33
Views

Trăind într-o lume în care fiecare se află într-o continuă căutare a fericirii, vom afla mai repede sau mai târziu că fericirea se află mai aproape de noi decât credem: “Să fii de folos în lume e singura cale spre fericire” (Hans Christian Andersen).

Pornind de la acest gând, membrii bisericii din Făgăraş alături de studenţii Şcolii Misionare Medicale de la Herghelia au desfaşurat o acţiune misionara în Făgăraş în perioada 31.10.2010 – 4.11.2010. Acţiunea a constat în desfăşurarea unei expoziţii de sănătate la Casa de Cultură din localitatea Făgăraş de duminică până joi începând cu ora 9 şi încheindu-se la ora 19. Evenimentul acesta a fost completat de un al doilea şi anume un club de sănătate organizat tot în aceeaşi locaţie în data de 21.11.2010, desfăşurat între orele 11 – 13.  Misiunea medicală ce a cuprins seminarii de sănătate, expoziţii culinare, clase de gătit şi teste medicale s-a bucurat de success, organizatorii înregistrând un numar mai mare de participanţi decât se aşteptau: la expoziţie au fost prezente în  total 800  de persoane, iar la clubul de sănătate în jur de 60 de persoane. Tinerii din Făgăraş împreună cu tinerii de la Herghelia sub coordonarea adulţilor au fost alături de oameni vorbindu-le despre cele 8 principii ale sănătăţii, făcându-le teste de glicemie, colesterol, indice de masa corporală şi oferindu-le informaţii despre cum să aibă un stil de viaţă sănătos. S-au facut teste şi la clubul de sănătate şi în plus s-au tinut clase de gătit şi s-a prezentat un seminar pe tema bolilor cardiovasculare.

Suntem chemaţi să ne amestecăm printre oameni, să ne imprietenim cu ei şi să le răspundem nevoilor lor printr-o slujire sinceră, având în inimă devotement pentru Cel care este Marele nostru Medic!

Fiecare om este autorul propriei sale sănătăţi sau boli.” Aşadar fiecare om işi scrie propria istorie în ceea ce priveşte sănătatea sa.

“Sănătatea este un cuvant mare. Ea cuprinde nu numai corpul, ci atât mintea cât şi spiritul şi perspectiva unui om.” Din acest punct de vedere putem conştientiza cu toţii cât accent ar trebui pus pe sănătate şi mai ales pe o educare potrivită a societăţii.

O astfel de educare a fost şi scopul exposiţiei  de sănătate desfăşurată la Făgăraş în perioada 31.10.2010-4.11.2010. Organizatorii acestui proiect au fost membrii bisericii adventiste din Făgăraş alaturi de pastorul lor Adrian Istrate, împreună cu studenţii Şcolii misionare medicale Herghelia alături de directorul Şcolii Daniel Seniuc.

Se ştie că “cea mai mare provocare pentru medicina modernă e de a educa şi motiva pacienţii să adopte un stil de viaţă sănătos.” Cu toate acestea, organizatorii expoziţiei au pornit să înfrunte această provocare cu o atitudine pozitivă, cu daruire şi pasiune pentru oameni şi cu un entuziasm tineresc pentru slujirea semenilor. Organizarea impecabilă, dinamismul tinerilor, întâmpinarea participanţilor cu căldură, transmiterea informaţiilor medicale pe-nţelesul tuturor şi o apropiere sinceră de nevoile oamenilor au impresionat plăcut inimile participanţilor, bucuria şi satisfacţia putându-se citi cu uşurinţa pe chipurile lor. Pe lângă toate acestea, făgărăşenii au avut ocazia să fie informaţi cu privire la cele opt principii fundamentale ale sănătăţii (nutritive, exerciţiu fizic, apă, soare, aer, temperanţă, odihnă şi încredere în Dumnezeu), să afle cum stau cu tensiunea arterială, procentul de grasime din organism, indicele de masă corporală, glicemie, colesterol şi  toate aceste rezultate să-i conducă la calcularea vârstei sănătăţii. Acest lucru i-a conştientizat cu privire la pericolele care-i întâmpină dacă nu fac anumite schimbări în stilul lor de viaţă.

Cu toate că în mod normal omul e sceptic la schimbări şi mai ales la schimbări în dietă sau obiceiuri de viaţă, majoritatea participanţilor s-au arătat dispuşi de a încerca cel puţin să schimbe stilul lor de viaţă. Ei au fost responsabilizaţi şi de problemele de sănătate pe care le aveau deja, iar sfaturile cadrelor medicale de la expoziţie şi sugestiile organizatorilor i-au indrumat în direcţia care trebuie urmată atunci când vrei o sănătate prosperă.

Apogeul expoziţiei de sănătate de la Făgăraş am putea spune că a fost atins în cadrul expoziţiei culinare de joi, 4.11.2010 când participanţii au avut ocazia să se convingă că mâncarea sănătoasă poate fi şi gustoasă. De la copii şi tineri până la adulţi şi pensionari, pe feţele tuturor s-a putut observa încântarea atunci când au gustat preparatele gătite cu multa dragoste de membrii bisericii din Făgăraş. De asemenea oamenii s-au gândit că au nevoie şi acasă de o hrană sănătoasă şi atunci au cumpărat produse de la Sanovita, standul acesta oferind cereale, seminţe, fructe uscate, lapte de soia şi alte produse care să dea necesarul zilnic de energie.

“Ne-a impresionat în primul rând ideea, că v-aţi gândit la aşa ceva…. Mi se pare genial…” ne mărturisea o doamnă ce a trecut pe la toate standurile expoziţiei. “Meritaţi tot respectul nostru”, a mai adăugat ea.

În ceea ce priveşte felul de abordare al organizatorilor, participanţii şi-au manifestat recunoştinţa: “ne-au transmis dragoste… au făcut cu placere…”, “suntem foarte încântaţi de organizare”, “Nemaipomenit, a fost plăcut… şi ceea ce s-a discutat şi ceea ce am servit şi mi-ar face plăcere să vin în continuare ca să ne pregatim mai bine pentru restul vieţii din toate punctele de vedere.”

Impresiile plăcute s-au menţinut şi în rândul organizatorilor, cei mai în vârstă simţind că întineresc atunci când au avut de lucrat printre tineri: “cred că ne-am facut prieteni mulţi şi pentru asta mă bucur”, “înveţi să comunici cu oamenii şi ai şi de învăţat de la ei”, “în momentul în care începi să lucrezi cu oamenii, simţi o împlinire şi mai presus de aceasta vezi că Dumnezeu lucrează la inimile lor.”

Tinerii din biserica locală şi studenţii Şcolii misionare medicale Herghelia (www.şcoala-herghelia.ro) au reuşit să creeze la acest eveniment acea atmosferă care să-i facă pe oameni să-şi deschidă sufletul şi să împărtăşească suferinţele şi problemele ce-i macină. “Poţi practica ceea ce  ai învăţat la o şcoală misionară medicală cum e cea de la Herghelia” a precizat un absolvent al şcolii care oferea relaxare participanţilor prin arta masajului. O altă studentă din cadrul Şcolii de la Herghelia a identificat soluţia la problema diferenţelor dintre oameni (implicarea în expoziţiile de sănătate): “Am început să privesc oamenii cu alţi ochi, să nu mai judec atât de mult, să văd care sunt nevoile şi  să văd că mulţi chiar au nevoie de ajutor, de informare, de persoane ca şi noi care să-i sprijine.” Tot ea a declarat: “m-am simţit binecuvantată… cea mai mare bucurie o am când slujesc altora, când pot sa fac ceva pentru alţii, când pot să fiu utilă. Mi-a placut foarte mult părtăşia care s-a creat între oameni, faptul că atunci când avem acelaşi scop (adică de a sluji altora), nu mai există diferenţe între noi de vârstă, de educaţie… suntem însufleţiţi de aceeaşi dorinţă şi bucurie.” (Ariela Vrabie, studentă a Şcolii misionare medicale Herghelia)

Lucrarea misionara medicală e o lucrare deosebită care se doreşte a fi realizată de fiecare creştin Adventist, şi nu doar de cei care studiază în acest domeniu: : “când vezi că oamenii au nevoie de tine şi tu poţi să-i ajuţi, te simţi minunat”(Dana, organizator din partea bisericii din Făgăraş), “eu văd expoziţia ca o parte a evanghelizării. Dacă ne gândim la pasajul care spune că braţul drept al soliei îngerului al treilea este reforma sănătăţii, atunci ne dăm seama că putem ajunge la inimile oamenilor începând de la a-i ajuta pe plan sanitar. Multi ştiu cine suntem, ştiu ce valori avem şi cu toate acestea ne ajută şi sunt alături de noi şi apreciază ceea ce facem.”(pastorul bisericii adventiste din Făgăraş, Adrian Istrate)

Adevărul e că “toţi vrem să fim sănătoşi, însă nu suntem dispuşi să plătim preţul sănătăţii”( prezentator stand, membru al bisericii din Fagaraş). În ciuda acestui fapt, atunci când suntem aduşi faţă în faţă cu rezultatele propriilor analize şi când vedem “că există şi o altă categorie a tinerilor care nu sunt predispuşi numai la rele, ci sunt predispuşi la o viaţă socială… contribuie la împlinirea socială”( Ioana Costea, organizator din partea bisericii din Făgăraş), oamenii sunt interesaţi cel putin de preţul sănătăţii lor şi vor să afle mai mult. Nu doar că au primit avertizari, dar “cei mai multi au apreciat că se face ceva pentru oameni cu atât mai mult cu cât erau lucruri de ordin gratuit… asta i-a surprins.”(pastorul bisericii locale). Ce i-a făcut pe oameni să se deschidă şi să fie interesaţi de a avea un stil de viaţă sănătos? “Puţini şe mai interesează în mod onest de sănătatea şi binele oamenilor.”(Adrian Istrate)

Cele aproximativ 400 de persoane prezente la expoziţia de sănătate au fost mişcate atât de ceea ce le-a fost prezentat, cât şi de modul de abordare şi anume metoda lui Isus: “se amesteca printre oameni ca Unul care le dorea binele, le arăta simpatie, le slujea nevoilor, le câştiga încrederea şi apoi le spunea <<urmaţi-mă!>>”(Divina vindecare) Aceasta este metoda învăţată şi practicată atât de studenţii Şcolii misionare medicale Herghelia, cât şi de membrii bisericii adventiste din Făgăraş: “Dumnezeu ne-a spus să fim sarea pământului, în sensul de a oferi beneficii celorlalţi… Oamenii cunosc, trebuie doar să fie atinşi, slujiţi în mod public şi în modul acesta valorile pe care Dumnezeu doreşte să le promoveze în lume vor ajunge la toţi.”

“Trebuie să plănuim să trimitem în oraşele acestea oameni capabili, care sunt în stare să prezinte solia ingerului al treilea într-o  modalitate atât de convingatoare, încât să-şi găsească locul în inima ascultătorilor.”Evanghelizare de Ellen White pag 28

by Laura Manuela Ștețco

Assistent manager & PR Councilor CSMPR Herghelia

Școala Medicală Misionară Herghelia

www.scoala-herghelia.ro

info@scoalaherhgelia.ro

Tel si fax: 026-532-4011

Mobil: 074-693-6229

Secretariat  0748-118-076

Expoziția de sănătate – Făgăraș

| Articole / Stiri |
Despre autor
-