42
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii 10 Iunie 2010

Ce inseamna sa fii sfant in zilele noastre. Duminica trecuta avut loc la Warsovia, ceremonia de beatificare (prima etapa in drumul spre a deveni sfant) a preotului  Jerzy Popieluszko. In plin centrul orasului in Pilsudski S|uare, a avut loc ceremonia numita Corpus Christi. Preotul Popieluszko, a fost una din figurile emblematice ale opozitiei impotriva regimului comunist. In 19 octombrie 1984, a fost rapit, torturat si ucis de agentii securitatii, corpul sau a fost gasit pe 30 octombrie in apele raului Vistula. In virtutea legii martiale promulgata in 1981, mii si mii de opozanti au fost arestati, torturati, si multi si-au pierdut viata in inchisori. Preotul Popieluszko, nu a fost un activist politic, nici macar un orator de exceptie, doar un om cinstit, care si-a exprimat deschis opozitia in fata regimului autoritar comunist. Acest simplu fapt ma obliga la cel putin doua concluzii. Prima ar fi ca cineva poate deveni sfant pentru motive care nu au nimic de aface cu religia. A doua ca a fi o persoana cinstita care sta la principii, te poate califica sa devii sfant.

Vizita papala. Duminica trecuta s-a incheiat vizita papala in Cipru. Aceasta vizita nu a fost la intamplare, Cipru fiind o tara ortodoxa prin excelenta, si este clar ca papa acorda o atentie deosebita Orientului Mijlociu si ortodoxiei. In cursul celei de-a 16-a vizita internationala, papa a insistat asupra dorintei sale de a intari unitatea crestina, de a dialoga cu islamul, si a milita pentru pace si reconciliere pe scena internationala. Slujba oficiata duminica la Nicosia, a fost caracterizata de catre ziaristi ca unul dintre cele mai memorabile evenimente din istoria tarii, si extrem de semnificativa pentru biserica catolica Cipriota. La eveniment au participat peste 10.000 de catolici. Preotul Jesuit Federico Lombardi, directorul oficiului de presa de la Vatican, a explicat ca in ultimele sale vizite in: Malta, Portugalia si Cipru, papa a schimbat impresia negativa produsa de scandalurile in care au fost implicati preotii. De fapt in ultimele sale vizite, papa pregateste terenul pentru sinodul care va avea loc la Roma intre 10 si 24 octombrie, ocazie la care vor fi invitati toti evecii din Orientul Mijlociu. In realitate papa se pregateste sa-si asume un rol de impaciuitor in criza dintre Israel si lumea araba. In Cipru papa, a dat publicitatii un document ,,Instrumentum Laboris” care va fi baza sinodului de la Roma. Acest sinod vrea sa confirme si sa intareasca identitatea crestina, si sa reanimeze spiritul crestin, sa prezinte biserica ca un loc de bucurie si fericire. Obiectivul declarat al sinodului este acela de a relansa biserica ca interlocutor privelegiat in conflictul israelo-palestinian. Este clar ca papa are un plan bine pus la punct, ca pas cu pas, vizita dupa vizita, el isi face tot mai clare intentiile, si isi cladeste un piedestal de pe care sa poata arbitra acest conflict.

ONU inaspreste sanctiunile impotriva Iranului. Agentia Internationala pentru Energie Atomica a calificat Iranul drept caz special, din cauza posibilei componente militare a programului sau nuclear. Seful agentiei de la Viena, Yukia Amano a declarat ca institutiei sale nu ii este clar daca programul nuclear iranian are un caracter exclusiv pasnic. Consiliul de Securitate al ONU va institui, potrivit unor surse diplomatice, noi sanctiuni impotriva Republicii Islamice. Noua rezolutie prevede, potrivit acelorasi surse, inspectarea navelor iraniene aflate in apele internationale, pentru a vedea daca acestea nu transporta armament sau tehnologie nucleara. Agentia Internationala pentru Energie Atomica a constatat in cel mai recent raport al sau, ca Iranul nu a sistat operatiunile de imbogatire a uraniului.

Egiptul vrea sa deschida granita cu Fasia Gaza. Egiptul intentioneaza sa deschida permanent granita cu Fasia Gaza, informeaza agentiile de presa, care citeaza surse de securitate. Prin aceasta masura, blocada la care este supusa populatia palestiniana din Fasia Gaza, instituita de Israel dupa venirea la putere a organizatiei islamiste Hamas, va deveni inoperanta. Blocada nu a dat rezultatele scontate, mai apreciaza sursele de securitate egiptene. Interventia militara dura a Israelului impotriva convoiului cu ajutoare a readus in dezbatere blocada din jurul teritoriului palestinian de la tarmul Marii Mediterane.

Atentat la Istanbul. 15 persoane au fost ranite marti la Istanbul in urma exploziei unei bombe. Deflagratia s-a produs intr-un cartier aflat pe malul vestic al metropolei, in timpul trecerii unei masini de politie. Bomba a fost amplasata pe sosea, in fata spitalului din cartierul Kucukcekmece si a vizat un microbuz care transporta politisti spre locul lor de munca. Victimele sunt politisti si civili. Atentatul, comis in timpul unei reuniuni regionale pe teme de securitate, la care participa intre altii premierul rus Vladimir Putin si presedintii Iranului, Siriei, Afganistanului si Autonomiei Palestiniene, nu a fost revendicat pana in prezent.

Mexic. Descoperire intr-o mina. Dintr-o groapa comuna descoperita in galeria de aerisire a unei mine din sudul statului mexican Guerrero, au fost recuperate pana acum ramasitele trupesti a cel putin 55 de persoane. Potrivit aparentelor, este vorba de victime ale razboiului nemilos dintre bande de traficanti de droguri. Procuratura informeaza ca victimele fusesera legate la maini si la picioare si au fost aruncate in put in ultimele sase luni. Razboiul dintre cartelurile mexicane de traficanti de droguri s-a soldat in ultimii trei ani si jumatate cu moartea a peste 20.000 de persoane.

Explozie la o conducta de gaz din Texas. O conducta subterana de gaz natural a explodat luni in districtul Johnson din Texas, provocand moartea unei persoane si ranind alte cel putin cinci, inainte ca autoritatile sa inchida fluxul de gaz, relateaza CNN. Seful departamentului local de pompieri, Clint Ishmael, a declarat ca dintre cei 13 membri ai echipei care lucra la conducta in momentul producerii exploziei unul si-a pierdut viata. Flacarile erau vizibile de la 12 km. Cinci persoane au fost internate, dar starea lor este stabila. Conducta a explodat in cursul dupa-amiezii, iar oficialii au reusit sa intrerupa fluxul de gaz dupa mai mult de doua ore.

Patru palestinieni echipati in scafandri, ucisi de fortele speciale israeliene. Armata israeliana a anuntat luni ca fortele sale speciale au reusit sa evite producerea unui atac terorist, impuscand mortal patru palestinieni echipati in costume de scafandri, in apropiere de coastele Gazei, transmite CNN. Organizatia al Aksa a confirmat ca palestinenii fusesera trimisi intr-o misiune sinucigasa. Un comunicat al Fortelor de aparare israeliene (IDF), a mentionat ca soldatii sai i-au impuscat pe cei patru palestinieni in apele din apropiere de Gaza. Fortele speciale, aflate in elicoptere, au atacat barca ce-i transporta pe palestinieni. Presupusii teroristi se indreptau spre nordul Israelului.

Sanctiuni si greseli in cadrul Natiunilor Unite. Consiliul de Securitate al ONU decide noi sanctiuni la adresa Teheranului. Informatia a fost confirmata de  presedintele Consiliului, ambasadorul mexican la Natiunile Unite Claude Heller. In timpul unei vizite oficiale in Ecudor, secretarul de stat american Hillary Clinton a calificat sanctiunile ca fiind fara precedent. Este vorba despre cel mai complex plan de sanctionare decis de comunitatea internationala in conflictul atomic cu Iranul. Masurile vizeaza peste 40 de locatii, care par a fi implicate in programul atomic al republicii islamice. Aceasta ar reprezenta cea de-a patra runda de sanctiuni adresata Teheranului. Aflat la o conferinta in Turcia, presedintele iranian Ahmadinedjad nu s-a aratat impresionat de planurile anuntate: ,,Consiliul de Securitate al ONU este un organism nedemocrat, de fapt, statele cu drept de veto nu isi doresc decat un singur lucru: sa domine lumea. Atitudinea lor este o mare greseala”.

Realitati jenante. Societatea contemporana este in plina schimbare, realitatile cotidiene se modifica de la o zi la alta. In saptamana in care va incepe in Africa de Sud campionatul mondial de fotbal, aceste schimbari sunt semnalate si in compozitia echipelor nationale, care de multe ori nu prea sunt nationale. In cazul Frantei de exemplu, o tara Europeana in care populatia este in majoritate alba, echipa nationala este in majoritate de culoare, si de obicei jucatorii sunt nascuti pe continentul african, iar mai apoi au emigrat, sau au fost invitati sa devina cetateni datorita performantelor sportive. Reluand ideea pe care tatal ei o exprima in 1996, Marine Le Pen vicepresedinta partidului Frontul national, un partid de extrema dreapta, nationalist, a afirmat ca nu se recunoaste in aceasta echipa. Ea a adaugat ca acesti jucatori au in sufletul lor amintirile tarii in care s-au nascut, si cateodata in momente de celebrare, abordeaza chiar si drapelul tarii lor de origine. Este interesant de remarcat ca in 1996 cand Jean-Marie Le Pen critica echipa nationala ca fiind formata din straini, opinia publica si clasa politica l-au atacat cu vehementa. De aceasta data afirmatii tot atat de grave au trecut pur si simplu neobservate, ceea ce inseamna ca opiniile sau schimbat, si standardele au coborat.

Moschee in New York. Municipalitatea orasului New York a aprobat deschiderea unei moschei la doar cativa pasi de Ground Zero, locul unde au fost cladirile distruse in 11 septembrie 2001. De fapt ea urmeaza sa fie inaugurata la 11 septembrie 2011, data cand se aniverseaza 10 ani de la atacul terorist. O firma de investitii ,,Soho Properties”, a cumparat pentru 4.85 milioane de dolari o cladire numita Burlington Building. In aceasta cladire se intalnesc deja musulmanii din New York. Odata inaugurata ,,Cordoba House”, va fi un bloc de 13 etaje, care va adaposti moscheea si alte centre culturale pentru 2.000 de musulmani. Am remarcat cateva lucruri socante. In primul rand numele Cordoba se refera la perioada de glorie a imperiului musulman, pe vremea cand ocupa Spania. Apoi initiatorul proiectului, Imamul Feisal Abdul Rauf, este in legatura stransa cu un grup pro-palestinian din Malayesia, Perdana Global Peace Organization, care este cel mai important sponsor al organizatiei Free Gaza Movement, care a organizat recenta actiune de fortare a blocadei israeliene a Fasiei Gaza. Initiatorii proiectului planuiesc sa stranga circa 150 milioane de dolari ca sa termine aceasta cladire. Rudele victimelor atacului de la 11 septembrie, considera prezenta acestei moschei o insulta la adresa celor disparuti, al caror sange a fost odata pentru totdeauna amestecat cu molozul cladirilor devastate. Am fost socat sa aud la CNN, un comentator care justifica islamul spunand ca Coranul propovaduieste pacea si buna intelegere. Nu cred ca aceasta este in adevar semnificativ. Care este teoria Coranului, se vede clar din practica celor care pretind ca ii urmeaza invatatura. De fapt ar trebui sa fim corecti si sa recunoastem ca indiferent de baza teoretica, mintea umana pervertita a gasit cai sa altereze adevarul si sa faca rau. Asa a fost cu inchizitia si cruciadele, care au deformat invatatura Bibliei, si cate alte situatii.

Inundatii in Europa. Europa centrala este afectata de puternice inundatii. In Polonia, dupa viitura de acum doua saptamani, Vistula s-a revarsat din nou. La Sandomierz, apele raului au spart digurile si barajele improvizate cu saci de nisip, acoperind o parte din oras. In Slovacia mai multe rauri au atins un nivel record, iar multe s-au revarsat si au inundat numeroase comune si sate, inclusiv in zone care nu s-au aflat niciodata sub ape. Ar fi vorba, potrivit premierului slovac Robert Fico, de „inundatia secolului”. Apele Dunarii, precum si ale altor rauri romanesti au crescut alarmant.

Papa isi incheie vizita cipriota. Papa Benedict al XVI-lea isi incheie duminica vizita de trei zile efectuata in Cipru. E prima calatorie a acestui Papa intr-o tara ortodoxa. Suveranul Pontif nu a vizitat decat partea greceasca a insulei, nu si nordul controlat de turci. La un serviciu divin oficiat de Benedict al XVI-lea au luat parte circa zece mii de oameni, intre care si pelerini din tarile arabe. In cursul calatoriei sale, Papa a lansat apeluri la intelegere mutuala intre confesiuni si religii. O serie de clerici ortodocsi au protestat impotriva vizitei, calificand-ul pe Suveranul Pontif drept un eretic.

Vasul Rachel Corrie, oprit de marina israeliana. Trei nave ale marinei israeliene au urmarit, vasul irlandez Rachel Corrie, la cativa zeci de km de Fasia Gaza, aflata sub blocada, si i-au cerut sa isi schimbe ruta spre portul Ashdod, relateaza Jerusalem Post. Armata a afirmat ca a contactat vasul, pe care l-a anuntat ca se apropie de o zona aflata sub blocada. ,,Guvernul israelian sustine livrarea de ajutoare umanitare populatiei civile din Fasia Gaza, si va invita sa intrati in portul Ashdod. Livrarea ajutoarelor va fi facuta prin punctele oficiale de trecere pe uscat si sub supravegherea voastra”, a transmis Ierusalimul activistilor de pe nava. Autoritatile israeliene au hotarat sa-i expulzeze pe cei 11 militanti pro-palestinieni de pe vasul Rachel Corrie si pe cei 8 membri ai echipajului care a incercat sa sparga blocada Fasiei Gaza. Cu acordul celor de la bordul navei, militarii israelieni preluasera sambata controlul asupra navei si o condusesera in  portul israelian Ashdod. Actiunea a avut loc la cinci zile dupa ciocnirile de la bordul unei nave turcesti soldate cu moartea a 9 militanti pro-palestinieni.

Obama a criticat dur concernul BP. Barack Obama a criticat vineri British Petroleum pentru o campanie in valoare de 50 de milioane de dolari pentru a-si imbunatati imaginea, in conditiile in care scurgerea de titei continua, si a subliniat ca societatea are obligatii morale si legale fata de coasta Golfului Mexic. ,,Au o obligatie morala si legala aici, in Golf, pentru pagubele pe care le-au produs”, a declarat Obama, subliniind ca BP tocmai a platit actionarilor, dividende in valoare de 10,5 miliarde de dolari, relateaza Voice of America. ,,Nu vreau sa aud ca, atunci cand cheltuiesc atat de multi bani pe actionari, si cheltuiesc atat de multi bani pe reclame la televizor, dau cat mai putini bani posibil pescarilor si proprietarilor de afaceri mici de aici, din Golf, care sufera”, a spus presedintele.

Peste 160 de morti in Nigeria din cauza intoxicarii cu plumb. Peste 160 de persoane, dintre care 111 copii, au murit in cinci luni in urma intoxicarii cu plumb folosit in minele de aur din nord-vestul Nigeriei, a anuntat, vineri, un oficial nigerian din cadrul serviciilor de sanatate, informeaza AFP. ,,Am inregistrat 163 de morti, dintre care 111 copii, din ianuarie, din cauza intoxicarii cu plumb in statul Zamfara, o consecinta a activitatilor miniere ilegale”, a explicat pentru AFP un oficial din domeniul epidemiologic din cadrul Ministerului Sanatatii. Autoritatile sanitare din Nigeria au anuntat, de asemenea, ca se va incerca decontaminarea zonelor afectate de poluarea cu plumb. ,,Copiii au murit, fie dupa ce au inhalat substanta nociva, fie au fost contaminati dupa ce si-au dus mainile la gura”, a mai spus oficialul nigerian.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Tratamentele inutile. Prea multe tratamente medicale te pot inbolnavi si chiar pot pune viata in pericol, este concluzia pe care tot mai multi medici din USA o impartasesc. In timp ce in multe zone ale planetei, oamenii mor din lipsa de medicamente si asistenta medicala, in USA se estimeza ca intre 35 si 50% din tratamentele medicale practicate in prezent, nu sunt necesare. Aceste tratamente nu numai ca reprezinta o cheltuiala inutila, dar de multe ori dauneaza sanatatii. Americanii primesc cele mai multe radiatii medicale, in urma testelor radiologice, mai ales de la CT scans (Computed Tomography) care mareste considerabil riscul de cancer. Medicii prescriu anual zeci de milioane de retete pentru atibiotice pentru infectii virale, pentru care un antibiotic nu are nici un efect. Milioane de americani sunt anual testati inutil pentru cancer de prostata, de san, sau cervical cancer. Durerile de coloana sunt tratate de multe ori prin operatii scumpe si complicate, care in final nu aduc nici un beneficiu, si care la scurta perioada de timp trebui repetate. Multi pacienti sunt supusi la tratamente dureroase si costisitoare, care de multe ori nu dau nici un rezultat, iar daca pacientul ar fi fost lasat in pace, s-ar fi simtit mai bine, si ar fi trait o viata mai lunga. ,,Modul in care tratam astazi pacientii nu este rational” a declarat intr-un interviu pentru agentia de presa The Associated Press, Dr. Steven Weinberger de la American College of Physicians. Spitalele si cabinetele medicale sunt in competitie sa achizitioneze tehnologia cea mai avansata, tehnologie care costa milioane de dolari. Acesta tehnologie odata achizitionata este de multe ori folosita inutil, pentru simplul fapt ca poate produce un venit. Apoi si atitudinea pacientului dicteaza ce fel de tratament va fi prescris. Multi pacienti se simt insultati daca nu primesc o reteta sau un tratament medical, si viziteaza multi medici pana primesc o reteta. In USA, din trei nasteri, una este prin C-section, si asta se datoreaza in mare parte multor teste la care pacientul este supus si care alarmeaza inutil pe medici. Apoi teama medicilor de a fi dati in judecata daca ceva rau se intampla cu pacientul, conduce la si mai multe teste si analize inutile. Chiar daca medicul stie ca un anumit test este inutil, teama ca va fi dat in judecata de pacient sau familia lui, este factorul cel mai important. In momentul de fata USA cheltuieste anual aproximativ $ 2 trillioane pentru asistenta medicala, mai mult ca ori ce alta tara din lume, iar rezultatele nu sunt pe seama asteptarilor. In USA o persoana se asteapta sa traiasca in medie 78 de ani, in comparatie cu Japonia 82, sau Romania 72 de ani.  

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Inainte ca sa Ma cheme, le voi raspunde; inainte ca sa ispraveasca vorba, ii voi asculta”. Isaia 65,24

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 23/2010

About The Author
-