18
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI         MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea.

 ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 17 Mai 2012

Grecia în pragul colapsului. Cu fiecare zi care trece Grecia se afundă tot mai mult într-o prăpastie fără fund. În urma ultimelor alegeri nici unul din partidele politice mari sau mici nu au fost capabile să formeze o coaliție care să fie în stare să guverneze, însuși președintele țării Carolos Papoulias, a încercat fără succes să formeze un guvern, așa că a numit un guvern provizoriu de experți fără apartenență politică condus de Panayotis Pikramenos, un judecător în vârstă de 67 de ani. Drept urmare pentru a doua oară grecii vor vota pe 17 iunie. Dacă acum câtăva vreme ideea că Grecia ar putea părăsi zona euro era ceva care numai se șoptea în cercurile politice, acum este o ideee care a ajuns până și pe coperta celei mai influente reviste germane Der Spiegel, unde săptămâna aceasta se poate citi: Acropolis, Adieu! Why Greece must leave the euro, (Adio Acropolis, de ce Grecia trebuie să părăsească zona euro). În cadrul întâlnirilor oficiale recente, cancelara Germaniei și noul președinte al Franței Francois Hollande, și-au exprimat părerea că Grecia trebuie menținută în zona euro, dar ministrul de finanțe german Wolfgang Schäuble, a fost cât se poate de clar: planul de ajutor grec a fost elaborat în cele mai mici detalii și nu poate fi renegociat, cei care vor câștiga alegerile trebuie doar să decidă dacă îl acceptă sau nu. Problema majoră este că formațiunea politică cu cele mai mari șanse de a câștiga alegerile Syriza, are o orientare ultra socialistă, chiar reacționară și propovăduește împotrivirea la orice măsură de austeritate care face parte din planul european, deci implicit eșirea din zona euro. Ca un semn premonitor al crizei care se pregătește în ultimele zile în fața băncilor au apărut cozi ale clienților care își retrag economiile. Ceea ce îngrijorează opinia publică europeană este faptul că odată acest fapt de neconceput pentru fondatorii europei se va produce, alte țări Spania, Italia, Portugalia, chiar și Franța, îi pot urma. În mod categoric vara aceasta se anunță extrem de ,,caniculara” pentru Europa și nu numai.

Norvegia își reneagă originile creștine. Storting, adică parlamentul norvegian va adopta săptămâna viitoare un amendament care va renega 1.000 de ani de tradiție creștină. O comisie parlamentară a prezentat o rezoluție acceptată în unanimitate, care recomandă separarea permanentă a statului de biserică. Toți cei 169 de membri reprezentanți a celor 7 partide care formează parlamentul, între care se numără 10 reprezentanți ai partidului creștin democrat și 30 ai partidului conservator, au declarat că susțin fără rezerve acest amendament. Ca urmare guvernul va înceta să aibă un ministru al cultelor, iar statul nu va mai numi ca până acum episcopii și alți prelați. De acum încolo în ochii guvernului religia va fi considerată ca o filozofie printre multe altele. Biserica oficială în Norvegia este biserica Evangelică Luterană în care 86% dintre norvegieni sunt botezați.

Montreal tensiuni cu motivație religioasă. În cartierul Outremont din Montreal, capitala provinciei canadiene Quebec s-au înregistrat în ultimele luni o creștere a tensiunilor cu caracter religios între comunitatea evreiască Hasidica și consiliul municipal. Ca urmare consiliul municipal a interzis temporar orice procesiune religioasă în așteptarea modificării legislației în vigoare, care nu este, spun ei, destul de explicită. Ultima picătură care a declanșat această reacție a fost disputa dintre consiliera municipală Celine Forget, și comunitatea Hasidica. Pe data de 8 martie consiliera a apărut la o ceremonie care se desfășura la exterior, ca să verifice dacă nu cumva se încalcă vreo prevedere municipală. Cum confruntarea risca să degenereze, consiliera zeloasă a trebuit să fie evacuată sub escorta poliției. De cealaltă parte Alex Werzberger, președintele unei organizații care se ocupă de aceste grupuri religioase, se plânge că comunitatea Hasidica care reprezintă circa 25% din cei 25.000 de locuitori ai districtului, sunt persecutați de acest grup de circa 50 de persoane care și-au făcut o meserie să îi persecute.

Tendințe în lumea contemporană. Nu încape nici o îndoială că trăim vremuri speciale, în care fenomenele climaterice, situația economică și politică, dar mai ales moravurile cunosc o evoluție marcată și nu întotdeauna în bine. În ce privește moravurile, familia este poate cea mai greu încercată, statisticile arată că în Statele Unite pe lângă creșterea numărului divorțurilor a apărut o tendință foarte nouă aceea ca un număr tot mai mare de femei au ajuns să plătească pensie alimentară soților. O recentă statistică arată că 56% din avocații specializați în acest domeniu au constatat o creștere a numărului de mame care plătesc pensie alimentară pentru copii lor și 47% în numărul celor care plătesc pensie soțului care are venituri mai mici sau este în incapacitate de a se întreține. Cred că aceasta dovedește nu numai ascensiunea femeilor la poziții înalte și bine plătite dar și scăderea standardelor morale.

 Peru catastrofă naturală. Guvernul Peruvian a anunțat săptămâna trecută că peste 5.000 de păsări, cele mai multe pelicani, și aproape 900 de delfini au fost găsiți morți pe coastele de nord ale țării, probabil din cauza creșterii temperaturii. Organizațiile enviromentaliste acuză de acest dezastru companiile petroliere, în timp ce ministrul mediului înconjurător Gabriel Quijandria, este de părere că motivul este încălzirea apelor oceanului ceea ce a produs reducerea hranei pentru aceste animale. El precizează că autopsiile efectuate nu au determinat sustanțe toxice la niveluri ridicate. Carlos Yaipen, un expert aparținând organizației numite ORCA, a spus că autopsia a găsit distrugeri ale urechilor interne și a altor organe caracteristice decompresiei produsă spune el de zgomotele cauzate de activitatea exploatărilor petroliere. Expertul în meteorologie Abraham Levy, este de părere că încălzirea oceanului Pacific este cauza. Indiferent de cauză, animalele au murit și aceasta este trist, mai ales că nimeni nu poate prezice câte vor mai muri în viitor.

Mali în plin dezastru. Profitând de debandada totală care a urmat loviturii de stat din Mali, care a dezorganizat cu totul cea mai mare țară din Africa de vest, grupuri militare islamiste de tot felul și-au instalat cartier general în nordul țării. În realitate 2/3 din teritoriul malian este ocupat de aceste grupuri care au venit din Mauritania, Maroc, Algeria și Libia. Adăpostite de deșertul pe care îl cunosc așa de bine, aceste grupuri de militanți dictează legea în această regiune. Activitățile și revendicările lor sunt din cele mai diverse și contradictorii. Așa de exemplu săptămâna trecută un asemenea grup a prădat banca maliană de solidaritate (BMS) din orașul Kidal, plecând cu suma de 1 milion de euro. Ansar Dine un alt grup islamist legat de al Qaida a atacat un mausoleu în orașul Tombouctou. Acest mausoleu este mormântul eruditului musulman Sidi Mahmoud Ben Amar, și a fost clasat în patrimoniul UNESCO. Este interesant că de această dată au atacat și incendiat un monument musulman. Atacanții au reproșat locuitorilor că nu sunt destul de credincioși că păcătuiesc și că trebuie pedepsiți, considerând acțiunea lor ca o pedeapsă divină. În orașul Tombouctou se află de asemenea o colecție extrem de rară și prețioasă de manuscrise din secolele 12 și 13. Această colecție conține manuscrise religioase, comerciale și literare și reprezintă o sursă inestimabilă de informații asupra societății din acea vreme. Oamenii de știință sunt îngrijorați deoarece aceste documente și așa într-o stare de conservare destul de proastă, sunt în pericol de a fi distruse, sau o parte dintre ele au și fost distruse.

Bogota. Atentat. Atentatul s-a produs în centrul comercial al capitalei columbiene, asupra fostului ministru de Interne columbian. Cinci morți și 17 răniți. Fostul ministru de Interne, Fernando Londono, a fost rănit dar este în afara oricărui pericol. Bomba ce l-a vizat pe fostul ministru de Interne columbian a fost lansată din mers, “de către o persoană care se afla într-un mijloc de transport în comun”, după cum a informat primarul Bogotei, Gustavo Petro.  Președintele Juan manuel Santos a precizat că Fernando Londono, (78 de ani)  care se afla în vehiculul său blindat, a fost rănit, dar că nu este în pericol și se află la spital, starea lui fiind “stabilă”. Șoferul său și un agent de poliție au fost uciși”, a adăugat Santos care “a condamnat într-o manieră vehementă” acest atentat care, după toate aparențele, a fost comis de gherilele columbiene FARC. “Nu știu care este scopul acestui atentat, dar fiți siguri că Guvernul nu se va lăsa destabilizat de acte teroriste”, a declarat Șeful statului. “Terorismul nu ne va intimida. Din contră, ne încurajează să mergem mai departe”. Ultimul atentat care a avut loc în Bogota a fost pe 12 august 2010, la două zile după învestitura lui Santos, și s-a soldat cu rănirea a nouă persoane. Gherilele columbiene au fondat în 1964 gruparea FARC, care numără încă 9.200 de combatanți refugiați în regiunile rurale ale țării, după ce au fost alungați din orașe, în anul 2000, în urma unor conflicte militare care au redus efectivele lor la jumătate, în zece ani.

Statele Unite au dejucat un atentat sinucigaș cu bombă împotriva unui avion de pasageri. Atacatorul kamikaze care urma să detoneze o bombă la bordul unui avion cu destinația Statele Unite, era de fapt, un agent infiltrat în cadrul ramurii yemenite a al Qaida de către serviciile secrete americane sau saudite, scrie „The New York Times”. Informațiile din presa americană au apărut în contextul în care, luni, un responsabil american din domeniul antiterorismului a declarat că agentul dublu, a cărui naționalitate nu a fost precizată, s-a oferit voluntar pentru acest proiect de misiune sinucigașă după modelul atentatului cu explozibilul ascuns în lenjeria intimă de la Crăciunul anului 2009. Acesta a fugit prin Emiratele Arabe Unite cu dispozitivul explozibil aflat acum în mâinile tehnicienilor americani de la FBI. Informațiile „cruciale” deținute de agent le-au permis serviciilor americane să îl elimine duminică, într-un raid aerian în Yemen, pe unul dintre principalii lideri ai rețelei al Qaida din Peninsula Arabă, yemenitul Fahd al-Quso, care era căutat pentru atentatul împotriva unei nave americane, USS Cole, în largul Yemenului în 2000. Președintele comisiei de Siguranță internă a Camerei Reprezentanților, Peter King, a declarat marți dimineață că raidul aerian avea legătură cu proiectul de atentat. „Casa Albă mi-a transmis că fac parte din aceeași operațiune”, a declarat acesta pentru CNN. Agentul dublu ar mai fi furnizat CIA, serviciilor saudite de informații și celor din alte țări nespecificate, informații despre alți responsabili ai ramurii yemenite a al Qaida.

În căutarea unei lumi mai bune. Fiecare dintre noi are această dorință să ajungem cât mai bine, să urcăm pe scara socială. Acesta este unul din motivele pentru care tinerii se duc la universitate învață și se străduiesc să dea examene, numai că în funcție de unde locuiești aceasta nu este totdeauna suficient, și unii trebuie să se mute în altă țară pe alt continent. Așa se face că în diverse țări numărul celor care au emigrat și profesează o altă meserie decât cea pentru care s-au pregîtit, este important. Servicile de imigrație din Canada au efectuat un studiu în rândul șoferilor de taxi din Toronto, și au ajuns la o concluzie interesantă. Dintre cei 50.000 de șoferi de taxi, 200 au fost în țara de origine doctori. Este drept că și printre cei născuți în Canada 55 au studii de doctor. În general jumătate din șoferii de taxi sunt imigranți, 1/3 dintre ei vin din India sau Pakistan. În termen de procentaj 14% dintre șoferii imigranți au studii superioare comparativ cu numai 4% dintre cei născuți în Canada. Ar trebui precizat că marea majoritate a lor sunt proprietarii licenței de taxi care costă în jur de 300.000 de dolari. O simplă constatare ar fi aceea că anul acesta când s-a publicat în ziar fotografia celor mai meritoși studenți din Toronto, erau în mod evident copii unor asemenea familii, deci sacrficiile părinților au fost răsplătite. Îmi aduc aminte că unul dintre ei spunea: părinții mei muncesc din greu, și aceasta este maniera în care le pot mulțumi, să învăț bine. Tot așa într-un interviu purtătorul de cuvânt al unei companii de taxi remarca cât de mult muncesc acești șoferi și spunea că poate paria că copiii lor nu vor ajunge șoferi de taxi. Nu m-am putut abține să nu remarc că pentru asemenea avantaje oamenii sunt gata să sacrifice așa de mult, dar pentru viața veșnică se mai gândesc dacă merită sau nu.

 Diferențe între generații. Adesea facem referire la diferențe între generații, la faptul că ,,pe vremea noastră” etc. Câteodată aceste referiri țin mai mult de nostalgie, de opinii și preferințe personale, altă dată au într-adevăr un caracter obiectiv. Dacă ar fi să mă gândesc ce însemna pe vremea mea pentru un adolescent de 13 ani să aibă un comportament în afara legii, probabil că ar trebui să ne referim la a călătorii cu tramvaiul fără bilet, la a fura din magazinul alimentar câteva bomboane, sau din curtea vecinului câteva fructe sau flori. Din acest punct de vedere nu există nici o îndoială, lucrurile s-au schimbat în mod radical. În zilele noastre la 13 ani adolescenții fac trafic de droguri, fură mașini etc. Săptămâna trecută într-un oraș francez 5 adolescenți între 13 și 17 ani, 4 băieți și o fată la bordul a două mașini furate au forțat un baraj de poliție rănind 7 polițiști. <oferii celor 2 mașini aveau numai 13 ani. Amândoi au scăpat de sub urmărirea polițiștilor. Despre unul se crede că s-a înecat în apele fluviului Loire încercând să fugă, altul a fost arestat abia după câteva zile. Toți acești adolescenți erau hoți cu vechi state de serviciu, bine cunoscuți de serviciile de poliție pentru fapte precedente, circa 10 furturi pentru fiecare dintre ei. Ca să ajungi să fii cunoscut de serviciile judiciare ca hoț recidivist la numai 13 ani este într-adevăr o tristă performanță.

Consumul de alcool în Anglia. În mod tradițional consumul de alcool în Marea Britanie este cunoscut sub termenul de ,,binge drinking” adică consum sporadic în special în weekend dar în cantități mari și cu efecte extrem de grave. În ultimii ani acest fenomen a cunoscut o extindere epidemică afectând tinerii și mai ales tinerele. Vârsta legală pentru consumul alcoolului este de 18 ani în Anglia (în multe alte țări este de 21 de ani), dar este fapt cunoscut că tinerii încep să bea mult mai devreme, și chiar cei de familii bune nu fac excepție. În 2000 fiul primului ministru din acea vreme, Tony Blair,  a fost adunat de pe stradă beat. Acest fenomen produce în primul rând un tablou dezolant în timpul weekendului, când în anumite zone din centrul orașelor, cartierul Soho din Londra este celebru pentru aceasta, în fața cârciumilor trotuarele sunt pline de tineri mai mult sau mai puțin beți. Din nefericire majoritatea sunt educați, studenți sau profesionali, care vor departe de familie sau colegi, să-și facă de cap. Atunci când devin inconștienți, echipe specializate îi transportă la clinici temporare, de obicei instalate în curți interioare, unde personal medical îi supraveghează până se terezesc, sau îi trimit la spital dacă intră în comă. În urma lor pe trotuare rămân mormane de gunoaie, sticle goale, excremente, etc. Dar dincolo de acest spectacol dezgustător, efectele asupra economiei Marii Britanii sunt devastatoare. Cheltuielile legate de alcoolism au crescut cu 25% în ultimii 10 ani ajungând la 4.4 miliarde de dolari. Ciroza și alte boli legate de alcoolism au devenit frecvente la persoanele de 20 și 30 de ani, fapt nemaiîntâlnit înainte. Statisticienii arată că în general ca națiune, englezii nu beau mai mult ca alți europeni, ba chiar consumul de alcool a scăzut în ultimii 5 ani. Dar nu este vorba numai de cantitate, ci de moravuri, de faptul că un grup mai mult sau mai puțin minoritar dar foarte vizbil, produce ceea ce primul ministru David Cameron, a numit un scandal național.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Alimentația și cancerul. Consumul de pește poate reduce considerabil riscul de cancer colorectal, este opinia cercetătorilor de la University of Medicine and Dentistry of New Jersey-Robert Wood Johnson Medical School. Oamenii de știință americani au observat că persoanele care au consumat cu regularitate pește, au avut cu 12% mai puține șanse să dezvolte colorectal cancer. Un alt studiu publicat recent în revista American Journal of Clinical Nutrition, arată că femeile care au consumat pește, cel puțin de trei ori pe săptămână, au avut riscul de a dezvolta polipi pe colon mult mai scăzut. Polipi pe colon, în general, au tendință de a se transforma în cancer. Cercetătorii de la Vanderbilt-Ingram Cancer Center, dă explicația că peștele conține acizi grași omega-3 care au proprietatea de a reduce inflamația din organism și riscul de cancer. Cancerul colorectal este cauza numărul doi de deces în USA. Medicii sunt de părere că pe lângă pește, fructele și vegetalele, grânele și o aspirină pe zi pot reduce considerabil riscul de cancer.

Textul săptămânii. ,,Așa vorbește Domnul: Păziți ce este drept, și faceți ce este bine; căci mântuirea Mea este aproape să vină, și neprihănirea Mea este aproape să se arate”. Isaia 56,1

 

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 20/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-