28
Views

Cătălin e un coleg de-al meu de facultate. Medicii spun, în general, că fiecare caz are particularitatea lui. Pentru noi, colegii lui Cătălin, mai mult de 600 de tineri absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, cazul lui este cel mai special de până acum. Pentru că diagnosticul este unic în România, dar mai ales pentru că pacientul este unul dintre colegii noştri.

O persoană extraordinară și student eminent, bursier pe parcursul celor 6 ani de facultate, Cătălin este “un om care iubește viața și tot ce îl înconjoară”, “prietenul care te binedispune oricând cu felul lui de a fi”, “cu o căldură în suflet care te face să-l iubești fără să știi de ce”. Lui Cătălin îi place să joace ping pong și uneori se sprijină de masă, iar astă primăvară a crezut că a făcut un hematom pe abdomen din cauza asta.

Imaginile obținute prin ecografie și tomografie computerizată au susținut același diagnostic, determinând medicii să amâne intervenția chirurgicală. Cătălin e un om încrezător și s-a concentrat pe învățat, fiindcă în septembrie venea examenul de licență. A luat o notă foarte mare – 9,60 – dar oricum era obișnuit cu rezultatele bune. Nu era însă obișnuit cu durerea intensă, așa că a doua zi după proba scrisă a fost operat.

La două săptămâni după intervenție, chiar după festivitatea de absolvire a facultății, Cătălin a primit rezultatul examenului histopatologic al tumorii, care a stabilit cu certitudine diagnosticul de tumoră desmoplazică cu celule mici rotunde (DSRCT). Primul caz din România și unul dintre cele 200 din lume citate în literatura medicală, aceast tip de sarcom este extrem de rar, dar și extrem de agresiv.

Examenul PET-CT efectuat la 4 săptămâni după operație a evidențiat recidiva tumorală, extinsă în aripa osului iliac. Durerea din ce în ce mai intensă i-a limitat progresiv activitatea de zi cu zi, până la imobilizare. Deși extrem de afectat atât fizic, cât și psihic, Cătălin vrea să lupte împotriva bolii. Tratamentul multimodal, ce cuprinde excizia chirurgicală, radioterapia, chimioterapia și transplantul de celule stem autologe trebuie început cât mai urgent, dată fiind agresivitatea tumorii.

Marți, 18 octombrie, la numai o zi după împlinirea vârstei de 25 de ani, Cătălin a plecat spre una dintre cele 5 clinici din lume cu experienţă în tratarea acestui tip de tumoră, Clinica de Oncologie și Hematologie a Spitalului Universitar Freiburg, Germania, pentru investigațiile medicale în urma cărora se va decide terapia personalizată.

Din păcate, între momentul de față și inițierea tratamentului stă o sumă considerabilă: 200.000 euro, bani pe care clinica trebuie să îi aibă în cont cât mai curând posibil. Fiecare clipă de așteptare este prețiosă, o amânare a terapiei scăzând proporțional șansele lui Cătălin.

Mai multe informații despre Cătălin Sandu puteți citi pe pagina creată special pentru el: drcatalinsandu.wordpress.com sau pe pagina de Facebook Cătălin Sandu.

Colegii lui, prietenii şi familia au făcut toate eforturile posibile pentru a strânge această sumă, dar încă au nevoie de susţinere puternică. Pentru a-i permite lui Cătălin accesul la tratamentul care i-ar salva viaţa, puteţi dona în conturile deschise la BCR Titan:

RO03RNCB0079124149020002 (euro)

RO30RNCB0079124149020001 (lei)

RO46RNCB0079124149020004 (usd)

Titularul contului este Unga Răducu (CNP 1670712434521), codul SWIFT (universal) este RNCBROBU, iar adresa sucursalei este B-dul Basarabia, Nr. 156, Sector 3, Bucuresti.

Printr-un apel telefonic la numărul Teledon puteţi dona 10 euro/apel: 0900 900 080 (apelabil doar din rețeaua Romtelecom).

De asemenea se pot face donații prin Paypal:

 

Sau prin Mobilpay:

Vă mulțumim că sunteți alături de noi și de colegul nostru!

Cum se salvează un doctor

About The Author
-