19
Views

Oportunitatea zilei de 31 mai 2009 – Ziua mondiala fara fumat, a constituit punctul de plecare al Asociatiei pentru Sanatate, Educatie si Familie – Filiala Muntenia si Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanta pentru organizarea Marsului sanatatii cu bicicletele – ANTIFUMAT.
Anul acesta s-a intentionat ca bicicleta sa fie simbolul pentru exercitiul fizic – o solutie pentru cei 36% din populatia tarii cu varsta peste 18 ani care sunt fumatori.
Pe parsursul celor 30 de km., intre Primaria Orasului Constanta si Primaria Orasului Ovidiu, aproximativ 100 de biciclisti au calatorit nu intr-o competitie ci pentru a trage un semnal de alarma pentru cele aproximativ 400 000 de persoane din orasele amintite si indirect, pentru populatia tarii.
Aruca tu tutunul sau te va arunca el a reprezentat motoul Marsului sanatatii cu bicicletele – ANTIFUMAT pentru anul 2009. Escortati de echipaje de politie si de jandarmi o masina mortuara care transporta un cosciug urias in care era introdusa o tigara pe masura conducea plutonul biciclistilor.
In alocutiunile publice din fata primariilor oraselor Constanta si Ovidiu au luat cuvantul: Robert Georgescu – pastor si coordonator de programe ASEF – FM,  Roland Paraschiv – pastor si director RVS – CT, Sorin Ionel Petrescu – director CPECA Constanta – Tulcea, Dumitru Bocai – primar orasul Ovidiu, Elena Frincu – director Directia de Sport al Judetului Constanta, Jan Chirila – lider Exploratori pentru viitor judetul Constanta, Bogdan Budascu – vicepresedinte Liga Studentilor din Universitatea Maritima Constanta si Gabriel Kadar – pastor din partea Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.  In cuvantarile lor s-a observat o ingrijorare deosebita datorata consumului crescut de tutun pe plan mondial dar si in tara noastra.
Cei ce au ales sa mearga cu bicicleta au oferit o solutie celor ce mai pot sa aleaga si totodata si-au exprimat regretul pentru cele 40 000 de persoane care mor anual in Romania de cancer cat si pentru cele 11 000 de persoane cae mor zilnic in lume datorate consumului de tutun.
Alegerea lor le-a dat prioritate.  Au crezut cred ca pot sa schimbe statisticile!

Pastor, Robert Georgescu
Viile Noi – Constanta

Marsul sanatatii cu bicicletele – ANTIFUMAT, Constanta

About The Author
-