Views

UN  DIRIJOR  AL  MUZICII  RELIGIOASE  ADVENTISTE, UN  MATADOR  AL  GRANT-ULUI   DE  IERI  SI  DE  AZI,  A  PLECAT   DINTRE   NOI,  IN  LUNA  IUNIE  2017!

Este foarte greu sa cuprinzi cu ochiul liber, momentele cele mai dificile ale omului muritor, indiferent cine ar fi el/ea, in valurile acestei vieti din secolul nostru. Paul Tolici, fiul misionarului din Africa-Madagascar, cu acelasi nume, TOLICI, a sapat in mintea copiiilor lui, Neli  Costel si Paul, talentul pentru muzica religioasa adventa, de avangarda a misionarului de altadata, dornic sa faca cunoscut principiile Evangheliei in Isus Hristos, Paul Tolici a fost in viata aceasta pamanteana un personaj pentru o lume a frumusetii native, decupata din arta vizuala a timpului in care a trait. Infatisarile fizice, vocea, expresia fetei rupta parca din arta sculpturala romana, etc, i-au dat calitatile de charmant al Grant-ului de ieri si de azi, imbracate in simplitate si forta expresiva. Proportia fetei lui, o poti regasi in manualele de anatomie artistica ale scolilor de Arte Plastice. Daca ar fi studiat teatrul sau cinematografia, sant sigur ca ar fi devenit un actor renumit interpretand piese monumentale din frumoasa Istorie Universala. A preferat sa fie langa Grant-ul lui iubit, cu bune si rele pana la sfarsitul vietii. De multe ori, copii talentati din lumea noastra Adventa, s-au pierdut in neant, datorita unei gresite interpretari a credintei in Isus Hristos, cu privire la alegerea unei profesii adecvate talentului primit de la Marele Eu Sant. Dar, Paul Tolici a cantat, a dirijat in lungul anilor generatii de coristi alaturi de fratele  lui, Costel Tolici, disparut si el in umbra vremii. Spun aceste lucruri deoarece  in perioada 1986, Grant-ul de altadata, vatra spirituala de reflexie si frumusete, a fost zguduit din temelii, prin dezafectare. Cu toate eforturile ce le-am facut atunci ca arhitect, de translare al Grant-ului nostru iubit, din cauza costurilor ridicate pentru, aceste lucrari, Grantul vechi a murit, dar linga el a fost ridicat, Noul Grant. Paul Tolici, a continuat sa dirijeze noile generatii de coristi iar ca membru al formatiei barbatesti, „Redutabilii”, a continuat pana la ultima lui suflare de viata din vara anului 2017. A fost un tip simpatic si plin de viata, avand calitati aparte, deoarece, figura lui dirijorala imprima frumusete si respect din partea coristilor. Jongla in Limba Franceza, inca de cand era cu parintii lui in Madagascar. Misionarul TOLICI, i-a imprimat inca din copilarie dragostea pentru muzica Adventa si Sacra a vremii. Paul Tolici s-a dus si el la locul de veci, pentru o scurta perioada de timp, dar, ne vom intalni in ceruri, cu toti Grant-istii de peste mari si tari, in tara minunata pregatita anume pentru cei ce au pazit Poruncile lui Dumnezeu si au tinut Credinta lui Isus Hristos. Maestre, Paul Tolici, pe curand, in vesnicii, in veci AMIN!

Am postat cateva imagini din viata culturala din Madagascar, imbinand, costumatia tipica fostei colonii franceze, arta culinara, tineretea de azi, cu zambet si cantec, o harta pozitionala a Madagasca-rului de astazi, si o imagine alb-negru cu luptele dintre populatia bastinasa si armata de ocupatie de origina franceza din perioada colonialista a Madagascarului de alta data. Sotia si cu mine transmitem familiei indurerate „TOLICI”, CONDOLEANTE si SANATATE. AMIN!

Arhitect Gheorghe Petrescu si Stanuta Petrescu, CUA University, Washington, DC,

USA

Paul Tolici a trecut la odihna

| Cronica Ideilor, Z - Arhiva Stiri |
Despre autor
-