27
Views

    Asemănări? Deosebiri?

   Deşi inegal şi nelafel, istoria unor fenomene se repetă sau mai bine zis “parcă” se repetă. Pentru azi, două imagini despărţite de 120-130 de ani, gândindu-ne, poate, şi ce va fi peste o asemenea perioadă de timp, dacă timp va mai fi.

   1. După o copilărie şi tinereţe zbuciumată de sărăcie, cunoscutul Van Gogh marcat de viaţa săracilor din Londra îşi refugiază sufletul în Biblie. În 1877 se întoarce la Amsterdam cu hotărârea să devină preot misionar. La scurt timp, se dedică acestui lucru în aria Borinega din sudul Belgiei. Primele şase luni este misionar în satul Paturges, sat de mineri, a căror principală hrană erau cartofii. Predică cu zel, după părerea oficialilor religioşi de-atunci, “prea cu zel”. Renunţă la puţinul ce îl are pentru a semăna cu Isus. Feţele înnegrite ale cărbunarilor şi cartofii mâncaţi la lumina abia pâlpâind a felinarelor de noapte nu-i dau pace.

   Ca să fie ca Isus, îşi zice el, trebuie să fie ca ei. Merge cu ei în mină, ia cartofi din aceeaşi oală, şi în curând nu se mai deosebeşte de enoriaşii săi. De strâns colecte pentru parohie nici vorbă. Cărbunarii şi mâncatul de cartofi deja sunt picturi în sufletul lui, urmează doar să le transfere pe pânză şi le-a transferat. Cartofii scoşi din pământ, cărbunii la fel, erau scoşi din cuvintele Evangheliei pe care o predica “sarea pământului”. Cum zice Vlahuţă, “de la sine se-nţelege”, mai marii religioşi ai parohiei l-au scos din slujbă. Mai departe ştiţi istoria.

   2. Cu ASEMĂNĂRI şi poate şi DEOSEBIRI, revista RECORDER, numărul din luna Mai, anul acesta, 2009, sub titlul “Chris Oberg, numită noul pastor la Universitatea La Sierra – California” ne spune că:

   “Sora Oberg, începând cu 7 Martie 2009 este pastorul acestei comunităţi de peste 2600 de membri şi 2000 studenţi ai Universităţii, probabil şi membri şi nemembri ai Bisericii. Din raportul făcut în revista Recorder, dânsa are diplomă în nutriţie la Universitatea Walla Walla, Bachelor of Arts degree in religion în 2002 şi Master of Arts in religious studies în 2005. A păstorit biserica de 1200 membri din Calimesa, iar în anul 2007 a primit premiul “Rising Star” al Universităţii La Sierra, etc. Autorul articolului din Recorder, nu ne vorbeşte nimic despre populaţia din zonă şi nevoile ei, dar în una din cele trei fotografii care însoţesc comentariul evenimentului, ne arată un moment din această festivitate. Pastorul de tineret Dewald Kritzinger, înmânează sorei Chris Oberg, cu ocazia numirii ei, o pereche de BLUGI, pe care să îi poarte când lucrează cu tineretul. După câte reiese din fotografie, pantalonii sunt noi.

   Ce va mai fi … de unde să ştim noi. Nu ştim ce vor face tinerii şi chiar mai vârstnicii când se vor întâlni cu sora pastor în altfel de pantaloni decât dânsa. Îi vor urma exemplul? Sau poate sora îi va toci pe la genunchi şi îi va zdrenţui pe la manşete ca să semene cu cei ai celor fără casă de prin zona Riverside?

   Oricum, mai la fel mai nelafel istoria îşi repetă din când în când şi frumuseţile şi metehnele ei. Spre învăţătură, bineînţeles.

   Benone Burtescu (dburtescu@aol.com)

CÂTE CEVA – Benone Burtescu

| Generale |
Despre autor
-