SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant.
Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 18 Februarie 2010
Oricum nu este bine.
Se pare ca anumite probleme sociale nu isi pot gasi solutia in nici un fel. Un exemplu recent este cazul restaurantelor Quick, din Franta. Aceste restaurante fast food au decis sa fie pe placul clientelei musulmane, si au introdus in meniu numai carne halal. Aceasta inseamna ca pe langa faptul ca nu mai servesc porc, carnea de vita sau curca pe care o ofera clientilor provine de la animale care au fost sacrificate dupa ritualul musulman, adica cu capul indreptat spre Meca, de catre persoane acreditate.
Intr-un interviu televizat, Marine Le Pen, vice presedinta partidului de extrema dreapta FN, deplora faptul ca in restaurantele respective nu se serveste si porc, si de asemenea ca aceasta carne este mai scumpa, deoarece la fiecare kg de carne, organizatiile musulmane percep o taxa.
Campanie electorala in Franta.
Franta se pregateste cu febrilitate pentru alegerile regionale, si acolo la nivelul local problemele rasiale, cele legate de religii si comportamente sociale, sunt cele mai acute.
In acest context, Geroge Freche, presedintele regiunii Languedoc-Roussillon, s-a distins in ultima vreme prin remarci rasiste impotriva, homosexualilor, evreilor, arabilor, musulmanilor, etc. Ca urmare partidul socialist din care facea parte l-a exclus, si odata cu el si pe cei care au continuat sa-l sustina in campania electorala. Se pare insa ca opinia publica nu este scandalizata de aceste opinii, si el continua sa faca campanie.
In dorinta de a face dovada cat de populare sunt aceste opinii, un grup de actori au batut strazile capitalei regiunii, orasul Montpellier, distribuind manifeste electorale si lansand slogane rasiste. Oamenii de pe strada nu s-au aratat socati, ba unii le-au dat dreptate. Atunci cand au intrat intr-un bar frecventat de homosexuali, lucrurile s-au complicat un pic, deoarece cativa clienti si patronul barului s-au luat la cearta cu ei, dar aceasta era o opinie personala. Ceea ce a fost demonstrat, a fost ca publicul nu se sinchiseste de aceste opinii xenophobe, si rasiste.
Indonezia. Cutremur.
Un cutremur de 6,2 grade s-a produs marti in arhipelagul Indoneziei, dar nu au fost deocamdata anuntate victime sau pagube materiale, si nici nu a fost emisa alerta de tsunami, a anuntat Institutul american de geofizica. Seismul s-a produs la o adancime de 128 de km si la o distanta de 295 de km vest de insulele Tanimbar, si 383 de km est de Dili, in Timorul de est. Un cutremur de 7,6 s-a soldat cu peste 1.000 de morti in septembrie, in Sumatra. Indonezia este situata pe Centura de Foc a Pacificului, unde se intalnesc mai multe placi tectonice, ceea ce duce la o activitate seismica puternica.
Dresda. Demonstratie neo-nazista.
Mai multe mii de oameni au participat in capitala landului Saxonia la manifestarile prilejuite de implinirea a 65 de ani de la atacurile aeriene ale Aliatilor, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, reusind sa impiedice si o demonstratie a neo-nazistilor. Adepti ai Stangii au blocat timp de cateva ore mai multe strazi, facand practic imposibila apropierea celor circa 6.400 de neo-nazisti. In urma ciocnirilor s-au inregistrat 27 de raniti, 15 dintre ei fiind politisti. Alte 29 de persoane au fost retinute. Pe celalat mal al Elbei, circa 15.000 de persoane au format un lant, uman impotriva extremismului de dreapta si neo-nazismului. In timpul bombardamentelor din 13 si 14 februarie 1945, 25.000 de oameni au fost ucisi, iar centrul orasului Dresda aproape complet distrus.
Exercitii militare navale comune romano-americane.
O nava aflata in serviciul Fortelor Navale Americane, a acostat la Constanta, urmand sa participe la exercitii navale comune cu fregatele romanesti Regele Ferdinand si Marasesti. La manevrele militare va lua parte si un elicopter Puma Naval. Fregata americana USS John Hall este in serviciul Fortelor Navale Americane din 1982. Militarii americani vor avea intalniri cu conducerea Comandamentului Flotei din Romania, dar si activitati sportive cu marinarii romani, precum si un tur al principalelor obiective turistice din municipiul Constanta. Fregata USS John Hall, a participat la operatiunea Furtuna in Desert din 1991, in timpul carora a actionat in Golful Persic.
Un portavion american a acostat in portul Hong Kong.
In ciuda recentelor tensiuni dintre SUA si China, in portul Hong Kong a acostat portavionul american ,,Nimitz”. Anterior existasera speculatii ca Republica Populara ar putea interzice navei de razboi cu un echipaj format din mii de oameni, vizita in fosta colonie britanica, devenita o zona administrativa speciala a Chinei. Raporturile chino-americane sunt tensionate fiindca SUA vor livra armament Taiwanului in valoare de sase miliarde de dolari. In plus, presedintele SUA, Barack Obama, il va primi maine la Casa Alba pe liderul spiritual al tibelanilor, Dalai Lama.
SUA au numit un ambasador in Siria.
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a numit oficial pe diplomatul Robert Ford in functia de ambasador american in Siria. Presedintele Obama a facut acest anunt in contextul in care subsecretarul de stat, William Burns, se pregateste sa poarte discutii la Damasc cu presedintele sirian, Bashar al-Assad. Prin acest demers, Casa Alba vizeaza implicarea mai activa a Siriei in procesul de pace din Orientul Mijlociu. Ultimul ambasador american la Damasc a fost rechemat in 2005 de presedintele George Bush, care a acuzat atunci serviciile secrete siriene de implicare in asasinarea premierului libanez, Rafic Hariri.
SUA construiesc noi reactoare nucleare.
Presedintele american, Barack Obama, a anuntat alocarea a opt miliarde de dolari pentru construirea primei centrale nucleare din SUA din ultimii 30 de ani. ,,Trebuie sa construim o noua generatie de centrale nucleare sigure si curate in SUA”, a spus presedintele, sustinator al unei reduceri a dependentei energetice a tarii si a emisiilor poluante. Suma anuntata va permite inceperea construirii in statul Georgia a doua reactoare nucleare. Acest dispozitiv se va baza pe o lege din 2005 promulgata de George W. Bush, care autorizeaza Departamentul Energiei sa garanteze imprumuturi pentru proiecte private in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. In prezent, SUA obtin 20% din energia electrica din surse nucleare. Obama a mai anuntat ca va sprijini si intensificarea investitiilor in instalatii de energie solara si eoliana.
Rusia amana vanzarea sistemelor S-300 Iranului.
Rusia a anuntat miercuri, a doua zi dupa vizita premierului israelian Benjamin Netanyahu la Moscova, amanarea livrarii de sisteme antiracheta S-300 Iranului, din cauza unor probleme tehnice. ,,Livrarile vor fi facute dupa ce vor fi rezolvate problemele”, a declarat directorul adjunct al serviciului rus pentru cooperare militaro-tehnica, Aleksandr Formin. Israelul si tarile occidentale cer de mai multe luni Rusiei sa renunte la livrarea acestor sisteme controversate Iranului, in pofida contractului care leaga cele doua tari. Vizita premierul israelian la Moscova a intervenit in conditiile in care Rusia isi inaspreste tonul fata de Iran, dupa decizia Teheranului privind imbogatirea uraniului. Aliat al Iranului, caruia ii ofera combustibil si sprijin pentru construirea centralei nucleare de la Bouchehr, Rusia a ezitat multa vreme sa sustina noi sanctiuni impotriva republicii islamice. In acelasi timp, Netanyahu a incercat sa convinga Moscova sa nu furnizeze Iranului sistemul perfectionat de aparare antiaeriana S-300, care ar putea fi desfasurat in jurul instalatiilor nucleare iraniene si care ofera protectie pe o raza de 150 de km. Ierusalimul nu a renuntat deocamdata la optiunea unei interventii militare pentru a impiedica Iranul sa obtina arma nucleara, in cazul esuarii cailor diplomatice in dosarul iranian.
India. Atentat.
Dupa atentatul cu bomba dintr-un local din orasul Pune, guvernul indian considera ca autorii sunt teroristi. In urma exploziei produse in localul numit ,,Germany Bakery”, nu mai putin de noua persoane au fost ucise, iar alte 50 ranite. Printre victime se afla si cetateni straini. Explozibilul a fost ascuns intr-un rucsac.
Bagdad. Bombe.
In Capitala Irakului, autori deocamdata necunoscuti, au plasat mai multe bombe in cinci birouri electorale ale partidelor laice. Potrivit Ministerului de Interne de la Bagdad, cel putin 8 persoane au fost ranite in urma exploziilor. La 7 martie sunt programate alegerile legislative in Irak. Exista tot mai multe temeri ca violentele vor creste in intensitate in perioada imediat urmatoare.
Deschiderea Jocurilor Olimpice din Canada, umbrita de un tragic accident.
Cea de-a XXI-a editie a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver a fost inaugurata cu o ceremonie impresionanta, gazduita in premiera intr-o sala acoperita. Festivitatile de pe BC Place Stadium, au fost insa umbrite de tragicul accident al sportivului georgian Nodar Kumaritasvili. Cu doar cateva ore inaintea inaugurarii, tanarul de numai 21 de ani a pierdut controlul asupra saniei, in timpul unui antrenament pe pista din Whistler, fiind aruncat in afara pistei, unde s-a izbit frontal de un stalp metalic. Accidentul a socat. Insusi presedintelui Comitetului International Olimpic, Jac|ues Rogge, si-a exprimat tristetea intr-o conferinta de presa, sustinuta cu putin timp inaintea ceremoniei de pe BC Place Stadium: ,,Este greu sa nu fi afectat. Este o zi foarte trista. Comitetul International Olimpic este in doliu. Un tanar atlet si-a pierdut viata in timp ce-si urma pasiunea. A visat sa participe la Olimpiada, s-a antrenat intens, si a suferit un accident fatal. Nu am cuvinte pentru a exprima ceea ce simt”.
La Jocurile Olimpice din Canada participa 2.700 de sportivi din 82 de state, un record in istoria Olimpiadei. <ase romani vor intra in actiune in prima zi de competitie a Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver. Dragos Staicu va concura in finala de coborare-schi alpin, iar cinci biatloniste romance se vor intrece pentru o medalie in proba de 7,5 km sprint.
Focuri de arma la o universitate din Statele Unite.
Un cadru didactic de la catedra de biologie a Universitatii Nord-Americane din Alabama, si-a impuscat trei colegi. Alte trei persoane au fost ranite. Femeia care a deschis focul fusese instiintata anterior ca nu va fi acceptata ca functionar public pe viata, au anuntat surse din politie. Ea a fost arestata.
Ofensiva puternica a aliatilor in sudul Afganistanului.
In sudul Afganistanului a inceput cea mai mare ofensiva impotriva talibanilor radical-islamici, de la caderea guvernului, din anul 2001. Nu mai putin de 12.500 de soldati din trupele ISAF si 2.500 de membri ai armatei afgane avanseaza catre provincia Helmand, potrivit unui purtator de cuvant al NATO. In Helmand, talibanii au format un fel de contra-guvern. In zona se gasesc cele mai extinse culturi de opium din lume. Potrivit informatiilor unor martori oculari, au avut loc intense schmburi de focuri intre trupele aliatilor si talibani. Se pare insa ca rezistenta este slaba. Inca inainte de inceperea anuntatei ofensive, mai multi civili au parasit zona.
Sapte politisti afgani, ucisi de avioanele aliate.
Trupele internationale din Afganistan au comis o noua eroare intr-un raid aerian din nordul acestei tari. Atacul NATO s-a soldat cu uciderea din greseala a sapte politisti afgani. Informatia publicata de agentia Reuters are ca surse armata afgana si martori oculari ai incidentului. Politistii afgani se aflau intr-un automobil, avioanele NATO deschizand eronat focul asupra vehiculului. Fortele ISAF au comis alte doua greseli similare in ultima saptamana, soldate cu moartea a peste 20 de civili afgani.
Kerbala. Atentat.
Cel putin 31 de persoane au fost ucise si 95 ranite in Irak, in apropierea orasului sfant Kerbala, unde are loc un festival religios siit, potrivit ultimului bilant dat publicitatii de politia irakiana. Atentatul a fost comis cu doua masini-capcana si a avut loc in ultima zi si cea mai importanta a ceremoniilor de la Kerbala. Atacul a fost al treilea de saptamana aceasta impotriva pelerinilor siiti, adunati pentru sarbatoarea Arbain. Incidentele au loc si pe fondul unor tensiuni politice, provocate de interzicerea unor candidaturi ale unor politicieni irakieni suniti la alegerile generale din 7 martie.
Atentate in Pakistan.
Atentatele au lovit si capitala comerciala a Pakistanului, Karachi. Tinta initiala a fost un autobuz care transporta musulmani siiti. Cel putin 12 persoane au fost ucise si 40 ranite, sustin agentiile de presa. Spitalul a fost vizat ulterior de atacatori, care au detonat o bomba in apropierea acestuia. Cel putin 10 persoane au fost ucise in al doilea atentat, potrivit politiei pakistaneze, care a reusit mai tarziu sa dezamorseze o bomba amplasata in acelasi spital.
O persoana ucisa la o scoala germana.
Un profesor a fost ucis intr-un atac comis la o scoala profesionala din orasul Ludwigshafen, landul Renania Palatinat, in vestul Germaniei. Atacatorul de 23 de ani a fost arestat. Anterior, scoala fusese evacuata de fortele de ordine. Profesorul a decedat in urma ranilor suferite.
Pakistanul confirma arestarea mullahului Baradar.
Armata pakistaneza a confirmat miercuri arestarea principalului lider militar al talibanilor, mullahul Abdul Ghani Baradar, considerat numarul doi in ierarhia talibana, dupa mullahul Omar. Responsabilii militari de la Islamabad au declarat ca mullahul Baradar se afla printre mai multe persoane arestate. Armata pakistaneza a refuzat insa sa dea detalii despre arestarea lui Baradar. Anterior, surse oficiale din SUA si Pakistan, informasera sub protectia anonimatului ca liderul taliban a fost arestat in orasul pakistanez Karachi, intr-un raid comun al agentilor secreti americani si pakistanezi.
Cat de mult costa o ora de condus.
Desigur ca ve-ti spune depinde de ce masina ai, cat consuma, care este pretul benzinei si al pieselor de schimb, a asigurarii, etc. Cecetatorii de la Sunnybrook Health Sciences Centre din Toronto, au fost capabili sa determine ca fiecare ora de condus reduce viata cu 20 de minute. A fost de asemenea demonstrat ca fiecare tigara fumata reduce 5 minute din viata fumatorului, deci fumatul la volan este si mai ucigator.
Acelasi studiu a demonstrat ca asa cum este normal, cu cat conducem mai mult cu atat riscul de a avea un accident este mai mare.
Autorul studiului Dr. Donald Redelmeier, publicat in ultimul numar al revistei Medical Decision Making, precizeaza ca cu cat se conduce mai repede, cu atat cresc riscurile unui accident grav. S-a dovedit ca reducand limita de viteza cu numai 3 km pe ora, s-au redus accidentele produse in nord America cu 11.000 pe zi, economisindu-se 10 milioane de dolari zilnic.
Farmacistii germani acuza casele de asigurari.
Asociatia farmacistilor germani acuza casele de asigurari de sanatate ca au prezentat date false privind situatia lor financiara, mintind astfel populatia care plateste asigurarile. Seful Asociatiei farmacistilor, Fritz Becker, sustine ca societatile de asigurari au economisit miliarde de euro in fiecare an, in urma reducerilor substantiale primite la achizitionarea medicamentelor. Aceste economii ar putea fi utilizate acum pentru a nu majora contributiile populatiei la fondul de asigurari de sanatate, spun farmacistii germani. Mai multe case de asigurari au anuntat ca sunt nevoite sa majoreze contributia lunara a fiecarui cetatean, fondurile alocate sanatatii fiind insuficiente.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Aspirina.
Este posibil ca un medicament vechi de mii de ani, sa fie inclus in tratamentul cancerului? Cercetatorii americani de la Harvard University, sugereaza ca o asa idee trebuie examinta cu seriozitate. Intr-un articol publicat saptamana aceasta in Journal of Clinical Oncology, cercetatorii de la Harvard relateaza ca femeile cu cancer de san care au luat cu regularitate aspirina dupa ce au terminat tratamentul de chemoterapie, au avut sanse cu 50% mai ridicate de a supravietui.
La studiu au participat 4.164 de asistente medicale, care au fost diagnosticate cu cancer de san intre anii 1976 si 2006. In total, 341 dintre participante au decedat din cauza cancerului de san pana la sfarsitul anului 2006. Dupa ce au luat in considerare si alti factori, concluzia cercetatorilor este ca aspirina a fost factorul predominant in reducerea numarului de decese. Oamenii de stiinta nu pot spune cu precizie de ce aspirina reduce sansele de revenire a cancerului, dar se crede ca, calitatea aspirinei de agent anti-inflamator reduce activitatea celulelor canceroase. Alte studii recente sugereaza ca o doza mica zilnica de aspirina reduce considerabil riscul de cancer de colon. Nu toti specialistii sunt convinsi de efectele miraculoase ale aspirinei, si multi medici atrag atentia pericolului de hemoragii interne pe care acest medicament il prezinta. ,,Medicii pot sa opteze sa recomande aspirina la cei care au supravietuit cancerul de san, dar asta trebuie sa se bazeze pe o analiza atat a riscurilor cat si a beneficiilor”, a declarat Dr. Powel Brown, de la M.D. Anderson Cancer Center din Houston. Atestari istorice arata ca Hippocrates, care a trait intre anii 460-377 B.C., folosea o pudra extrasa din coaja si frunzele de salcie, pentru ameliorarea durerilor si a febrei. In anul 1828, cercetatorii germani au descoperit salicin, o substanta amara extrasa din coaja de salcie, si care in 1899 a fost produsa pentru prima data de compania Bayer, sub numele de Aspirin.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Imi vei arata cararea vietii; inaintea Fetei Tale sunt bucurii nespuse, si desfatari vesnice in dreapta Ta“. Psalmul 16,11
Petre si Paul Gheorghe