11
Views

 SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 
 ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“
  Semnele saptamanii  5 Martie 2009
Noi droguri pe piata Europeana. Consiliul Uniunii Europene, a dezbatut recent situatia ingrijoratoare cu care se confrunta Europa. Aparitia de noi substante psihotrope, utilizate ca droguri.
In cursul anului 2007, Europolul a semnalat aparitia a 15 noi substante droguri de sinteza, cu efecte si de proveniente diferite. Aceste substante sunt halucinogene (produc halucinatii) sau stimulante. Inca din 2006, 12 tari memebre ale Comunitatii Europene, au inceput sa-si actualizeze lista de droguri si substante aflate sub control. O parte din aceste substante sunt de origine vegetala si sunt vandute ca plante sau preparate naturale, si sunt recomandate pentru a fi folosite in scopuri ,,terapeutice”.
S-a constatat ca internetul este un factor care favorizeaza raspandirea consumului, si largirea numarului de consumatori. Numeroase ,,magazine in linie” ofera substante descrise ca legale si cu efecte binefacatoare ,,pe baza de plante”, dar care de fapt sunt droguri care produc efecte secundare, dar mai ales dependenta, deci clientii vor comanda din nou medicamentele miracol.  Pentru a incerca sa evalueze extinderea acestui fenomen, organele de ancheta au efectuat in ianuarie 2008, o investigatie folosind motorul de cautare Google. S-au gasit 58 de magazine, 52% dintre ele in Anglia, 37% in Olanda, 6% in Germania 4% in Austria, 1% in alte tari. Aceste magazine situate in Europa, vindeau peste 200 de produse euforizante, cea mai mare parte de provenienta vegetala si ,,garantate sigure si sanatoase”.
O alta categorie de noi droguri, sunt gama-butyrolactone (GBL), si precursorul sau GHB, acestea sunt substante secretate in mod normal de corpul omenesc, dar care fac parte si din compozitia unor medicamente, si in ultima vreme sunt fabricate si folosite ca droguri. Problema este ca deocamdata aceste substante nu sunt repertoriate ca droguri in nici o lista a Natiunilor Unite. Un alt fapt ingrijorator, ele pot fi fabricate cu usurinta din substante industriale uzuale folosite in industria chimica, a maselor plastice, sau a medicamentelor, si deci in vanzare libera. O problema majora este ca intre doza recreationala si doza toxica, diferenta este foarte mica, deci posibilitatea accidentelor este extrem de ridicata.
Sulurile de la Marea Moarta. In 1947 in desertul de langa Marea Moarta, un grup de beduini au gasit ceea ce este de atunci cunoscut sub numele de Sulurile de la Marea Moarta.
De atunci insa numai un numar foarte restrans de privilegiati, oameni de stiinta au avut ocazia sa le cerceteze. Iata insa ca progresele tehnologiei au facut ca aceasta situatie sa se schimbe. Acum 7 ani continutul acestor manuscrise a fost publicat integral, dar nu in forma originala.
Aceste manuscrise datand din secolul al III-lea BC, pana in primul secol AC, cuprind cel mai vechi exemplar al Bibliei, precum si alte scrieri care aduc lamuriri asupra modului de viata, scrisori si alte documente.
Folosind raze ultraviolete, cercetatorii au fost capabili sa scoata in evidenta chiar si  texte care nu erau vizibile cu ochiul liber.
O faptura asa de minunata. De multe ori stiinta umana face afirmatii bazate pe observatii aproximative, supozitii sau opinii preconcepute. Si tot atat de adesea aceste teorii se dovedesc false.
De curand a aparut in revista Science, un articol publicat de catre omul de stiinta canadian, Prof. Stutchbury. In acest articol el prezinta rezultatele cercetarilor facute de echipa de la York University din Toronto. Folosind o tehnologie foarte avansata, au instalat un fel de mic rucsac pe spatele pasarilor migratoare. Acest aparat a inregistrat de cate ori a apus si rasarit soarele in timpul migratiei acestor pasari calatoare, care migreaza din padurile amazoniene ale Americii de Sud, spre America de Nord, unde isi petrec vara si fac pui. In trecut se credea ca aceste pasari au nevoie de cel putin o luna ca sa faca aceasta calatorie. S-a demonstrat insa, ca in ciuda taliei lor minuscule aceste pasari calatoresc 150 de km pe zi, si fac aceasta calatorie in nu mai mult de 2 saptamani. In cursul acestor investigatii, cercetatorii au constatat ca aceste pasari isi au intinerariul lor bine stabilit in functie de specie; de exemplu sturzii calatoresc prin America Centrala, si zboara noaptea, in timp ce randunicile zboara ziua si prefera o ruta mai la sud.
 Intinerariul sturzilor cuprinde o traversare a apelor Golfului Mexicului, care inseamna pana la 14 ore de zbor non stop peste apele oceanului. Cateodata, daca vremea este nefavorabila pasarile deviaza de la ruta obisnuita ca sa evite zonele de furtuna.
Presedintele din Guinea Bissau, ucis de soldati. Presedintele din Guinea Bissau, Joao Bernardo Vieira, a fost ucis de catre soldati, la cateva ore dupa asasinarea sefului fortelor armate. Informatia a fost data publicitatii de purtatorul de cuvant al armatei statului vest-african. Anuntul a fost confirmat si de consilierii de securitate ai primului ministru. Potrivit presei portugheze, omorarea presedintelui din Guinea Bissau face parte dintr-o lovitura de stat orchestrata de armata.
Primul convoi american cu provizii a traversat Rusia spre Afganistan. Primul convoi american nemilitar a traversat Rusia in drum spre Afganistan. Potrivit unui purtator de cuvant al ambasadei americane la Moscova, convoiul transporta provizii pentru fortele americane desfasurate in Afganistan. >arile membre NATO cauta noi rute de transport spre Afganistan in afara celei mai folosite pana acum, prin Pakistan, unde convoaiele Aliantei sunt atacate deseori de militantii talibani. Rusia si-a anuntat disponibilitatea de a permite tranzitul convoaielor nemilitare ale NATO spre Afganistan, ca parte a unei mai bune cooperari cu Alianta Nord-Atlantica, dupa ce relatiile dintre cele doua parti s-au tensionat in urma planurilor de extindere a NATO si a conflictului militar ruso-georgian.
Victime in urma unui atentat asupra echipei de cricket din Sri Lanka. Un ministru pakistanez a acuzat India ca ar fi in spatele atacului din Pakistan, impotriva echipei nationale de cricket din Sri Lanka. Potrivit responsabilului de la Islamabad, atacatorii ar fi intrat in Pakistan din India. Ministrul sustine ca este vorba de o conspiratie a Indiei pentru a defaima pe plan international Pakistanul. Ministrul de stat pentru navigatie a acuzat India ca s-a razbunat astfel pentru atentatele de la Bombay din noiembrie, si ca atacul reprezinta o declaratie de razboi a Indiei catre Pakistan. Responsabilul nu este unul din purtatorii de cuvant oficiali ai guvernului pakistanez, dar este membru al partidului presedintelui Asif Ali Zardari. Cel putin 8 persoane au fost ucise in urma atacului de la Lahore, din care 6 politisti si 2 civili. 12 persoane mascate inarmate au deschis focul asupra autocarului in care se afla nationala sri-lankeza de cricket. 6 sportivi au fost raniti. Ulterior, politia a dezamorsat 2 bombe plasate in apropiere, si a anuntat descoperirea de grenade, explozibil si pistoale. Seful politiei din Lahore a anuntat ca persoanele care au atacat autobuzul erau ,,teroristi bine pregatiti”, care aveau asupra lor lansatoare de rachete, grenade si mitraliere. Presedintele din Sri Lanka, Mahinda Rajapakse, a condamnat atentatul. In sudul Asiei, cricketul are valoare de simbol, bucurandu-se de multa popularitate, la nivelul la care se situeaza fotbalul in preferintele europenilor. In ultimii ani, mai multe echipe de cricket au refuzat sa joace in Pakistan, de teama atacurilor teroriste. De altfel, in urma atentatului toate meciurile au fost suspendate in Pakistan.
Prieten sau salbaticiune agresiva. Saptamana trecuta a avut loc in statul Connecticut, o drama iesita din comun. Sandra Herold,  avea in casa un animal de companie mai putin obisnuit, un cimpanzeu.
Cimpanzeul in cauza, numit Travis, era considerat de-al casei; de fapt stapana sa il trata si se referea la el ca fiind fiul ei. Era imbracat in haine de barbat, statea la masa cu ,,mama sa”, era hranit cu cele mai alese mancaruri, si cantarea 90 de kg.
In ciuda faptului ca  era obisnuit cu oamenii, fusese adoptat cand avea doar cateva zile, turnase si cateva filme de publicitate, Travis era un animal salbatic.
 Asa ca la un moment dat, enervat a atacat o prietena si vecina a stapanei sale, pur si simplu desfigurand-o. Nu este inca clar daca ea va supravietui, este clar insa ca fata ei este cu totul distrusa si ca isi va pierde vederea.
Desigur nu este primul accident in care sunt implicate animale ,,domesticite”, fie ca este vorba de animale de circ. Un episod celebru este acela al faimosilor dresori Siegfried si  Roy, care prezentau la Las Vegas un numar cu tigrii  albi. Intr-o seara un tigru a sfasiat gatul lui Roy. Ca urmare el a petrecut multa vreme in spital.
Dincolo de faptul divers, ma gandeam la aplicatiile spirituale ale acestor intamplari.
De cate ori nu ne amagim si noi ca am inblanzit pacatul, ca fiara feroce sta acum cuminte la masa noastra, isi petrece serile cu noi pe canapea, si asa mai departe. De fapt inainte ca sa realizam noi, intr-o buna zi, asemenea lui Travis, fiara se va trezi si va ataca fara mila.
Limitele dreptului de a pune intrebari. Putem sa punem orice intrebare, oricand? Pare un subiect de filozofare interesant, si intr-adevar asa este, dar nu in orice conditii. Trei filozofi francezi: Pierre Lauret, Sophie Foch-Remusat si Yves Cusset, se imbarcau pe aeroportul din Paris, pentru o calatorie la Kinshasa unde planuiau tocmai sa participe la o conferinta despre cultura dialogului, granitele si acceptarea strainilor.
Asadar, dorind sa puna in practica teoria, cei trei filozofi s-au apropiat de politistii care insoteau un pasager care era tocmai expulzat din Franta, in tara lui de origine. Intrebati asupra motivelor care ii determina sa faca acest lucru, politistii le-a recomandat sa astepte ca avionul sa paraseasca aeroportul, si vor avea timp sa discute pe drum. Ei insa au refuzat si au inceput sa mobilizeze pe pasagerii dinprejur incercand sa-i impiedice pe politisti sa isi faca meseria. In acest context de dabandada generalizata, politia a intervenit si a arestat pe unul dintre filozofi, debarcandul.
Ceilalti doi, tot nu s-au potolit, astfel capitanul avionului a anuntat sec, ca ori fiecare se aseaza cuminte la locul sau si vor pleca, ori anuleaza zborul si ii trimite pe toti acasa. Ceea ce era normal s-a petrecut, filozofii si pasagerii deopotriva si-au reluat locurile, si zborul s-a desfasurat fara incidente majore.
O boala noua. Stiinta medicala cunoaste progrese uimitoare in ultima vreme, noi descoperiri stiintifice au loc aproape zilnic, imbunatatind viata oamenilor. In acelasi timp se recunoaste ca anumite obiceiuri, practice sau activitati au efecte nocive. Fumatul, alcoolul, poluarea aerului si a apei,  insecticidele, alte substante chimice, sunt acuzate de diverse boli.
Dar iata ca profesorul Vincent Piguet, de la Spitalul Universitar din Genova, a descoperit o noua boala absolut necunoscuta pana acum. Numele ei stiintific este ,,Palmare PlayStation Hidradenitis“. Un articol cuprinzand descrierea acestei boli a fost publicat in revista medicala ,,British Journal of Dermatology“. 
De ce este vorba de fapt? Este cazul unei fetite de 12 ani, care s-a prezentat la spital cu leziuni foarte dureroase la ambele maini. Dupa o ancheta aprofundata, echipa de cercetatori a descoperit ca fetita era o pasionata de jocuri electronice, si ca neobisnuita boala se poate traduce: bataturi produse de consola de jocuri electronice. In realitate insasi tratamentul a fost cat se poate de simplu, doctorii au prescris ,,repauz total” pentru zece zile, si boala a disparut.
Franta. Legislatie care recunoaste ,,o situatie de fapt”. Parlamentul francez se pregateste sa dezbata o lege care va recunoaste implicit familia formata din doi parinti de acelasi sex. Este vorba de o lege care in aparenta stabileste conditiile in care vor fi administrati copiii parintilor divortati. Ceea ce este nou este faptul ca in loc de termenul mama si tata, legea vorbeste de parinti. Aceasta terminologie, care potrivit declaratiei lui Nadine Morano, secretara de Stat pentru Familie, reflecta situatia reala in Franta de astazi, deschide calea pentru un parinte divortat sa imparta calitatea de parinte cu un partener de acelasi sex. Se estima ca in Franta exista 1.7 milioane de parinti divortati, 2.7 milioane de parinti care sunt necasatoriti, si circa 30.000 de cupluri de homosexuali care cresc copii.
Irak. Morti si raniti. Zece persoane au fost ucise in explozia unei masini-capcana in orasul irakian Hilla. Alte 30 de persoane au fost ranite in atentat, informeaza o agentie irakiana de stiri. Potrivit acesteia, toate victimele sunt civili. Localitatea Hilla este situata la 100 de km sud de capitala Bagdad.
Sudanul expulzeaza zece agentii umanitare internationale. Presedintele sudanez, Omar Hassan al-Bashir, a anuntat expulzarea a zece agentii umanitare internationale si a avertizat ca executivul de la Khartoum va actiona cu determinare impotriva celor care submineaza stabilitatea Sudanului. Seful statului sudanez a facut aceste afirmatii la o reuniune cu membri guvernului si principalii politicieni ai tarii, in prima luare de pozitie dupa ce Tribunalul Penal International de la Haga a lansat un mandat de arestare pe numele sau. Bashir este considerat unul dintre vinovatii pentru genocidul din Darfur. Bashir a replicat ca adevaratii criminali sunt liderii din Occident.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Cancerul. O viata sanatoasa poate preveni o treime din cazurile de cancer din tarile dezvoltate, si o patrime din tarile in dezvoltare, este concluzia unui studiu international care a fost dat publicitatii saptamana trecuta de agentia de presa Reuters.
O dieta mai buna, mai mult exercitiu fizic, si controlul greutatii poate preveni aproximativ 40% din cancerul de colon si san, in multe tari occidentale. ,,Peste 11 milioane de oameni din lumea intreaga sunt diagnosticati cu cancer, si 8 milioane isi pierd viata in fiecare an“, a declarat conducatorul studiului, Dr. Michael Marmot, de la World Cancer Research Fund si American Institute for Cancer Research. La acest studiu au participat 23 de specialisti din lumea intreaga, care au analizat 12 din cele mai des intalnite tipuri de cancer. Cercetatorii sunt de parere ca o viata sanatoasa poate preveni 43% din cancerul de colon, si 42% din cancerul de san in Marea Britanie, si 45% din cancerul intestinal, si 38% din cancerul de san in USA.  Pentru a reduce riscul de cancer, cercetatorii au recomandat o dieta bogata in fructe, vegetale si grane, precum si reducerea consumului de carne, grasimi, branzeturi si produse lactate. 
In total, o dieta mai sanatoasa, exercitiu fizic, si o greutate normala, pot contribui la o reducere in peste o treime din cele mai comune tipuri de cancer, printre care se numara cancerul de stomac, cervical, de prostata, pancreas si esophag. Aceasta reducere poate fi de 39% in Marea Britanie, 30% in Brazilia si 27% in China. ,,Aceste rezultate sugereaza ca anumite schimbari in dieta si modul de viata, pot reduce semnificativ numarul de cazuri de cancer din lume, ceea ce la nivelul global, este vorba de milioane de vieti salvate“, a declarat in incheiere Dr. Marmot.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Voi pune Duhul Meu in voi, si va voi face sa urmati poruncile Mele si sa paziti si sa impliniti legile Mele“. Ezechiel 36,27   
              
       Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 9/2009

About The Author
-