12
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

       Semnele saptamanii 10 Martie 2011

Semne religioase. Jean Tremblay, primarul orasului Canadian Saguenay din provincia Quebec, este in conflict cu autoritatile judiciare pentru un motiv cu totul neobisnuit. El a fost somat sa inceteze de a se ruga la inceputul sesiunilor consiliului municipal, si sa dea jos semnele religioase care impodobesc biroul sau si sala de consiliu. Ca sa punem lucrurile in adevaratul lor context, Quebecul este o provincie extrem de religioasa. Catolicismul isi are de secole radacini adanci. Este adevarat ca primarul este un om religios si se roaga la inceputul sedintelor, dar tocmai de aceea a fost ales, pentru ca concetatenii lui doresc un om cu frica lui Dumnezeu la carma orasului. Cat priveste crucifixele si alte icoane care sunt expuse in primarie, ele se afla acolo de zeci si zeci de ani; fac parte din traditia acestei provincii, o traditie unde biserica catolica este la ea acasa. Si cu toate acestea a fost deajuns ca un singur ateu convins, sa se planga, ca un judecator sa ii dea dreptate, si acum primarul care nu are de gand sa cedeze, este pasibil de repercursiuni legale. Ca sa stranga bani pentru proces, primarul a lansat o campanie pe websitul orasului, cu imaginea lui Isus vizibila in prim plan. In numai cateva ore, primarul a primit 118.000 de dolari si are de gand sa faca recurs.

Roata istoriei se misca cu viteza accelerata. Pentru orice observator oricat de naiv sau neinformat, evenimentele din ultimele luni ar trebui sa-l puna pe ganduri. Oricat de optimist sau indiferent ar fi cineva, este absolut evident ca mersul istoriei cunoaste o traiectorie neobisnuita. Din punct de vedere politic, revolutia care a inceput in decembrie in Tunisia, s-a propagat cu o viteza uluitoare in toata lumea araba. Este drept ca acelasi observator ar putea spune ca tot asa a fost si in Europa de est la sfarsitul anilor 1980, dar acolo in spatele acestor miscari reformatoare erau marile puteri occidentale, si papa Ioan al II-lea. Aceste tari fusesera odata libere si democratice. In timp ce in tarile arabe dictatorii deja alungati, sau pe cale de a fi, au fost prietenii marilor puteri occidentale, care aveau in ei aliati in lupta impotriva islamistilor, furnizori de petrol si de baze militare. De asemenea in aceste tari ei urmasera unor dinastii regale care dainuiau de secole. De exemplu in Bahraim, regele care este acum pe tron face parte dintr-o dinastie veche de peste 200 de ani. Opozitia care se instaleaza acum in tarile arabe este dezorganizata si fara agenda politica, asa ca puterea va cadea mai mult ca sigur in manile islamistilor, asa cum s-a intamplat la caderea sahului Iranului. Din punct de vedere climacteric: valuri de caldura, sau frig, inundatii, cutremure, eruptii vulcanice, si alte fenomene iesite din comun, au in ultimii ani o frecventa cu totul neobisnuita. Deci oricine vrea sa spuna ca nu s-a petrecut nimic deosebit in ultima vreme, este cu totul dezinformat, sau de rea vointa.        

Presedintele Frantei propune lovituri aeriene impotriva unor tinte libiene. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, va propune vineri la summitul UE un plan complet de reactie a blocului comunitar la evenimentele din Libia. Seful statului francez ar dori, printre altele, executarea de lovituri aeriene de inalta precizie asupra unor tinte libiene. Franta este prima tara care a recunoscut Consiliul National libian de opozitie, drept singurul reprezentant legitim al tarii in relatiile internationale. Decizia a fost comunicata oficial de biroul prezidential de la Paris. Anterior, Nicolas Sarkozy a fost primul sef de stat care a primit in vizita doi reprezentanti ai Consiliului libian. Comunicatul mai precizeaza si ca Parisul urmeaza sa trimita un ambasador la Benghazi si ca va acredita un trimis al Consiliului la Paris. In replica, regimul de la Tripoli a anuntat ca ia in calcul ruperea relatiilor cu Franta. Pe de alta parte, ministerul de externe britanic a admis ca reprezentantii Consiliului National din Libia sunt interlocutori valizi. Autoritatile de la Londra au precizat insa ca Marea Britanie recunoaste state, nu guverne.

China. Cutremur. Un cutremur de 5,4 grade care a afectat joi sud-vestul Chinei, s-a soldat cu moartea a cel putin 22 persoane si ranirea altor 200, a anuntat Ministerul Afacerilor Civile. Cutremurul s-a produs in apropiere de granita cu Myanmar, a anuntat institutul american de geofizica. Cutremurul a provocat prabusirea mai multor case, dar si a unui supermarket, a unor scoli si a unui hotel, in districtul Yingjiang, din provincia Yunnan. Mai multe replici au avut loc in timp ce pompierii si membri echipelor de salvare ajutau persoanele prinse sub daramaturi.

Japonia. Cutremur. Un cutremur de 7,3 grade a zguduit Japonia, fiind resimtit din plin in capitala Tokio. Autoritatile au lansat o alerta de tsunami pentru coasta Pacificului, dar au anulat-o ulterior. Seismul a avut loc la 160 de km est de insula Honshu, la o adancime de zece km.

Gaddafi acuza occidentul ca vrea sa ocupe Libia si sa-i fure titeiul. Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat intr-un interviu la televiziunea turca ca poporul sau va riposta daca va fi impusa o zona de interdictie de zbor in spatiul aerian libian. Gaddafi a acuzat occidentul ca vrea sa ocupe Libia si sa-i fure petrolul. In context, una din cele mai importante rafinarii ale tarii, langa orasul Zawiyah, si-a intrerupt activitatea din cauza luptelor grele care au loc in apropiere. Gaddafi a intensificat de altfel ofensiva impotriva opozantilor sai, care ocupa mai multe orase importante. Localitatile Ras Lanuf si Sawija au fost din nou atacate cu rachete de aviatia libiana. A fost oprit de asemenea marsul spre capitala Tripoli al rebelilor libieni. Anterior, SUA si Marea Britanie au cerut retragerea de la putere a lui Gaddafi. Presedintele Barack Obama si premierul David Cameron sunt de parere ca seful de stat de la Tripoli trebuie sa plece, potrivit unui comunicat al administratiei de la Washington. Obama a discutat telefonic cu primul ministru britanic despre situatia din Libia, analizand mai multe variante pentru aceasta tara. Printre masurile avute in vedere sunt acordarea de ajutoare umanitare, impunerea la nivelul ONU a unui embargou de vanzare a armelor catre Libia si instituirea unei zone de interdictie de zbor deasupra acestei tari.

Fortele de securitate libiene au arestat si batut o echipa a BBC. Fortele de securitate libiene au arestat si batut o echipa a BBC care incerca sa ajunga in orasul Zawiya, scena unor confruntari violente intre rebeli si trupele lui Muammar Gaddafi. Cei trei jurnalisti au fost batuti cu pumnii, genunchii, amenintati cu arme, legati la ochi si supusi unei simulari de executie de catre militari si membri ai politiei secrete. Ei au fost arestati luni si retinuti timp de 21 de ore, dupa ce au fost opriti la un punct de control al armatei, instalat pe drumul de Zawiya, unde li s-a cerut sa isi arate documentele. Ei au fost dusi la o baraca militara imensa din Tripoli, unde au fost legati la ochi, le-au fost puse catuse si au fost batuti.

Numeroase victime in ciocnirile dintre copti si musulmani in Egipt. Cel putin 11 persoane si-au pierdut viata si alte 110 au fost ranite in ciocniri intre crestinii copti si musulmani, la Cairo, au declarat responsabili egipteni. Violentele au izbucnit in timpul unui protest al coptilor fata de incendierea, saptamana trecuta, a unei biserici din provincia Helwan. Manifestantii crestini au blocat o autostrada catre capitala egipteana. Mitingul i-a infuriat pe musulmanii care voiau sa treaca. Martori oculari au declarat ca membri ai ambelor tabere au inceput sa arunce cu pietre, pana la interventia armatei, care a tras in aer pentru a dispersa multimea. Ciocnirile intervin la doua luni dupa ce un kamikaze a ucis 23 de persoane la o biserica din Alexandria. In ianuarie, un egiptean a fost condamnat la moarte, pentru ca a impuscat sase copti si un politist musulman la Naga Hamady, in sudul Egiptului. Coptii, care reprezinta 10% din populatia Egiptului, s-au plans adesea de hartuire si discriminare si spun ca atacurile asupra lor nu sunt pedepsite, sau autorii primesc pedepse usoare. Autoritatile din Egipt, tara predominant musulmana, neaga discriminarea fata de copti.

Cel putin 80 de protestatari au fost raniti in Yemen. Cel putin 80 de protestatari au fost raniti dupa ce politia din Yemen a folosit munitie si gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii din fata Universitatii din Sanaa. Yemen Post a informat ca cel putin 18 dintre raniti sunt in stare critica in urma actiunilor de marti seara, potrivit dpa. Purtatorul de cuvant al coalitiei de opozitie a declarat ca presedintele Ali Abdullah Saleh, este responsabil. Incidentul vine in aceeasi zi in care guvernul a ordonat armatei sa iasa in strada pentru prima data de la declansarea protestelor, luna trecuta. Trupele au fost stationate in fata Universitatii din Sanaa si in fata palatului prezidential. Intre timp, Saleh a chemat la dialog national cu opozitia, figurile religioase si liderii sociali.

Zeci de tibetani care protestau in New Delhi au fost arestati. Zeci de tibetani au fost arestati de politie la un protest in fata Ambasadei chineze din New Delhi, miercuri, au anuntat organizatorii. Protestul a avut loc inainte de marcarea a 52 de ani de la revolta esuata impotriva dominatiei chineze, relateaza dpa. Circa 60 de tibetani au manifestat in fata ambasadei. Unii au incercat sa intre in curtea ambasadei, dar au fost blocati si arestati. Circa 40 de tibetani au fost arestati, dar ar urma sa fie eliberati, a spus un organizator. In India traiesc circa 100.000 de refugiati tibetani. Guvernul in exil al lui Dalai Lama, stabilit dupa ce acesta s-a refugiat in China in urma revoltei din 1959, nu este recunoscut oficial de nici o tara.

Protestele continua in Oman, in pofida reformelor. Sute de protestatari s-au strans in fata birourilor televiziunii publice din Oman, marti, cerand o presa libera si ca cetatenii sa nu mai fie indusi in eroare. Manifestatiile au inceput in urma cu cateva saptamani si continua, in pofida introducerii unor reforme, potrivit dpa. Protestatarii au mai cerut marti demiterea ministrului pentru informatii, Hamed bin Mohammed Al Rashdi, si a consilierului pentru afaceri culturale, Abdul Aziz Al Rawas. Sute de protestatari s-au strans in fata Parlamentului, in timp ce personalul Omani Airways, a organizat o demonstratie in fata birourilor companiei, cerand salarii mai mari. In orasul Sohar, manifestatiile au perturbat circulatia. Aici s-au inregistrat saptamana trecuta ciocniri soldate cu un mort. Luni, sultanul Aaboos bin Said al-Said, a demis mai multi ministri, in a treia remaniere a Cabinetului in tot atatea saptamani.

Protestele din Yemen se extind spre fieful presedintelui. Protestele din Yemen fata de regimul lui Ali Abdullah Saleh, aflat la putere de 32 de ani, s-au extins marti intr-o zona tribala din sud-vestul tarii, considerata fieful presedintelui. Circa 10.000 de persoane s-au strans in orasul Dhamar, situat la circa 60 de km sud de Sanaa, potrivit unui locuitor. Dhamar este considerat fief al lui Saleh si este orasul natal al premierului yemenit. Intre timp, la Sanaa, unde mii de manifestanti protesteaza de mai multe saptamani, vehicule militare si de politie au fost desfasurate pe strazi, alimentand temerile privind noi confruntari. In ultimele saptamani, in mai multe orase din Yemen au avut loc demonstratii antiguvernamentale in timpul carora ciocnirile dintre politie si protestatari s-au soldat cu cel putin 27 de morti, potrivit Al Jazeera.

Proteste antiguvernamentale si in Kuweit. Valul de proteste din lumea araba a cuprins si Kuweitul, un stat bogat in resurse petroliere. Mai multe grupari au convocat pentru marti demonstratii antiguvernamentale in acest emirat de la Golful Persic. Manifestantii cer demisia premierului actual si adoptarea de reforme politice ample. Kuweitul este condus de 250 de ani de aceeasi familie. Exista un parlament in aceasta tara, dar infiintarea de partide politice este interzisa.

Arabia Saudita incearca sa previna proteste de strada. Arabia Saudita se vede amenintata cu declansarea unui val de proteste dupa modelul altor tari arabe in care se inregistreaza revolte populare. In acest context, ministrul saudit de externe, printul Said al Faisal, a declarat ca dialogul este cea mai buna solutie pentru ca oamenilor sa le fie indeplinite doleantele. Clericii musulmani le-au interzis credinciosilor lor sa organizeze manifestatii de protest. In ultima vreme s-a crezut ca standardul ridicat de viata din Arabia Saudita va face regatul imun la proteste stradale. Mici demonstratii au avut insa deja loc, iar pentru vineri au fost lansate mai multe apeluri la marsuri de proportii.

Pakistan. Atentat. Peste 30 de persoane au fost ucise in nord-vestul Pakistanului intr-un atac terorist. Atentatul, care a avut loc langa orasul Peshawar, s-a soldat si cu ranirea a zeci de persoane, potrivit politiei pakistaneze. Atacatorul sinucigas ar fi detonat explozibilul pe care il avea asupra sa in timpul unor funeralii. Regiunea in care a avut loc incidentul se confrunta frecvent cu asemenea actiuni, in zona fiind activi militantii talibani radicali si sustinatorii retelei teroriste al Qaida.

Germania ingheata toate conturile autoritatilor libiene. Ministrul german al economiei, Rainer Bruderle, a anuntat ca Republica Federala a inghetat toate conturile detinute de guvernul libian si de banca centrala a Libiei in Germania. Masura de blocare a conturilor se extinde si asupra fondurilor libiene detinute de Portofoliul de Investitii Libia-Africa si de Banca Libiei pentru Comert Exterior. Intre timp, luptele violente continua in Libia. Aviatia militara a bombardat din nou pozitiile rebelilor din orasul port Ras Lanuf. Unele proiectile au cazut in apropiere de una din rafinariile terminalului petrolier din oras. Cel putin o casa din Ras Lanuf a fost distrusa. Informatii provenite de la martori oculari si corespondenti ai agentiilor de presa afirma ca trupele loiale guvernului de la Tripoli ar fi preluat controlul in orasul Zawija, in urma luptelor grele de joi. De asemenea, orasul petrolier Brega a fost atacat din nou de aviatia militara, dupa cateva zile de acalmie.

Proteste la ambasada americana din Bahrain. Cateva sute de demonstranti au protestat in fata ambasadei americane din capitala statului Bahrain. Sustinatorii opozitiei siite de la Manama reproseaza autoritatilor de la Washington ca au aratat prea putin sprijin public pentru miscarea de protest din Bahrain, in comparatie cu pozitia adoptata anterior fata de revoltele populare din Tunisia si Egipt. Micul regat arab din Golful Persic este un aliat strategic al SUA in regiune, si un punct de sprijin in zona pentru marina militara americana. Majoritatea siita din Bahrain solicita de mai multe saptamani demiterea actualului guvern si preluarea de catre opozitie a unor prerogative in administrarea statului de la casa regala sunita.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Odihna. Intre 50 si 70 de milioane americani, sufera de prea putina odihna, este concluzia unui studiu publicat recent de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).  The National Sleep Foundation, recomanda cel putin 7 ore de somn in fiecare noapte. In studiul efectuat de CDC, din 74.571 de adulti americani, 35% au declarat ca dorm mai putin de 7 ore in fiecare noapte. Lipsa de odihna poate avea consecinte grave, imediate sau de durata lunga asupra organismului uman. Din cinci conducatori auto americani, doi au declarat ca au adormit cel putin o data la volan. In afara de pericolul de accidente, lipsa de odihna poate cauza probleme metabolice si chiar psihice.

Fericirea. Persoanele care strang in exces bunuri materiale, de cele mai multe ori o fac pentru ca sunt lipsiti de afectiune din partea celor apropiati. Aceasta este concluzia unui studiu publicat recent in Journal of Experimental Social Psychology. Cercetatorii de la University of New Hampshire si Yale University, au analizat 185 de voluntari cu vasta medie de 35 de ani, care au fost solicitati sa raspunda la mai multe chestionare. Concluzia a fost ca persoanele care au declarat ca au o situatie stabila in familie, au pus mai putina valoare pe bunurile materiale. Oamenii se bazeaza pe bunurile materiale pentru ca le ofera un sentiment de securitate si confort, in comparatie cu cei care se simt iubiti si pretuiti de familie si nu au o asa mare nevoie de bunuri materiale ca sa-i faca fericiti, a explicat Dr.Edward Lemay, profesor de psihologie la University of New Hampshi.

Textul saptamanii. ,,Eu zic Domnului: Tu esti Domnul meu, Tu esti singura mea fericire”. Psalmul 16,2

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 10/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-