40
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii 22 Aprilie 2010

Vulcanul Eyjafjallajokull se potoleste. Dupa ce a dormit vreme de 200 de ani, vulcanul Eyjafjallajokull  a inceput sa erupa pe 14 aprilie producand un adevarat hoas in intreaga Europa. Aeropoartele din 21 de tari au fost inchise pana marti. Cate unul, timid au inceput sa revina la viata, acceptand ca un numar limitat de zboruri sa aterizeze si sa decoleze. In aceasta perioada au fost anulate peste 95.000  de curse, lasand in mod literar sute de mii de pasageri pe drumuri. Mii si mii au dormit in aeropoarte, altii in hoteluri, sau la prieteni. Traficul aerian a fost afectat in toata lumea, deoarece cursele de lunga distanta spre Nord America, Asia, Australia, au fost de asemenea afectate, ambasadele din diverse capitale au apelat la cetatenii straini sa-si cazeze conationalii ramasi prizonieri in aceasta situatie. Asa se face ca persoane straine unele de altele, s-au trezit impartind camera de hotel, sau case particulare. La fata locului in Islanda, se pare ca activitatea vulcanului s-a redus, sau cel putin nu mai scoate asa de multa cenuse, doar lava. In afara problemelor produse de activitatea vulcanului Eyjafjallajokull, profesorul Pall Einarsson, geofizician de la Institute of Earth Sciences la University of Iceland, se arata ingrijorat de posibila reactivare a vulcanului Katla, aflat in vecinatate. El preciza ca asa ceva s-a mai intamplat si in trecut. Estimarile initiale mentioneaza ca industria aviatica a inregistrat pierderi de peste 1 miliard de dolari, dar alte industrii au fost afectate de asemenea. Agricultori si horticultori din diverse tari si continente au suferit pierderi imense, deoarece fructele si florile care urmau sa fie exportate pe calea aerului, s-au stricat in depozite, neputand sa fie transportate la destinatie.

China, zi de doliu national. China a decretat miercuri, zi de doliu national in memoria victimelor cutremurului de pamant din regiunea muntoasa Qinghai. Cel mai recent bilant a ajuns la 2.039 de morti, 195 de persoane disparute si 12.135 de raniti, dintre care 1.434 sunt in stare grava, au anuntat autoritatile chineze. Echipele de salvare lucreaza intens pentru a gasi supravietuitori si a-i scoate de sub daramaturi. Operatiunile de salvare au fost incetinite de ploaia care a cazut in ultimele zile, iar prognoza pentru urmatoarele zile nu este mai favorabila; se prevede chiar si ninsoare si vant puternic. Cutremurul a provocat si prabusirea a 15.000 de locuinte in orasul Yushu, iar peste 100.000 de persoane au fost nevoite sa paraseasca regiunea. Provincia Qinghai, din nord-vestul Chinei, are cinci milioane de locuitori si este considerata poarta spre Tibet. Aceasta zona este afectata adesea de cutremure. Din 2001, 53 de cutremure de peste 5 grade s-au produs in aceasta regiune.

Australia. Cutremur. Un cutremur de 5,2 grade a avut loc in noaptea de luni spre marti in vestul Australiei. Este cel mai mare inregistrat in ultimii 50 de ani in aceasta zona, si a avariat mai multe cladiri, informeaza AFP. A durat 20 de secunde si a avut mai multe replici. Pana in prezent, nu au fost inregistrate victime. Cel mai puternic seism inregistrat vreodata in Australia, a fost de 7,2 si a fost inregistrat la data de 29 aprilie 1941, in localitatea Meeberrie.

Morti si raniti in Karghastan. Statul central-asiatic Karghastan, continua sa fie macinat de nelinisti interne. Conform agentiilor de presa internationale, cinci oameni au murit si alte 30 de persoane au fost ranite in timpul recentelor violente care au avut loc intr-un sat din apropierea capitalei Bischkek. Aici, sute de barbati inarmati au incercat sa-i alunge din regiune pe cei de alta origine decat cea karghaza si sa isi insuseasca terenurile posedate de acestia. Guvernul de tranzitie din Karghastan a trimis in zona soldati si masini blindate pentru a restabili ordinea si a anuntat ca va interveni dur impotriva vandaliilor. Responsabili de violente se pare ca ar fi sustinatorii fostului presedinte karghaz Kurmanbek Bakiew.

Viceprimarul din orasul afgan Kandahar, ucis. Viceprimarul orasului Kandahar din sudul Afganistanului a fost ucis de un taliban, anunta agentiile de presa internationale. Conform informatiilor furnizate de autoritatile afgane, Asisullah Siarmal, a fost impuscat de un ,,terorist” in timp ce se afla intr-o moschee. Termenul de ,,terorist” este folosit de autoritatile afgane cand este vorba de talibani si de aliati ai acestora. Kandaharul este capitala provinciei afgane cu acelasi nume, considerata fieful insurgentilor radical islamici.

Cat de mult este prea mult. De multe ori faptele diverse ne dau o imagine concludenta asupra societatii moderne si a moravurilor ei. Am fost socat citind zilele acestea despre doua fapte diverse petrecute in Franta. As vrea sa vi le relatez pe scurt, deoarece reprezinta dupa parerea mea un simptom alarmant al degradarii notiunilor de acceptabil si vietuire normala. In apropiere de orasul Lyon, politia a oprit pentru control o masina condusa de un baiat de 11 ani, nu, nu este greseala, avea numai 11 ani. El conducea masina parintilor sai, se afla deja la cativa zeci de km de casa parinteasca, nu facuse nici un accident, conducea corect, si ca sa faca situatia si mai complicata, fuma. El lasase acasa o scrisoare pentru familie, in care le explica ca este suparat pe ei si a plecat sa ia aer, dar va reveni acasa in cateva zile, la sfarsitul vacantei scolare.

Al doilea episod a avut loc in luna martie, cand a fost organizat in orasul Nice, un concurs fotografic pentru amatori, una din categoriile la care se putea participa era aceea de incorect din punct de vedere politic. Ca sa ilustreze acesta idee, unul dintre participanti a prezentat o fotografie care reprezenta un barbat care folosea in loc de hartie igienica drapelul francez. Juriul competitiei a fost ,,impresionat” de originalitatea ideii, si a premiat aceasta ,,opera artistica”, iar un ziar local a si publicat-o in numarul sau din 19 martie. Odata ce aceasta a devenit publica, presedintele regiunii Alpes-Maritimes, Eric Ciotti, i-a cerut ministrului justitiei, Michele Alliot-Marie, sa il traduca in judecata pe autorul fotografiei. Asociatiile fostilor combatanti au trimis de asemenea scrisori de protest, deoarece ei au luptat, iar camarazii lor si-au dat viata pentru onoarea acestui steag.

Opozitia pe baricade in Thailanda. Protestatarii thailandezi s-au baricadat in cartierul de afaceri din Bangkok pe care l-au ocupat cu saptamani in urma. Membri opozitiei au ridicat baricade din bete de bambus si cauciucuri de masina. Un purtator de cuvant al fortelor de ordine thailandeze, a declarat ,,ca rabdarea guvernului se apropie de sfarsit”, anuntand masuri dure impotriva protestatarilor. Reprezentantii hotelurilor si magazinelor din cartierul ocupat de opozantii regimului de la Bangkok, deplang pierderi financiare in valoare de mai multe milioane de dolari in urma protestelor. Camasile rosii, cum isi spun protestatarii, sunt sustinatori ai fostului premier thailandez Thaksin Shinawatra, care a fost inlaturat de la putere in 2006 printr-un puci militar. Ei solicita demisia actualului prim-ministru, Abhisit Veiajiva. 

Ultimul dictator al Argentinei condamnat la 25 de ani de inchisoare. Ultimul lider al juntei militare din Argentina, generalul Reynaldo Bignone, a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru incalcarea flagranta a drepturilor omului. Militarul in varsta de 82 de ani a ordonat rapirea si torturarea a cel putin 56 de persoane. La finele anilor 70, Bignone era comandant al bazei militare Campo de Mayo, in care adversarii regimului erau torturati si ucisi. Argentina s-a aflat sub conducerea unei junte militare intre 1976 si 1983. Bignone s-a aflat la carma acesteia din 1982 pana in 1983.

Doi lideri al Qaida din Irak, ucisi de trupele americano-irakiene. Cei doi lideri ai retelei teroriste al Qaida din Irak, au fost ucisi in urma unei actiuni militare. Informatia a fost confirmata oficial de guvernele de la Bagdad si Washington. Vicepresedintele american, Joe Biden, a declarat ca reteaua al Qaida a suferit pierderi importante prin uciderea irakianului Abu Omar al Bagdadi, si a egipteanului Abu Ajjub al Masri. La operatiunea din nordul Irakului au participat militari americani si irakieni. Un soldat american si-a pierdut viata in aceasta misiune.

Toyota amendata cu 16,4 milioane de dolari. Cel mai mare constructor auto mondial, Toyota, va accepta o amenda de milioane de dolari din partea administratiei americane, dupa o serie de defectiuni ale automobilelor pe care le produce. Toyota este pregatita sa plateasca 16,4 milioane de dolari, ca despagubiri, a anuntat un purtator de cuvant al ministerului transporturilor de la Washington. In felul acesta, concernul japonez isi asuma responsabilitatea pentru faptul ca autoritatile nu au fost informate timp de mai multe luni cu privire la problemele de securitate ale masinilor Toyota. Amenda este cea mai mare acordata de autoritatile de transport americane unui producator auto pentru astfel de probleme. Din cauza unor defectiuni la pedala de acceleratie, sistemul de franare si presurile pentru picioare, Toyota a fost nevoita sa recheme in service aproape noua milioane de autoturisme la nivel mondial.

Myanmar. Atentate cu bombe. Exploziile din Myanmar au fost provocate de bombe, au precizat autoritatile din aceasta tara. Potrivit unor bilanturi contradictorii, intre 6 si 24 de persoane au fost ucise, si in jur de 75 ranite intr-o serie de atentate in fosta capitala Rangun. Cele trei explozii au avut loc la un festival acvatic de sarbatorire a anului nou.

Rusia isi va inchide ultimul centru de fabricare a plutoniului pentru arme. Presedintele rus Dmitri Medvedev, a anuntat marti, la summitul pentru securitate nucleara de la Washington, ca Rusia intentioneaza sa isi inchida ultimul centru de fabricare a plutoniului puternic imbogatit, care poate fi folosit la arme, a anuntat biroul de presa a Kremlinului citat de RIA Novosti. Productia la centrul din Jeleznogorsk, regiunea Krasnoiarsk din Siberia, s-a incheiat in iunie 2009, iar fabrica va fi inchisa in aprilie. Presedintele american Barack Obama a salutat decizia lui Medvedev, calificand-o drept un pas inainte important. Statele Unite si Rusia vor incepe reciclarea stocurilor lor de plutoniu militar in 2018, in baza unui protocol semnat la summitul de la Washington, a anuntat miercuri Departamentul de Stat.

Belarusul si uraniu. Belarusul dispune in continuare de sute de kilograme de uraniu, ce poate fi folosit la fabricarea armelor, adica imbogatit cel putin la 90%, si nu va renunta la ele, a declarat presedintele Aleksandr Lukasneko, dupa summitul pentru securitate nucleara de la Washington. Belarusul nu a fost invitat la intalnirea la nivel inalt, in cursul careia liderii mondiali au fost de acord sa se ,,alature apelului lui Obama, de a securiza toate materialele vulnerabile in patru ani, pentru a spori securitatea nucleara. ,,Noi inca avem uraniu puternic imbogatit. Sute de kilograme de uraniu pentru arme si mai putin imbogatit”, a declarat liderul belarus. Pentru construirea unei bombe atomice care sa poata distruge un oras intreg, este nevoie de circa 25 de kilograme de uraniu.

Ierusalim. Luare de mita. Fostul primar al Ierusalimului, Uri Lupolianski, a fost arestat miercuri, fiind suspectat ca a acceptat mai mult de 750.000 de dolari mita in cadrul unui proiect de constructii. El este suspectat ca a acceptat mita si in 1999, cand era oficial in consiliul local si inainte de a fi ales primar. De asemenea, este suspectat ca a primit mita intre 2000 si 2006. Lupolianski i-a urmat in functia de primar lui Ehud Olmert. Un purtator de cuvant al fostului premier Ehud Olmert a spus ca acesta a decis sa revina mai devreme in Israel, el aflandu-se intr-o calatorie in strainatate, avand in vedere ca este cautat pentru a i se pune intrebari in legatura cu acest caz. Purtatorul de cuvant a declarat ca ,,Olmert neaga orice implicare in aceasta afacere, dar a spus deja, clar, ca accepta sa discute cu politia, deci de aceea revine in Israel”.

Bulgaria. Spalare de bani. Biroul procurorului general al Bulgariei il ancheteaza pe liderul partidului etnicilor turci DPS, Ahmed Dogan, in legatura cu un comision de 1,5 milioane de leva primit in calitate de consultant in patru proiecte hidroelectrice pentru precedentul Cabinet, relateaza Sofia News Agency. Informatia a fost furnizata de Darik radio, care spune ca ancheta vizeaza spalarea de bani. In februarie 2009, Dogan, liderul DPS care atunci era membru al guvernului, a primit 1,5 milioane leva fiind consultant in patru proiecte. Banii i-au fost dati printr-un contract semnat cu Institutul de minerit, prin Minstroy Holding.

Nimic nou sub soare partea I-a. Prea adesea civilizatia contemporana se mandreste cu realizari in domeniul stiintei si al artei si incearca sa ne convinga ca acestea sunt creatia spiritului uman dezvoltat al ultimelor secole, ca oamenii ,,primitivi” erau niste salbatici fara gust, si lipsiti de orice notiuni de civilizatie. Desigur ca orice cititor al Bibliei, stie ca aceasta nu corespunde adevarului istoric, dar iata ca si descoperirile stiintifice al ultimilor ani, nu fac decat sa confirme aceasta. In nordul Spaniei se afla pestera de la Altamira, pe al carui tavan sunt pictate imagini care dovedesc o mare maiestrie artistica si creativitate. In aceasta pestera sunt pictati bizoni si alte scene cu salbaticiuni datate ca apartinand epocii de piatra, care impresioneaza pe criticii de arta moderna.

In Franta au fost descoperite in pesterile de la Lascaux, picturi datand din aceeasi perioada, ele reprezinta bivoli, cai si alte animale. Din cauza respiratiei vizitatorilor, aceste picturi au inceput sa fie atacate de o ciuperca, asa ca in anul 1963, guvernul a fost nevoit sa le inchida, si sa faca o replica intr-o pestera vecina, unde mii de vizitatori se perinda in fiecare an. Arheologii au descoperit ca inaintea europenilor, cu cateva sute de ani  in pesterile din Valea Bamiyan din Afganistan, artistii locali au pictat scene infatisand pe Buda, si alte figuri mitologice. Aceste picturi sunt realizate cu uleiuri de nuca si mac.

Biserica Catolica din Cuba cere reforme conducerii comuniste de la Havana. Biserica Catolica din Cuba a solicitat guvernului comunist cubanez, reforme cat mai rapide pentru a putea fi depasite problemele pe care tara le are din cauza crizei economice. Intr-un interviu dat unui cotidian cubanez, arhiepiscopul din Havana, cardinalul Jaime Ortega a declarat ca Havana trebuie sa isi consolideze dialogul cu Statele Unite, cu care Cuba nu mai are relatii de mai bine de 60 de ani. De asemenea, Ortega a sugerat ca toti detinutii politici inchisi in Cuba, ar trebui sa fie eliberati. Declaratiile arhiepiscopului din Havana, survin in contextul presiunii crescande a opozitiei cubaneze asupra conducerii tarii.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Mancam mai mult decat este necesar. Scena ultimei cine a Domnului Isus impreuna cu ucenicii, The Last Supper, a fost pictata de sute de pictori celebri, de la Leonardo da Vinci si Duccio, pana la Tintoretto. Un grup de cercetatori de la Cornell University din New York, si-au propus sa analizeze evolutia din ultimii 1000 de ani, a cantitatilor de alimente prezente pe masa, precum si dimensiunile farfuriilor. Intr-un articol publicat luna aceasta in revista International Journal of Obesity, cercetatorii americani au analizat 52 de picturi celebre din ultimii 1000 de ani, care ilustreaza The Last Supper. Cu ajutorul unui program de computer, specialistii americani au masurat dimensiunile farfuriilor, a painii, a pestelui si alte alimente prezente pe masa, in comparatie cu corpurile persoanelor prezente in pictura. Astfel cercetatorii au reusit sa calculeze cu exactitate proportia dintre alimentele prezente in picturi, si corpurile ucenicilor si a Domnului Isus, din cele 52 de picturi. Cercetatorii au examinat 10 picturi celebre pictate intre anii 1000 si 1300, cinci intre anii 1300 si 1400, 15 intre anii 1400 si 1500, 13 dintre anii 1500 si 1600, si noua dintre anii 1600 si 2000. Cercetatorii au descoperit ca portiile de mancare au crescut de-a lungul anilor cu 69%. Brian Wansink, unul dintre autorii studiului, profesor de marketing si economie la Cornell University, a declarat ca datorita abundentei de alimente si a prosperitati tot mai evidente din ultimii ani, oamenii consuma cantitati tot mai mari de alimente, ,,mancam mai mult decat ne putem inchipui, si mai mult decat este necesar” a declarat profesorul Wansink.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentru ca sa ti se lungeasca zilele, in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau”. Exodul 20,12

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 16/2010

About The Author
-