29
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

Semnele saptamanii 2 Iulie 2009

Afganistan. Armata americana a declansat una dintre cele mai ample operatiuni militare de cand se afla in Afganistan. La operatiunea din sudul tarii participa peste 4.000 de soldati americani si 650 de militari si politisti afgani.

Potrivit unor surse din cadrul armatei americane, ofensiva militara inceputa in dimineata zilei de joi, este cea mai mare operatiune la care participa infanteria americana dupa razboiul din Vietnam. Unul din comandantii trupelor americane a precizat ca actuala actiune militara din sudul Afganistanului, este si mult mai rapida decat cele precedente.

Sudul Afganistanului este considerat o fortareata a talibanilor. Conform CNN, faza initiala a operatiunii va fi foarte agresiva, desfasurandu-se pe o durata de 36 de ore.

Provincia Helmand, este considerata a fi un bastion al talibanilor. Militarii vor intra in valea raului Helmand, in zonele in care fortele internationale nu au reusit sa patrunda pana acum. Scopul amplei ofensive militare americane in zona este alungarea extremistilor, astfel incat securitatea si stabilitatea acestei regiuni sa poata fi consolidate pe termen lung, iar institutiile statului sa isi poata desfasura activitatea.

Operatiunea poarta numele de Khanjar, face parte din noua strategie pentru Afganistan anuntata de presedintele Obama.

O societate diversa. Saptamana trecuta a avut loc in Franta o remaniere guvernamentala. Cu aceasta ocazie un comentator politic a facut un inventar succinct al personalitatilor si orientarilor din noul guvern si din parlamentul francez.

Asadar pe bancile parlamentului sunt asezati cot la cot, ministri si deputati care ar trebui sa aiba un singur tel, acela de a contribui la  prosperitatea tarii. Aceasta tinta pare foarte iluzorie, avand in vedere ca in guvern se afla cot la cot: mar|izul de Raincourt si Fadela Amara, fiica unor imigranti arabi, fosta presedinta a unei organizatii feministe ultrareactionare, urmeaza apoi Nora Berra, al carei tata a fost un soldat Algerian, apoi Christian Estrosi, un membru al partidului de dreapta, care se plange ca partidul si guvernul sunt prea aproape de socialisti, urmeaza apoi membri ai partidului socialist: ca Eric Besson, Bernard Kushner, si recent Frederi|ue Miterand nepotul fostului presedinte francez cu acelas nume.

Din interese politice sau ambitii personale, toti acesti barbati si femei care aparent nu au nimic de aface unul cu altul, guverneaza impreuna, dar desigur aceasta nu este unitate ci doar politica. Daca aceasta este situatia la nivelul unui guvern va dati seama ce este la nivel European, cand reprezentanti din 27 de tari asa de diferite ca cultura nivel economic si traditii se reunesc cu speranta desarta de a se intelege.

Un semn de progres? Dupa 8 ani de batalie juridica, comunitatea homosexualilor din India, este in sarbatoare. Curtea Suprema din Delhi, a anulat o lege veche de 148 de ani, care considera homosexualitatea o ,,ofensa nenaturala”. Activistii in acest domeniu sunt extrem de fericiti si considera aceasta decizie un lucru extraordinar. Ei spera ca dat fiind faptul ca homosexualitatea nu va mai fi considerata un delict, mai multi homoxesuali isi vor face public preferintele, ca cuplurile de homoxeuali vor avea posibilitatea sa lupte pentru alte drepturi si privilegii, ca familiile nu vor mai avea un argument legal sa sperie tinerii cu perspectiva ca fiind homosexual echivaleaza cu criminal.

Comentatorii vietii sociale caracterizeaza aceasta ca un progres, ca o modernizare a vietii si societatii indiene.

Atunci cand toate cele uitate si pierdute vor fi regasite. V-ati gandit vreodata ce ar fi daca toate lucrurile si faptele pe care le-am uitat, ignorat sau ingropat cu grija, ar iesi la iveala? Daca tot ceea ce am facut, gandit, planuit si ascuns cu grija ar deveni public? Ne-am simti mandri? Sau ne-am simti rusinati, umiliti, poate chiar si acuzati?

Zilele acestea Bill Fulton, un barbat de 78 de ani, locuind in orasul Baker City, statul Oregon, a avut surpriza ca cineva sa sune la usa sa si sa-i inmaneze portofelul pe care l-a pierdut cu 63 de ani in urma. La scoala din localitate, Baker Middle School, se faceau lucrari de renovare a salii de sport. Cu aceasta ocazie, pentru prima data de la construirea sa in 1936, au fost demontate niste banchete care erau insurubate in perete. Cand au scos afara bancile, lucratorii au gasit carti, programe de la diverse festivitati, si un portofel care apartinuse lui Bill, pe vremea cand era elev la acea scoala, adica in 1946.  Deoarece era cunoscut in localitate, copiii lui fusesera la randul lor studenti la ceeasi scoala, secretara scolii nu a avut probleme sa-l identifice si a venit sa-i aduca portofelul.

Dupa 63 de ani, dupa ce facuse razboiul din Corea si fusese militar in Berlin, batranul Bill tinea in mainile sale tremurande, amintirea anilor tinertii. Aproape fara cuvinte, el si-a rememorat viata care a trecut pe nesimtite, si si-a dat seama ca toate trec ca intr-o clipire de ochi.

Realitati contemporane. Cu ocazia deschiderii parlamentului Belgian, a avut loc o mica revolutie. Noua deputata Mahinur Özdemir, in varsta de 26 de ani, de origine turca, s-a prezentat pentru a depune juramantul, purtand un hidjab, adica o naframa islamica. Este drept ca asta face ea de cand se stie, ca profitand de libertatile din Belgia, ea poarta hidjabul, care este interzis in Turcia. Adevarat, in tara de unde vine familia ei, ca si in alte tari musulmane laice, portul hidjabului este interzis in cladirile publice apartinand statului, cum ar fi birouri, scoli, tribunale si bineinteles parlamentul.

Dar iata ca tanara musulmana, hotarata sa sfideze autoritatea unui stat laic, si profitand de faptul ca nu exista inca legi care sa o interzica, ea s-a prezentat la depunerea juramantului purtand voalul cu semnificatii profund religioase.

De fapt tanara diplomata in administratie publica nu mai are decat o singura colega in toata Europa, o deputata spaniola din orasul autonom Ceuta, care se afla in Africa.

Aceasta situatie inedita, ridica multe semne de intrebare si neliniste, pentru viitorul Europei. Mahinur Özdemir, a fost aleasa in mod democratic, intr-un stat laic, intr-un sector din Bruxeles, in care 30% din populatie este musulmana. Este clar ca voturile care au ales-o sunt motivate de convingeri religioase si de considerente etnice. Insa viitorul tinerei deputate pare sa fie nesigur, deoarece un grup parlamentar propune sa se voteze o lege care sa interzica portul hidjabului in cladirea parlamentului, iar alt grup pregateste o motiune care va condamna Turcia pentru genocidul armean. In aceasta situatie, Mahunir a declarat ca va demisiona, deoarece in mod oficial Turcia nu recunoaste ca a fost un genocid armean, iar ea nu poate accepta ca tara stramosilor ei sa fie blamata.

Italia. Explozie. Cel putin 13 persoane si-au pierdut viata in urma exploziei unor vagoane-cisterna, care transportau GPL (gaz petrol lichefiat) la Viareggio, in nord-vestul Italiei, au anuntat pompierii italieni citati de AFP. Accidentul a provocat si ranirea a 50 de persoane, dintre care 35 sunt in stare grava sau foarte grava, cu arsuri pe o mare parte a corpului, potrivit aceleiasi surse. Autoritatile au evacuat 400 de familii care locuiau in apropiere, potrivit RAINews24. Accidentul s-a produs cu putin inainte de miezul noptii, in apropiere de gara din Viareggio (nord-vestul Italiei, provincia Liguria), in urma deraierii unui vagon cisterna dintr-un tren cu 14 vagoane care transporta gaz petrol lichefiat (GPL). ,,Vagonul s-a rasturnat, iar gazul s-a imprastiat in cladirile din apropiere inainte de a exploda. Doua cladiri mici s-au prabusit”, a precizat comanantul pompierilor italieni.

Criza din Somalia se agraveaza. De multa vreme, Somalia este practic prada anarhiei si a militilor islamiste. Toate incercarile guvernelor locale si a organismelor internationale de a restabili ordinea si echilibrul, au esuat in mod lamentabil.

Ultimile evolutii sunt dintre cele mai ingrijoratoare. Al-Shabab este o militie islamista desemnata de catre Statele Unite ca organizatie terorista cu stranse legaturi cu al-Qaida. Al-Shabab controleaza cea mai mare parte a tarii, presedintele tarii Sheik Sharif Sheik Ahmed, a declarat starea de urgenta, dar guvernul sau si administratia oficiala, au prea putina putere, si nu mai controleaza nici macar capitala. Administratia a cerut ajutorul tarilor vecine, cum ar fi Kenya, Etiopia si Djibouti, dar ei au refuzat. Purtatorul de cuvant al guvernului Kenian, Alfred Mutua, a spus ca ei, tarile vecine nu sunt dispuse sa trimita trupe in Somalia.

Militia al-Shabab, isi extinde infuenta si isi exercita controlul prin tribunalele islamiste, care aplica o legislatie dintre cele  mai severe. Aceste tribunale au ca cod penal cele mai stricte prevederi ale islamului. In acest context intr-un tribunal din capitala Mogadishu, judecatorul Sheik Abdul Hak, a condamnat 4 hoti la o pedeapsa extrem de cruda. Acuzati ca au furat telefoane celulare si arme, cei 4 hoti au fost condamnati sa li se amputeze o mana si un picior. Asemenea sentinte au fost pronuntate si executate frecvent in alte parti ale tarii, dar foarte rar in capitala. Acelasi tribunal a mai pronuntat sentinte, cum ar fi executia capitala, omorarea cu pietre, si amputari. Desigur ca ,,judecatorii” acestor tribunale nu au cunostinte juridice, nu exista nici un protocol, avocati, sau recurs, totul este arbitrar si fara control independent. 

Cum ar fi sa traiesti in vitrina unui magazin? Andrea Vasa, este un tanar fotbalist al unei echipe de fotbal din divizia a 4-a in Italia. El nu este o celebritate, si nu aspira sa fie. El a dobandit insa o notorietate locala, deoarece a acceptat propunerea unui renumit croitor belgian, Dirk Bikkembergs, proprietar al noului magazin Bikkembergs din piata Cavour, una din cele mai elegante locatii din Milano. El i-a cerut lui Andrea sa traiasca practic in magazinul lui, pentru cateva luni. In baza contractului semnat, Andrea traieste practic in magazin. Din momentul in care se scoala, si isi ia micul dejun, pana la momentele cand face gimnastica, mananca, primeste vizita prietenilor, sau se spala pe dinti inainte de a se culca, totul se petrece in vitrina magazinului sub ochii clientilor si a trecatorilor.

Clientii au de asemenea acces la spatiul in care el traieste, pot sa-i deschida sertarele, dulapul cu haine, sa arunce o privire sub patul lui.

Ce parere aveti daca viata dvs ar fi expusa in acest fel? Daca oricine ar avea posibilitatea sa vada si sa fie martor la ceea ce faceti? Dar si mai teribil este faptul ca aceasta se intampla in fiecare clipa, si ca nu este vorba de un trecator poate distrat, de un client grabit, care vrea numai sa cumpere ceva, ci de Dumnezeu care are acces la cele mai intunecate si ascunse unghere ale sufletului nostru.

Daca credem aceasta, ma intreb de ce ne permitem sa reactionam asa cum o facem? De ce ne purtam ca si cum nimeni nu ne vede, cand de fapt traim in vazul intregului univers, mai expusi decat Andrea.

Israelul extinde coloniile din Cisiordania. Guvernul israelian a permis continuarea colonizarii Cisiordaniei, in pofida presiunilor internationale tot mai mari de a suspenda procesul de extindere a coloniilor in teritoriile palestiniene. In colonia Adam, la nord de Ierusalim, au fost construite alte 50 de locuinte, a informat radioul armatei israeliene. In aceste locuinte se vor muta locuitorii din Migron, cea mai mare colonie israeliana ilegala din Cisiordania. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a reiterat de curand ca va permite in continuare ceea ce a numit dezvoltarea naturala a coloniilor israeliene aprobate oficial, din Cisiordania.

Avion prabusit in Oceanul Indian. Avioanele care participa la operatiunile de cautare si salvare, dupa prabusirea unui avion yemenit in largul insulelor Comore, au reperat unele ramasite ale aparatului. Aviatia civila din Yemen a anuntat ca au fost recuperate primele cadavre, si ca exista un supravietuitor. Se pare ca este vorba de un copil. Avionul yemenit, un Airbus A310 cu 153 de persoane la bord, care a disparut in Oceanul Indian, s-ar fi prabusit putin timp inainte de a ateriza in Comore, a declarat un oficial din cadrul companiei Yemenia. Un oficial ONU de la aeroportul din Moroni, a declarat ca turnul de control a fost anuntat ca avionul se pregateste de aterizare, apoi a pierdut contactul cu acesta. Conditiile meteorologice erau nefavorabile, cu puternice rafale de vant, a declarat directorul aeroportului international din Moroni.

Gripa porcina, evolutie extrem de rapida. OMS a declansat pe 6 iunie alerta de gradul 6, adica cel mai ridicat, in incercarea de a stavili extinderea catastrofica a gripei porcine. Pana in momentul de fata, s-au inregistrat 77.201 cazuri, in 120 de tari, si s-au semnalat 332 de morti. Una dintre cele mai afectate tari este Marea Britanie, unde s-au recensat deja 7.447 de cazuri.

Autoritatile sanitare estimeaza ca este de asteptat ca in luna august, ritmul propagarii bolii sa devina extrem de rapid, probabil 100.000 de noi cazuri pe zi. Pana in prezent autoritatile sanitare au constatat ca virusul nu este foarte pathogen, dar fapt ingrijorator, ataca mai mult oamenii tineri si in perfecta stare de sanatate.

De asemenea s-a constatat ca unul din singurele medicamente anti-virale, tamiflu este eficient, dar iata ca laboratoarele elvetiene Roche, producatorul acestui medicament, au semnalat primul caz de rezistenta observat in Danemarca. Takeshi Enami, un responsabil sanitar din Japonia, a comunicat ca un pacient din Osaka, a prezentat de asemenea semne de rezistenta la tamiflu.

Daca gripa aviara a avansat extrem de incet, noile cazuri numarandu-se doar cu sutele, gripa porcina avanseaza extrem de rapid, cu o multiplicare a noilor cazuri extrem de rapida, cu arie de extindere care acopera practic tot globul, si cu rezistenta la antivirale deja confirmata.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Grasimea si cancerul pancreatic. Grasimea de la carne (red meat) si produsele lactate pot eleva riscul de cancer pancreatic, este concluzia cercetatorilor de la U.S. National Cancer Institute. Cancerul pancreatic, care de obicei este fatal, este pe locul patru in cauza de deces in US.

Printre factorii care maresc riscul de cancer pancreatic se numara: fumatul, diabetul si obezitatea. Acum insa, cercetatorii americani au descoperit o legatura intre consumul de grasimi animale si acest tip de cancer. Aproape jumatate de milion de persoane, 308.736 de barbati si 216.737 femei, au participat la un studiu in care au completat un chestionar legat de dieta lor, cu 124 de intrebari. Studiul s-a desfasurat intre anii 1995 si 1996, cu perioada de sase ani de observatie. Dupa perioada de sase ani de observatie, 1.337 de persoane au fost diagnosticate cu cancer pancreatic.

Barbatii care au consumat cea mai mare cantitate de grasimi au avut cu 53% mai multe sanse de a dezvolta cancer pancreatic, iar femeile cu 23%, in comparatie cu cei care au consumat cea mai scazuta cantitate de grasimi. De asemeni, persoanele care au consumat o cantitate mare de grasimi saturate, au avut cu 36% mai multe sanse de cancer. ,,Faptul ca grasimile contribue la cancerul de pancreas, este un motiv in plus sa limitam, daca nu chiar sa eliminam grasimile si carnea din dieta noastra“, a declarat Dr. Brian M. Wolpin, oncologist de la Dana-Farber Cancer Institute in Boston. Rezultatele acestui studiu au fost publicate saptamana aceasta in revista Journal of the American Medical Association.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Cei ce va temeti de Domnul, incredeti-va in Domnul! El este ajutorul si scutul lor“. Ps 115,11

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 26/2009

About The Author
-