucnit luni la Ramadi, dupa destructurarea unei tabere a protestatarilor antiguvernamentali prezentata de Guvern drept o ascunzatoare a Al-Qaida. Violentele s-au propagat apoi in orasul apropiat Fallouja. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate, membri SIIL au preluat joi controlul a jumatate din Fallouja si al mai multor sectoare din Ramadi. Vineri, ei au câstigat teren in urma unor lupte care au avut loc in zori in centrul Ramadi si au mobilizat tragatori de precizie pe o strada, a anuntat un capitan de politie. Paisprezece persoane au murit in ciocnirile de luni si marti dupa inchiderea taberei ridicate de un an.

O societate in plina evolutie. Odata cu progresele stiintei si ale civilizatiei, societatea contemporana cunoaste evolutii adesea semnificative. Asa de exemplu progresele medicinii au ridicat problema reevaluarii notiunii de viata. Adesea anonimi sau personalitati cunoscute isi petrec ultimii ani de viata in stare vegetativa datorita faptului ca masini perfectionate ii ajuta sa o faca. Saptamâna trecuta agentiile de presa au fost preocupate de cazul fostului prim ministru israelian Ariel Sharon, a carui sanatate s-a deteriorat considerabil. De fapt Sharon in vârsta de 85 de ani, este spitalizat la centrul medical Chaim Sheba, din localitatea Tel Hashomer, lânga Tel-Aviv, deoarece se afla in coma din 4 ianuarie 2006, nu, nu este o greseala el este in coma profunda de 8 ani, totusi familia si spitalul vorbesc de starea sanatatii sale, si de faptul ca ar putea sa moara. Se pune totusi intrebarea fireasca, fiind in coma de atâtia ani putem sa mai spunem ca traieste, mai mult chiar ca este sanatos. Tot saptamâna trecuta presa americana s-a preocupat de cazul unei fete de 13 ani, Jahi McMath, al carui creer este mort, dar care respira datorita masinilor si este alimentata artificial. Un judecator a dat dreptate spitalului spunând ca ar trebui sa fie deconectata, dar familia refuza sa accepte aceasta situatie. Ei au gasit un spital New Beginnings, in New York, un centru specializat in tratatmentul accidentelor creerului, care ar fi dispus sa o ingrijeasca. Numai transportul cu un avion ambulanta costa 32.000 de dolari, dar familia insista ca nici o cheltuiala nu este prea mare ca sa tina fiica lor in viata. 

Papa Francis incepe anul in plina ofensiva. ^n cadrul slujbei de Epiphany cea mai mare sarbatoare catolica din an, papa Francis s-a adresat in mod special credinciosilor care s-au departat de biserica spunând ca ii respecta si are un mesaj pentru ei ,,Dumnezeu ii asteapta”. Aceasta declaratie face parte din Campania pe care papa a lansat-o inca de la intronarea sa, de a se adresa ateistilor, a celor care nu sunt practicanti, sau celor care au fost odata dar acum s-au departat de biserica. ^n continuare in apelul sau papa a indemnat pe zecile de mii de ascultatori inghesuiti in piata Sfântul Petru sub ferestrele sale, sa accepte diferentele si sa puna capat arogantei. Lasând la o parte textul pregatit dinainte, el s-a lansat intr-o tirada impotriva violentei din lume. El a intrebat: ce se intâmpla in inima umanitatii? Este timpul ca toate acestea sa i-a sfârsit.

Alo, la telefon Papa Francis. A devenit deja o obisnuinta pentru papa sa telefoneze unor persoane care nu se asteapta la aceasta. Asa  se face ca la inceput de an, papa a telefonat la o mânastire spaniola dorind sa le ureze un an nou bun calugaritelor. Iata insa ca ele erau ocupate si nu au raspuns a telefon, asa ca papa a lasat un mesaj ,,aici este papa Francis, voiam sa va urez un an nou bun. Poate am sa va mai sun, Domnul sa va binecuvânteze”. Se pare ca papa a comentat cu ce erau ocupate calugaritele ca nu au putut raspunde la telefon? 

Mutati ambasada de aici!” Este ceea ce au cerut guvernului de la Praga locuitorii cartierului in care se afla Ambasada Autoritatii Palestiniene, unde a murit, intr-o explozie inconjurata de mister, ambasadorul palestinian in Cehia. Politia a anuntat ca a fost vorba de o deflagratie accidentala, produsa când diplomatul a incercat sa deschida un seif, dar si ca in resedinta au fost descoperite arme care nu au fost inregistrate in Cehia. Fratele ambasadorului sustine ca la mijloc ar fi un atentat, in timp ce un fost sef de stat major al armatei cehe este de parere ca e vorba de trafic ilegal de arme. Tocmai de aceea, multi dintre cei 7.000 de locuitori ai cartierului se tem pentru siguranta lor. Ministerul de Externe de la Praga a anuntat ca analizeaza situatia. Diplomatul palestinian, care a preluat postul de ambasador in octombrie, avea 56 de ani si a murit din cauza ranilor, la Spitalul Militar din capitala Cehiei.

Egipt. Patru jurnalisti de la Al-Jazeera au fost arestati de politia secreta egipteana si acuzati de transmiterea de materiale ilegale si de ,,amenintare la adresa securitatii nationale’’, raporteaza Ministerul egiptean de Interne, explicând ca materialul respectiv a fost confiscat. Conform celor raportate de Al-Jazeera, cei care au fost arestati in Cairo sunt: corespondentul australian Peter Greste, producatorii egipteni Mohamed Baher si Mohamed Fahmy, precum si egipteanul Mohamed Fawzy, un fost angajat de la CNN si cameraman. In ultimii 20 de ani, Peter Greste a lucrat pentru Reuters, CNN si BBC. Al-Jazeera a cerut eliberarea imediata a reporterilor sai. Potrivit Ministerului de Interne din Cairo, jurnalistul egiptean arestat este un ,,membru al Fratiei Musulmane’’. Luni, Comisia pentru protectia jurnalistilor a indicat Egiptul, Siria si Irak ca fiind cele mai periculoase tari pentru jurnalisti. Potrivit organizatiei, conditiile in care lucreaza jurnalistii din Egipt s-au ,,deteriorat dramatic’’ subliniind ca ‘’sase jurnalisti au fost ucisi in 2013 pentru ca-si faceau meseria’’. Egiptul a declarat in mod oficial Fratia Musulmana o ,,organizatie terorista” si a interzis orice fel de demonstratie din partea membrilor sai, a anuntat Hossam Eissa, ministru Invatamântului Superior, citând o declaratie din partea guvernului. Fratia Musulmana a fost acuzata de atentatul de marti indreptat impotriva unei sectii de politie, in urma caruia si-au pierdut viata 14 persoane. O masina capcana a devastat in noaptea dintre luni spre marti sediul directiei de securitate egiptene din orasul Mansoura, provocând 14 decese dintre care opt ofiteri si cel putin 130 de raniti. Prin acest atentat a fost distrusa orice posibilitate de dialog in cadrul politic din Egipt. Guvernul a acuzat imediat Fratia Musulmana de atac, aceasta fiind condamnata chiar si de oamenii din cartierul respectiv.

Ierusalim. Cetatea lui David. Autoritatea pentru Antichitati din Israel a anuntat o descoperire unica, o cladire de patru metri inaltime din secolul al II-lea i.Hr. si care are o suprafata de aproximativ 64 de metri patrati. ^n aceasta s-au gasit zeci de monede antice, potrivit The Jerusalem Post. Structura a fost descoperita in zidurile care inconjoara Parcul National din orasul lui David din Ierusalim. Peretii cladirii sunt realizati din blocuri de calcar, cioplite. Mai mult de 100 de ani de sapaturi arheologice nu au reusit sa scoata la iveala cladiri din perioda Hasmoneana. Nu am avut dovezi ale unor cladiri ale dinastiei Hasmoneana pâna acum”, a spus dr. Doron Ben-Ami, unul dintre directorii care au condus sapaturile. Aceasta dinastie a provenit din descendentii neamului Macabeilor si a condus regatul Iudeii intre anii 141-37 i.Hr. Descoperirea celor peste 40 de monede de argint si bronz ,,indica faptul ca structura a fost construita la inceputul secolului al II-lea i.Hr. si a continuat in perioada Hasmoneana, in care au fost facute modificari semnificative in interiorul ei”, a spus Ben-Ami. Monedele sunt in prezent la laboratorul Autoritatii pentru Antichitati pentru a fi curatate si identificate. ,,Avem un gol de umplut in mai multe perioade din istoria Ierusalimului. <tim din diferite teste ca orasul a inflorit in secolul al II-lea, dar pâna acum nu a fost nimic descoperit”, a completat arheologul”, a spus Ben-Ami. Monedele sunt in prezent la laboratorul Autoritatii pentru Antichitati pentru a fi curatate si identificate.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Alimente de iarna. Nu toti avem privilegiul sa traim in locuri cu clima calda, si precum saptamâna trecuta America a inregistrat temperaturi record de scazute, pentru a evita gripa sau raceala, o dieta sanatoasa este cel mai bun tratament preventiv. Mai jos, specialistii in dieta fac câteva recomandari: Fructele de padure: Acestea contin o cantitate mare de vitamina C si E, care ajuta la mentinerea unui sistem imun sanatos. Cele mai bune dintre ele sunt zmeura si afinele. Acai si goji sunt la fel de bune, insa sunt mai putin cunoscute si mai greu de gasit. Ciupercile: Sunt unele dintre cele mai bune alimente, ele pot inlocui carnea cu succes, mai ales ca au gustul si toate celelalte calitati ale carnii, fara colesterol, insa. Ciupercile sunt bogate in proteine, minerale, cum ar fi: fierul, potasiul, cuprul, zincul, seleniul, magneziul, fosforul si calciul, acid folic; si contin vitamine precum: A, B1, B2, C, fiind si singura sursa vegetariana de vitamina D. Ele de asemenea ajuta la maturizarea celulelor albe din sânge si le ajuta sa lupte mai eficient impotriva multiplelor afectiuni. Morcovii: Sunt foarte buni in lupta impotriva gripei si racelii. Ei contin beta-caroten, o substanta care poate fi asimilata de organism in urma consumului de morcovi cruzi. Organismul transforma beta-carotenul in vitamina A (retinol), deci beta-carotenul este un precursor al vitaminei A. Organismul are nevoie de vitamina A pentru mentinerea sanatatii pielii, a mucoasei membranelor, pentru un sistem imun eficient si pentru mentierea sanatatii vederii. Usturoiul: Are multiple calitati terapeutice cunoscute inca din atichitate. Pe lânga rolul deosebit pe care il are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei si ofera protectie fata de agentii cancerigeni. El ajuta la o buna digestie, la consolidarea rezistentei fata de agresiuni microbiene si virotice. Usturoiul contine peste 200 de substante folositoare organismului: vitamine, minerale, aminoacizi si enzime. Kiwi: Acest fruct este o sursa naturala de vitamina E, un ingredient-cheie al sistemului imun. Vitamina E protejeaza corpul impotriva infectiilor si virusurilor. El contine si vitamina C, chiar in cantitate mai mare decât se gaseste ea in citrice.

Textul saptamânii. ,,Caci Eu stiu gândurile, pe cari le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde. Voi Ma veti chema, si veti pleca; Ma veti ruga, si va voi asculta. Ma veti cauta, si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima”. Ieremia 29,11-13

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 2/2014

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-