22
Views

Cenaclul Fractali a sărbătorit cu mare încântare în data de 22.04.2012  debutul doamnelor Simona Gheorghe și Medeea Roșca prin lansarea volumului de versuri și proză scurtă ,,învoire pentru nemurire, Editura Uranus.

,,învoire pentru nemurire” este o carte deosebită care te poartă în primul rând pe tărâmul introspecției ca apoi prin întrebări și răspunsuri tulburătoare să te aducă pas cu pas ,,în pod la Dumnezeu”: ,,Lasă-ți ochiul să respire-n părul meu/ce frumos e-aici, în pod, la Dumnezeu./…/ Lasă-ți ochiul să respire versul meu/ Ce frumos este în sân la Dumnezeu/ E frumos, e după noapte, după noi,/ După timpul irosit prin ploi…” (Simona Gheorghe, poezia ,,Suflet întreg”).

Fiecare pagină a acestei cărți reușește atât de bine și de poetic  să ofere cititorului o ,,armă împotriva indiferenței și împotriva monștrilor din și de lângă noi” (Simona), încât citind ajungi să resimți fiecare rând este ca o respirație proaspătă, o nouă gură de aer salvatoare, o  străfulgerare călăuzitoare în inima contingenței sub forma celor mai înălțătoare idei deoarece ,,Nu doar ACOLO/ și nici doar ATUNCI/ ai murit, Isuse! Ci oricând/ un om bate cuie cu putere/ în rănile altui om.” (Medeea Roșca- ,,nu doar”).

Așa cum bine a început domnul Ion Buciuman în prefață, cartea ,,învoire pentru nemurire”  nu este doar un volum de versuri ci ,,o împletire de personalități nobile , o armonie de talente cultivate, o simfonie de imagini artistice proaspete, o diversitate de trăiri înmănunchiate sub aceeași lumină de taina iubirii care se caută și se împlinește pe sine.”

Fiindcă suntem cu toții atât ,,tâlharul din dreapta cât și cel din stânga”, Medeea Roșca ne răscolește prin proza ei scurtă pornind de la citatul unui alt autor care spunea că fericirea este ,, poate clipa înaintea morții”. Doar atât? Setea aceasta înnăscută în sufletul oricui găsește însă apă din belșug: ,,Fericirea face anticameră idealului, nu invers, și tot ce avem acum este mai prețios decât ce am fi putut avea.”;  ,,Față în față cu calendarul veșniciei, secunda apare îmbrăcată în rochie de mireasă. ”;  ,,Cine suntem noi?/Că Harul ne ridică la valoarea infinită a Măririi Sale? (poemul ,,întrebări); ,, Fără Tine sunt singur/ iar cu Tine, prea mic. Un sunet de harfă,/ aproape nimic. … De teamă, de-aceea/ prefer să fiu mic/ și să cresc lângă Tine/ câte un pic, câte un pic.” (poemul ,,fără tine”).

Pentru toate aceste motive se recomandă tuturor iubitorilor de frumos să-și ofere în dar această carte, fiind o nestemată de mare preț pentru hrana sufletului. Cei interesați să citească mai mult din și despre acest volum de versuri sunt invitați cu mare drag să poposească pe pagina de internet a Cenaclului Fractali.

 

Lansare de carte în cadrul Cenaclului Fractali

Despre autor
-