|
|
Buletin Info Adventist nr 428 |
Vineri, 27 Martie 2009 |
|
Biserica din Romania
|
1. Editorial: Capelania, expresie a libertatii religioase |
2. Ce faci tu aici? |
|
Biserica Mondiala |
|
3. Hope Channel a primit licenta pentru a transmite in Germania |
4. Universitatea Adventista din Caraibe primeste licenta radio |
5. Oamenii de afaceri adventisti se intaresc in credinta in fata recesiunii. Cand profiturile fluctueaza, credinta ancoreaza afacerea, spun multi dintre acestia |
|
Anunturi |
|
6. Invitatie la efervescenta! |
7. Ziua Reducerilor la Casa de editura Advent |
8. Declaratia Consiliului de nutritie al Conferintei Generale despre alternativele vegetale de lapte |
__________________________________
Biserica din Romania
1. Editorial: Capelania, expresie a libertatii religioase
Emilian Niculescu / Secretar
Prima vizita in tara a Amiralului Darold Bigger din Statele Unite a prilejuit ocazia de a aborda, in cateva orase ale tarii (Bacau, Suceava, Bucuresti), subiectul important al capelaniei in institutiile publice ale tarii dar, mai ales, in institutiile cu regim de libertate limitata cum ar fi unitatile miliare, spitalele si penitenciarele.
Periplul a inceput in data de 21 martie in municipiul Bacau. Biserica Adventista „Speranta” a gazduit o dezbatere publica pe tema mentionata in fata unui public numeros si in prezenta unor oaspeti de seama din domeniile politic, religios si institutional.
Evenimentul major l-a constituit simpozionul „Statutul si rolul asistentei religioase in institutiile publice” organizat de Asociatia Nationala pentru Apararea Libertatii Religioase Constiinta si Libertate in colaborare cu Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National – Secretariatul de Stat pentru Culte si Comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala ale Senatului si Camerei Deputatilor.
In data de 26 martie, in Palatul Parlamentului, sala Constantin Stere, s-au adunat in jurul unei mese rotunde reprezentanti de seama atat din partea organizatorilor, cat si a celor invitati. Mentionam in mod deosebit prezenta Presedintilor Comisiilor pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala ale Senatului si Camerei Deputatilor, domnul Teodor Melescanu, senator, respectiv domnul Costica Canacheu, deputat, precum si a domnilor Adrian Lemeni, Secretarul de Stat pentru Culte si Viorel Dima, Presedintele Asociatiei Constiinta si Libertate, dar si a reprezentantilor cultelor religioase, ai directiilor de asistenta religioasa din Ministerul Apararii Nationale, Administratiei nationale a penitenciarelor si ai Ministerului de Interne, precum si ai Ambasadei Statelor Unite in Romania.
In cadrul simpozionului, o parte preponderenta, ca semnificatie si timp, a fost prezentarea Amiralului Darold Bigger cu privire la capelania in institutiile publice americane. Bazat pe experienta indelungata a unei tari avansate in domeniul democratiei cat si a experientei personale de peste 30 de ani de activitate, vorbitorul a aratat faptul ca serviciul capelaniei este o expresie vizibila a primului amendament al Constitutiei americane, care vizeaza libertatea religioasa si libertatea de exprimare, principii fundamentale in viata americana.
In practica americana, capelania nu este o impunere a vreunei religii in institutiile publice, ci este mai degraba o oferta a statului menita sa asigure posibilitatea asistentei religioase in cadrul institutiilor publice, chiar si a persoanelor cu libertate limitata.
Capelanii sunt reprezentanti ai Bisericilor din care fac parte dar, in acelasi timp, sunt si parte integranta a institutiilor in care activeaza. Aceasta dubla raportare le da posibilitatea de a cunoaste mai bine situatiile si nevoile concrete si de a raspunde in mod eficient solicitarilor de natura religioasa actionand din interiorul institutiilor. Desi capelanii militari sunt reprezentanti fideli ai Bisericilor din care provin, ei activeaza intr-un cadru institutional cu o diversitate de religii. Aceasta responsabilitate se solutioneaza in mod echitabil prin faptul ca ofiterul capelan asigura asistenta religioasa specifica militarilor care fac parte din confesiunea sa religioasa, acorda asistenta spirituala generala pentru oricine solicita si faciliteaza asistenta religioasa conforma convingerilor fiecarui membru al institutiei punandu-i in legatura cu persoanele potrivite din propria biserica. In felul acesta, nimeni nu este privat de asistenta religioasa corespunzatoare convingerilor proprii.
In prezentarile competente si interesante care au urmat, vorbitorii s-au referit la modul in care se desfasoara capelania in unitatile militare si penitenciarele din tara. Tangential, s-a amintit capelania in spitale. Din cele prezentate a reiesit faptul ca, in privinta capelaniei, rolul preponderent il detine Biserica majoritara, respectiv Biserica Ortodoxa, insa aceasta nu interzice accesul reprezentantilor altor Biserici in aceste institutii.
Dezbaterea a deschis noi orizonturi celor implicati direct sau indirect in aceasta activitate, cu speranta ca si in acest domeniu vor urma pasi semnificativi atat in privinta reglementarilor legale, cat si a practicii.
2. Ce faci tu aici?
Ruben Atomei
La initiativa Asociatiei Constiinta si Libertate si a Bisericii Adventiste din Ziua a Saptea, Sambata, 21 martie 2009, intre orele 10:30-13:00 in sala mare a Bisericii Adventiste Bacau – Speranta, a avut loc dezbaterea cu tema „Asistenta religioasa in institutiile publice”, moderata de domnul Ciprian Iorgulescu, directorul Departamentului Relatii Publice si Libertate Religioasa de la Conferinta Moldova a Bisericii Adventiste.
In deschiderea intalnirii domnul Viorel Dima, initiatorul dezbaterii a vorbit despre importanta acordarii asistentei religioase tuturor cetatenilor indiferent de religia lor in orice circumstanta publica.
Au participat personalitati ale vietii sociale, politice si religioase din Bacau: domnul senator Catalin Mardare, domnul Mihai Postolache, consilierul primarului din Bacau, prof. Constantin Topala, presedinte al Ordinului Cavalerilor Echitatii, pastorul Emilian Niculescu, secretarul general al Bisericii Adventiste din Romania, preotul Ovidiu Balan de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Bacau, preotul militar Iulian Ichim de la Jandarmeria Bacau, preotul Catolic Daniel Cimpu, domnul subcomisar Tuluc Adrian, seful Politiei de Proximitate, domnul Ciprian Tudose, asistent social la Centrul pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta.
In cuvantul lor invitatii au sustinut ca in tara noastra exista cadrul legislativ pentru acordarea asistentei religioase in institutiile publice si ca se fac pasi concreti spre imbunatatirea situatiei.
Din partea presei bacauane a raspuns invitatiei Unu TV Bacau si trustul Desteptarea.
Punctul culminant al dezbaterii a fost prezentarea Amiralului Darold Bigger, fost capelan in Marina Statelor Unite in perioada 1974- 2004, profesor de teologie si lucrare sociala, care a adresat asistentei provocare: „ce faci tu aici!” Care este contributia ta pentru ca viata semenului tau sa creasca in calitate? Esti interesat doar de bunastarea fratelui tau? Ce faci pentru restul Romanilor? Ce faci pentru restul oamenilor de pe planeta? La aceste intrebari a fost sugerata atitudinea proorocului Ilie care atunci cand fugea de regele lui Israel care era infuriat pentru actiunile profetului credea ca este singurul si ultimul reprezentat al lui Dumnezeu. Dar, Dumnezeu mai avea 7000 de oameni la fel de integri ca si Ilie. Poate ca si societatea noastra mai are multi oameni integri care au nevoie de aceeasi asistenta.
Biserica Mondiala
3. Hope Channel a primit licenta pentru a transmite in Germania
Hope Channel/ ANN
Statia va transmite 24 de ore pe zi prin furnizorul de satelit TV Astra. Programul se poate urmari si pe internet la www.hopechannel.de
Hope Channel Gemania transmite programe despre familie, sanatate, educatie, consiliere si spiritualitate. Programele pentru Germania sunt realizate de „Stimme der Hoffnung” (Vocea Sperantei). In prezent, Vocea Sperantei administreaza Radioul Hope Channel, disponibil, de asemenea, prin intermediul Astra.
Hope Channel detine mai multe birouri, televiziuni si centre de transmisie in 40 de locatii in toata lumea, incluzand Brazilia, Germania, Africa de Sud si California, Statele Unite. Reteaua globala transmite prin satelit si este retransmisa prin cablu, internet si DTH (Direct To Home).
4. Universitatea Adventista din Caraibe primeste licenta radio
Nigel Coke/ ANN
Universitatea Adventista Northern Caribbean (NCU) se pregateste pentru transmiterea programelor radio in Caraibe dupa ce a primit licenta radio pentru o statie a studentilor.
„Ne vom uni eforturile si vom impune ritmul standard pentru programe radio de mare calibru,” a spus Herbert Thompson, Presedinte al Bisericii Adventiste din Vestul Jamaica.
Thompson a spus ca statia asigura atat un mijloc de a influenta comunitatea cat si un instrument de pregatire a studentilor universitatii.
„Vom functiona ca o statie obisnuita transmitand stiri, reclame si emisiuni”, a spus Thompson.
NCU a primit licenta la inceputul lunii martie, la opt ani dupa ce a aplicat pentru ea.
5. Oamenii de afaceri adventisti se intaresc in credinta in fata recesiunii. Cand profiturile fluctueaza, credinta ancoreaza afacerea, spun multi dintre acestia
Elizabeth Lechleitner/ANN
Bancile dau faliment si proprietarii de case nu-si mai pot ipoteca locuinta, insa Richard Stevenson, un mic afacerist adventist, spune ca in aceste timpuri el mai mult se roaga decat se impacienteaza.
„Am trait timpuri mai dificile decat acesta,” spune imperturbabil masinistul veteran cu o cariera de 25 de ani la Machine Technology Inc., Alabama, unde el si cei 6 angajati fabrica piese de schimb pentru guvern.
Silit sa disponibilizeze cativa angajati si sa se adapteze la contractele tot mai mici din ultimele luni, Stevenson nu neaga ca recesiunea i-a afectat mica afacere. Insa, continua el, faptul ca e o companie mica si predictibilitatea fluctuatiilor economice plus credinta lui sunt suficiente pentru a nu se indoi ca nici atunci cand profitul sau nu se va incadra in marja de siguranta, va castiga suficient pentru a trai.
O atitudine la fel de optimista se intalneste la multi oameni de afaceri adventisti. A-i spune „optimism precaut” ar fi o exagerare – multi se tem ca inca nu au simtit efectele depline ale recesiunii. Dar sunt unii care au castigat de pe urma inchiderii marilor companii.
De pilda, Steve Sattlemayer ne spune ca situatia este stabila la service-ul auto deschis de tatal lui in 1961. Inasprirea conditiilor de creditare a avut o neasteptata influenta stabilizatoare asupra afacerii. „Oamenii isi repara masinile pe care le au pentru ca nu mai pot obtine imprumuturi cu care sa cumpere altele noi.”
A ramane in circuit cu mai putine cheltuieli adesea inseamna un numar de angajati mai mic. La fel ca alti oameni de afaceri, atunci cand pleaca un om, in loc sa angajeze pe altcineva, Sattelmayer si personalul lui lucreaza mai multe ore pentru „a mentine afacerea pe roate”.
Chiar si cu reducerile de cheltuieli sau personal, lucrurile nu sunt mai usoare pentru multi investitori adventisti, in aceste conditii de derapaj economic, insa credinta lor ramane neabatuta.
Chiar si afacerile in domeniul medical, in mod traditional stabile, nu sunt imune la criza financiara. Kyong Duk Jeon, proprietarul unei clinici stomatologice in Coreea, a declarat o diminuare cu 40% a profitului. „Pacientii nu mai vin decat pentru interventii de urgenta.” Farmacistul coreean Sun Ji Kim a declarat scaderi ale vanzarilor la medicamentele ce pot fi eliberate fara reteta si a dispus reduceri de personal si inghetarea salariilor.
„Urmaresc stirile si nu vad nici un semn de remediere,” ne-a spus Scott Alvord, proprietarul unei ceainarii. „Sunt ingrijorat, insa stiu ca Domnul conduce toate lucrurile.” Scott si sotia lui, Karen, si-au deschis ceainaria in 2005, in Roseville, California. „Inca nu putem spune ca este profitabila.” Cum de regula restaurantele scot jumatate din profit in serile de vineri si sambata, sa fii un proprietar adventist de restaurant nu este usor, recesiune sau nerecesiune.
Dupa ce alte cafenele din zona au fost inchise anul trecut, Alvord a preluat o parte din clienti, insa „in general oamenii ies mai putin in oras in aceste timpuri”.
Pentru a-si putea acoperi cheltuielile, Alvord desfasoara inca o afacere de webdesign si software personalizat. „Cu aceasta ma ocup in intre miezul noptii si 3 dimineata.”
Devon Hines a lucrat in domeniul investitiilor bancare iar acum este nevoit sa conduca doua afaceri pentru a ramane la suprafata. In 2001 a lansat un serviciu de consultanta, insa companiile nu mai sunt interesate cum sa-si prezinte mai atractiv produsele sau cum sa se extinda, ci doar cum sa supravietuiasca. Mult mai optimist este in ceea ce priveste cealalta afacere, Dah Music Linx, care pune artisti si formatii muzicale in legatura cu organizatori si amatorii de concerte.
In timpuri dificile, oamenii au o apetenta crescuta pentru cele spirituale. „Asta inseamna ca foarte multi clienti vor fi dispusi sa plateasca 10 dolari pentru un bilet la un concert inspirator. Este aproape un remediu impotriva depresiei si stresului economic.”
Jacob John din India, proprietarul unui studio muzical din India, spune insa ca a scazut cererea de muzica inregistrata, tot mai putin oameni fiind dispusi sa mentina o asemenea cheltuiala. Dar chiar si cu afacerea pe butuci, John crede ca Dumnezeu „nu da gres niciodata”, gand care pe el unul il intareste.
Danielle Tyler-Pires, broker cu experienta, este de acord ca o baza spirituala solida poate sustine o afacere in vremuri financiare tulburi. „Am clienti care vin doar ca sa-mi spuna sa ma rog pentru ei.” In seara de Craciun a avut oaspete un client impreuna cu care s-a rugat si a discutat timp de patru ore.
Accentul pus pe relatia cu clientii i-a imbunatatit imaginea, insa doar aceasta nu inseamna automat si profit. Cu toate masurile luate, Danielle inca nu e deplin linistita in privinta afacerii. „Cum voi face fata? Zi de zi trebuie sa ma incred tot mai mult in Domnul.”
Audrey Balderstone, presedintele ASI in Anglia, spune ca evolutia negativa a companiei sale, desi nelinistitoare, este o ocazie pentru a avea incredere in Dumnezeu. „Niciodata nu ne-a parasit.”
In Jamaica, Marston Thomas, vicepresedintele ASI, spune ca recesiunea face greutati afacerilor conduse de adventisti, unele inregistrand scaderi de 50% in ultimele luni.
De curand, 200 de investitori adventisti au participat la un seminar organizat de ASI in Jamaica de Est, la care bancheri si oameni de afaceri locali au oferit sfaturi si poturi pentru a trece cu bine prin furtuna economica. Ca follow-up, Marston Thomas a organizat un grup care studiaza sectorul locurilor de munca imune la recesiune pentru membrii bisericii ce doresc sa lanseze o afacere personala.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu speram ca aceste masuri ne vor trece cu bine prin recesiune.”
Anunturi
6. Invitatie la efervescenta!
Entuziasmul relatiei personale cu Domnul Isus Hristos nu ne poate niciodata lasa sa nu traim viata din plin, demonstrand ca idealul Lui de oameni adevarati poate fi atins. Tineretea adaugata la acest entuziasm ne ofera puterea de a indrazni sa va prezentam site-ul www.eltis.ro. Iata ce poate face o echipa de tineri studenti ai Institutului Teologic Adventist de la Cernica, atunci cand au pe suflet sa impartaseasca ce cunostinte au acumulat, ce invitat au descoperit, ce carti au mai citit, la ce evenimente pline de voiosie au mai participat.
Invitati de seama ce de-a lungul timpului au trecut pragul Institutului Teologic Adventist (Richard Davidson, Jose Cardenas, Ranko Stefanovic, Wolfgang Stefani, John McVey, Pavel Goia, Gerald Klingbeil si multi altii) ii puteti intalni pe acest site.
De ce eltis? Plecand de la termenul grecesc ελπίζ (elpis = speranta, nadejde), emblema sub care ne aflam este plina de speranta pe care o avem in sufletele noastre tinere, si aceasta pentru ca am descoperit cine este cu adevarat fundamentul credintei noastre: Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul viu! Si pentru ca suntem tineri, am inlocuit litera P (de la plafonare, invechire) cu litera T (de la tinerete, fragezime). Este privilegiul nostru sa oferim speranta specific tinerilor entuziasti.
Va invitam in continuare sa va delectati accesand www.eltis.ro pentru a avea parte de inca o portie de efervescenta tinereasca.
7. Ziua Reducerilor la Casa de editura Advent
Christian Salcianu
In 2008 am initiat proiectul Ziua Reducerilor, Online Open House Day, ca oferta adresata tuturor celor interesati de a achizitiona carti Advent la un pret redus special, pe parcursul unei singure zile.
Vã anuntam ca anul acesta, pe 5 aprilie, va avea loc cea de-a doua editie, intre orele 8-20.
Fata de oferta din anul trecut venim cu o serie de titluri noi, publicate intre timp, dar si cu o reducere substantialã de pret, intre 30 si 50% din pretul normal. Iata si cateva exemple:
- Puterea de a mangaia, Samantha Nelson (dezbate probleme si solutii cu privire la abuzul sexual) la doar – 7 lei
- Uimiti de atata har, Dwight Nelson – 5 lei
- Ramasita, Clifford Goldstein – 5 lei
- Copilul vegetarian, Elena Pridie – 10 lei
- Studiul China, Colin Campbell – 25 lei
- Aici stam, Samuel. K. Pipim – 14 lei
Comenzile pentru „Ziua reducerilor” se pot face doar pe 5 aprilie 2009, intre orele 8.00 – 20.00 la telefon : 0350 408 425 sau 0744 491 215.
8. Declaratia Consiliului de nutritie al Conferintei Generale despre alternativele vegetale de lapte
Dr. Valentin Nadasan / Dep. Sanatate, Conferinta Transilvania de Sud
Teama de colesterol si grasimi saturate sau faima terifianta a bolii vacilor nebune i-a determinat pe multi consumatori sa opteze pentru inlocuitorii vegetali de lapte, in special „lapte” de soia. Daca alternativele la laptele de vaca au fost intotdeauna o necesitate pentru persoanele cu intoleranta la lactoza sau cu alergie la proteinele din lapte, interesul general pentru astfel de produse a crescut simtitor in ultimii ani.
A saptea Declaratie a Consiliului de Nutritie al Conferintei Generale prezinta informatii esentiale despre alternativele vegetale de lapte si raspunde la intrebari importante cu privire la calitatile nutritionale si conditiile pe care aceste bauturi trebuie sa le indeplineasca pentru a corespunde cerintelor unui regim alimentar vegetarian echilibrat. Declaratia poate fi consultata pe site-ul Asociatiei pentru Sanatate si Educatie la sectiunea RESURSE SI INFORMATII (http://www.asociatiasanatate.ro/node/4 ).