21
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                  

                   Semnele saptamanii 20 August 2009

Iran. Clotilde Reiss a fost eliberata. Profesoara franceza detinuta in Iran din 1 iulie pentru ca a participat la manifestatii postelectorale, a fost eliberata conditionat. Femeia se afla in prezent la ambasada Frantei de la Teheran, unde va ramane pana la pronuntarea sentintei in procesul sau. Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a precizat ca femeia se afla in continuare sub control judiciar. El a precizat anterior ca Franta a platit o cautiune, fara a preciza suma. Kouchner considera, la fel ca presedintele Nicolas Sarkozy, ca acuzatiile care o vizeaza pe tanara franceza sunt nefondate. Aceasta este acuzata ca a transmis prin email imagini si relatari din timpul protestelor de dupa alegerile prezidentiale. Autoritatile de la Teheran o acuza pe Reiss, de sprijinirea opozitiei, dar au renuntat la acuzatia de spionaj, formulata initial. La inceputul saptamanii trecute fusese eliberata, tot pe cautiune, si o angajata a Ambasadei franceze din capitala iraniana. In total, peste 100 de persoane, avand ca principal cap de acuzare sustinerea opozitiei, sunt judecati in prezent la Teheran, intr-un proces in masa, criticat dur de comunitatea internationala.

Ciudatele semne ale crizei. In adevar, cateodata criza are semne si simptome foarte ciudate. Atunci cand ne gandim la New York si la cartierele sale cosmopolite cum ar fi Manhattan, avem in minte in mod automat magazine de lux, vitrine exotice si preturi extravagante. Dar iata ca aceasta regula a fost incalcata atunci cand pe 31 iulie firma J.C. Penney si-a deschis primul magazin in Manhattan Mall, la intersectia dintre 33 Street si Sixth Avenue, adica in centrul centrului din capitala cosmopolitismului.

J.C. Penney exista de 107 ani, si este cunoscuta pentru comercializarea produselor de larg consum, care in general nu au nimic deaface cu luxul. Nimeni nu asteapta sa fie admirat pentru ca si-a cumparat haine de la J.C. Penney si probabil ca acum cativa ani nimeni nu s-ar fi gandit macar sa intre in acest magazin, daca el ar fi existat in Manhattan. Dar iata ca odata cu criza, oamenii tebuie sa se acomodeze, si magazine care vand lucruri ieftine si ,,normale” isi pot gasi clientela pana si in Manhattan.

Tehnologia moderna si independenta. Sarnia este un orasel simpatic asezat exact pe granita dintre Canada si Statele Unite. Regiunea este foarte pitoreasca si pasnica, St. Clair River, procura o granita naturala intre cele doua state prietene si aliate in multe privinte.

Dar iata ca de cateva saptamani spiritele au devenit agitate, si aceasta deoarece canadienii sunt suparati pe experimentul care are loc dincolo de frontiera.

Sierra Nevada Corporation, experimenteaza un nou dispozitiv de supraveghere pe care il pregateste de comercializare. Este vorba de un balon dirijabil care este inaltat la peste 300 de metri deasupra apei, deci practic la cativa metri de granita. Acest balon este echipat cu o camera de luat vederi foarte sofisticata si scumpa, 1 milion de dolari, ea poate descifra numele unei ambarcatiuni navigand pe fluviu pana la o distanta de 15 km. <i exact aceasta este si nemultumirea canadienilor; de ce au americanii nevoie de un echipament asa de puternic, care practic este capabil sa spioneze fiecare locuitor din Sarnia, care poate inregistra toate miscarile lor. De fapt guvernul american are deja vase si elicoptere echipate cu camere de luat vederi, foarte sofisticate, si se pregateste sa instaleze de-a lungul fluviului turnuri de control echipate cu camere de luat vederi, ca sa supravegheze traficul naval si terestru.

In semn de protest, locuitorii orasului au invitat pe oricine este interesat, sa vina in parcul central al orasului, pe 15 august la ora 17, si sa le arate americanilor o imagine de neuitat. Fiecare participant isi va da pantalonii jos, sau ridica fusta, dupa caz, si va expune in plin camp vizual al camerei, un parc plin de funduri goale. Organizatorii spun ca daca vecinii americani vor sa vada ce se intampla in orasul lor, vor fi serviti.

Dincolo de aspectul umoristic, acest ,,fapt divers” are implicatii extrem de importante, arata ca odata ce un guvern are tehnologia necesara, si aceasta exista in zilele noastre, nu se va jena sa o foloseasca in orice imprejurare si oricum.

Kabul. Atentat. In timpul unui atentat cu bomba si-au pierdut viata in capitala afgana, Kabul, cel putin trei persoane, alte 70 fiind ranite. Explozia s-a produs in cartierul dioplomatic al orasului, in care se afla si ambasada SUA. Se pare ca, potrivit ministerului apararii de la Kabul, tinta atentatului a fost cartierul general al NATO. Un purtator de cuvant al talibanilor a revendicat atentatul, precizand ca bomba ar fi continut 500 de kg de exploziv.

Nava eliberata. Piratii somalezi au eliberat nava germana Hansa Stavanger, dupa patru luni de captivitate, in schimbul platii unei recompense de aproape trei milioane de dolari. Potrivit ministrului german de externe, Frank-Walter Steinmeier, cei 24 de membri ai echipajului sunt in stare buna. Vaporul german este insotit de ambarcatiuni ale Uniunii Europene, si se indreapta spre portul kenian Mombasa. Agentiile de presa citeaza surse apropiate cercurilor germane de securitate, potrivit carora s-au platit 2,7 milioane de dolari pentru eliberarea navei. Piratii somalezi au capturat nava la bordul careia se aflau germani, rusi, ucraineni si filipinezi, pe 4 aprilie, intre Kenia si Seychelle, in timp ce se indrepta spre Tanzania.

Accident la o hidrocentrala rusa. 68 de persoane sunt in continuare date disparute dupa accidentul fatal de la o hidrocentrala din Siberia, cea mai mare din Federatia Rusa. Anuntul a fost facut de anchetatorii rusi. Potrivit acestora, bilantul actual confirmat oficial indica opt morti si 10 raniti. Accidentul a avut loc in noaptea de duminica spre luni.

Protest anti-Ahmadinejad, impiedicat de politia iraniana. Aproximativ 60 de sustinatori ai opozitiei iraniene au manifestat la Teheran in fata sediului unui ziar inchis de regimul iranian. Manifestantii au scandat ,,Moarte dictatorului!”, dar au fost impiedicati de fortele de ordine sa se stranga in fata cladirii ziarului Etemad-e Melli, care apartine liderului reformist, Mehdi Karoubi. Acesta este unul din contestatarii presedintelui Mahmud Ahmadinejad, fiind invins de acesta in alegerile prezidentiale din 12 iunie.

Ingusetia. Atentat. Cel putin 20 de persoane si-au pierdut viata, si alte 120 au fost ranite intr-un atentat sinucigas in republica rusa Ingusetia, potrivit unui bilant dat publicitatii de autoritati. Atentatorul a intrat cu un camion incarcat cu explozibil in sediul central al politiei din orasul Nasran, in timp ce ofiterii se adunau pentru apelul de dimineata. Cladirea a fost incendiata, iar o alta constructie invecinata a fost grav avariata. Situatia din Ingusetia este foarte instabila. In iunie, presedintele numit de Kremlin, Iunus-Bek Ievcurov a fost grav ranit intr-un atentat. Separatistii islamisti din republicile ruse din Caucaz, Ingusetia, Cecenia si Dagestan, lupta de mai multi ani impotriva autoritatilor si fortelor de securitate ruse.

Japonia. Cutremur de 6,5 grade. Un cutremur de 6,5 grade a lovit insulele din sudul Japoniei. Nu exista deocamdata informatii privind eventuale pagube materiale. A fost emisa o alerta de tsunami. Seismul a fost resimtit usor si in orasele nipone, si a avut epicentrul la o adancime de 10 km.

Israel si Egipt. Militari israelieni de la frontiera cu Egiptul, au deschis focul luni in directia unui granicer egiptean, care i-ar fi amenintat cu arma, a anuntat armata israeliana citata de AFP. Militarii au vazut apropiindu-se un individ suspect inarmat cu o pusca. Au tras in aer, apoi in directia sa, a anuntat un purtator de cuvant al armatei. S-a dovedit ulterior ca individul este un granicer egiptean, potrivit unei surse militare israeliene. La Cairo, un responsabil din serviciile egiptene de securitate a confirmat ca un tanar recrut de 21 de ani a fost ranit la umar de un glont tras, probabil, din cealalta parte a frontierei. El a fost transportat la spital, iar starea sa este destul de grava. O comisie mixta israelo-egipteana a fost insarcinata sa examineze incidentul, care s-a produs la 20 de km nord-vest de statiunea balneara Eilat, pe malul Marii Rosii, a declarat purtatorul de cuvant israelian. In urma incidentului, drumul israelian aflat de-a lungul frontierei a fost inchis circulatiei.

Israelul este dispus sa opreasca temporar si partial colonizarea. Premierul israelian Benjamin Netanyahu este dispus sa opreasca temporar si partial colonizarea in Cisiordania, la cererea Washingtonului, au anuntat marti surse guvernamentale citate de AFP.

Netanyahu a ajuns la un acord cu ministrul apararii, Ehud Barak, si cu ministrul locuintelor, Ariel Attias, pentru a transmite Statelor Unite ca Israelul ar accepta o astfel de masura, au declarat pentru AFP inalti oficiali din aceste ministere. Masura, care urmeaza sa fie aprobata de Guvern, ar prelungi suspendarea licitatiilor organizate de Ministerul Locuintelor, dar nu si proiectele de constructie private, in curs de noua luni. ,,Consideram ca nu exista nici un motiv pentru a provoca tensiuni in relatiile noastre cu Statele Unite, si suntem dispusi sa facem un gest”, a declarat un inalt oficial sub acoperirea anonimatului, precizand ca suspendarea licitatiilor se refera si la Ierusalimul de Est.

Vaccin impotriva gripei porcine. Laboratorul farmaceutic american Baxter, a anuntat ca a terminat in iulie productia primelor loturi de vaccin impotriva gripei porcine, relateaza AFP. Laboratorul poarta in prezent discutii cu autoritatile sanitare pentru distribuirea acestor produse, care au nevoie de autorizatie pentru a intra pe piata, a anuntat compania intr-un comunicat. Vaccinul, denumit Celvapan, a fost deja promis unor tari care au contracte cu laboratorul, ce prevad aprovizionarea in cazul unei pandemii. ,,Suntem multumiti de capacitatea companiei noastre de a respecta termenele prevazute pentru a dezvolta si produce Celvapan”, a declarat Joy Amundson, vicepresedinte al laboratorului. Au fost suficiente 12 saptamani pentru a produce vaccinul, dupa primirea tulpinii virale de la Centrele americane pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Peste 3.500 de persoane au fost vaccinate, in cadrul fazei III de testare, ultima inainte de a primit autorizatie pentru a fi scos pe piata. O serie de teste clinice suplimentare sunt prevazute sa aiba loc in august, pe adulti, copii si batrani.

 Acordul militar americano-columbian si Chavez. Presedintele american Barack Obama este ,,pierdut intr-un labirint”, a declarat duminica presedintele venezuelean Hugo Chavez, avertizand ca un atac al Statelor Unite impotriva tarii sale ar antrena un raspuns militar din partea mai multor tari, relateaza AFP. ,,O agresiune impotriva Venezuelei ar determina o riposta nu doar din partea Venezuelei, ci a mai multor tari.

Pentru mine este clar: o ampla miscare antiimperialista s-ar ridica de pe aceste pamanturi ale Americii Latine, a afirmat Chavez in emisiunea sa transmisa de radio si televiziune, dar trebuie sa fim pregatiti. Una dintre cele mai bune modalitati de a-l evita este sa demonstram inamicului, ca daca va agresa Venezuela, va plati atat de scump, incat va regreta. Noi nu vrem razboi, detestm razboiul, dar trebuie sa fim pregatiti pentru el. Suntem primii pe lista. Suntem prima tinta a imperiului care foloseste Columbia si bazele de la Aruba si Curacao. Ne incercuiesc, a spus Chavez. Acesta se referea la acordul militar dintre Columbia si Statele Unite, prin care Pentagonul poate folosi sapte baze militare columbiene in combaterea traficului de droguri si a terorismului.

Accident naval in stramtoarea Malacca. Un petrolier taiwanez este in flacari, iar noua membri ai echipajului sau au fost dati disparuti, dupa ce s-a ciocnit in cursul noptii cu un vas elen, in stramtoarea Malacca dintre Malaysia si insula indoneziana Sumatra, a anuntat miercuri dimineata politia malaysiana citata de AFP. ,,Am salvat 16 membri ai echipajului, majoritatea de nationalitate chineza”, a declarat Rizal Ramli, seful politiei maritime din portul Dickson, situat la sud de Kuala Lumpur. Doi dintre cei noua membri disparuti ai echipajului sunt de nationalitate taiwaneza, a precizat Ramli. Potrivit politiei maritime, cele doua nave se indreptau spre Singapore atunci cand au intrat in coliziune.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) acuzata. Miercuri cotidianul Haaretz, relateaza ca directorul in exercitiu al agentiei ONU, Mohammed Elbaradei, a impiedicat in ultimele luni publicarea de date stranse de inspectorii AIEA pe teren, care sugerau ca Iranul isi continua programul nuclear militar, in pofida negarilor, a anuntat ziarul, citand oficiali israelieni si diplomati, sub acoperirea anonimatului. Elbaradei, care urmeaza sa se retraga din functie in decembrie, a declarat ca AIEA nu dispune de dovezi ca Iranul incearca sa obtina arme nucleare. Dar, potrivit oficialilor citati de Haaretz , noi dovezi au fost prezentate in ultimele luni agentiei, in cadrul unei anexe redactate de inspectorii care au mers in Iran. Documentul a fost semnat de seful echipei de inspectori, dar nu a fost integrat in raportul final, a adaugat cotidianul.

Un cartel de droguri a declansat un incendiu de vegetatie din California. Politia a confirmat marti ca un cartel mexican de droguri s-ar afla la originea incendiului care afecteaza din 8 august parcul natural Los Padres, situat la nord de Santa Barbara (California), unde autoritatile au gasit un camp cu 30.000 de plante de marijuana, relateaza AFP. Autoritatile din comitetul Santa Barbara au anuntat ca incendiul, care a distrus peste 36.400 de hectare de vegetatie, a izbucnit probabil in urma focului de la bucataria dintr-o plantatie ilegala de marijuana. Politia a confirmat marti, intr-o conferinta de presa, ca plantatia apartine unui cartel de droguri mexican, tinand cont de cantitatea de marijuana cultivata, si de materialul gasit la fata locului – in special furtune pentru irigare si bidoane cu fertilizatori. Autoritatile au descoperit si o pusca semiautomata, a precizat Los Angeles Times pe site-ul sau.

Bagdad. Atentat. Doua persoane au fost ucise si alte opt ranite la Bagdad, dupa explozia unei bombe plasate pe o bicicleta. Deflagratia a avut loc pe o artera aglomerata a capitalei irakiene. Mai multe cladiri au fost avariate. Explozia a avut loc in pofida intaririi securitatii in metropola irakiana, dupa seria de atentate de miercuri, in care peste 100 de persoane au fost ucise si 1.200 ranite, conform ultimului bilant dat publicitatii de autoritatile de la Bagdad.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Dementa. Mentinerea unei activitati mentale la varste inaintate poate intarzia sau chiar elimina degradarea functiilor mentale, printre care se numara si dementa; sunt de parere cercetatorii de la New York’s Albert Einstein College of Medicine. Cercetatorii americani, pe parcursul a 5 ani, au studiat 488 de persoane, intre 77 si 85 de ani, care la inceputul studiului nu au avut un diagnostic de dementa. Pe parcursul studiului, 101 dintre participanti au dezvoltat dementa. La inceputul studiului, participantii au fost solicitati sa raporteze cat de frecvent participa la sase activitati diferite: citit, scris, cuvinte incrucisate, jocul de carti, sau alte jocuri similare, discutii in grup si ascultatul de muzica.

Pentru fiecare dintre aceste activitati, in functie de frecventa si durata, participantii au primit puncte. Persoanele care au dezvoltat dementa pe parcursul studiului, au avut punctajul cel mai scazut. Zece persoane au declarat ca nu au participat in nici una din aceste activitati, iar 11 au raportat numai o activitatea pe saptamana. De asemenea, s-a observat ca participantii care au avut punctajul cel mai scazut, au avut si cea mai mare pierdere de memorie. Faptul ca unii dintre participanti au fost mai educati ca altii, nu a avut nici o importanta la rezultatele finale ale studiului. Autorii studiului sunt de parere ca activitatea mentala zilnica mentine vitalitatea creierului si incetineste degradarea functiilor mentale, care este un proces normal observat la persoanele in varsta. Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul Neurology, si a fost finantat de National Institute on Aging. 

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Sa luam seama la umbletele noastre, sa le cercetam, si sa ne intoarcem la Domnul“.  Plangerile lui Ieremia 3,40

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 32/2009

About The Author
-