Primul examen de licență organizat la Universitatea Adventus din Cernica: 24 – 27 iunie 2019

Views

Prin harul lui Dumnezeu, promoția 2019 a Universității Adventus a avut privilegiul să trăiască împlinirea unui alt vis măreț al pionierilor Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România: organizarea examenului de  finalizare a studiilor universitare de licență în cadrul propriei instituții de învățământ superior. Examenul de licență din anul 2019, care poate pentru alți absolvenți a fost numai o formalitate firească la sfârșitul unui program educațional, va rămâne pentru Campusul Adventist din Cernica o piatră de aducere aminte. Evenimentul din acest an, care reprezintă o premieră pentru educația adventistă din România, este un  moment care încununează un drum lung și anevoios numit procesul de acreditare,finalizat la sfârșitul anului 2017.

De ce este atât de important pentru Universitatea Adventus să organizeze examenul de licență pentru proprii absolvenți? În primul rând pentru că lucrările de licență și subiectele de examen pot include, pe lângă tematica generală a programelor de studii oferite în campus, și subiecte care sunt prioritare pentru educația creștină (adventistă), iar studenții se pot exprima mai aplicat și specific cu privire la domenii de cercetare care protejează și dezvoltă identitatea adventistă. În al doilea rând, sunt aspectele financiare reprezentate de taxele plătite de studenții absolvenți universităților care organizau examenul de licență. Iar în al treilea rând, chiar dacă am dezvoltat relații foarte frumoase cu instituțiile care ne-au găzduit pentru acest examen în ultimii ani și avem numai cuvinte de apreciere pentru modul în care ne-au tratat, organizarea fiecărei sesiuni de licență la o altă universitate implica resurse umane și formalități complexe pentru Universitatea Adventus.

La sfârșitul primei sesiuni a examenului de licență organizat în campusul adventist din Cernica s-a reconfirmat o situație cu care ne-am obișnuit în fiecare an: toți candidații înscriși au promovat examenul. De asemenea, putem spune că notele au fost bune și chiar foarte bune, iar absolventele de la programul Pedagogia învățământului primar și preșcolar au avut cea mai are medie a notelor obținute, opt dintre ele fiind notate cu 10. Alte impresii despre importanța și impactul acestui eveniment ne-au fost prezentate de câțiva profesori și studenți.

”Primul examen de licență organizat în cadrul Universității Adventus a fost un moment mult așteptat și o încununare a eforturilor depuse de multe generații pentru a duce instituția de învățământ superior a Bisericii Adventiste din România în punctul în care se găsește astăzi. Dincolo de efortul și emoțiile organizării acestui examen, ne simțim privilegiați să trăim asemenea momente. Mă bucur mult că absolvenții noștri, ale căror emoții nu au fost mici, au beneficiat de un cadru familiar pentru susținerea acestui examen. Exigența nu a fost deloc mai redusă decât în ceilalți ani, iar rezultatele obținute îi și ne onorează.” (Conf. univ. dr. Roxana Paraschiv, rector Universitatea Adventus).

„Din perspectiva parcursului Universității Adventus până în prezent, organizarea examenului de licență la finalul anului universitar 2018-2019 este un eveniment istoric. Este împlinirea unui vis de generații. Pe de altă parte, același eveniment pare un rezultat natural al oricărui progres educațional. Așadar îmi place să mă gândesc în termenii unei minuni de la Dumnezeu dar și în termenii unui statut care ne obligă.” (Conf. univ. dr. Laurențiu Moț, decan Universitatea Adventus).

“Ce a însemnat pentru mine examenul de licență? Culmea sau apogeul studenției. Un moment sau un loc în care fiecare dintre noi, absolvenții, s-a putut opri doar pentru a privi pentru o clipă înapoi cum cu pași mărunți, dar siguri am ajuns în sfârșit, pe culme! Și ce frumos se vede de aici! Ce frumos se vede modul în care Dumnezeu a lucrat prin profesorii noștri extraordinari și felul minunat în care El ne-a călăuzit pe fiecare dintre noi în fiecare zi, la fiecare curs, la fiecare examen, în fiecare sesiune, pe tot parcursul studenției! Emoțiile trăite atât de mine cât și de ceilalți colegi au fost amplificate de faptul că am făcut parte din prima generație care susține examenul de licență la Universitatea Adventus. Acest lucru a fost un adevărat avantaj pentru noi, studenții, o adevărată binecuvântare. Emoțiile au fost la cote maxime până în momentul examenului când ne-au lăsat pentru câteva ore pentru a ne putea concentra, doar pentru ca mai apoi să revină atunci când așteptam notele finale. Rezultatele obținute au fost foarte bune, au răsplătit efortul depus și au confirmat profesionalismul și buna pregătire a profesorilor. Da, examenul de licență a fost o experiență inedită, deosebită, trăită de fiecare student într-un mod diferit, dar fiecare avându-L pe Dumnezeu aproape. Îi mulțumesc pentru cum a condus lucrurile pentru fiecare dintre noi și vrem să-I fim veșnic recunoscători pentru biruințele oferite. Abia aștept să ne întâlnim peste ani … sau în veșnicie ca să sărbătorim minunile pe care știu că El le va face pentru fiecare dintre noi!”

(Gabriela Fandarac, absolventă programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar)

„Ultimele zile din luna iunie au adus, atât pentru mine, cât și pentru istoria Universității Adventus, momente unice și de neuitat. În acel timp când s-au desfășurat examenele de licență, parcă am adunat emoții cât în toți anii de studii. S-a întâmplat așa, poate, și pentru că am susținut două examene, la programele de studii Teologia Adventistă Pastorală și Asistența Socială. Pot să afirm că ambele specializări le-am studiat cu plăcere și am multe motive să cred că au contat mult pentru dezvoltarea mea intelectuală și spirituală. Da, programul de teologie, examenul scris și prezentarea tezei de licență au fost prioritare. Nu cred că voi uita repede momentul când stimații mei profesorii, care mi-au predat de-a lungul anilor asistau acum cu emoție la ultimele mele examene. Un moment impresionant care mi-a rămas în minte și m-a convins că am avut privilegiul să trăiesc un eveniment unic, prima sesiune de examene de licență din cadrul Universității Adventus, a fost declarația a unui distins profesor care ne-a spus: „De aproximativ 100 de ani, de la înființarea Institutului Biblic de la Focșani în 1924 așteptăm această zi!” De atunci am început să realizez mai mult cât de responsabil trebuie să fiu față de ceea ce au făcut pentru Dumnezeu și biserică cei care au fost înaintea noastră. Cred că programul de licență Asistență Socială mă va ajuta să înțeleg mai bine modelul de slujire oferit de Domnul Isus Hristos și cum pot să fiu mai aproape de oameni într-o lume în care oamenii sunt tot mai singuri. Aș mai avea multe de spus, dar nu pot închei fără să-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru modul minunat cum a lucrat în viața mea și când am fost în campus, să-mi exprim încă o dată recunoștința față de familia mea care m-a susținut și în acest timp, să-i salut încă o dată pe colegii mei care m-au acceptat așa cum sunt, și bineînțeles, să le spun profesorilor care m-au îndrumat că-i prețuiesc mult, la fel ca și pe toți angajații din campus care mi-a oferit confortul necesar să ajung la acest final fericit!”

(Marius Capotă, absolvent programe de studii Teologie Adventistă Pastorală și Asistență Socială)

Examenul de licență din anul 2019 a trecut repede, așa cum au trecut și anii de studenție ai tinerilor absolvenți. Anul acesta, pe lângă experiența de formare educațională și trimiterea în slujire către o lume care are nevoie de mesajul Evangheliei, am primit și o confirmare care ne arată că Dumnezeu iubește educația adventistă și are în atenție Universitatea Adventus din Cernica. Îi mulțumim pentru grijă și cerem mai departe putere ca să împlinim cu bucurie responsabilitățile care sunt înainte până când… “cei ce au învățat pe mulți să umble în neprihănire vor străluci ca stele în veac și în veci de veci”. (Daniel 12:3)

DCIM100MEDIA

Primul examen de licență organizat la Universitatea Adventus din Cernica: 24 – 27 iunie 2019

About The Author
-