12
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                  

                   Semnele saptamanii 27 August 2009

Politica si religia, care este limita? Totul a inceput cat se poate de lipsit de importanta; era 3 iulie anul acesta, la funerarile unui fost demnitar Canadian, Romeo LeBlank, fost guvernator general al Canadei, participa ca de obicei la o asemenea ocazie toata elita politica si protipendada tarii. Desigur nu putea lipsi primul ministru Stephen Harper, la servicului religios catolic care a avut loc in localitatea Mamramcook, in provincia New Brunswick.

Ca sa intelegeti exact contextul, aceasta provincie aflata pe coasta estica a Canadei este francofona, catolica si nu apreciaza prea mult pe anglofonii din vest printre care se numara si primul ministru.

Asadar un prim  ministru anglofon si protestant, participa la un serviciu religios catolic, functia il obliga, si se afla in fata preotului, care ii ofera impartasania pe care primul ministru o accepta dar nu o mananca in vazul camerelor de televiziune.

De aici controversa, preotul se simte ofensat si il intreaba de ce nu a mancat-o, primul ministru raspunde ca a mancat-o dar nu in vazul tuturor, ci putin mai tarziu. Reporterii prezenti se grabesc sa comenteze si sa scrie un articol critic la adresa ofensei pe care primul ministru a adus-o bisericii. Purtatorul de cuvant al primului ministru a contrazis acuzatia, si in cele din urma the Telegraph-Journal din Saint John, ziarul care a publicat articolul, a trebuit sa publice pe prima pagina scuze oficiale deoarece a acuzat pe primul ministru fara probe.

Iata cum dintr-un simplu incident de la o inmormantare, s-a ajuns la un incident politic national.

Ateii care se de-boteaza. Trebuie sa recunosc ca nu stiu exact cum ar trebui sa numesc aceasta ceremonie pe care ateii convinsi o practica in ultima vreme. Este vorba de atei care in copilarie au fost botezati de catre parintii lor crestini, in speranta ca aceasta ii va tine aproape de Dumnezeu. Acum la varsta adulta, acestia nu numai ca nu mai au nimic de-a face cu Dumnezeu, dar sunt ingrijorati ca acest act ceremonial va insemna ceva. Asa ca au decis sa faca un alt act public, in care sa anuleze, sa renege botezul din tinerete.

Conventii ateiste in Ohio, Texas, Florida si Georgia, mai ales in colegii, tineri atei participa la ceremonii in care un ateu inbracat in preot foloseste un uscator de par ca sa indeparteze simbolic apa de pe capul celui care odinioara a fost cufundat in apa botezului.

Se pare ca aceasta practica este curenta si in alte tari. Asa de exmplu in Marea Britanie peste 100.000 de persoane au primit un certificat de de-botezare. In Italia de asemenea 1.000 de persoane au cerut sa fie de-botezate.

Taiwan. Taifunul Morakot. Autoritatile din Taiwan au dat publicitatii un nou bilant al victimelor, la doua saptamani dupa trecerea taifunului Morakot.

Cea mai puternica furtuna care a lovit Taiwanul in ultimii 50 de ani a provocat moartea a cel putin 650 de persoane. Premierul Liu Chao Shiuan a anuntat la Taipei, ca au fost recuperate cadavrele a 160 de persoane, si ca nu mai exista sperante pentru cei 490 de oameni dati disparuti. Taifunul a adus in sudul insulei alunecari de teren si inundatii catastrofale. Guvernul taiwanez a fost puternic criticat in urma acestor dezastre, fiind acuzat ca a reactionat cu intarziere pentru salvarea celor afectati.

Trafic de copii din Tandarei in Marea Britanie. Politia londoneza a descoperit o retea romaneasca de falsificatori de acte oficiale si trafic de carne vie, specializat in ceea ce Sunday Times numeste ,,importul de bebelusi”. Copii de varsta coborand pana la trei luni, erau cumparati de la familiile lor, si adusi in Marea Britanie unde erau folositi ca argumente pentru extorcarea bugetului de asistenta sociala, in baza unor documente de imigrare, si a unor permise de munca, false. Anchetatorii britanici presupun ca sumele obtinute in acest fel se ridica la aproape cinci milioane de lire. Investigatia, derulata sub numele de cod Operatiunea Golf, a relevat ca majoritatea copiilor traficati provin din zona orasului ialomitean Tandarei. In afara diverselor facilitati obtinute fraudulos de la statul britanic, retelele criminale ii foloseau pe minori la clasicele hotii de buzunare si talharii din magazine. Parlamentarul britanic Anthony Steen, a solicitat o reactie pan-europeana.

Pristina. Vandalism. 28 de vehicule ale Misiunii Uniunii Europene din Kosovo (EULEX) au fost avariate marti, intr-o parcare din Pristina, unele masini fiind lasate cu geamurile sparte si pneurile taiate, altele fiind rasturnate, a anuntat politia din Kosovo intr-un comunicat, informeaza AFP. In urma acestui incident au fost arestate 20 de persoane apartinand miscarii albaneze pentru Autodeterminare. Purtatoarea de cuvant a EULEX, Karin Lindal, a spus, intr-un comunicat, ca misiunea europeana condamna ferm acest act, salutand reactia rapida si eficienta a politiei kosovare.

Kosovo. Ciocniri intre albanezi si sarbi. Sapte persoane – cinci albanezi si doi sarbi – au fost ranite intr-o altercatie interetnica marti in nordul Kosovo, a anuntat politia, relateaza AFP. Incidentul s-a produs marti in Brdjani (toponim sarb), Kroi si Vitakut (toponim albanez), sat din apropiere de Kosovska Mitrovica, unde sarbii sunt majoritari. Circa 100 de sarbi venisera sa protesteze fata de reconstruirea de catre albanezi a unor case din acest sat. Politia i-a tinut despartiti pe protestatari si muncitorii albanezi, dar taberele au inceput sa arunce cu pietre una in cealalta. Unitati speciale ale EULEX – misiunea UE in Kosovo – au intervenit facand uz de gaze lacrimogene. Reconstruirea locuintelor din acest sat a provocat deja doua saptamani de tensiuni in mai, si face obiectul unor negocieri aprinse intre sarbi si albanezi.

Atena. Incendiile sub control. Pompierii greci au reusit sa tina sub control incendiile de vegetatie devastatoare de langa capitala Atena. Pericolul nu a trecut insa definitiv, a avertizat un purtator de cuvant guvernamental. Peste 1.000 de pompieri si soldati sunt in continuare activi in lupta cu flacarile. Inca doua incendii au izbucnit la 70 de km vest de Atena. Regiunile locuite nu mai sunt insa amenintate. Cauza focurilor nu este deocamdata cunoscuta. Expertii de mediu au atras atentia ca incendiile care de vineri fac ravagii in regiunea Atenei sunt adevarate dezastre ecologice, care vor afecta ani in sir calitatea vietii celor 4.5 milioane de locuitori ai capitalei elene.

Gripa porcina. Prognoza autoritatilor americane. Gripa porcina ar putea contamina pana la jumatate din populatia americana, in toamna si la iarna, si ar putea provoca pana la 90.000 de decese, au anuntat consilierii presedintelui Barack Obama. Pana la 1.8 milioane de persoane ar putea fi spitalizate, dintre care pana la 300.000 vor avea nevoie de tratament intr-o unitate de terapie intensiva. Acesti pacienti foarte bolnavi ar putea ocupa intre 50 si 100% dintre paturile unitatilor de terapie intensiva din regiunile afectate in perioada de varf a epidemiei, ceea ce ar duce la tensiuni puternice in aceste unitati, care functioneaza deja aproape la capacitate maxima in perioada normala, subliniaza raportul. Epidemia ar putea provoca intre 30.000 si 90.000 de decese in SUA, cu o concentrare a cazurilor in randul copiilor si tinerilor adulti. Varful epidemiei s-ar putea inregistra la jumatatea lunii octombrie. Vaccinul nu va fi disponibil pana atunci, si sunt necesare mai multe saptamani pentru ca oamenii sa dezvolte o imunitate, subliniaza raportul. Potrivit raportului, este putin probabil ca H1N1 din 2009 sa semene cu pandemia din 1918-1919, dar actualul virus constituie o amenintare grava pentru sanatatea publica, iar gravitatea impactului sau va depinde mult de comportamentul persoanelor. Virusul H1N1 poate afecta toate aspectele vietii noastre, de la economie la securitate interna, trecand prin domeniul educatiei, a declarat secretarul pentru securitate interna, Janet Napolitano.

Irak si Siria. Criza diplomatica. O criza diplomatica s-a declansat intre Irak si Siria, dupa ce fiecare dintre tari si-a rechemat ambasadorii, ca urmare a faptului ca Bagdadul a cerut Damascului sa extradeze persoane suspectate ca au ordonat organizarea unor atentate comise in capiala irakiana. Pentru a-si exprima exasperarea, Bagdadul a anuntat mai intai ca isi recheama ambasadorul numit in februarie 2009. Anuntul a fost urmat imediat de un demers reciproc din partea Damascului.

,,Vecinii nostri trebuie sa se poarte corect. Nu ne este greu sa facem si noi acelasi lucru, dar valorile noastre ne impiedica. Dorim sa ajungem la un acord cu aceasta tara, pentru a ne scapa de cei pe care ii gazduieste”, a subliniat premierul irakian, Nuri al-Maliki intr-un comunicat, referindu-se la Siria.

Franta. Captura de explozibil ETA. Politia franceza a anuntat ca a descoperit noi depozite de armament si explozibil presupuse a fi folosite de gruparea separatista basca ETA. In mai putin de o saptamana, in regiunea din sudul Frantei, politistii au capturat aproximativ o tona de explozibil. Politistii francezi au cooperat indeaproape cu politistii spanioli in ultimele luni, mai ales dupa atentatul cu bomba petrecut luna trecuta in insula spaniola Mallorca, pentru care responsabila este considerata gruparea ETA.

Irak. Un important lider siit a decedat. Liderul unuia din cele mai puternice grupuri politice ale siitilor irakieni, Abdul Aziz al-Hakim, a murit intr-un spital din Iran. Anuntul a fost facut de liderul factiunii parlamentare a formatiunii acestuia. Moartea lui Hakim, care suferea de cancer, complica si mai mult situatia pe scena politica irakiana, inaintea alegerilor generale din ianuarie 2010 si pe fondul redeteriorarii situatiei securitatii, in urma atentatelor devastatoare din ultimele zile. Hakim a condus din 2003 Consiliul Islamic Suprem din Irak, dupa ce fratele sau, marele aiatolah Muhammad Baker al-Hakim, fusese ucis intr-un atentat sinucigas. Fiul lui Abdul Aziz al-Hakim, Ammar al-Hakim, va prelua cel mai probabil conducerea Consiliului Islamic Suprem.

Grecia. Avion prabusit. Un avion grec care participa la stingerea incendiilor de vegetatie s-a prabusit in timp ce lupta cu flacarile pe insula Kefalonia, de la Marea Ionica. Anuntul a fost facut de serviciul grec de pompieri, care nu a putut furniza detalii in legatura cu soarta pilotului. Avioanele serviciului elen de pompieri au participat din greu la eforturile de aducere sub control a flacarilor. Incendiile din ultimele zile au distrus 150 de case si mii de hectare de padure si teren agricol in apropierea capitalei Atena.

Premierul israelian, in vizita in Germania. Premierul israelian, Beniamin Netaniahu, aflat in a doua zi a vizitei sale in Germania, a fost primit la Berlin de ministrul de externe, Frank-Walter Steinmeier. Cei doi au discutat despre eforturile in procesul de pace dintre israelieni si palestinieni. Un alt subiect de dialog a fost programul nuclear al Iranului si eventuala inasprire a sanctiunilor internationale impuse Teheranului. Ulterior, seful guvernului de la Ierusalim a fost primit de cancelarul Angela Merkel, cu care a discutat pe aceleasi teme. Netaniahu va vizita si casa in care a avut loc conferinta de la Wannsee din 1942, in care regimul nazist a stabilit planurile exacte de exterminare a intregii populatii de origine evreiasca din Europa.

Atac american cu rachete. Un avion american fara pilot a ucis sase luptatori militanti in Waziristanul de Sud, regiunea tribala a Pakistanului. Atacul cu rachete a vizat un adapost secret al militantilor islamisti, potrivit unor surse din serviciile secrete, citate de agentia Reuters. Intr-un atac similar, la 5 august, a fost ucis in aceeasi regiune liderul talibanilor pakistanezi, Baitullah Mehsud.

Iran. Declaratia lui Khamenei. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat ca liderii opozitiei care au organizat protestele impotriva regimului, nu au fost instigati de agenti straini. Ayatollahul Khamenei a incercat sa reduca tensiunile din jurul procesului unor lideri ai opozitiei reformiste, acuzati ca au colaborat cu forte straine pentru a slabi regimul iranian. Liderul religios al Iranului si-a subliniat convingerea ca persoanele judecate nu au avut nici o legatura cu agenti straini, dar cu siguranta au avut un rol in organizarea protestelor populare din ultimele doua luni. ,,Nu ii acuz pe liderii recentelor incidente de subordonare in fata fortelor straine, ca SUA sau Marea Britanie, deoarece nu am primit dovezi ale acestui lucru”, a spus Khamenei la televiziunea iranian.

Tripoli. Celebrarea revolutiei. Nicolas Sarkozy nu va participa marti la Tripoli la ceremoniile pentru 40 de ani de la venirea la putere a lui Muammar Gaddafi, contrazicand un anunt al organizatorilor festivitatilor, relateaza AFP. Palatul Elysee anunta ca seful statului francez va fi reprezentat, dar nu se stie la ce nivel. Anterior, un organizator afirmase ca presedintele francez, precum si presedintele si premierul rus – Dmitri Medvedev si Vladimir Putin – sunt asteptati la Tripoli pentru celebrarea a 40 de ani de la revolutia care l-a adus la putere pe Muammar Gaddafi. Premierul italian, Silvio Berlusconi, cuplul regal spaniol si intre 40 si 50 de sefi de state din Africa, vor fi de asemenea prezenti, a mai adaugat organizatorul. Si Italia a dezmintit anuntul. Presedintia Consiliului de Ministri italiana a anuntat ca Berlusconi se va duce duminica in Libia pentru prima aniversare a tratatului de prietenie dintre cele doua tari, dar ca la celebrari nu va veni nici un reprezentant al Italiei. Festivitatile vor avea loc la putin timp dupa indignarea internationala provocata de primirea triumfala de care s-a bucurat in Libia al-Megrahi, condamnat la inchisoare pe viata pentru atentatul din Lockerbie, dar eliberat de Scotia din motive de sanatate. Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a anuntat ca va participa la ceremoniile de la Tripoli.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Cerealele. O portie de cereale la micul dejun, reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti, este concluzia unui studiu prezentat saptamana trecuta la conferinta anuala a organizatiei American Chemical Society, care a avut loc in Washington, D.C.

,,Cerealele contin o multime de substante folositoare organismului“, a declarat  Joe Vinson, profesor de chimie la University of Scranton, din statul Pennsylvania, si  care este autorul studiului. Vinson, care impreuna cu colegii lui au testat peste 30 de diferite feluri de cereale din magazinele alimentare, au descoperit ca aproape toate cerealele integrale contin polyphenols, o substanta care este clasificata ca antioxidant, si care prezinta beneficii majore pentru sanatatea organismului.

Pana nu de mult se credea ca fibrele din cereale sunt raspunzatoare pentru reducerea riscului de cancer si maladii cardiovasculare. Acum insa, cercetatorii de la University of Scranton, sunt de parere ca polyphenols sunt si mai importanti in mentinerea sanatatii. Din acest motiv, cercetatorii recomanda cerealele ca un aliment indispensabil din alimentatia zilnica. ,,Am descoperit ca cerealele intergrale contin cantitati similare de antioxidanti cu fructele“ a declarat Vinson.

Polyphenols au calitati anti-inflamatoare si reduc riscul de cancer si maladii cardiovasculare. Cerealele integrale de porumb si ovaz, contin cea mai mare cantitate de polyphenols, aproximativ 0.2%, iar cele de grau 0.07%. Cerealele din orez contin cea mai mica cantitate, 0.05%. Raisin bran contine cea mai mare cantitate de polyphenols, 3%, si asta se datoreaza probabil faptului ca stafidele sunt o sursa bogata de antiozidanti.

Indiferent care este preferinta individuala pentru cereale, specialistii in dieta sunt de parere ca o cupa de cereale la care se adauga stafide si nuci, nu ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Popoare, in orice vreme, incredeti-va in El, varsati-va inimile inaintea Lui! Dumnezeu este adapostul nostru“. Psalmul 62, 8

 

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 33/2009

About The Author
-