20
Views
Ora Profetica, de Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica, de Petre si Paul Gheorghe

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                                Semnele săptămânii 2 Mai 2013

Olanda are un nou rege. Marți 30 aprilie, Willem-Alexander, a devenit în mod oficial noul rege al Olandei. După ce în cursul dimineții regina Beatrix, a abdicat considerând că 33 de ani de domnie sunt suficienți și este cazul să se retragă, fiul ei Willem-Alexander a depus jurământ și a fost confirmat de cele două camere ale parlamentului. La sfârșitul ceremoniei în care i-au încredințat puterea și a promis să îi respecte inviolabilitatea, unii deputați au spus pur și simplu: ,,promit” alții ,,cu ajutorul lui Dumnezeu cel atotputernic”, câțiva parlamentari au fost absenți, iar circa 10 au refuzat să depună jurământ. Noul rege are numai 46 de ani și a devenit astfel cel mai tânăr cap încoronat din Europa. În general monarhia este respectată și acceptată în Olanda, iar noul rege a promis să colaboreze cu parlamentul și să dea dovadă de modernism. Populația a fost fericită de acest eveniment în care tranziția s-a făcut în mod pașnic și festiv. Argentinienii sunt odată mai mult fericiți deoarece după un papă argentinian au acum și o regină a olandei argentiniană, regina Maxima, fiind argentiniană, dar după spusele regelui a devenit ,,mai olandeză decât olandezii”.

Papa Francis va vizita Israelul. Shimon Peres, președintele israelului l-a invitat pe papa Francis să viziteze Ierusalimul. Papa a acceptat invitația. În cursul vizitei pe care a făcut-o la Vatican, președintele israelian a avut o întrevedere cu papa, ocazie cu care i-a făcut invitația care a fost ,,acceptată cu entuziasm și bucurie”. Scopul acestor întrevederi și vizite, este cât se poate de clar anunțat: medierea unui tratat de pace între Israel și palestinieni. De fapt această vizită nu ar fi un lucru neobișnuit, predecesorii papei Francis, Jean Paul II, și Benedict XVI, au vizitat la rândul lor Israelul chiar și teritoriile palestiniene în anul 2000 și respectiv 2009.

Rusia regăsește practice staliniste. Observatorii politici se întreabă cu insistență dacă nu cumva, încet încet dar sigur, Rusia președintelui Vladimir Putin nu seamănă tot mai mult cu URSS-ul lui Stalin. Desigur Putin neagă cu vehemență, numai că realitatea arată cu totul altfel. Așa se face că săptămâna aceasta în sălile poleite cu aur ale palatului Constantin din Saint-Petersbourg, șeful Kremlinului a prezidat o ceremonie tipic comunistă în care a decernat la 5 muncitori ordinul ,,Eroilor Muncii”. Această medalie a fost decernată pentru prima dată de Stalin în 1927, el a decernat-o la 1.014 persoane în următorii 10 ani. În 1991 această decorație a fost pur și simplu abolită, ca apoi 20 de ani mai târziu Putin să o reintroducă în circulație. Anul acesta, printre fericiții beneficiari s-au numărat: Vladimir Melnik, un miner din Kouzbass care în 2007 a realizat o producție record neegalată de atunci, Iouri Konov, un specialist în mașini agricole de la o uzină din Voronej, Alexandre Konovalov, un neurochirurg și Valery Gergiev șeful orchestrei de la teatrul Mariinski.

Dramă în direct. Prea adesea societatea contemporană produce tineri care au o imagine complet greșită despre viață și realitățile ei. Un exemplu relevant este ecoul la scară națională pe care l-a produs un experiment aparent nevinovat pus în practică de către un student de la the Alberta College of Art and Design din Calgari, Canada. Acest student a adus la școală un pui de găină viu, l-a tăiat și preparat pentru a fi gătit, operație care este practicată zilnic de milioane de măcelari profesioniști sau amatori, care taie tot felul de viețuitoare și le prepară pentru a fi mâncate de oameni. Iată însă că acest experiment a produs reacții, unele dintre ele foarte violente. O parte din studenți au fost șocați, au plâns la vederea acestei scene care s-a petrecut în sala de mese a colegiului. Să precizăm, era vorba de un colegiu nu de o grădiniță, studentul a tăiat și preparat pentru a fi gătit un pui de găină, că totul a fost făcut într-o manieră profesională. Cu toate acestea directorul a venit la fața locului cu agenții de securitate, ba chiar și poliția, iar școala a pus la dispoziția elevilor șocați, conseling. Inspector Cliff O’Brien, descria la televiziune scena ca fiind ceva foarte serios și spunea că se consultă cu procuratura dacă să îl dea în judecată pe student.

Franța căsătoria homosexualilor a devenit lege. După săptămâni de dezbateri aprige, în ultimile zile în parlament s-a ajuns la confruntări fizice, iar pe străzi la manifestații câteodată violente, legea care autorizează căsătoria homosexualilor a fost aprobată. Aceasta a fost posibil deoarece partidul socialist la putere are majoritatea în parlament și în senat, așa că indiferent ce spune opoziția, sau populația, ei pot să hotărască. Așa cum spuneam, protestul împotriva aceastei legi a mobilizat peste 1 milion de persoane pe străzile Parisului, a suscitat vii pasiuni, deputații s-au insultat, la un moment dat s-au luat la bătaie simțindu-se insultați de râsul zeflemitor al miniștrilor și de remarca ironică: puteți să comentați cât vreți, noi facem tot ce vrem. De fapt ca urmare trei deputați din opoziție au fost sancționați, iar miniștrii au primit o scrisoare în care sunt invitați să se poarte mai cuviincios. Președintele insistă că așa a promis în timpul campaniei și trebuie să se țină de cuvânt, numai că această promisiune era una din cele 60 pe care le-a făcut, dar altele în legătură cu șomajul, impozitele, reducerea birocrației, etc., nu se jenează să le ignore, într-un cuvânt le dă și el ce poate, și aceasta nu îl costă nimic, el nu a fost căsătorit niciodată, a trăit și trăiește în concubinaj, deci nu se poate spune că respectă căsătoria. În acest moment Franța se mândrește că a devenit a 13-a țară care recunoaște căsătoria homosexualilor. Uruguaiul tocmai a votat și el o asemenea lege. Celelate țări sunt: Olanda, Belgia, Spania, Canada, Africa de Sud, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Argentina, și Danemarca.

Venezuela conflicte post-electorale. În urma alegerilor din 14 aprilie, Nicolas Maduro, „moștenitorul spiritual” al fostului președinte Hugo Chavez, a fost ales președinte cu o majoritate infimă, mai mult ca sigur obținută prin fraudă, cel puțin așa susține opoziția. Pentru acest motiv partidele de opoziție contestă aceste alegeri, iar deputații care aparțin acestor partide refuză să recunoască acest rezultat. Numai că parlamentul a fost chemat să voteze o lege care îi deposedează pe cei care nu recunosc victoria președintelui Maduro, de aproape toate drepturile. Nemulțumiți de acest fapt și realizând că procedurile democratice nu folosesc la mare lucru, deputații din opoziție s-au lansat în plină ședință la o adevărată bătălie fără menajamente. Adevărate partide de box, lupte, îmbrâncituri și păruială au fost filmate de către reporterii prezenți și au făcut înconjurul globului. Apoi un număr de victime cu părul vâlvoi, cu sânge curgând din rănile de pe față sau cu ochii umflați și învinețiți au apărut în interviuri plângându-se de violența conflictului și acuzându-se reciproc că au început lupta. Henriăue Capriles a depus contestație la tribunalul suprem, plângerea sa va fi judecată zilele acestea, dar este clar că nu există nici o șansă ca să fie anulate alegerile.

Și-a împușcat sora de 2 ani. În statele din sudul americii există un adevărat cult pentru armele de foc. Încă de la cea mai fragedă vârstă băieți și fete deopotrivă sunt antrenați să tragă cu arma, să meargă la vânătoare, sau la standul de tir ca să se antreneze. Ca să acomodeze această cerere, Cricket, o marcă de armament are o linie de produse pentru copii, cu dimensiuni, desen și culori adecvate vârstei lor. Vă mai aduceți aminte când copiii primeau de ziua lor o vioară de dimensiuni reduse, sau mai recent un computer ușor de folosit, în culori atractive, roz de exemplu pentru fetițe? Ei bine în Kentucky, Tennessee și alte state sudiste, ei primesc o pușcă pe măsură și desigur roz pentru fetițe. În acest context în Kentucky un băiat de 5 ani și-a împușcat sora de 2 ani. Ei erau singuri acasă și se jucau. Numai că pușca s-a descărcat în mod accidental și a omorât-o pe fetiță. Șeriful a constatat că a fost un accident și că nimeni nu este de vină. Bunica a spus cu filozofie „așa a fost voia lui Dumnezeu, i-a venit vremea să plece, dar mă bucur că este acum în cer, se află pe mâini bune”. Din nefericire asemenea „accidente”  sunt destul de frecvente. În luna aprilie, în statul Tennessee un băiat de 4 ani și-a împușcat mama în vârstă de 48 de ani, iar la câteva zile interval în New Jersey, un băiat de 6 ani a fost împușcat mortal de un coleg de joacă care avea numai 4 ani.

Irak violențele continuă. În mod eronat și fără nici o bază materială, occidentalii, în special americanii insistă că intervenția lor în Irak, Afganistan și alte zone de conflict a produs rezultate, că cheltuielile imense și sacrificiile umane au adus pace și stabilitate, o viață mai bună și fericire pentru localnici. Din nefericire realitatea este cu totul diferită. Misiunea ONU la Bagdad a afirmat că luna aprilie a fost cea mai devastatoare în ultimii 5 ani. Ei au anunțat că drept urmare a actelor de violență și a atentatelor s-au înregistrat 712 morți și 1.633 răniți. Cele mai afectate localități au fost: Bagdadul cu 211 morți și 486 răniți urmat de localitățile Diyala în estul țării, Salaheddine în centru, Kirkouk în nord, Ninive în centru și Anbar în est. Numai în perioada de după 23 aprilie valul de violențe a făcut peste 240 de victime.

Sunt folosite arme chimice în Siria? Aceasta este o întrebare retorică. Sigur că Siria are arme chimice, iar președintele Bashar a promis doar că „nu le va folosi împotriva propriului său popor”, dar cine îl poate crede. De săptămâni aceste vești despre arme chimice sunt vehiculate, dar marile națiuni au declarat că nu sunt dovezi sigure, bineînțeles că nu, dacă nu există observatori independenți pe teren. Săptămâna aceasta s-a raportat că în nord vestul Siriei în provincia Idlib au fost lansate din avioane saci conținând o subsanță neidentificată. Această substanță a făcut 2 morți și 20 de răniți. Săptămâna trecută rebelii au acuzat regimul că a omorât în periferia Damascului 42 de persoane sufocate din cauza unor substanțe chimice. Este adevărat că Washingtonul și Ierusalimul au declarat că folosirea armelor chimice este linia roșie care dacă este depășită va avea drept consecință intervenția forțelor occidentale. Numai că președintele american a declarat că nu se știe încă de unde provin aceste substanțe și cine le-a folosit.

Originea minorităților sinti și roma. Trăiesc prin toată Europa și formează una dintre cele mai mari minorități din UE: sinti și roma. Recent, un studiu genetic a stabilit originea acestor etnii. Sinti și roma trăiesc pe teritoriul Europei de secole întregi și totuși au rămas grupuri etnice independente, cu o limbă proprie vorbită în paralel cu limba țării în care s-au născut. Cu toate că romanes nu este o limbă omogenă, ci include numeroase dialecte, s-a constatat că aceasta derivă din sanscrită. Încă din secolul XVIII s-a presupus că roma și sinti și-ar avea originile în India. Conform unui studiu, publicat în paginile revistei „Current Biology”, romii din Europa sunt descendenții unei caste din India. „Studiul a adus atât profunzime teoriei conform căreia aceste minorități se trag din India, cât și indicii privind regiunea din care a început migrația acestora către Europa”, afirmă Manfred Kayser, unul dintre autorii studiului. Oamenii de știință cred că strămoșii celor două etnii și-au părăsit locurile de baștină (nord-vestul Indiei) în urmă cu aproximativ 1400-1500 de ani. „După aceea, în Europa, se pare că ar fi avut loc o împărțire a romilor – acum aproximativ 900 de ani, în regiunea Balcanilor”, adaugă Kayser. În prezent, pe teritoriul Europei trăiesc circa 11 milioane de sinti și roma. Cei mai mulți sunt în Serbia, Ungaria, Bulgaria, România și Spania. Într-o cercetare anterioară, prezența destul de numeroasă a celor două minorități în Spania i-a determinat pe oamenii de știință să lanseze ipoteza că sosirea acestora pe bătrânul continent ar fi avut loc prin nordul Africii. Noul studiu confirmă bănuielile specialiștilor. Pentru lumea științifică și istoricii care cercetează cele două grupuri etnice, marea provocare este determinată de lipsa limbii scrise. Noile descoperiri bazate pe analiza comparativă a 10.000 de mostre de ADN joacă un rol important în procesul de aflare a istoriei și a traseului acestor minorități. Yaron Matras, profesor de lingvistică la Universitatea Manchester, este de părere că studiul prezentat în „Current Biology nu aduce nici un element de noutate: „Certitudinea obținută acum prin intermediul analizei genetice confirmă vechile noastre descoperiri realizate în plan lingvistic”.

Fenomen astronomic. O echipă formată din cinci fotografi, pasionați de astronomie, a realizat recent o serie de imagini, care surprind cerul deasupra deșertului Death Valley, din California, în timpul nopții. Cea mai spectaculoasă imagine capturată de aceștia este cea a unei aurore boreale de culoare roz. La mijlocul lunii martie, cei cinci au petrecut trei zile și două nopți în zona pustie a Parcului Național Death Valley. În tot acest timp, ei au fotografiat cerul în timpul nopții și cu ajutorul imaginilor obținute, au realizat un clip, publicat de Sunchaser Pictures cu titlul „DEATH VALLEY DREAMLAPSE”. Pe lângă imaginile spectaculoase cu cerul înstelat, fotografii au surprins un fenomen care se petrece extrem de rar la latitudini atât de joase: o auroră boreală (se știe că aurorele boreale se petrec numai la latitudini nordice, pe cerul din regiunile polare). Fenomenul are o explicație științifică: în aceeași zi în care echipa a realizat fotografiile, 17 martie, a avut loc o explozie solară, în cadrul căreia s-a produs o ejecție de masă coronară (CME – Coronal Mass Ejection), care a lovit câmpul magnetic al pământului și a produs fenomenul surprins de fotografi. Nu este pentru prima oară când echipa realizează un astfel de proiect, în deșertul Death Valley. În urmă cu trei luni, Sunchaser Pictures a publicat un clip cu imagini surprinse în zona Eureka Dunes, în timpul Geminidelor, o ploaie de meteoriți produsă în noaptea 13-14 decembrie 2012.

Belgrad. Accident feroviar. Cel puțin 22 de persoane au fost rănite în coliziunea a două trenuri de pasageri, din capitala serbiană, Belgrad. Un tren de pasageri care cicula pe ruta Belgrad – Sid a intrat în coliziune cu un tren cu ruta Belgrad – Subotica, cauza fiind o defecțiune la una dintre garnituri anunță inserbia.info. Trenul care a părăsit Belgradul în direcția Sid a rămas în pană într-un tunel feroviar. Un al doilea tren l-a lovit în spate. Cel puțin 22 de pasageri au fost răniți în coliziune, unul fiind în stare gravă.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Creierul. Filipeni 4,8 Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, și orice laudă, aceea să vă însuflețească. Creierul uman este un organ neînchipuit de complicat și minunat, iar oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin mistere creierului. Cel mai rapid și sofisticat coumputer construit de om este mult inferior creierului uman. Un creier uman are în medie aproximativ 100 de trilioane de sinapse, cea ce înseamnă că are o memorie de peste 100 milioane de megabytes. Cele mai moderne computere au numai o fracține din memoria și capacitatea creierului uman. Având în vedere cât de important și prețios este acest organ care controlează nu numai gândirea, dar și activitatea fiecărui organ, este extrem de important să ne îngrijim și de sănătatea lui. Mai multe studii pe animale de laborator au arătat că zahărul din alimentație încetinește funcțiile creierului. În schimb, atunci când aceste animale au fost hrănite cu alimente bogate în acizi grași omega-3, creierul a reacținat pozitiv și și-a înbunătățit activitatea.    Menține creierul activ prin exerciții mintale. Activitățile pasive ale creierului poate duce la o scădere din capacitatea creierului, este de părere Dr. Constatine Lyketsos, profesor la John Hopkins Medical Center. Dr. Lyketsos spune că atunci când folosim creierul, legăturile dintre neuroni sunt întărite și creierul își menține capacitatea și chiar se extinde.     Evită depresia. Dezechilibrul chimic din creier duce la boli mentale, depresie și dezinteres total pentru lumea din jur. Exercițiul fizic regulat ajută la refacerea echilibrului chimic din creier acționând similar cu un medicament antidepresiv. Mulți medici și cercetători sunt de acord că dintre toate maladiile organismului uman, bolile mentale sunt cel mai greu de tratat, și ele au un efect devastator asupra unei vieți.

Textul săptămânii. „Am fost tânăr și am îmbătrânit, dar n-am văzut pe cel neprihănit părăsit, nici pe urmașii lui cerșindu-și pâinea“. Psalmul 37,25

Petre șI Paul Gheorghe

Ora Profetica 18/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-